1958-59 Polvijärven Sotkumassa "sotkua" (-58)

Last Updated: Wednesday, 06 March 2019 17:04
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1958-59

 

 

 

10.7.1958

RAJUMYRSKY POLVIJÄRVEN SOTKUMASSA - TUHANSIA PUITA NURIN

Torstaina iltapäivällä noin kello 15 aikaan pyyhki ankara myrsky yli Polvijärven Sotkuman kylän kaataen tuhansittain puita, katkoen sähkö- ja puhelinyhteydet ja aiheuttaen pitkällisiä tiesulkuja, jotka saatiin raivatuksi vasta perjantaina. Tuulen seuralaisena liikkui myös ankara ukkosluontoinen raesade, joka muutamassa minuutissa kasasi talojen seinustoille yli 10-senttiset raenietokset.

Myrsky kesti vain kymmenkunta minuuttia, mutta sinä aikana ehti kaataa tuhansia runkoja laajalla alueella, joka ulottui Vaaranlahdesta aina Kuorevaaraan saakka. Tuulen voimakkuutta kuvaa, että se juurineen kaatamiensa petäjien lisäksi katkoi vahvajuurisia puita rungosta, joiden kannot jäivät pystyyn törröttämään rumannäköisesti.

Puhelinyhteyksien katkeamisen vuoksi ei myrskystä saatu Joensuuhun tietoja ennen kuin seuraavana päivänä. Lisäksi tuuli repi useasta rakennuksesta kattoja ja särki lukuisia ikkunaruutuja. Tien yli kaatuneet puut aiheuttivat liikenneseisauksia kaikilla myrskyalueen teillä, ja vielä perjantaina jouduttiin Joensuun-Polvijärven maantietä pitämään suljettuna Pitkäsenlahden ja Osottajan tienhaarojen välisellä osuudella ja käyttämään kiertotietä.

Myrsky aiheutti tuntuvia vahinkoja etupäässä yksityisten omistamissa metsissä. Viljelyksiä myrsky tuhosi repimällä perunanvarsia ja katkomalla kasvavaa ruista. Lehtipuista myrsky ja rakeet riipivät lehdet ja raastoivat rikki kuoren.

Rannalla pyörremyrsky heitteli veneitä sijoiltaan parinkin kymmenen metrin päähän ja kaatoi verkkokoppeja.

 

Paikallinen rajuilma liittyi kahteen länsi - itä - suuntaiseen ukkosrintamaan, joka kulki torstaina läpi koko Pohjois-Karjalan keskiosan. Tulipaloja ukkonen ei juuri aiheuttanut, mutta salamat tuhosivat parin muuntajan koneistot Polvijärvellä. Salama aiheutti myös sähkönjakelun keskeytyksen yöllä Pamilosta Lieksaan sen iskettyä suurjännitelinjaan. Vähäisempiä häiriöitä aiheutui myös Tohmajärvellä, missä muutamia puita kaatui sähkölinjalle.

Juuan Polvelan Tahkovaaran tien varressa pyörremyrsky kaateli puhelinpylväitä ja Louhen tien varressa puita. Lisäksi se vei mennessään mv. Samuli Elsisen puuliiterin. Samaisen kylän Vaaraniemessä lensivät mv. Kukkosen tilan rakennusten katot läheiseen ohrapeltoon. Vain tuvan katto pysyi paikoillaan. (Karjalainen 12-13.7)

 

 

 

07.06.1959

KAATOSATEITA JA SALAMOITA

Hellepäivän saatteena jyrisevä ja salamoiva rajuilmarintama liikkui maan etelä-, keski- ja itäosissa sunnuntaina aiheuttaen monilla paikkakunnilla vahinkoja. Kaatosateet ja suuret rakeet piiskasivat viljapeltoja ja salamat mykistivät puhelimia, polttivat muuntajia ja aiheuttivat sähköhäiriöitä.

Mikkelin kadut lainehtivat puolenpäivän aikaan harvinaisen voimakkaan, joskin lyhytaikaisen ukkossateen seurauksena jopa niin, että alavalla Mannerheimintiellä vesi kohosi autojen moottoreihin saakka pysäyttäen ne. Vesi tulvi myös eräiden liikkeiden ja asuintalojen kellareihin. Kymmenkunta minuuttia kestäneen varsin äkäisen ukkosrintaman loppupuolella satoi suuria rakeitakin.

Hämeessä Mouhijärven Tupurlan kylässä salama poltti muuntajan puolenpäivän jälkeen aiheuttaen tilanteen, missä useat kylät jäivät toistaiseksi ilman sähköä. Vaarassa oli myös läheisen sahan lautavarastot.

 

Väinö Linnan tilan tulipalot

"Tämä alkaa käydä liian tavanomaiseksi, joten minun lienee syytä perustaa oma palokunta, mikäli aion asua täällä", totesi kirjailija Väinö Linna puolenpäivän aikaan katsellessaan Hämeenkyrön Mahnalassa omistamansa tilan puimasuulin haihtumista savuna ilmaan. Hetkistä aiemmin oli salama sytyttänyt sen tuleen. Vajaat kaksi vuotta sitten maatilalta paloi päärakennus.    

Kirjailija itse hälytti palokunnan havaittuaan salaman iskeneen puimalaan. Tuli sai kuitenkin niin suuren vallan, ettei liekkejä enää voitu tukahduttaa. Onneksi alkoi sataa kaatamalla vettä ja isoja rakeita eikä tuli päässyt leviämään muihin rakennuksiin eikä metsään. 20 x 10 metrinen puimala paloi perustuksiaan myöten ja mukana tuhoutui maatalouskoneita, pahnoja ja heiniä. Puimala oli vakuutettu täydestä arvostaan. (HS 8.6)

 

 

17.06.1959

Huolimatta viileästä ja sateisesta säästä esiintyi Keski-Suomessa ukkoskuuroja. Muun muassa Pihtiputaalla, Reisjärvellä ja Soinissa koettiin ukonilma ja Soinissa satoi lisäksi suuria rakeita. Se tietää vanhan kansan ennustusten mukaan viileää juhannusta, sillä jos juhannusviikolla käy ukonilma on juhannuksena kylmä sää. (HS 18.6)

 

 

7-8.07.1959

UKKOSSÄÄTÄ

Keski-Suomessa tiistaina iltapäivällä alkanut ukonilma raivosi eräillä seuduilla tavallista ankarampana. Muun muassa Saarijärvellä ja Kannonkoskella syttyi tulipaloja. Ukkosen riehuessa Tikkakoskella Luonetjärven lentokentälle ei voitu iltapäivällä vastaanottaa Englannista tänään odotettuja Gnat-koneita, joiden oli määrä laskeutua kello 17.15. Myös Laukaassa, Uuraisilla ja Pihtiputaalla ukkonen oli ankara ja puhelinyhteydet katkesivat laajalti.

Humppilassa sytytti salama keskiviikkona tulipaloja samalla kun vioittuivat puhelin- ja sähköjohdot. Järvensuon kylässä paloi Väinö Seppäsen heinämakasiini mukanaan uusi 150 000 arvoinen puimakone, jota ei oltu ehditty vakuuttaa. Samoin Koenkulmalla tuhoutui Jankkomäen perikunnan omistama heinämakasiini, jonka mukana paloi 100 000 markan arvosta maatalouskoneita. Ukonilman aikana satoi voimakkaasti myös rakeita, joista eräät olivat varsin suuria. (HS 8-9.7)

 

 

 

10.07.1959

KOVA UKONILMA VARKAUDEN YMPÄRISTÖSSÄ

Varkaudessa kahteen otteeseen vallinnut ukonilma aiheutti melkoisesti töitä palokunnille. Kello 16.30-17 välillä ukonilma oli erittäin raju. Tällöin Varkauden keskusurheilukentän läheisyydessä myrsky kaatoi ja katkoi puita ja samanaikaisesti satoi läpimitaltaan parin sentin rakeita.

Kauppalan sähkönjakelu häiriytyi, samoin jossain määrin lähiseudun puhelinyhteydet. Salama iski pariin muuntajaan, joista Kämärissä sijainnut paloi perustuksiaan myöten. Ämmälänkoskella salama sytytti A.Ahlström Oy:n maalivaraston ullakon. Palokunta sai estetyksi palon leviämisen itse maalivarastoon, mistä olisi syntynyt erittäin vaarallinen tilanne. Toinen ukkosaalto alkoi noin kello 19 aiheuttaen kaksi tulipaloa Varkaudessa ja kolme Kangasniemellä. (HS 11.7)

 

 

 

30.07.1959

UKKONEN POHJOIS-KARJALASSA

Juuassa ja Kontiolahdella riehunut ukonilma sytytteli tulipaloja. Ainakin yksi asuinrakennus paloi kokonaan vedenpuutteen vuoksi. Kopravaaralla salama särki suuren pihakoivun pieniksi siruiksi mv. Mauri Tanskasen pihalta. Juuassa satoi ukkosen jälkeen harvinaisen suuria rakeita, joiden kerrottiin olleen jopa 1,5 sentin läpimittaisia. (HS 31.7)

                      

 

                      

27-28.8.1959

VOIMAKAS SYKLONI

Useamman päivän kestäneet voimakkaat tuulet saavuttivat huippunsa yöllä voimakkaan matalapaineen liikkuessa maamme yli. Pohjanlahdella ja Pohjois-Itämerellä pohjoisluoteinen tuuli puhalsi 10 boforin voimalla (suurin mitattu keskituuli 23 m/s Ulkokallassa). Veneilijät joutuivat suojautumaan saariin  merellä ja ne aiheuttivat ilmoituksia meripelastukselle.

Sisämaassa Pieksämäen ratapihalla tapahtui lievä törmäysvahinko tuulen siirrettyä yöllä noin 50 tyhjän vaunun letkaa. Kuopion eteläpuolella radalle kaatuneet puut veturimiehet saivat itse raivatuksi pois. Lähinnä yksittäisiä puita kaatuili eri puolilla maata aiheuttaen puhelu- ja sähkönjakeluhäiriöitä. Helsinki Vantaalla NW-keskituuli oli 18 m/s. (ESS  ja IL:n tilastot).