7.7.2005 – Vyöryjä ja pirteä päiväsalamointia

Ajankohta Reitti Kesto Osallistujat
7.7.2005 klo 11.00-20.30 Mäntsälä-Hyvinkää-Nummi-Somero-Torro-Karkkila-Vihti-Mäntsälä 8,5h / 332 km
5 h / 260 km
A-J Punkka, Sakari Nummila / Ari Laakso, Sue Reyes
Ennuste kohdealueelle Merkittävimmät havainnot
MLCAPE 200-700, LI 0…-3, 0-6 km shear alle 10 m/s. Iltapäiväpainotteisia lyhytikäisiä ilmamassaukkosia. Vyörypilvet Somerolla ja Forssassa, salamointi parhaimmillaan hieman reilut 10 iskua minuutissa, “turbulenttia” pilvenpohjaa

 

Säädata

7.7.2005 klo 18:00 - CAPE-ennuste

7.7.2005 klo 18:00 – CAPE-ennuste

7.7.2005 klo 03:00 ja 15:00 - Jokioisten luotaus

7.7.2005 klo 03:00 ja 15:00 – Jokioisten luotaus

7.7.2005 klo 17:05 - Satelliittikuvaa kohdealueelta

7.7.2005 klo 17:05 – Satelliittikuvaa kohdealueelta

7.7.2005 klo 17:50-18:05 - Tutkakuvaa kohdealueelta

7.7.2005 klo 17:50-18:05 – Tutkakuvaa kohdealueelta

7.7.2005 klo 17:30-18:30 - Maasalamat kohdealueella

7.7.2005 klo 17:30-18:30 – Maasalamat kohdealueella

Tarina

Kolmas perättäinen heikkojen ukkosten kesäkuu ajoi HLCL-tiimin samantapaiseen kauden avaukseen kuin vuotta aiemmin. Heikon yläselänteen alle usean päivän aikana kertynyt kosteus antoi chasepäivälle lupauksia iltapäiväukkosten syntymiselle Päijänteen länsipuolella. Tuuliprofiili oli kuitenkin jälleen kerran lohduttoman vaisu ja odotettavissa oli siis viime vuosilta tutuksi tullutta epätoivoista sompailua pitkin Suomen teitä popcorn-konvektion tahdittamana.

 

Pitkän ja hartaan säädatan analysoinnin jälkeen jäsen A-J teki päätöksen chaselle lähdöstä edellisenä iltana. Chase-päivän aamuna ensimmäiseksi tukikohdaksi valikoitui ykköstien ja Hanko-Porvoo tien risteys. Tiimi lähti reissuun varsin laihalla miehityksellä, johon kuului jäsen A-J:n lisäksi vain vierailija S.

 

Keskipäivän paikkeilla koko läntinen Suomi oli vielä tyhjillään ukkosista. Tukikohdan huoltoasemalla parin dallas-pullan, jäätelön ja tutkadatatsekkauksen jälkeen bustola-peikko alkoi kummitella bongareiden mielessä. Jostain mystisestä syystä lämpötila ei jaksanut nousta 24-25 asteeseen, joka olisi kohdealueella vaadittu ukkoskehityksen käynnistymiseen. Vihdoin noin klo 14 merituulirintama jaksoi rannikon läheisyydessä potkaista pilventöppyrät läpi 5 kilometrin korkeudella olevasta stabiilista kerroksesta.

 

Iltapäiväkahden ja -kolmen välillä merituulirintaman ukkoset äityivät yllättävän kiivaaseen salamointiin. Samaan aikaan tiimi rullasi itsensä Nummi-Pusulan kautta Somerolle ja kärvisteli siellä auringonpaisteessa cirrus-pilvien alla odottaen taivaalle edes pieniä kumpiaisen raatoja. Jäsen A oli livistänyt työpaikalta ja saapui Suensa kanssa pian ihailemaan kaukana länsitaivaalla näkyvää ukkospilviseinämää. Odottamiseen tuskastunut tiimi sai kuitenkin pian toivoa paremmasta, kun sisämaan lämmin ilma alkoi houkutella ukkoskuuroja kohti kaakkoa.

 

Pitkällisen neuvonpidon jälkeen katseet käännettiin kohti Koskea. Someron ja Kosken puolivälissä tiimi keräsikin plakkariin ekat tumman pilviseinämän murahdukset ja purkauskanavat. Kuuroalueen itälaita oli kuitenkin nopeasti menettämässä voimiaan ja lyhyen ulkonasaapasteluhetken aikana viimeisetkin mielenkiintoiset pilvenrakenteet sulivat sateen sekaan. Luoteesta raahusti hitaasti kuitenkin uusia ukkossoluja suoraan kohti ja päätös popcorn-shakin seuraavasta siirrosta oli tehtävä nopeasti.

 

Kehnon tieverkon ja sateen alle jäämisen uhkan vuoksi kahden menopelin autokunta “pakitti” takaisin Somerolle ja lähti etenemään kohti Forssaa. Torron kansallispuiston paikkeilla osoittautui, että reittivalinta oli osunut nappiin. Puiden lomasta vilkkui hyvin tumma luoteishorisontti ja mikä parasta, ukkossolun etureunassa näytti olevan valokuvauksellista rakennetta. Kansallispuiston jälkeen ensimmäinen isompi peltoaukea suorastaan pakotti pysähtymään. Kesän vyörypilvikausi korkattiin auki, joskin näkymä ei vielä ollut mitenkään päätä huimaava. Selvästi yltyvä salamointi kuitenkin kompensoi mukavasti vyörypilven vaatimattomuutta.

 

Pari kilometriä ja muutama minuutti Forssaan päin teki ihmeitä vyörypilven rakenteelle. Pilvi kasvoi pituutta ja sen keskiosaan muodostui ammollaan oleva valaan kita (whale’s mouth). Samaan aikaan pohjoistaivaan matalalla laahaavat pilvenriekaleet alkoivat houkutella luokseen. Salamointi oli yltynyt jo useisiin iskuihin ja jyrinöihin minuutissa ja alkoi olla jo varsin vertailukelpoisella tasolla edelliskesien päiväjahteihin verrattuna. Kidan napsahtaessa kiinni tiimi jatkoi nenät auton tuulilasissa kohti Forssaa.

 

Kuin tilauksesta kaakkoon vievä kakkostie tuli vastaan täsmälleen samalla hetkellä, kun ensimmäiset isot sadepisarat liiskautuivat tuulilasiin. Kilometrin-parin jälkeen autokunta pääsi sateen alta karkuun ja kiitti jälleen kerran lounaisen Suomen valtaelinkeinon aiheuttamia aukkoja Suomen laajoihin metsiin. Peltoaukea tarjosi aitiopaikan tarkkailla kiivaasti salamoivaa ja edellään valokuvauksellisia pilvenrakenteita puskevaa ukkospilvien rypästä. Kumahtelu taustalla oli lähes jatkuvaa ja tuikahduksia pilven sisällä ja pilvestä maahan näkyi jo toistakymmentä minuutissa. Muutama moninkertainen tukevahko maasalama sai aika-ajoin neljän hengen innostuneen yleisönsä hihkumaan. Kameran sulkimet raksuttivat tiuhaan tahtiin, mutta lopulta sateen saapuminen pakotti tiimin perääntymään muutaman kilometrin.

 

Sukellus pois sateen alta oli jälleen helppo ja uusi peltoaukea löytyi nopeasti. Tässä vaiheessa pilven hienorakenne alkoi kadota, mutta pilviryppään sähköisyys tarjosi yhä silmänruokaa. Pellonlaitaan stoppaamisen jälkeen jyrähtelyt alkoivat muuttua räsähtelyksi ja salamat keihästivät Forssan maaperää aivan peltoaukean takana. Sormet etäällä autoradiosta ja auton korista tiimi odotteli jännittyneenä mahdollista close callia. Loppujen lopuksi lähin salama läimäytti suoraan edessämme noin kilometrin päähän. Sade alkoi yltyä ja autokunta karautti jälleen takaisin kakkostielle.

 

Vähitellen hiipuva salamoiden välke takalasissa tiimi yritti vielä kerran päästä sateen etupuolelle. Ikääntynyt ukkoskuurorypäs oli kuitenkin nakannut viimetöikseen kunnon hydrometeoriryöpyn alasinosaansa ja heikon sateen alta karkaaminen osoittautui hankalaksi tehtäväksi. Sen lisäksi säätutka kertoi pienen vahvistuvan konvektiosolun tekevän kakkostien suuntaista sarvea kuuroryppääseen. Karkkilan paikkeilla peltoaukeat kävivät vähiin ja sade yltyi. Vasta lähempänä Vihtiä sade hellitti, mutta niin teki salamointikin.

 

Viimeisellä taukopaikalla kotimatkaa suunnittelevaa tiimiä ilahdutti vielä hiipuvan kuuroalueen etureunan pilvimuodostelmat. Taivas muuttui turbulentiksi ja tarjosi nähtäväksi valokuvauksellista vyömäistä pilvirakennetta. Viimeinen piristävä yksityiskohta oli pilvenpohjassa näkynyt anti(!)syklonaalinen pyörre. Actionin hiipumista oli lopulta todistamassa peräti neljä autokuntaa.

 

Päivän havaintosaldo oli meteorologiset reunaehdot ja alkuiltapäivän hiljaiset tunnit huomioon ottaen yllättävän laadukas etenkin salamoinnin osalta. Jälkiviisautena voi sanoa, että tuurilla on kiistämättä tämäntapaisena päivänä erittäin suuri vaikutus lopputulokseen. Joka tapauksessa, kesän 2004 huono-onniset rämpimiset pitkin Suomenmaata unohtuivat kerralla. Tästä on erittäin hyvä jatkaa kohti yöukkoskauden sesonkia…

 

Valokuvat

7.7.2005 klo 17:48 - Somero

7.7.2005 klo 17:48 – Somero

Pilven etureuna oli jo mennyt hiukan vierestä ohi, mutta sivustakin katsottuna se roikotti alimpia rönsyjään varsin matalalla.

kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 17:51 - Somero

7.7.2005 klo 17:51 – Somero

Tämän parempaa “vyörypilveä” ei reissulla nähty, tämäkin puikula syntyi menosuuntaan nähden pilven oikealle puolelle, ja jäi sen takia vaisuksi.

kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 17:51 - Torro

7.7.2005 klo 17:51 – Torro

Valaankitaa suomalaisittain

7.7.2005 klo 18:02 - Forssan kaakkoispuolella

7.7.2005 klo 18:02 – Forssan kaakkoispuolella

Epämääräisiä hampaita eturintamassa.

Kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 18:08 - Forssan kaakkoispuolella

7.7.2005 klo 18:08 – Forssan kaakkoispuolella

Mielenkiintoisten alapilvirakenteiden lisäksi salamointi oli tässä vaiheessa melko intensiivistä.

7.7.2005 klo 18:08 - Forssan kaakkoispuolella

7.7.2005 klo 18:08 – Forssan kaakkoispuolella

Perinteinen köyhän miehen päiväsalama.

Kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 18:18 - Forssan kaakkoispuolella

7.7.2005 klo 18:18 – Forssan kaakkoispuolella

Yksi parhaista kennolle tarttuneista päiväsalamoista. Iskuista moni oli sopivasti moninkertaisia, että heti välähdyksen nähtyään kun painoi liipaisinta, seuraavat kerrannaisuudet saattoi vielä saada talteen.

Kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 19:14 - Vihti

7.7.2005 klo 19:14 – Vihti

Ajoimme pitkän matkaa kuvassa näkyvän saderintaman alla ja pääsimme vihdoin sen etupuolelle. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan juurikaan enää salamoinut.

Kuva: Ari Laakso

7.7.2005 klo 19:19 - Vihti

7.7.2005 klo 19:19 – Vihti

Henkitoreissaan kamppaileva mörkö luo viimeisen silmäyksen Lounais-Suomen peltomaisemiin.

7.7.2005 klo 19:21 - Vihti

7.7.2005 klo 19:21 – Vihti

Viimeisellä pysähdyspaikalla todettiin vielä tutkadatoista sama mikä näkyi taivaaltakin, aktiivisuus oli jo hiipunut.

Kuva: Ari Laakso

66 thoughts on “7.7.2005 – Vyöryjä ja pirteä päiväsalamointia”

 1. I simply want to mention I am all new to blogs and actually enjoyed you’re page. Most likely I’m likely to bookmark your website . You really have exceptional writings. Regards for revealing your blog.

 2. I’m impressed, I have to say. Actually not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

 3. I simply want to mention I am just all new to blogs and absolutely loved you’re blog site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly have excellent articles. Bless you for sharing your blog site.

 4. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 5. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 6. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 7. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your excellent writing because of this problem.

 8. I simply want to tell you that I am new to blogging and site-building and absolutely enjoyed you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your site . You certainly have exceptional stories. Regards for sharing your blog site.

 9. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this in my search for something regarding this.

 10. Good day! I could have sworn Iíve visited this web site before but after browsing through a few of the articles I realized itís new to me. Anyhow, Iím definitely delighted I discovered it and Iíll be book-marking it and checking back often!

 11. I beloved up to you’ll obtain performed proper here. The comic strip is attractive, your authored subject matter stylish. however, you command get bought an edginess over that you want be turning in the following. in poor health certainly come more beforehand once more since precisely the similar just about very continuously inside case you protect this hike.

 12. Thanks for your post. I also think that laptop computers have gotten more and more popular nowadays, and now are usually the only kind of computer employed in a household. The reason being at the same time that they’re becoming more and more affordable, their working power is growing to the point where they are as robust as pc’s through just a few in years past.

 13. Thanks for any other informative blog. Where else may I am getting that kind of info written in such an ideal method? I have a project that I am simply now running on, and I’ve been on the glance out for such information. rentacarkosova

 14. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will send this information to him. Pretty sure he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 15. Thanks for your write-up. I also think laptop computers have grown to be more and more popular lately, and now are sometimes the only form of computer included in a household. This is due to the fact that at the same time that they’re becoming more and more very affordable, their processing power keeps growing to the point where they are as powerful as personal computers from just a few years ago.

 16. Spot on with this write-up, I truly believe this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

 17. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks.

 18. You lost me, buddy. I mean, I assume I get what youre declaring. I have an understanding of what you’re saying, but you just seem to have forgotten about that you’ll find some other individuals within the world who view this matter for what it actually is and may perhaps not agree with you. You may be turning away many of men and women who may have been supporters of your blog site.

 19. I’m happy with exactly how you have dealth with this subject matter in such a exact method. I discovered your web-site although searching by means of Google and I’ll need to admit that I’ve subscribed to it already.

 20. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 21. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me lunch simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your blog.

 22. The next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I really believed you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy looking for attention.

 23. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend pristina travel

 24. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 25. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 26. You’re so interesting! I don’t think I’ve read through something like that before. So wonderful to find someone with some unique thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with a little originality.

 27. Greetings, I do believe your website could be having web browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *