1955 Raetuhoja

Last Updated: Thursday, 17 October 2019 18:53
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1955

 

 

6-7.07.1955

RAESADE PIEKSI LEHMÄT VERILLE JA TUHOSI VILJELYKSIÄ

Kuusamon raetuho

Kuusamon Tuovilan kylässä keskiviikkona (6.7) vallinneen tuhoisan raemyrskyn vahingot on arvioitu yli miljoonaksi markaksi. Noin 3 cm läpimittaiset rakeet tuhosivat yli 20 hehtaarin alalta viljan ja perunankasvun täydellisesti vikuuttaen myös nurmikoita niin pahoin, että heinäsatoa tuskin saadaan. Rakeita satoi maahan 10 cm vahvuudelta ja vielä torstaina ja osittain perjantainakin oli niityillä ja metsissä valkoisia läikkiä.

Raemyrsky kuori rinnemaalla olevista ohra- ja perunapelloista ruokamullan työntäen sen rinteen alla oleville niityille. Laitumella olleiden lehmien selät rakeet löivät verille. Myrskyn jäljiltä seisovat lehtipuut paljaina, samoin mäntyjen ja kuusien vuosikasvut karisivat kokonaan pois. Myrsky täytti rakeillaan myös suoviljelysten ojat ja särki asuntojen ikkunoita. (HS 9.7)

 

Ylistaron raetuho

Etelä-Pohjanmaalla riehui keskiviikkona ja torstaina, lähinnä Kyrönjoen varren pitäjissä ankara ukonilma raesateineen. Ylistaron Myllypuron kylässä satoi parisenttisiä rakeita kello 16 aikaan noin 1,5 kilometrin pituisella ja ½ kilometrin levyisellä alueella niin, että kahdeksan tilan ruis- ja kevätviljat sekä perunat tuhoutuivat suurelta osin. Etelä-Pohjanmaan Maanviljelysseura tekee tuhoarviota.

Ylistaron Jääskenjoella rakeet särkivät rajuilman aikana ikkunoita ja vikuuttivat viljaa. Isonkyrön Taipaleen kylässä tappoi salama muutamia vasikoita ja lampaita, säästäen kuitenkin eläinten vieressä seisoneen talon pojan.

Myös Ilmajoella riehunut myrskynluontoinen sade ja ukkonen teki monenlaista tuhoa. (HS 8 ja 10.7)

 

 

 

16.07.1955

ANKARIA UKONILMOJA ETELÄ-JA KESKI-SUOMESSA

Lauantaina vallitsi maamme eteläosassa verrattain ankara ukkosilma ja runsasvetisiä kuuroittaisia sateita. Ilmatieteelliseltä Keskuslaitokselta kerrottiin ukkosen esiintyneen Länsi- ja Keski-Suomessa aamuyöllä ja aamulla, Etelä- ja Itä-Suomessa iltapäivällä pääasiassa kello 17 tienoilla. Tällöin mm. Helsingissä, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Kuopiossa ja Kajaanissa kulki lyhytaikainen, mutta voimakas ukkonen huomattavine vahinkoineen.

Perjantai-iltana ja lauantaiyönä raivosi Oulun läänin alueella ja paikoin Lapissakin ankaria ukonilmoja, jotka eivät tiettävästi aiheuttaneet pahempia vahinkoja. Ukkossateet toivat kaivattua helpotusta kuivuuteen. 

 

Turku. Turun läänin Karjalassa riehui yöllä ukonilma, jonkalaista paikkakuntalaisten kertoman mukaan ei ole koettu ainakaan 10 vuoteen. Salama iski mm. mv. Uuno Koskisen 6-huoneiseen asuinrakennukseen, joka palokunnan ponnisteluista huolimatta paloi poroksi irtaimistoineen. Vahingot nousevat noin 2 milj. markkaan, eivätkä vakuutukset korvaa niitä. Nukkunut 4-vuotias tytär menetti salamaniskusta tajuntansa, mutta hänet saatiin tekohengityksellä virkoamaan.

 

Satakunta. Kiukaisissa iski salama Tuumin tilan sivurakennukseen kehittäen sakean savun. Tainnutettuaan vanhan emännän ja lennätettyään talossa olleen muurarin puolitajuttomana tiilikasan yli salama särki toistakymmentä ikkunaa, repi seinälautoja, sytytti seinäpaperit ja poltti sähköjohdot jakorasioineen. Soittokellon johtoa myöten salama siirtyi tilan päärakennukseen, jossa myös poltti sähköjohtoja. Emäntä virkosi pian tapahtuman jälkeen.

Lavialla salama poltti muuntajan aamuyöllä. Samoin salama sytytti useita puhelinpylväitä ja rikkoi puhelimia käyttökelvottomiksi. Vilkkalan kylässä salama tainnutti kaksi vasikkaa, jotka olivat tunnin pyörryksissä.

Porin Paneliassa salama surmasi tilan kaikki kolme lehmää. Emäntä totesi aamulypsylle mennessään koko karjan kuolleen keskelle laidunpeltoa.

 

Koko Rauma oli 2 tuntia sähköittä ukkosen vioitettua voimajohtoa kello 7.30. Rauma-Repolan voimalaitos pystyi tyydyttämään viirantarpeen mm. sairaaloille, mutta osa teollisuuslaitoksista oli sähköittä toista vuorokautta.

 

Tampere-Lahti- akselilla voimakas ukkonen aiheutti haittaa puhelinliikenteelle, sytytti muuntajia, palonalkuja ja ainakin yhden metsäpalon. Kurussa aamulla salamasta syttynyt kahden muuntajan rakennus paloi kokonaan. Sahalahdella salama iski latoon tappaen sen vierustalla olleet kolme lehmää, mutta rankkasade sammutti palonalun.

 

Imatran ja Lappeenrannan seudulla kello 16 jälkeen riehuneeseen voimakkaaseen ukkoseen liittyi paikoin myös rankka myrsky ja raesade. Lauritsalan poliisiasemalta kerrottiin, että ilma pimeni raesateen vuoksi niin, että autoilla oli vaikea ajaa. Lauritsalan Luukkaalla oli rakeita paksulti maassa. Kasvustot todennäköisesti vioittuivat osittain. Puhelinkeskuksista ilmoitettiin, että linjavikoja oli joka suuntaan, mm. Helsinkiin. (HS 17.7)

 

 

 

17-18.07.1955

UKKOSSÄÄ POLTTI JA TAINNUTTI

Pohjanmaalla kävi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä erittäin voimakas ukonilma ja vettä satoi paljon. Pienempiä vahinkoja saivat salamat aikaan eri puolilla. Laihian Iippamäen kylässä tuhoutui tilan suuri kanalarakennus ja sauna salamapalossa. 1,5 milj. vakuutukset eivät täysin korvaa menetyksiä.

Viikonvaihteen ukonilmoissa salamat iskivät myös ihmisiä tainnoksiin. Vetelissä mv. Eino Pakkalan emännän ollessa lypsyllä salama iski emännän ja lehmän tajuttomaksi. Emäntä virkosi tekohengityksellä ja lehmä itsestään.

Toholammin Sykäräisten kylässä salama iski pienviljelijä A. Härkösen taloon sytyttäen sen ja lyöden samalla emännän tainnoksiin. Emäntä selvisi kuitenkin pian ja osallistui palon sammuttamiseen. Samassa pitäjässä myös emäntä Hanna Järvelä taintui salaman iskusta, mutta hän virkosi vasta sairaalassa.

Edelleen salama iski Toholammin säästöpankin talon ruokalaan ja siellä erään naishenkilön tajuttomaksi, repi seinäpaperit, särki puhelimen ja kaksi ikkunaa. Osuuspankin saunarakennuksesta salama vei mennessään kokonaisen nurkan.

 

Keski-Suomessa Pihtiputaan Alvajärven kylässä salama iski suureen pihakoivuun tappaen sen alle sadetta suojaan menneet kolme lehmää, joiden vakuuttamaton arvo oli 200 000 mk.

Kannonkoskella sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kolmen aikaan sytytti salama mv. Heikki Ruuskan omistaman asuinrakennuksen tuleen. Talon isäntä joutui lähtemään 10 kilometrin päähän hälyttämään palokuntaa ja talo ehti palaa kokonaan. Vahingot toista miljoonaa mk, josta vakuutukset kattavat vain pienen osan.

 

Etelä-Savossa Ristiinan kirkonkylässä raivosi maanantaina puoliltapäivin voimakas pyörremyrskyn tapainen ukkonen. Vettä satoi rankasti ja myrsky katkoi puita kaataen mm. kaksi suurta koivua maantielle, isoja kuusia juurineen ja heinäseipäitä pelloilla. Ihme kyllä säilyivät puhelinlinjat jotakuinkin vaurioitta. Myös Anttolassa ja Hirvensalmella koettiin tavallista voimakkaampi myrsky, kuitenkin ilman vaurioita. (HS 19.7)

 

 

 

19.08.1955

SALAMA SURMASI

Salon seudulla oli perjantaina erittäin voimakas ukonilma, jonka aikana rakeet ja myrsky vahingoittivat pahoin puutarhoja. Puolenpäivän aikaan alkoi Kuusjoella harvinaisen ankara ukonilma, joka rajoittui pääasiassa Karungin kylään. Rajuilman aikana satoi vettä ja rakeita ja kävi tavaton myrskynpyörre, joka noin 300 metrin levyisenä rintamana tuhosi 3-4 tilalta niin viljapellot kuin juurikasmaatkin täysin.

Salama iski Ali-Vesalan talon uudehkoon puimasuuliin sytyttäen tulipalon. Puhelinyhteyksien ollessa ukkosen vuoksi poikki ehti puimala palaa maan tasalle ennen palokunnan saapumista. 10x30 metrisen rakennuksen mukana paloivat melkein kaikki tilan maatalouskoneet.

Somerolla paloi heinälato mukanaan 4 000 kiloa heinää, vahingot 200 000 mk. Salamat sytyttivät myös muita tulipaloja, mutta ne saatiin melko pian sammutetuksi. Huittisissa raivosi ankara ukkonen iltapäivällä tunnin ajan.

Perttelissä meni Kajalan kunnalliskodin hoidokki Oskar Linzen viljankuivaamon seinustalle sadetta suojaan. Salama iski rakennukseen, jolloin 65-vuotias Linzen sai surmansa.

Lahden seudulla syttyi ukkosen aikana muutama tulipalo ja Lahden ja Vääksyn välillä "vallitsi todellinen rankkasade". (HS 20.8)

 

 

 

20.08.1955

PURJELENTÄJÄN HURJA SEIKKAILU UKKOSSÄÄSSÄ

Lauantaina iltapäivällä vallinneen ukonilman aikana muodostui harvinaisen voimakas tuulenpyörre Tampereella. Tuuli nostatti kello 13.50 aikaan Tampereen lentokentältä Comer-merkkisellä purjelentokoneella lennolle lähteneen purjelennon opettajan Teuvo Temosen 3 000 metrin korkeuteen. Uudenkylän kohdalla lentäjä joutui pilveen ollen hetken niin sokkona, ettei edes tiennyt, missä asennossa kone oli. Voimakas ilmavirtaus vaikutti pian koneeseen ja se alkoi eri paikoista murtua. Temonen yritti vielä pysyä liidossa, mutta koneen edelleen hajotessa oli hänen pakko turvautua laskuvarjoon.

Tapauksella oli silminnäkijöitä ja he hälyttivät pelastusviranomaiset, jotka elivät jännittäviä hetkiä seuratessaan autolla ja moottoriveneellä putoavaa konetta otaksuttuaan, että lentäjä olisi saanut salamaniskun ja putoaisi koneineen Näsijärveen. Temosen laskuvarjohyppy kello 14.15 oli kuitenkin onnistunut ja hän pääsi vahingoittumattomana maan kamaralle Aitolahdessa. Kone sen sijaan murskautui syöksyessään maahan aiheuttaen Tampereen purjelentokerholle tuntuvan taloudellisen vahingon. (HS 21.8)

 

 

 

01.09.1955

RUNSASSATEINEN UKONILMA POHJOISESTA ETELÄÄN

Torstaina liikkui koko eteläisessä Suomessa hyvin ankara ukonilma, joka toi erittäin runsaasti kaivattua vettä. Ukkosrintama liikkui pohjois-eteläsuunnassa ja oli aamuvarhaisella 6-7 aikaan Vaasassa, keskipäivällä klo 14-15 Porin seuduilla siirtyen illaksi Turku-Tampere-Lahti-linjan eteläpuolelle, jossa se oli voimakkaimmillaan.

Vaasassa vettä tuli erittäin runsaasti aamuvarhaisella. Iltapäivällä ukkosti  ja satoi hyvin rankasti mm. Isojoella, Kauhajoella, Jalasjärvellä ja Kurikassa. Ukkonen väisti Tampereen, mutta Pohjois-Hämeessä linjalla Vilppula-Mänttä-Ruovesi-Ähtäri liikkui iltapäivällä kova ukkonen voimakkaine vesi- ja raesateineen.

 

Lahdessa oli rankka ukonilma kello 20-20.30 välillä. Salamointi ja jyrinä oli ankaraa, mutta vettä ei täällä tullut kovin paljon. Sen sijaan monilla maaseutupaikkakunnilla, mm. Padasjoella,  saatiin vettä erittäin runsaasti. Myös Porissa oli lievempää, joskin verrattain voimakas ukkonen, mutta lähimaaseudulla satoi ankarasti.

Pääkaupungissa ja sen lähiympäristössä sekä Uudellamaalla ukkonen riehui kello 21-24 välisenä aikana jatkuen osaksi yli puolenyönkin. Vettä tuli kaikkialla runsaasti ja mm, pääkaupungissa kulki eräänlainen pyörremyrskykin. Vakavampia vaurioita ei kuitenkaan sattunut muuntajapaloa ja radiolähetysten keskeytyksiä lukuun ottamatta. (HS 2.9)