Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: 08 August 2019

Perjantai 9.8.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Suomea on lähestymässä lännestä yläselänne ja samalla yläsola väistyy Suomen itäpuolelle.  Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan etelä- ja keskiosassa, mutta alatroposfäärin kosteutta on runsaammin lähinnä maan länsiosassa. Niinpä länteen muodostuu edellispäivien tapaan ukkoskuuroja. Ohjaava virtaus on hieman keskiviikkoa ja torstaita voimakkaampi, joten taajamatulvien todennäköisyys jää edeltäviä päiviä alemmalle tasolle. Todennäköisintä salamointi on maan lounaisosassa. Kokonaissalamamäärä ei edelleenkään nouse kovin suureksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa
Lauantai 10.8.

 

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Yläselänne on Suomen yllä ja ehdollisesti epävakaa alue kutistuu maan etelä- ja keskiosassa. Alatrroposfäärin kosteus on edelleen niukkaa suuressa osassa maata eikä instabiilisuus-kosteuskombo enää riitä salamoivan syvän kostean konvektion esiintymiselle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Sunnuntai 11.8.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Yläselänne väistyy itään ja antaa tilaa yläsolalle sekä lounaaseen saapuvalle okluusiorintamalle. Tämän myötä maan etelä- ja länsiosaan leviää runsaampaa alatroposfäärin kosteutta (MIXR500m ~10g/kg). Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa Lapissa sekä em. kostean kielekkeen alueella. Rintama tuo mukanaan runsasta pilvisyyttä sekä mahdollisesti myös jatkuvaa sadetta. Voi kuitenkin olla, että rintaman takaosassa on otolliset olosuhteet salamoinnille (aamulla aivan lounaassa ja myöhemmin päivällä hieman idempänä). Saatavilla olevat energiamäärät jäävät kuitenkin melko niukoiksi eikä sunnuntaistakaan ole tulossa tilastollisesti merkittävää salamapäivää. Haittaa voi aiheutua paikallisesti runsaasta sateesta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa

Maanantai 12.8. -

Torstai 15.8.

 

Jakso on matalapainevoittoinen ja melko sateinen. Alatroposfäärin kosteusmäärät ovat todennäköisesti edeltävää viikkoa korkeampia, ja ainakin muutamana päivänä myös keskitroposfääri on varsin instabiili. Sadekuurot painottuvat iltapäiviin, ja pääsääntöisesti ohjaavat virtaukset ovat melko heikkoja. Runsaahko pilvisyys ja konvektiosolujen suuri peittävyys pitävät huolen, että saatavilla olevat energiamäärät jäävät pääsääntöisesti alhaisiksi. Salamamäärä kasvaa lähes päivittäin, mutta ei kovin suurilla kertarysäyksillä. Parviennusteiden mukaan tiistaista voisi tulla aktiivisin salamapäivä. Sade voi edelleen aiheuttaa paikallisesti ongelmia.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 8.8.2019 klo 23:00/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Taivasasioita-blogi

  • Oliko Aapeli-myrskyn voimakkuus yllätys?
    On jossain määrin hämmästyttävää, kuinka pitkään (tunturialueiden ulkopuolinen) keskituuliennätys piti pintansa. Alunperin jo 70-luvulla mitattu ennätys 31 m/s kesti 90-luvun tuuliset talvet, Gudrun- ja Tapani-myrskyjen hönkäilyt sekä mittaustarkkuuden ajallisen parantumisen viimeisten 10-20 vuoden ajan. Tuuliennätyksiä on kuitenkin rikottu naapurimaissa melko hiljattain, joten tilastollisessa mielessä Aapeli-myrskyn lukemat eivät tulleet yllätyksenä. Oma…
    Written on Sunday, 06 January 2019 19:09
Tuoreimmat julkaisut sivustolla