Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 18.5.2021

Last Updated: Monday, 17 May 2021 22:58
Written by A-J Punkka

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Pohjois-Atlantin ylämatalasta kurottautuu yläsola Mustallemerelle. Samanaikaisesti Suomen itäpuolella on yläselänne. Asetelma mahdollistaa kaakkoisen ilmavirtauksen, joka tuo maan itäosaan mantereista helleilmamassaa sekä vuoden ensimmäistä kertaa erittäin runsasta rajakerroksen kosteutta (0-500m MIXR 10...12 g/kg). Kyseiset kosteusmäärät ovat harvinaisia näin varhain kesävuosipuoliskolla. Itään yltää myös ehdollisesti epävakaan keskitropofäärin alue, joskin suurimmat lapse rate -lukemat jäävät Venäjän puolelle. Alueella troposfäärin ylemmän puoliskon virtaukset ovat varsin voimakkaat, minkä vuoksi paksun kerroksen tuuliväänne nousee varsin koviin lukemiin (0-6 km bulk shear ~ 20m/s). Asetelmassa ovat näin ollen läsnä vuodenajalle jopa poikkeuksellisen rajulla tavalla kaikki vaaraa aiheuttavan syvän kostean konvektion elementit.

SYVÄ KOSTEA KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Maan itäosassa salamoiva syvä kostea (koho)konvektio on mahdollista aamusta alkaen, kun kostea ilma leviää kaakosta alueelle. Laaja-alaisempi voimakkaiden ukkospilvien marssi käynnistyy myöhään iltapäivällä tai mahdollisesti vasta illalla itärajan tuntumassa tai Venäjän puolella. Kehityksen käynnistyminen tulee riippumaan pilvisyystilanteesta. Jos kehitys käynnistyy, kuuropilvet syntyvät kinemaattisesti erittäin vahvaan ympäristöön, mistä voi seurata muun muassa supersolujen ja kaarikaikujen (bow echo) muodostumista. Tällöin voi esiintyä pienialaisesti erittäin suuria rakeita, vahinkoa aiheuttavia syöksyvirtauksia tai jopa trombeja. Vaaraa aiheuttavien ukkospilvien todennäköisyys on suurin loppuiltapäivän ja illan aikana Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Karjalassa. Pahin skenaario olisi järjestelmätason kaarikaiun muodostuminen ja kulkeminen reilusti Suomen rajojen sisäpuolelta. Tällainen ukkospilvijärjestelmä etenisi jopa 20-30 m/s kohti pohjoista ja sen etureuna olisi terävärajainen ja menosuuntaan pullistuva. Ennustetuissa tuuliprofiileissa alavirtaan suuntautuva Corfidi-vektori osoittaa kohti pohjoista ja on pituudeltaan 30 m/s, mitä voi pitää myös äärimmäisenä arviona syöksyvirtausten paikallisesta voimakkuudesta.

EPÄVARMUUDET

Energeettisin alue jää itärajan taakse, jonne aktiivisuuden painopiste saattaa lopulta "puoltaa" päivän edetessä. Mikäli näin käy, Suomen puolella tapahtumat voivat jäädä vähäisiksi. Käytännössä asetelman siirtymä 100-150 km itään minimoisi vahingot Suomen puolella ja tämänkaltainen ennustevirhe 24 tunnin ennusteessa ei ole kesätilanteissa lainkaan tavaton. Toisaalta pahimmassakaan skenaariossa merkittävät vaikutukset eivät yllä kovin länteen, mikä rajoittaa vahinkojen ja myös esimerkiksi salamoinnin kokonaismäärää. Lisäksi tapahtuman kokonaiskesto Suomen puolella voi olla vain 3-6 tunnin luokkaa.

VAIKUTUKSET

Todennäköisin vaikutusten aiheuttaja on syöksyvirtauksiin liittyvä vahingollinen tuuli. Pahassa skenaariossa voisi esiintyä tuulivahinkoja laaja-alaisesti lähinnä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa ja yleinen tuulen puuskanopeus ylittäisi 20 tai jopa 25 m/s.Tällöin pitkät sähkökatkot olisivat paikallisesti mahdollisia ja sähköttömiä talouksia voisi kertyä viisinumeroinen lukumäärä. Pelastustoimelle koituisi mahdollisesti kymmenittäin raivaustehtäviä, vaikka vaikutusalue jäisi valtakunnan tasolla suppeaksi. Lisäksi taajamissa runsas sade, suuret rakeet ja salamointi voivat aiheuttaa ongelmia.

VAARATASOJEN TODENNÄKÖISYYDET

Lähinnä Etelä- ja Pohjois-Karjala:

Punainen 10 %

Oranssi 35%

Keltainen 35%

Vihreä 20%

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE

MIXR500 10...12 g/kg, MLCAPE 500...1200 J/kg, EffBS 18-25 m/s, 0-1kmBS 7-12 m/s.

Comments  

#1 SufHK 2022-01-30 18:29
where to buy seroquel
Quote