9.7.2011 Kaarikaiun nielaisema

Ajankohta Reitti Kesto Osallistujat
9.-10.7.2011 klo 14-02

 reitti.png

12h / 677 km A-J Punkka
Ennuste kohdealueelle Merkittävimmät havainnot
MLCAPE 1000+ J/kg, 0-6 km shear alle 20 m/s, MIXR500m 10-13 g/kg. Heikohkosti järjestäytyneitä paikoin tuulisia ukkoskuuroja. Neljä eri vyörypilveä, joista kaksi viimeistä melko näyttäviä. Rankkaa sadetta vaakasuoraan, 5-10 mm rakeita, kaarikaiun puhkaisu ja heikko syöksyvirtaus, näyttäviä moninkertaisia maasalamoita.

Säädata

 

 gfs_panel.png

9.7.2011 klo 18 GFS-mallin ennuste. Ylärivi vasemmalla: Värein 500 metrin keskimääräinen vesihöyryn sekoitussuhde (g/kg).  Ylärivi oikealla: Värisävyin mean-layer CAPE(J/kg), punaisin viivoin 0-6 km tuuliväänne (m/s). Alarivi vasemmalla: 300 hPa lämpötila värein, tuulivektorit ja korkeus mustin viivoin. Alarivi oikealla: 850 hPa lämpötila värein, tuulivektorit ja korkeus mustin viivoin.

 

reittitutka.gif

Säätutka-animaatio 9.7.2011 klo 14.00-21.00 (jahtaajan sijainti merkitty valkoisella pallolla).

 

Tarin

 

Lauantain jahdin alkuasetelmat olivat jälleen kerran haastavat. Läntisen Suomen ylle oli asettumassa kapeahko kostean ilman vyöhyke, kun samalla tuuliväänteet olivat melko säälittäviä eikä ilmamassan lämpimyyskään ounastellut yläinversion kestävän kovin pitkään. Hienohilaiset mallit ennustelivatkin ukkospilvien tulvahdusta taivaalle jo keskipäivän tienoilla ja aktiviteetin vähittäistä siirtymistä kohti itää ja koillista. Päivä lähti lähes käsikirjoituksen mukaisessa aikataulussa käyntiin. Suunnitelmana oli siirtyä ukkospilvien tahdittamana hiljalleen Etelä-Pohjanmaalta kohti koillista.

 

Päivän ensimmäinen lupaava ukkospilvien ryhmittymä muodostui maan lounaisosaan. Se otti vähitellen nauhamaisen muodon ja alkoi vääjäämättä rynniä kohti suunniteltua päämäärää. Ongelmaksi muodostui kuitenkin heti alkuunsa orastava ”kuplinta” Pohjanmaan suunnalla. Suuntasin tästä huolimatta korkeutta nopeasti ottavien kumpupilvien alta Jalasjärven suuntaan. Matkalla säätutka alkoi antaa viitteitä, että lounaasta lähestyvän kuuronauhan ulosvirtaus oli harppaamassa pois sateen reunasta. Samaan aikaan myös idästä oli liukumassa paikalle heikko, toisen sadekuuroalueen ulosvirtaus.

 

Lyhyen tuumaustauon jälkeen ulosvirtausten kohtaamisalue alkoi vähitellen hahmottua. Ajelin Jalasjärveltä etelään Koskueen kylään. Auton lämpömittari näytti, että yksikään ukkoskuuro ei ollut vielä ehtinyt paikalle ruokailemaan. Peltoteillä suhailemisen jälkeen löytyi viimein näkymä yli peltojen ympäröimän pienen järven. Taivas oli jo melko runsaassa pilvessä ja lännen suunnan horisontista alkoi pilkistää vaatimatonta vyörypilven aihiota. Selän takana idässä olevat sadekuurot muuttuivat hiljalleen murahteleviksi. Synkkenevä taivas ja seisova ilma yhdessä pian yhteen ”kolahtavien” ulosvirtausten kanssa loivat tunnelman, että kohta on pakko tapahtua jotain.

 

Lännestä saapuva vyörypilvi alkoi vähitellen ottaa parempaa muotoa ja päätin laittaa videokameran ikuistamaan tilannetta. Taivaalla alkoi jo näkyä muutamia välähdyksiä, mutta tovin päästä vyörypilvi haihtui eteläpäästään surkean näköisiksi alapilviriekaleiksi. Samalla luoteinen taivas kumahteli ja synkkeni lupaavasti. Ulosvirtausten kohtaamisen seuraukset alkoivat vähitellen konkretisoitua. Jyrähdysten houkuttamana ajelin pari kilometriä kolmostietä pohjoiseen. Tässä vaiheessa näyttävät negatiiviset maasalamat halkoivat jo uhkaavasti peltomaisemaa. Laitoin auton nopeasti parkkiin ja aloin hämmästellä komeaa (tai pitäisikö sanoa komiaa) salamointia sekä uutta vyörypilven tynkää. Hetken kruunasi alapilvien muodostama feikkitrombi pohjoisessa horisontissa. Salamadata näytti, että Kurikka oli joutumassa melkoisen salamapommituksen kohteeksi (salamointitiheys oli itse asiassa tässä solussa koko maassa päivän suurin). Myös säätutka tuki havaintojani ja osoitti, että kirein dBZ-gradientti nökötti juuri nenäni edessä.

 

Ukkoskuurorypäs alkoi kuitenkin vähitellen menettää voimiaan, mistä seurasi ankara pohdinta, kuinka päästä Seinäjoen ohi saamatta minkäänlaista kontaktia meneillään oleviin Tangomarkkinoihin. Koska idän puolella olevat ukkoskuurotkin näyttivät voimistuvan, päätin ajaa tuloreittiä takaisin. Koukkaus osoittautui onnistuneeksi, koska ukkoskuurorypäs ajautui lopulta pohjoisessa olevien konvektiosolujen taakse ja heikkeni. Matka itään oli siis alkanut, tavoitteena päästä itäisten ukkoskuurojen etupuolelle. Tämä olikin helpommin sanottu kuin tehty, sillä pirstaleisen ”ukkoskuurokentän” muodostama epämääräisellä tavalla yhtenäinen ulosvirtaus ajoi parhaan aktiivisuuden aluetta melko nopeasti koilliseen.

 

Matka jatkui Kuortaneen, Lehtimäen ja Soinen kautta kohti Karstulaa. Hieman ennen Karstulaa sattui jahdin miellyttävin yllätys. Etelästä hiipinyt melko pienikokoinen ukkoskuurorypäs oli kyhännyt eteensä näyttävän vyörypilven. Pilvikieleke kurkkasi täysin yllättäen pienen metsäaukion kohdalla puiden lomasta. Huomattuani tämän ensimmäinen ajatus oli luonnollisesti keskisuomalaiselle chase-helvetille ominainen puuränni. En siis todennäköisesti saisi pilvikaunokaisesta yhtään kunnollista kuvaa. Aikaa meni kuitenkin korkeintaan minuutti, kun juuri oikeassa suunnassa avautui järvimaisema. Eikä siinä vielä kaikki – oikealle kääntyi tie, joka vei parkkipaikalle, josta puolestaan pääsi järvenrantaan. Tilanteen kruunasi rannassa ollut laituri ja näköala juuri oikeaan suuntaan. Tätä seurasi pari minuuttia ankaraa kuvaamista ja jyhkeän vyörypilven ihailua. Muutaman minuutin päästä tuulensuhina järvenselän suunnasta alkoi voimistua ja kielekepilvi rantautui havaintopaikalle.

 

Järvirantastopin jälkeen ukkoskuuroalueen etureunan jahtaaminen jatkui. Tieverkko ei kuitenkaan tällä kertaa ollut jahtaajan puolella. Matka jatkui hiekkateitä ja mutkaisia asfalttiteitä pitkin. Kiivain salamointi oli luisunut jo Kivijärven ja Kinnulan välimaastoon ja näytti selvältä, että tämän eteen ei ollut muuta reittiä kuin coren kautta. Ytimen reuna tuli vastaan Kivijärvellä ja ropsautti välittömästi reissun ainoat rakeet konepellille. Kinnulan lähestyessä sade yltyi ja salamat alkoivat vähitellen paukahdella kilometrin-parin etäisyydellä.

 

Kinnulan jälkeenkin tieverkko haittasi etureunan tavoittamista, kun matka jatkui suoraan rankimmassa sateessa. Näkyvyys huononi huononemistaan ja rungot puurännin reunamilla alkoivat huojua pahaenteisesti. Pian vesi tulikin melkoisina ryöppyinä vaakasuoraan ja maisema harmaantui entisestään. Tunnelma alkoi muistuttaa etäisesti viime kesän rajuilmoista talteen saatua videomateriaalia. Vähitellen huomio alkoi kiinnittyä tien vasempaan reunaan, josta puut voisivat kaatua tielle. Läppärin datayhteys oli mennyt poikki, mutta pikapäivitys kännykän kautta osoitti, että matka eteni pienimuotoisen kaarikaiun alla.

 

Viimein Lestijärven jälkeen pitkä hivutustaistelu kaarikaikua vastaan alkoi kääntyä voitoksi, kun paksuin pilvimassa jäi taakse. Matka eteni Toholammille eikä tieverkko edelleenkään antanut nopeaa mahdollisuutta päästä parhaille näköalapaikoille. Matalalla roikkuva alapilvimassa vilkkui kuitenkin houkuttelevasti puunlatvojen yläpuolella. Toholammin ja Sievin välinen tieosuus oli viimeinen mahdollisuus päästä vähitellen hiipuvan kaarikaiun eteen. Edessä oli kuitenkin toivotonta puuränniä – kunnes juuri sopivalla kohdalla avautui näkymä yli turvesuon. Kaiken lisäksi suon laitaan pääsi nopeasti autolla.

 

Puunlatvojen yltä hahmottui juuri ja juuri harmaa rullapilven reuna. Suon laidassa oli kymmenisen metriä korkea turvekasa, jonka päälle lähdin kameran kanssa katsomaan tarkemmin tilannetta. Kasan päältä eteen nousikin varsin näyttävä vaalean harmaa rullapilvi. Salamointi oli melko laiskaa, mutta tätä kompensoi lähes oppikirjamainen esimerkki rullapilvestä. Pilvimakkara vyöryi melko nopeasti kohdalle, ja paikalle marssiva ulosvirtaus ilmaisi jälleen itsensä lähestyvänä puiden suhinana. Otsaan napsahtelevat suuret sadepisarat ajoivat pian alas turvekasan päältä. Paikalta lähtöä hidastivat hieman kuivaa turvetta täynnä olevat kengät. (On muuten aika vänkä tunne, kun paljas jalka muhii vähän aikaa kuivassa turpeessa)

 

Rullapilvi näytti nopeasti etääntyvän emopilvestä, mikä merkitsi jahdin päättymistä ainakin toistaiseksi. Ainoat voimissaan olevat ukkoskuurot olivat reilun matkan päässä koillisessa ja niinpä päätin jättää ne rauhaan. Ajelin vielä Nivalaan toviksi kyttäilemään tilannetta. Sähköinen kuusituntinen oli takana, ja coretuksen jälkeinen kylmä hiki oli vasta kuivumassa. Pyrin yleensä valokuvauksellisiin paikkoihin ja pois rankasta sateesta, mutta valehtelisin, jos väittäisin, etteikö joskus asian ytimestäkin olisi mukava hakea kiksejä. No, enpä silti ottaisi ainakaan autolla-ajokokemuksena tämänkertaista ytimen puhkaisua ihan heti uudelleen.

 

Valokuvat

 

img_6647.jpg

9.7.2011 klo 14.12 Töysä

Kumpupilvien olemus kertoo, että jotain on kohta tapahtumassa.

img_6684.jpg

 9.7.2011 klo 16.06 Jalasjärvi, 3-tie

Idän ja lännen ulosvirtaukset kohtaavat ja syntyy päivän kovin salamoija. Horisontissa näyttävä feikkitrombi.

img_6696.jpg

 9.7.2011 klo 16.10 Jalasjärvi, 3-tie

Tiukimpaan dBz-gradienttiin muodostuu pieni ja sievä vyörypilvi.

img_6753.jpg

9.7.2011 klo 18.14 Hankajärvi, Soini

Päivän näyttävin kielekepilvi muodostui pienen ukkoskuuroryppään etureunaan.

img_6787.jpg

 9.7.2011 klo 20.50 Sievi

Heikkenevän kaarikaiun etureunassa matkasi pitkä ja melko näyttävä rullapilvi.

Videot

9.7.2011 Vyörypilvi lähestyy lännestä, Koskuen kylä (25-kertainen nopeutus, 33 Mb)

9.7.2011 Rullapilvi saapuu turvesuolle, Sievi (10-kertainen nopeutus, 11 Mb)

103 thoughts on “9.7.2011 Kaarikaiun nielaisema”

 1. With havin so much written content do you ever run into any problems of
  plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my
  permission. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off?

  I’d certainly appreciate it.

 2. I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and really savored your blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You certainly come with perfect articles. Regards for sharing your blog site.

 3. I do consider all of the ideas you have introduced in your post. They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for starters. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 4. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 5. You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “The point of quotations is that one can use another’s words to be insulting.” by Amanda Cross.

 6. A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Magnificent job!

 7. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 8. I simply could not depart your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual provide for your guests? Is going to be back regularly in order to check up on new posts.

 9. Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I’m happy to find a lot of useful info here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 10. I simply want to say I am just newbie to blogs and seriously savored this web page. Likely I’m going to bookmark your blog . You certainly have impressive well written articles. Thanks for revealing your website page.

 11. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 12. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 13. Fantastic blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get advice from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 14. I was recommended this web site by means of my cousin. I’m no longer sure whether or not this publish is written by means of him as nobody else understand such exact about my trouble. You are incredible! Thanks!

 15. I’m honored to obtain a call from a friend as he identified the important tips shared on your site. Browsing your blog post is a real excellent experience. Many thanks for taking into consideration readers at all like me, and I wish you the best of achievements as being a professional domain.Carly Landrum

 16. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 17. After study some of the blog articles with your website now, and i also truly appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and you will be checking back soon. Pls look into my web site as well and told me what you consider.

 18. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 19. In the great scheme of things you actually get an A+ with regard to hard work. Where you lost everybody ended up being on all the specifics. As they say, details make or break the argument.. And that could not be more true at this point. Having said that, allow me inform you precisely what did work. Your article (parts of it) is definitely rather powerful and this is possibly why I am taking the effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Next, although I can notice the leaps in reasoning you make, I am not convinced of just how you appear to connect the points which inturn make your conclusion. For now I shall yield to your point however hope in the foreseeable future you actually link your facts better.

 20. I enjoy you because of all your valuable labor on this web site. My niece takes pleasure in setting aside time for investigation and it is easy to understand why. Most people learn all regarding the dynamic means you present great tactics on your web blog and boost contribution from some others on this concept then our favorite simple princess is without a doubt becoming educated a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always doing a superb job.

 21. A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you turn out to be experience, would you thoughts updating your blog with more details? It is extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 22. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Appreciate it!

 23. Hello would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 24. Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any tips? Many thanks!

 25. I do enjoy the way you have framed this particular concern and it really does offer me personally some fodder for consideration. On the other hand, from just what I have seen, I only wish as the actual responses pile on that people stay on issue and don’t start upon a tirade involving the news du jour. All the same, thank you for this outstanding piece and though I can not necessarily agree with the idea in totality, I respect your viewpoint.

 26. Good post. I learn something more difficult on completely different blogs everyday. It’s going to always be stimulating to learn content material from different writers and follow somewhat something from their store. I’d prefer to make use of some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your internet blog. Thanks for sharing.

 27. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 28. After examine just a few of the blog posts in your web site now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will be checking again soon. Pls check out my site as effectively and let me know what you think.

 29. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal website.

 30. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 31. The very heart of your writing whilst sounding reasonable in the beginning, did not really sit very well with me personally after some time. Someplace within the paragraphs you managed to make me a believer unfortunately just for a very short while. I still have a problem with your jumps in assumptions and one would do well to fill in all those breaks. If you actually can accomplish that, I would surely be impressed.

 32. I found your weblog web site on google and verify a few of your early posts. Proceed to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to reading extra from you later on!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *