Myrskyuutisten historiaa Suomesta

Last Updated: Saturday, 03 February 2024 14:18
Written by Leevi Korpela

Mistä on kyse?

Lisätty 23.12.2022 mm. Puumalan v. 1972 rajumyrskystä lisätietoa. Korona tuli sotkemaan lisätietojen hankintaprojektia, mutta lähinnä aikaväli 1972 - 1999 kaipaa vielä tarkennuksia, joiden parissa yritän jatkaa.

Myrskyuutisten historian on koonnut Leevi Korpela ja siinä on käytetty lähteinä pääasiassa valtakunnallisten ja paikallislehtien uutisointia. 1970-, -80 ja -90 luvuilta, osittain jo 1960-luvulta käytin myös hyväkseni omia muistiinpanojani ja säilyttämääni lehtileikemateriaalia. 2000-luvulla on netti mullistanut myös sää- ja myrskyuutisoinnin runsaalla tarjonnallaan. Haasteeksi on myöhemmin tullut monien verkkolehtien vain tilaajille avautuvat uutisjutut. Haastetta riittää myös hyvin vanhojen, jopa yli satavuotisten myrskyuutisten esille kaivamisessa. Siihenkin mielenkiintoa riittää, mutta riittääkö aika? Otan mielelläni vastaan myös mahdollisia vinkkejä sähköpostiini This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. vanhoista myrskyistä!
Myrskyuutisten keräilyä voi pitää tavallaan myös yhtenä myrskybongauksen muotona. Itse olen kulkenut pää kenossa pilviä katsellen jo lähes pikkupojasta saakka. Kiinnostukseni ukkosiin sai alkunsa synyinkodissani Keski-Suomessa olleesta puhelinkeskuksesta, joka reagoi salamaniskuihin mielenkiintoa herättävästi. Radiosta kuuntelin salamaniskujen ukkosrätinää AM-taajuuksilta jo kymmeniä vuosia sitten. Ukkosten seuraaminen oli siihen aikaan salamyhkäistä puuhaa ja paikantaminen säätiedotusten, arvailujen ja omien tuntosarvien varassa. Toisaalta se oli jossain mielessä jännittävämpää kuin nykyisen ylenpalttisen säädatan aikaan, jossa kaikkea voi seurata käytännössä reaaliajassa.
Säätä harrastan myös muuten. Omia melko kattavia tilastoja olen pitänyt jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien.

Myrskyluettelo sisältää valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittäviä uutiskynnyksen ylittäneitä myrskytapahtumia Suomessa. Voimakkaita, vahinkoa aiheuttavia tuulia voi esiintyä alkaen muutamia metrejä halkaisijaltaan olevista pölypyörteistä aina suuriin matalapainemyrskyihin. Ukkospuuskat, trombit tai raesateet saattavat tehdä hetkessä paikallisesti suurta tuhoa, syysmyrskyt kaataa metsää ja repiä kattoja monen maakunnan alueella, jopa koko maassa. Luettelossa on myös sääilmiöitä, jotka eivät varsinaisesti ole myrskytapahtumia, mutta kuitenkin ilmamassan epävakauteen liittyviä ja huomiota herättäviä. Esimerkkeinä rankkasateet tai talviukkoset, jotka helposti ylittävät uutiskynnyksen.
Myrskyuutisoinnissa nousee esiin joskus silminnäkijöiden/kokijoiden lähes uskomattomilta tuntuvia tarinoita. Ne ovat mielestäni uutisten suola, parhaimmillaan kokemuksia suoraan ”myrskynsilmästä”.

Myrskytapahtuman tiedot ovat koosteita, joihin on pyritty keräilemään olennaiset asiat, usein monesta eri lähteestä. Myrskyhistoriaa päivitetään mahdollisuuksien mukaan myös ajassa kauas taakse päin. Vanhojen myrskyuutisten "metsästystä" olen jatkanut v. 2017 alkaen myös Kansalliskirjaston arkistoista, missä on saatavilla koko lehdistökirjo niiden alkamisvuosista lähtien. Nykyisin digitaalisessa muodossa "etänä" vuoteen 1930 saakka. Kiitokset menevät myös meteorologi Jari Tuoviselle hänen laajan raetutkimuksensa päivämääristä.