1974 Syöksyvirtauksia

Last Updated: Sunday, 19 February 2017 23:29
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1974

 

 

 

20-21.06.1974

JUHANNUKSEN SEUDUN UKKOSIA

Juhannusaattona maassamme esiintyi kaikkialla ukkoskuuroja, runsaimmin Varsinais-Suomessa, jossa myös koko Suomessa voimassa ollut kulohälytystila lopetettiin.

Lähes  viikon mittaisen korkeapaineisen hellejakson aikana mitattiin varsinkin Lapissa joka päivä 25-30 asteen lämpötiloja. Juhannuksen aatonaattona 20.6 ukkosmyrskyt aiheuttivat Keski-Lapissa kuivaan maastoon 26 metsäpaloa. Palot riehuivat pääasiassa Rovaniemen maalaiskunnan, Kemijärven sekä Sallan kuntien alueilla. Suurin osa paloista jatkui vielä torstai-iltana. Suurimmaksi oli levinnyt Sallan Vitsikossa syttynyt palo, joka oli riehunut maastossa jo 40 hehtaarin alueella. 10 hehtaaria oli tulessa myös Pyhäjoella, salaman sytyttämänä.

 

                          

 

10.07.1974

VOIMAKKAITA UKKOSMYRSKYJÄ

Voimakkaiden ukkoskuurojen rintama ylitti keskiviikkoiltana Etelä-Suomen. Myös Itä-Suomi oli illalla rajun ukkosen kourissa. Päivän mittaan ukkonen jylisi myös Keski-Suomessa, Kajaanin ja Oulun seudulla sekä Lapissa. Kaksi myrskykeskittymää teki pahaa jälkeä ja valtakunnallisesti ukkonen aiheutti häiriöitä mm. sähkönjakeluun ja  yleisradiotoimintaan.

                      

Ukkosmyrsky kaatoi kymmeniä tuhansia puita

Keskiviikkona raivonnut ukkosmyrsky sai aikaan suurta tuhoa Etelä- ja Keski-Suomessa. Kärkölän Nummenkulmalla Päijät-Hämeessä miesmuistin pahin myrsky kaatoi kymmenessä minuutissa lähes 10 000 järeää tukkirunkoa. Viljaa lakoontui useita hehtaareja, sähköt katkesivat useiksi tunneiksi ja tieyhteyksiä oli poikki.

Kello 18.15 puhjennut länsi-itä suunnassa kulkenut myrsky kaatoi metsää laikuittain noin kilometrin levyiseltä vyöhykkeeltä ja viiden kilometrin matkalta. Pääasiassa järeää kuusimetsää kaatui kaikkiaan 11 tilan metsistä yhteensä 25-30 hehtaarin alalta. Pahin tuho kävi Paavo Horkan, Antero Heikkilän, Matti Paajasen perikunnan ja Eila Kallion metsissä. Myös Risto Salosen metsästä myrsky kaatoi arviolta 250 tukkipuuta. Osalla metsänomistajista on täysarvovakuutukset, mutta joillakin ei ole minkäänlaisia vakuutuksia. Metsätalousneuvoja Eero Heikkilä Itä-Hämeen piirimetsälautakunnasta kertoi myrskypuiden arvon alentumaksi myynnissä 25-30 prosenttia.

Lahden seudulla ukkonen vieraili jo aamukuuden jälkeen, mutta varsinainen läiske ja loike vyöryi alueelle illansuussa, jolloin ukonilma sotki puhelinyhteyksiä ja katkoi sähköjä. Ukkoskuuron edessä kulkenut tuulenpuuska nousi jopa 8 boforiin (20 m/s). Saksalan kaupunginosassa kaatui 15-metrinen mänty vaurioittaen peräti seitsemää autoa, joista kaksi romuttui täysin.

                          

Mäntän ja Kuoreveden rajoilla rajumyrsky kaatoi lentokoneesta tehdyn arvion mukaan peräti 20.000 runkoa. Tuhoalueella, jonka leveys oli noin yksi kilometri ja pituus 3-4 kilometriä, puut kaatuivat paikoin sataprosenttisesti. Useilta hehtaareilta meni nurin vankkaa tukkipuuta tuhoalueen ollessa verraten selväpiirteinen.

Ukkonen oli vieraillut jo alkuviikosta varsinkin Keski-Suomessa useampaankin otteeseen.  (ESS)