5.7.2003 – Popparijahtia

Ajankohta Reitti Kesto
Lauantai 5.7.2003 klo 12:40-20:40 Vantaa – Salo – Huittinen – Humppila – Vantaa 8 h, 462 km
Ennuste kohdealueelle Merkittävimmät havainnot
CAPE_max 700-1200 ja LI 0…-3, tuulenshear: alle 10 m/s 0-6 kilometrissä. Kohtalaisen näyttävä kielekepilvi, hetkittäin mukavan intensiivistä maasalamointia, symmetrinen alasinpilvi.

Säädata

05.07.2003 klo 15:00 - Jokioisten luotaus

05.07.2003 klo 15:00 – Jokioisten luotaus

05.07.2003 - Satelliittikuvaa Lounais-Suomesta

05.07.2003 – Satelliittikuvaa Lounais-Suomesta

05.07.2003 - Säätutkakuvaa Lounais-Suomesta

05.07.2003 – Säätutkakuvaa Lounais-Suomesta

05.07.2003 klo 18:15 - Salamat Lounais-Suomessa

05.07.2003 klo 18:15 – Salamat Lounais-Suomessa

Tarina

Kauden ensimmäisen chasen laiha saalis painoi hieman mieliä, mutta päätimme silti lähteä uuteen popcorn-solujen jahtiin. Ennustetut stabiilisuusindeksit eivät olleet 3.7. veroisia ja virtaukset alimmassa 6 kilometrissä olivat kohdealueella hyvin heikkoja.

 

Ryntäsimme ensimmäisenä Hangon pohjoispuolelle kehittyneen pienen soluryppään perään, joka ehti pahaenteisesti hyytyä juuri ennen kuin saimme sen horisonttiimme. Haikeina solujen rippeitä katsellen ja heikohkoja mammatuksia kuvaillen kurvasimme Salon kautta kohti Huittista.

 

Päämäärämme oli lähemmäs tuoreimpia, Pyhäjärven ympäristössä poksahtelevia soluja. Suuntasimme kohti Säkylää tarkoituksena ehtiä solujen etupuolelle. Paikalle päästyämme järven koillispuolelle oli kehittynyt kaksi uutta solua, joista keräsimme kokoelmiin myös chasen ensimmäisen salaman. Säkylän kaakkoispuolella tehty tilannekatsaus palautti innostuneiden chasereiden mieliin jälleen popcorn-konvektion syvimmän olemuksen – järven yli lähtenyt solu oli hyytynyt ja kaksi uudempaakin solua kamppailivat kuolintuskissaan.

 

Matka jatkui kohti Huittista kuolevien solujen vieressä ajellen. Huittisissa pidetty tutkatauko toi kuitenkin valoa tunnelin päähän, kun kaakossa Humppilan suunnalla näkyi tutkakuvissa lupaavaa kehitystä.

 

Ennen 9-tietä 2-tien pohjoispuolella alkoi tutkalla näkyä punaisenkukertavia sävyjä ja samalla etualalla tummanpuhuva pilvi. Veivasimme auton pikaisesti parkkiin suuren peltoaukion keskelle, noin viiden kilometrin päähän pilven taakse. Olimme päässeet vihdoinkin alueelle, jota konvektio ei ollut vielä tuhrinut ja jolta läheiset konvektiosolut ”ruokailivat” (lämpötila +23 C, ympäristössä vain +15 C.) Aukiolla meitä tervehti melko matalalla roikkuva vyörypilvi, jota kohti hento sisäänvirtaus selvästikin kulki. Salamoita putoili harvakseltaan, noin 1-2 minuutin välein.

 

Pian tutkakuvat kertoivat uusista, madellen pohjoiseen suuntaavista soluista kaakkoispuolellamme. Jatkoimme 2-tietä jonkin verran eteenpäin toiselle hyvälle spottipaikalle suuren peltoaukean reunalle. Tällä kertaa tarjottimella oli pientä vyörypilvimäistä muodostelmaa sekä reilun puolen tunnin ajan maasalamoita noin minuutin välein, joista useat moninkertaisia. Mieltä lämmitti kovasti tieto, että olimme saalistaneet koko lounaisen Suomen voimakkaimman solun.

 

Solujen vedellessä viimeisiään kotimatka alkoi Forssan kautta Lopelle, jossa tutkat kertoivat etuoikealle jäävän solun melko voimakkaista kaiuista. Kyseinen otus jaksoi vielä tarjota reissun viimeisen maasalaman sekä varsin valokuvauksellisen sateenkaaren.

 

Aivan kotiporteilla huomasimme Lahden suunnassa korkean, täysin symmetrisen cumulonimbus-tatin, jonka alasimesta roikkui mammatuksia. Kunnollinen kuvauspaikka löytyi harmillisesti vasta parhaiden muotojen jo kadottua – näkymä oli kuitenkin mukiinmenevä bonus kesän toiselle chaselle. Kaiken kaikkiaan popcorn-iltapäivän saalis oli olosuhteisiin nähden varsin maistuva. Kun vielä saataisiin ilma tuolla ylempänä rivakkaampaan liikkeeseen…

 

Valokuvat

05.07.2003 klo 13:54 - Suomusjärvi

05.07.2003 klo 13:54 – Suomusjärvi

Alkumatkasta vieressä kohosi komeita torneja, joiden noustessa näkyi muutamassa kohtaa myös pileusta.

Kuva: Ari Laakso

05.07.2003 klo 17:12 - Humppila

05.07.2003 klo 17:12 – Humppila

Humppilassa saimme näköetäisyydelle reissun ensimmäisen kunnon solun, jonka takareunassa näkyi selkeä vyörypilvi.

Kuva: Ari Laakso

05.07.2003 klo 17:15 - Humppila

05.07.2003 klo 17:15 – Humppila

Toinen kuva takareunan kielekepilvestä – heikko tuulenvire puhalsi suoraan pilveen päin.

05.07.2003 klo 17:15 - Humppila

05.07.2003 klo 17:15 – Humppila

Sadeverho sulkeutuu peltomaisemassa.

05.07.2003 klo 17:44 - Humppila

05.07.2003 klo 17:44 – Humppila

Edellisen aktiitisen solun perässä tuli toinen, jonka parhaita hetkiä pääsimme seuraamaan hyvälle katselupaikalle.

Kuva: Ari Laakso

05.07.2003 klo 17:45 - Humppila

05.07.2003 klo 17:45 – Humppila

Hitaasti liikkuvan pilven etureunassa liikkui erikoinen ‘tötsä’, jonka tarkoitus jäi meille hämärän peittoon.

Kuva: Ari Laakso

05.07.2003 klo 19:00 - Forssa

05.07.2003 klo 19:00 – Forssa

Outo pilvimakkara reunusti pitkään yhtä hiipuvista ukkoskuuroista.

05.07.2003 klo 19:48 - Riihimäki

05.07.2003 klo 19:48 – Riihimäki

Paluumatkalla satuimme vielä vaisuhkon kuuropilven viereen, joka tarjosi reissun viimeiset salamat. Lopuksi auringon tullessa esille pilven sadepisaroista heijastui kirkas sateenkaari.

Kuva: Ari Laakso

05.07.2003 klo 20:36 - Vantaa

05.07.2003 klo 20:36 – Vantaa

Reissun viimeisiä kilometrejä ajellessamme huomasimme takana Lahden eteläpuolelle kehittyneen täysin symmetrisen tatin, jonka parhaat muodot menetimme sopivaa kuvauspaikkaa etsiessämme..

Kuva: Ari Laakso

76 thoughts on “5.7.2003 – Popparijahtia”

 1. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no
  one else know such detailed about my difficulty. You are incredible!
  Thanks!

 2. I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and honestly loved you’re website. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You really come with wonderful articles and reviews. Kudos for sharing with us your web-site.

 3. In these days of austerity and also relative stress and anxiety about having debt, some people balk against the idea of utilizing a credit card to make acquisition of merchandise or even pay for a holiday, preferring, instead to rely on the tried and trusted way of making repayment – hard cash. However, in case you have the cash available to make the purchase 100 , then, paradoxically, that’s the best time to use the cards for several causes.

 4. I simply want to say I’m very new to weblog and seriously savored this web-site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You really have awesome stories. Thank you for sharing with us your blog site.

 5. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any advice to help fix this issue?

 6. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 7. I just want to say I am just newbie to weblog and truly savored your page. Very likely I’m likely to bookmark your website . You absolutely come with incredible stories. With thanks for sharing with us your blog.

 8. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 9. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 10. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it.

 11. Together with almost everything that appears to be building throughout this specific subject matter, many of your points of view happen to be fairly radical. However, I am sorry, because I can not give credence to your entire strategy, all be it refreshing none the less. It looks to me that your remarks are generally not completely validated and in reality you are yourself not entirely convinced of your assertion. In any case I did appreciate looking at it.

 12. You are so awesome! I do not believe I’ve read anything like that before. So good to find somebody with some original thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a little originality.

 13. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out any person with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the internet, somebody with a bit originality. useful job for bringing something new to the web!

 14. What i don’t understood is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be right now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 15. This is the perfect blog for anybody who really wants to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to횜HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been discussed for years. Great stuff, just great!

 16. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other authors and practice something from other websites.

 17. I was excited to uncover this site. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and I have you book marked to look at new stuff on your website.

 18. A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you should publish more about this issue, it may not be a taboo subject but generally people don’t discuss such topics. To the next! Many thanks!

 19. Thanks for your helpful post. Through the years, I have come to be able to understand that the symptoms of mesothelioma cancer are caused by this build up connected fluid regarding the lining on the lung and the torso cavity. The condition may start within the chest spot and spread to other limbs. Other symptoms of pleural mesothelioma include losing weight, severe respiration trouble, throwing up, difficulty taking in food, and swelling of the neck and face areas. It needs to be noted that some people existing with the disease do not experience just about any serious symptoms at all.

 20. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Cheers

 21. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 22. This is the perfect web site for anyone who would like to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need to횜HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for many years. Great stuff, just wonderful!

 23. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 24. You’re so cool! I do not think I’ve read a single thing like that before. So great to discover someone with some unique thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with a little originality.

 25. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Many thanks.

 26. Hi! I just wish to offer you a huge thumbs up for your excellent info you have got here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

 27. Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 28. Thank you for another magnificent post. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 29. Howdy, I believe your website could possibly be having internet browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic site.

 30. You’re so cool! I do not think I have read a single thing like that before. So great to discover someone with unique thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that’s needed on the internet, someone with some originality.

 31. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *