Ennustearkisto

Myrskyennuste 7.10.2011

Last Updated: Thursday, 06 October 2011 17:54
Written by Pauli Jokinen

KORKEIN HUOMAUTUSTASO

Huomautustaso 2: perjantaina aamusta alkuiltaan etenkin Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun maakunnissa tuuli puuskissa ylimmillään 18-23 m/s.

 

YHTEENVETO

Entisen hurrikaani Ophelian jäänteistä on muodostumassa äkillisesti syvenevä matalapaineen osakeskus Ruotsin itärannikon läheisyydessä. Matalapaine matkaa perjantain aikana koilliseen Lapin ylitse ja sen yhteydessä tuuli voimistuu aamusta alkaen etenkin entisen Oulun läänin alueella. Tuulet ovat voimakkaimmillaan iltapäivällä heiketen hiljalleen iltaa kohti. Ennustetut puuskanopeudet ovat ylimmillään hieman 20 m/s päälle ja ne riittävät tähän aikaan vuodesta aiheuttamaan tuulivahinkoja. Perjantai on tuulinen myös maan etelä- ja keskiosassa sekä osittain Pohjois-Lapissa. 

 

VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS

7.10.2011 aamusta iltaan

Ruotsin puolella oleva matalapaine syvenee äkillisesti perjantain vastaisena yönä. Sen myötä tuuli yltyy Perämerellä paikoin myrskylukemiin, todennäköisemmin merellä liikutaan 20-23 m/s tienoilla keskituulen osalta. Maa-alueilla kaikkein tuulisin alue osuu kartan osoittamalle alueelle, jossa puuskat voivat yltyä päivällä alatroposfäärin suihkuvirtauksen voimistuessa noin 23 m/s saakka. On olemassa pieni mahdollisuus, että paikoin puuskamaksimi saattaa olla ennakoitua kovempi, n. 25 m/s tienoilla.

Voimakkaat puuskat ovat mahdollisia myös kartan osoittaman alueen ulkopuolella, kuten Pohjois-Lapissa. Maan etelä- ja keskiosassa päivä on myös hyvin tuulinen ja yksittäiset, paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisia lähes koko alueella etelärannikolle saakka. Puuskaisuuden luonne on erilainen P-Pohjanmaan ja Kainuun alueella verrattuna muualle maan etelä- ja keskiosiin.

Kaikkein kovimmat puuskat ennakoidaan esiintyvän matalapaineen taaksetaipuneen okluusiorintaman yhteydessä melko kapealla alueella, jossa puuskat tulevat todennäköisesti sateen kera. Tilanteessa saattaa olla hieman ns. ”sting-jet” –tyylistä kehitystä, jossa ylemmistä kerroksista putoava sade osittain haihtuu ja ilma viilenee. Tällöin raskaammaksi muuttuva ilma putoaa nopeammin alaspäin tuoden mukanaan ylempien ilmakerrosten kovempia tuulia. Epäselvää on vielä, kuinka voimakas tämä efekti on ja missä määrin kovemmat puuskat yltävät pintaan saakka.

Etelämpänä ennusteiden mukaan sää saattaa osittain poutaantua ja jopa seljetä. Tällöin rajakerroksen korkeus saattaa yltää reiluun 1,5 km korkeuteen ja tämä lisää ilman puuskaisuutta.

Epävarmuudet perjantain tilanteessa liittyvät matalapaineen lopulliseen sijaintiin ja syvyyteen. Vaikka numeerisilla säämalleilla on yleisesti ottaen sama näkemys tilanteesta, on pienissä yksityiskohdissa vielä eroja. Yksi epävarma tekijä on edellä mainittu matalapaineen ympärille kiertyvä taaksetaipunut okluusio. Epävarmaa on se, että missä määrin kyseisellä alueella kovemmat puuskat yltävät pintaan saakka sateen kyllästämässä ympäristössä, jossa lämpötilaprofiili ja rajakerroksen korkeus eivät oikein suosi kunnollista ilman sekoittumista.

Odotettavissa on silti myrskypuuskia etenkin entiseen Oulun lääniin. Tällä alueella tulee todennäköisesti esiintymään tuulivahinkoja, mahdollisesti hieman laajempiakin sellaisia mikäli puuskat yltävät selvemmin 23 m/s tienoille tai sen yli. Ennustealueella on ainakin osittain lehdet vielä puissa kiinni ja tämä tarjoaa tuulelle pinta-alaa johon tarttua. Eli maan keskivaiheilla kannattaa varautua kaatuneiden puiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Myös etelämpänä voi esiintyä paikallisempia häiriöitä.

Add comment


Security code
Refresh