1953 Hävitysnäytelmä Orimattilassa

Last Updated: Wednesday, 04 April 2018 19:52
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1953

 

 

13.06.1953

UKKONEN TUHOTÖISSÄ LOUNAASSA

Satakunnassa raivosi lauantaina illansuussa voimakas ukonilma ja Porin seudulla satoi pariinkin otteeseen lähes kyyhkysenmunan kokoisia rakeita, jotka saivat viljelyksissä ja erittäinkin puutarhoissa pahaa aikaan hakaten rikki mm. kukkaistutuksia. Ukonilma häiritsi myös puhelinyhteyksiä eri puolilla Satakuntaa ja aiheutti monia särkymisiä ja tulipalon alkuja.

Harjavallassa paloi maanviljelijä Toivo Vesalaisen omistama puimalarakennus salaman sytyttämänä aiheuttaen omistajalle yli 2 milj. markan vahingot, joista vakuutukset vastasivat vain kymmenesosan. Panelain Saarenmaalla paloi puimasuuli perustuksiaan myöten.

 

Tampereella kävi iltapäivällä (harvinaisen) kova ukkonen. Salamat risteilivät taivaalla pari tuntia kaatosateen kanssa. Puhelimia ja radiokoneita särkyi siellä täällä, mutta mittavammilta vahingoilta vältyttiin.

Myös Pohjois-, Keski- ja Lounais-Hämeessä oli kova ukonilma, joka sytytti joitakin tulipaloja. Rakeita satoi mm. Forssassa (viljelytuhoja) ja puhelinyhteydet katkesivat monin paikoin. (HS 14.6)

 

 

 

23.06.1953

RAKEET JA KAATOSADE TUHOSIVAT PUUTARHATILAN

Ainutlaatuinen hävitysnäytelmä Orimattilassa

Orimattilan Pennalassa kävi juhannusaattoiltana harvinaisen raju raesade ja sen jälkeinen kaatosade, jotka tuhosivat erään puutarhatilan miltei kokonaan. Hävitys oli niin täydellinen, että kaikki kasvit tuhoutuivat ja vesivirrat huuhtelivat kaiken ruokamullankin mennessään. Menetykset on laskettava miljoonissa.

Raesade puhkesi kello 17 tienoissa ulottuen vainnoin puolen kilometrin alueelle kohdistuen valtavimpana mv. F.A. Paavolan omistamaan viljelyalaltaan neljän hehtaarin puutarhatilaan. Kuuron ollessa pahimmillaan ilma oli aivan läpinäkymättömän sakeana rakeista, joista suurimmat olivat 1,5 cm läpimittaisia. Maa peittyi täydellisesti niiden alle ja juhannuspäivän helteestä huolimatta rakeita oli vielä seuraavana aamuna varjopaikoissa sulamattomina.

Välittömästi raeryöpyn jälkeen alkoi valtava kaatosade, joka muodosti puutarhaan kaksi suurta jopa puolen metrin vahvuista virtaa, jotka kosken tavoin ryöppyen virtasivat puutarhan halki. Rajuilma oli niin valtava, että 60-vuotias talon isäntä ei muista koskaan kokeneensa sellaista.

 

Rajusään vihdoin tauottua kohtasi asukkaista surkea hävitys, kun rakeet olivat voimalla runnelleet kaikki kasvit maahan, taimet ja herneviljelykset katkenneet ja vesivirta oli kuljettanut jätteetkin mukanaan. Perunapellot olivat aivan mustana ja siemenperunat maan päällä kuin vasta kylvettyinä. Omenanraakileet olivat viskoutuneet maahan murskautuneena ja puiden rungoissakin oli kuin puukoilla viilleltyjä haavoja.

Mullan huuhtouduttua veden mukaan puutarha oli kokonaan karun hiekan vallassa ja se on perustettava täysin uudelleen aivan alusta lähtien. Parhaillaan tähkivä ruis painautui tiukasti maata vasten. Sadoksi siitä ei enää ole ja leipäviljat aiotaankin niittää eläinten rehuksi.

 

Karja kangistuneena hyisessä vedessä

Talon rakennukset säästyivät rajuilmalta, koska mm. asuinrakennus sijaitsee metsän ja kallion välisessä montussa, johon sade ei sopinut täydellä voimallaan. Kellarin ovea vasten valunut suuri hiekkavalli varjeli veden pääsyn kellariin, mutta talonväki joutui lapioimaan esteen päästäkseen alakertaan.

Talon kissa juoksi rajuilmaa pakoon pylväiden varaan rakennetun aitan alle, mutta vesivirta pyyhkäisi kissan sieltä mukaansa ja se pääsi pelastautumaan vasta pitkän matkan päässä olevalle kivelle, jossa se joutui pysyttelemään virran huuhdeltavana. Karja joutui laitumella puolisääreen ulottuvan vesivirran yllättämäksi ja eläimet tavattiin hyisestä vedestä niin pahasti kangistuneina, että ne oli lihasvoimin autettava suojaan.

 

Miljoonavahingot

Paavolan tilan omistajat olivat onnettomuuden johdosta hyvin masentuneita, sillä vuoden sadon ohella rajuilma vei hetkessä vuosien työn hukkaan. Yksistään uuden ruokamullan ajaminen puutarhaan ja sen kasvukuntoon saattaminen vaatii paljon työtä sekä varoja. Tilalla aloitettiin pian vahinkojen arviointi ja kysymys on miljoonista markoista.

Ihmeellistä asiassa oli, että rajuilma raivosi pääasiassa vain Paavolan tilalla. Naapuritalojen pelloilla ja puutarhoissa vahingot jäivät suhteellisen vähäisiksi.

 

KATTO LENSI, PUITA KAATUI PUKKILASSA

Myös naapurikunta Pukkilassa sattui juhannusaattoiltana rankka raekuuro ja pyörremyrskyn tapainen tuuli, joka kesti noin puoli tuntia. Raesade piiskasi heinän ja viljat monin paikoin täydellisesti maahan ja myös puutarhaviljelmille koitui tuhoja. Useista puutarhoista kaatui suuria kuusia ja koristepuita. Myös sähköpylväitä kaatui ja sähkövirta oli juhannuksena katkenneena laajalla alalla. Kirkonkylässä myrsky repäisi Teposen pajan katon paikoiltaan. (HS 26.6)

 

Miehikkälässä mv. Väinö Koskelan 10-vuotias tytär kuoli salamaniskusta juhannusaaton ankaran ukkossään aikana. Tyttö istui äitinsä ja sisarustensa kanssa huoneessa, johon salama iski. Toiset huoneessa olleet säilyivät vammoitta.

Muurikkalan kylässä salama iski tajuttomaksi mv. Einari Hurtan, mutta hän oli toipumassa Kotkan sairaalassa. samassa kylässä Riihelän talon emäntä sai lieviä palohaavoja salamaniskusta. Miehikkälän Säkäjärvellä salama tappoi lehmän ja lampaan. (HS 27.7)