29.7.2012 Varsinais-Suomen salamaspektaakkeli, osa 2

Ajankohta Reitti Kesto Osallistujat
29.-30.7.2012 klo 21.45-04.15

 

 Reitti

6,5h / 416 km A-J Punkka
Ennuste kohdealueelle Merkittävimmät havainnot
MUCAPE 1000+ J/kg, 0-3 km shear noin 15 m/s, MIXR500m 12-14 g/kg. Erittäin näyttävä yöllinen kielekepilvi sekä etureunan vyömäinen pilvimuodostelma, komeimmat näkemäni anvil crawlerit, useita maasalamoiden lähi-iskuja, heikko syöksyvirtaus 15 m/s

Säädata

 GFS-ennuste 30.7.2012 klo 00

Jokioisten luotaus 29.7.2012 klo 15

Jokioisten luotaus 29.7.2012 klo 15

 Maasalamat 30.7.2012 klo 1.10-1.25

Maasalamat 30.7.2012 klo 1.10-1.25. Havaintopaikka merkattu punaisella nuppineulalla.

 

Tarina


Kahden pirteähkön ukkoskauden jälkeen alkukesä 2012 tarjosi myrskybongareille todellista shokkihoitoa. Räiskyvimmilläänkin touko-heinäkuun aikana oli koettu korkeintaan muutaman tuhannen maasalaman päiviä. Keskimääräisestä kaudesta oltiin jäljessä kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna, ja luisu vuosien 2005-2009 salama-alhoon näytti väistämättömältä. Heinäkuun lopun lähestyessä alkoi kuitenkin näkyä valoa tunnelin päässä. Kesän ukkosherkin ilmamassa oli pitkän odotuksen jälkeen työntymässä Baltiasta Suomeen. Keski-Euroopassa hautunut epävakaa ja kostea ilmamassa alkoi vyöryä kohti pohjoista ja tempasi mukaan annoksen lisäkosteutta kaakon suunnalta.

Ukkosepisodin prologi koettiin 28.-29.7. välisenä yönä, kun ensimmäinen kostean ja helteisen ilmamassan pulssi saapui Itämereltä maan lounaisosaan. Olin vastaanottamassa valoshowta Varsinais-Suomessa, ja tästä on kuvallinen dokumentointi tarjolla edellisessä blogimerkinnässä.

Edellisen yön unet olivat jääneet maakuntaturneen vuoksi noin viiteen tuntiin. Episodin lupaavalta vaikuttava jatko karisti kuitenkin unihiekat silmistä jo aamupäivän aikana. Ennustedatan penkominen paljasti, että tulevana yönä saapuisi etelästä uusi annos lämpöä ja kosteutta. Tällä kertaa Suomen lounaispuolelle syvenevä matalapaineen osakeskus tulisi tarjoamaan, lämmön ja kosteuden advektioita, voimistuvaa tuuliväännettä ja sitä kautta parempia edellytyksiä ukkospilvien järjestäytymiselle. Pitkin sunnuntai-iltapäivää jatkoin tilanteen kyttäilyä, ja kaikeksi onneksi Baltian puolen pilvet näyttivät pitävän ”mölyt mahassaan” pitkälle iltaan.

Ennustemallit olivat tämäntapaisille tilanteille uskollisesti melko eri mieltä siitä, mitä ja missä tulee tapahtumaan. Ennuste- ja havaintotiedon pohjalta haarukoin kuitenkin ensimmäiseksi tukikohdaksi Varsinais-Suomen kaakkoisen nurkan. Illan eteneminen nosti pilvitorneja yhä enemmän Baltian taivaalle. Salamointi voimistui ja alkoi siirtyä lupaavasti kohti Suomea. Olin saanut kaikki valmistelut tehtyä jo alkuillan aikana, ja chasemobiili oli näin lähtövalmiina. Kun viimein hyppäsin ratin taakse, ukkoskuurot olivat säätutkalla katsottuna koiranateriamaisessa muodostelmassa Viron länsirannikon edustalla. Johdanto oli kirjoitettu, ja se vaikutti harvinaisen lupaavalta.

”Kehävitosella” matka tuntui etenevän tuskallisen hitaasti. Salamointi voimistui ja fokusoitui tasaisesti suuntanaan Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajavyöhyke. Otus ei vaikuttanut tutkakuvissa vieläkään erityisen järjestäytyneeltä, mutta aito ukkospilvijärjestelmä siitä oli ilmiselvästi tulossa. Turun motarilla horisontissa alkoi näkyä etäisiä punertavia leimahduksia. Lisäksi taivaankansi oli kirjailtu näyttävillä vallinharjapilvillä sekä hattivatticumuluksilla. Tuntuma oli, että chase-verkkoon oli lipumassa kesän räiskähtelevin otus.

Halusin päästä pahimman salamapommituksen etupuolelle, ja niinpä päätin oikaista motarin rampista pois Paimion kohdalla. Yleensä tämäntapaisissa tilanteissa ukkospilvijärjestelmän trajektori kaartuu vähintään loivasti oikealle, joten en halunnut ajautua liian länteen. Ukkospilvialue tuntui myös hieman kiristävän vauhtiaan, joten sopivan peltoaukean haarukointi oli tehtävä nopeasti. Kartan perusteella Paimion ja Sauvon välinen tieosuus näytti tarjoavan hyvät näkymät. Niinpä jo muutaman kilometrin ajo avasi horisontin juuri oikeaan suuntaan. Auton oven aukaistuani leppeä lehmän henkäys tervehti saapujaa. Eteläinen taivaankansi oli synkkä ja välkehti 5-10 sekunnin välein. Matkaa salamointikeskukseen oli pari kymmentä kilometriä. Aikaa oli siis sopivasti viritellä kamerat raksuttamaan.

Tuikahtelu alkoi nopeaan tahtiin kiihtyä ja vähitellen horisontissa kurkki myös maasalamoita. Sydänyö oli sen verran lähellä, että pilvimuodostelmista ei saanut kovin hyvin paljaalla silmällä kiinni. Kameran aikavalotukset piirsivät kuitenkin kameran näytölle yli peltoaukean levittäytyvän pilvimakkaran. Ukkospilvijärjestelmä oli lopultakin hakemassa oppikirjamaisia piirteitä ja alkoi imeä kitaansa valtaisia määriä hellepäivän illan lämpöä ja kosteutta. Minuutti minuutilta vyörypilvi lähestyi ja alkoi tuoda esiin kahden vuoden takaa tuttuja piirteitä. Pilvimuodostelma oli lipumassa ohi läntiseltä taivaalta, ja hetken mielijohteesta päätin sujauttaa kuvausvälineet autoon ja ajaa palan matkaa länteen. Pääsin lopulta jotakuinkin pilvihirviön eteen. Massiivinen kielekepilvi ja sen yllä olevat ”laminaariset” pilvivyöt tulivat salamoiden välkkeessä toistuvasti näkyviin. Näyttävästi haaroittuneet maasalamat hakkasivat Paimion peltoja muutaman sekunnin välein. Lopulta sade saapui peltoaukion reunaan ja pakotti miettimään seuraavaa siirtoa.

Varsinais-Suomen tiheä, mutta syheröinen tieverkko ei juuri antanut mahdollisuuksia ryhtyä vyörypilvijahtiin. Niinpä päätin ajella Paimion halki pohjoiseen tavoitteena päästä sadealueen itälaitaan sateen etupuolelle. Tehtävä ei ollut helppo, sillä sateen heikentämä näkyvyys alkoi hidastaa matkantekoa. Hieman Paimion jälkeen sateen reuna jäi taakse ja antoi mahdollisuuden ihailla maanantaiyön salamaspektaakkelia. Pilvisalamoinnin määrä tuntui jatkuvasti kasvavan, ja strobovaloketjujen eteneminen kertoi pilvijärjestelmän tuottavan tiuhaan anvil crawlereita. Alapilvien runsas määrä ei kuitenkaan antanut mahdollisuutta nähdä näistä ryömiäisistä kuin pieniä näytteitä pilvenraoista.

Tarvasjoen kohdalla kävi selväksi, että pilvijärjestelmän etureuna kiihdyttää entistä kovempaan vauhtiin. Ennen lopullista irtiottoa sain tuta elämäni toisen kunnollisen yöllisen ukkospuuskan. Poskituntumalla tuulta oli peltoaukiolla noin 15 m/s. Tämän jälkeen etenin vielä lyhyen matkan itään toiveissa päästä sateen reunalle. Sateettomat aukot järjestelmän itäreunassa alkoivat kasvaa umpeen, ja päätinkin lopulta jäädä passiin keskelle laajaa tarvasjokelaista peltoaukiota. Suurin salamatihentymä oli tavanomaisesta poiketen pilvijärjestelmän takareunassa ja otin seuraavaksi tavoitteeksi ”corettaa” tämän.

Hyvin pian peltoaukean lähiympäristöön alkoi putoilla maasalamoita. Ukkospilvialueen itälaita jatkoi umpeen kasvamistaan, ja olin joutumassa keskelle tuoreiden konvektiosolujen ensimmäisiä maaiskuja. Kirkkaat välähdykset sokeuttivat näön vähän väliä, ja välähdyksiä seurasi useita kertoja raastava jysäys. Lähimmät iskut osuivat arviolta muutaman sadan metrin päähän. Pian pahin räiske oli ohi, mutta varsinainen maasalamatihentymä oli vasta tulossa.

Välke oli lähes jatkuvaa. Olin jäänyt ukkospilvijärjestelmän uumeniin, ja verkkokalvoille tulvi valontuikahduksia joka suunnalta. En laskenut intensiteettiä, mutta vilkkaimmillaan välähdyksiä näkyi sekunnin-parin välein. Tilanne vaikutti kaikin puolin epätyypilliseltä kotimaiseksi ukkoseksi. Anvil crawlerit jäivät edelleen pilvimassan uumeniin, mutta ilmoittivat itsestään hienoina strobovaloketjuina, jotka etenivät taivaankannen poikki. Tovin kuluttua maasalamoiden osumat alkoivat jälleen lähestyä peltoaukiota. Adrenaliinia kuohui vereen sitä tahtia, että edellisen yön univeloista ei ollut enää mitään tietoa. Jahtien aikana ei yleensä osaa tai ehdi pelätä mitään, mutta muutaman lähi-iskun jälkeen auto avoimella paikalla alkoi tuntua varsin todennäköiseltä kohteelta. Onnekseni maasalamat eivät löytäneet tietään chasekulkineeseen, vaan varsinaissuomalaiseen maaperään lähimmilläänkin parin sadan metrin päähän.

Sateen takareuna vaikutti tutkakuvissa yllättävänkin terävältä. Tämä antoi toiveita päästä pian taas valokuvaamaan. Ajoin hieman pohjoisemmaksi parempiin valokuvausasemiin ja jäin odottamaan sateen taukoamista. Kuten olin takareunalta toivonut, anvil crawlerit alkoivat tulla aiempaa paremmin näkyviin. Sateen lakattua kirkkaita maasalamoita näkyi edelleen tiheästi, ja näitä säestivät yläpuolella kiemurrelleet crawlerit.

Tämän jälkeen ajoin vielä ukkosalueen perässä kohti Loimaata. Osuuden parasta antia olivat ehkä komeimmat näkemäni anvil crawlerit. Kun etäisyys ukkosalueeseen alkoi kasvaa, salamoinnin yhteispeli solujen välillä tuli näyttävästi esiin. Valontuikahdukset saattoivat alkaa alueen itälaidalta ja etenivät siitä askeltaen kohti länttä. Lopulta valoketju oli halkaissut koko koillisen horisontin.

Loimaan kohdalla jahdista oli lopulta pakko päästä irti. Päätöstä helpotti fakta, että maanantaita oli kulunut jo kaksi tuntia. Tämä tiesi myös sitä, että yöunet (jos adrenaliiniryöppy edes sellaiset mahdollistaisi) olivat jäämässä todella lyhyiksi. Kotipihassa kello neljä piti pysähtyä hetkeksi miettimään. Tuoretta kokemusta ja vanhoja tapauksia on vaikea verrata objektiivisesti. Silti päädyin tulokseen, että olin juuri nähnyt kirkkaasti elämäni top3:een sijoittuvan yöukkosen. Kertakaikkisen aneemisen kauden kruununa komeili lopulta ikimuistoinen ja salamoita pursuava heinäkuinen yö. Tätä herkkua jaksaa taas odottaa ensi vuoteen… tai ensi vuosikymmenelle.

Valokuvat

 29.7.2012 klo 23.51 Paimio

29.7.2012 klo 23.51 Paimio

Salama heijastavat taivaalle vyörypilven haamun.

29.7.2012 klo 23.57 Paimio

29.7.2012 klo 23.57 Paimio

Vyörypilvi lähestyy. Pilvikielekkeen yllä alkaa hahmottua kapeita pilvivöitä.

30.7.2012 klo 00.05 Paimio

30.7.2012 klo 00.05 Paimio

Ukkospilvijärjestelmä ahmaisee Paimion kitaansa. Salamoiden kajo tulee läpi vyörypilven päällä olevasta sisäänvirtausalueesta.

30.7.2012 klo 00.24 Tarvasjoki

30.7.2012 klo 00.24 Tarvasjoki

“Laminaarista” pilvirakennetta ukkospilvialueen etureunassa.

30.7.2012 klo 01.37 Marttila

30.7.2012 klo 01.37 Marttila

Tuplamaapaukku ukkospilvijärjestelmän takareunasta.

30.7.2012 klo 01.42 Marttila

30.7.2012 klo 01.42 Marttila

Alapilviä ja sähköä kahdella tapaa.

30.7.2012 klo 01.44 Marttila

30.7.2012 klo 01.44 Marttila

Alapilviä ja sähköä kahdella tapaa.

30.7.2012 klo 01.54 Marttila

30.7.2012 klo 01.54 Marttila

Negatiiviset maasalamat osaavat haaroittumisen jalon taidon.

30.7.2012 klo 01.55 Marttila

30.7.2012 klo 01.55 Marttila

Näyte ukkosalueen takareunan anvil crawlereista. Tämäkään ei mahtunut kokonaan ruutuun.

30.7.2012 klo 2.21 Loimaa

30.7.2012 klo 2.21 Loimaa

Ukkospilvijärjestelmä etääntyy, mutta anvil crawlerit kurottautuvat yhä kohti etelää.

Videot

 Salamakooste Marttilan peltoaukiolta (Windows Media File, noin 40 Mb)

74 thoughts on “29.7.2012 Varsinais-Suomen salamaspektaakkeli, osa 2”

 1. This post details so much more information than similar blogs, and it’s immensly helpful to me. Will be returning to see future writing from you! mind if I share this?

 2. I’m missing something with this post. Your ideas are spot on, but sadly it’s not possible to rely on what strangers might do. Please clarify some things, because I believe you’re an informative blogger and I would like to learn more from you!

 3. I simply want to mention I’m new to blogging and definitely loved you’re blog. Likely I’m going to bookmark your website . You certainly have outstanding articles. Cheers for sharing your web-site.

 4. One other issue is when you are in a circumstances where you do not possess a cosigner then you may really want to try to wear out all of your money for college options. You can find many grants and other free college funding that will present you with finances to help with college expenses. Thx for the post.

 5. I just want to tell you that I am all new to weblog and certainly loved you’re web site. Most likely I’m want to bookmark your site . You surely come with amazing well written articles. Many thanks for sharing your webpage.

 6. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 7. Hi there very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out a lot of helpful info here in the submit, we’d like develop extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 8. Hi there, simply was aware of your weblog through Google, and located that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful for those who proceed this in future. Lots of other people shall be benefited out of your writing. Cheers!

 9. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 10. I just want to say I am very new to blogging and site-building and truly loved your page. Likely I’m want to bookmark your blog . You really come with beneficial articles. Regards for sharing your web site.

 11. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 12. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Thank you.

 13. You are so interesting! I don’t suppose I have read through anything like that before. So great to find somebody with original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality.

 14. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you spending some time and effort to put togel china 4d this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting

 15. This is the right blog for everyone who really wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been discussed for many years. Excellent stuff, just excellent.

 16. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have one thing interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix in case you werent too busy on the lookout for attention.

 17. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 18. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will return once again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 19. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 20. The facts on your blog site is seriously informative and good, it served me to clear up my problem and responses are also handy. Men you can go by means of this blog site and it helps you a ton.

 21. I intended to post you this bit of note in order to give many thanks the moment again for all the beautiful pointers you’ve shared on this website. It is seriously open-handed with people like you to present unreservedly precisely what numerous people could possibly have sold as an electronic book to help make some cash on their own, especially now that you could have done it in the event you considered necessary. Those solutions likewise served to be a fantastic way to be certain that some people have a similar zeal really like my very own to grasp a good deal more in respect of this matter. I believe there are numerous more pleasant occasions in the future for many who discover your site.

 22. Real estate is very market specific and if you invest correctly, by city, geographical area within the city and even to individual neighborhoods and streets you can make quite a bit of money. Another great option is to encourage your customers to follow you on Twitter.

 23. Simply want to say your article is as surprising. The clearness for your post is just cool and i can assume you’re a professional on this subject. Fine together with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks one million and please continue the gratifying work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *