Info

Yleistä chasealue.gif

Myrskyvaroitus.comin chase-blogi on perua aiemmasta High Latitude Chase Logista, ja niinpä aiemman päiväkirjan sisältö ja kuvat löytyvät tästä blogista. Alkuperäinen ajatus päiväkirjan pitämisestä syntyi kesällä 2003. Tämän jälkeen onnistuneita jahteja on kertynyt muutamasta reiluun viiteen joka kesä. Yhden jahdin kesto on vaihdellut parista tunnista yli puoleen vuorokauteen ja kilometrejä on kertynyt parista kymmenestä reilusti yli 500:aan yhtä reissua kohti. Yhteensä äärevä sää on kuljettanut vuodesta 2003 lähtien yli 15 000 kilometrin matkan ja 200 tunnin ajan eri puolille eteläistä ja keskistä Suomea.

Säädata

Useimmassa chase-merkinnässä on esitetty valokuvien ja tarinan tukena otteita numeerisista ennusteista ja salamanpaikannusdatasta sekä muutamia satelliitti- ja tutkakuvia. Mallikartat ovat pääosin peräisin NCEPin GFS-mallista. Karttojen tarkoitus on toimia ainoastaan valokuvien ja säätilanteen ymmärtämisen tukena ja niiden sisäistäminen on jätetty täysin lukijan oman perehtymisinnon varaan. Salamadata sekä satelliitti- ja tutkakuvat ovat peräisin Ilmatieteen laitoksen arkistoista.

Turvallisuus

Rajujen sääilmiöiden jahtaaminen on vastuullista ja pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaarallista toimintaa. Chasella tulee ehdottomasti noudattaa liikenteessä nopeusrajoituksia ja sovittaa ajonopeus vallitsevan sään mukaan (mm. vesiliirtovaara). Lisäksi salamoinnin, vaaraa aiheuttavien tuulien ja suurien rakeiden mahdollisuus tulee aina huomioida. Mikäli olet aikeissa aloittaa myrskybongauksen, tutustu huolella salamoinnilta ja muilta vaaraa aiheuttavilta ilmiöitä suojautumiseen.

Chase-kalusto

Myrskybongaus voi olla melkoista välineurheilua, jolloin chase-karavaanin mukana kulkee kannettavan tietokoneen ja kännykän lisäksi runsaasti navigointi- ja valo- ja videokuvauslaitteistoa. Alla osa kalustosta, joka kulkee blogin pitäjien mukana.

efs1022.pngVerkkoyhteydet ja säädatan mobiilikäyttö:

Dell Latitude XPS13 + mobiililaajakaista (Elisa 3G)

Nokia E7 (OviMaps & SportsTracker)

Ipad3 (Sonera 3G)

Valokuvaus:

Canon 7D

Canon EF-S 10-22

Canon EF-S 18-200

Samsung WB2000

Aeo Lightning Strike II -salamatriggeri

Videokuvaus:

Sony DCR-HC85 + laajakulmalisäke

Panasonic HDC-SD9 (3CCD)

Käsimittari:

JDC Meteos

Palaute

Kehut, haukut ja kommentit ovat tervetulleita alla olevan kommenttiboksin kautta.

5,203 thoughts on “Info”