MYRSKYT 1992
02.01.1992
NORJAA RIEPOTELLUT MYRSKY SAAPUI HEIKENTYNEENÄ SUOMEEN
Keskiviikkona Norjan länsirannikkoa riepotellut myrsky tyyntyi yön aikana Suomea lähestyessään. Keskituulen nopeus rannikolla oli noin 22 metriä sekunnissa, mutta puuskissa se nousi lähelle 30 m/s.
Jopa 30 metriin sekunnissa yltynyt tuuli aiheutti yllättävän vähän vaurioita Porin seudulla torstain vastaisena yönä. Uhkaavin tilanne syntyi Reposaaressa, jossa suurehko puu oli kaatua asuintalon päälle.
Turussa myrsky puhalteli 25-30 metriä sekunnissa ja repi kahden kerrostalon kattoja.
Pohjanmaalla myrsky vaurioitti Pohjolan Voiman Kristiinan voimalaa ja katkaisten voimantuotannon torstain vastaisena yönä. Kytkinkentän korjaustöiden arvioidaan kestävän 4-5 päivää, minkä ajan korvaava sähkö Suupohjan alueelle saadaan muualta. Ennakkoarvioiden mukaan vahingot nousevat muutamiin satoihin tuhansiin markkoihin.
Osa Vaasan kaupungista pimeni pariin otteeseen puolen yön tienoilla muutamaksi minuutiksi. Merivartioston mukaan kova tuuli ei vaikeuttanut laivaliikennettä.
Vaikka tuuli laantui sisämaassa, se kaatoi Satakunnassa ja Pirkanmaalla puita sähkölinjojen päälle ja aiheutti sähkökatkoksia. Alueella toimivan Megavoiman verkossa kirjattiin yön aikana toistakymmentä katkosta, jotka korjattiin tunnissa parissa.
28-29.01.1992
MYRSKY KATKOI SÄHKÖJÄ SAVOSSA ennätysmäärän tiistai-iltana ja keskiviikon vastaisena yönä. Illan ja yön aikana oli 32 suurjännitevikaa, mikä Savon Voiman käyttöpäällikön Arvi Pulkan mukaan on kymmenen prosenttia vuotuisten vikojen määrästä. 10 000 taloutta jäi vaille sähköä Pohjois-Savossa.
Kaatuneita puita korjasi sähkölinjoilta noin 200 miestä, jotka joutuivat työskentelemään vaarallisissa tehtävissä vesisateessa ja pimeässä yössä. Pahimmat vauriot olivat Kuopion läänin länsiosissa Vesannolla, Tervossa ja Suonenjoella sekä Keski-Suomen läänin puolelle ulottuvalla Konnevedellä.
Etelä-Savossa pahin riepotus osui Suur-Savon Sähkön hätäpäivystyksen mukaan Ristiinan ja Anttolan tienoille ja yleensäkin Saimaan vesistöalueelle.
Myös Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan poliisit saivat ilmoituksia puiden kaatumisista. Tuuli riehui paikka paikoin 20 sekuntimetrin voimalla.
13.03.1992
MYRSKY SUISTI BUSSEJA TIELTÄ
Neljä bussia suistui tieltä ja osa niistä kaatui myrskytuulessa ja lumiräntäsateessa Turun seudulla torstai-iltana. Tuulen nopeudeksi mitattiin merialueella ajoittain jopa 30 metriä sekunnissa.
Ensimmäinen ilmoitus bussiturmasta tuli kello 19.22, kun myrsky oli kaatanut bussin Vanhalla Tampereentiellä. 16 minuuttia myöhemmin suistui bussi tieltä Paattisissa ja 14 minuutin kuluttua myrsky kaatoi ison bussin Auran moottoritiellä. Autossa oli noin 60 matkustajaa. Vähän ennen kello 21:tä ilmoitettiin neljännen bussin suistuneen tieltä Ravattulassa Kaarinassa. Poliisin mukaan turmissa ei sattunut vakavia henkilövahinkoja.
Poliisin mukaan kaikissa turmissa oli syynä räntä ja lähes myrskyn voimalla puhaltanut tuuli, joka tarttuu herkästi korkeisiin busseihin.
Poliisi ja palolaitos työskentelivät korkeapaineessa koko illan, sillä tuuli repi lukuisia peltikattoja ja kaatoi puita ja liikennemerkkejä. Palolaitos kirjasi illan kuluessa kymmenkunta katon irtoamista. Palokunnat raivasivat kaatuneita puita myös Raisiossa, Piikkiössä, Naantalissa ja Yläneellä.
Länsirannikkoa pyyhkinyt raju tuuli aiheutti myös Porin Mäntyluodossa sähkökatkoksia puiden kaatuessa linjoille. Muuntajavika katkaisi sähkön Porin keskustassa. Kovaa tuulta mitattiin myös Vaasassa ja Kemissä. Voimakkaimpien tuulten ennustettiin kulkeutuvan Lounais-Suomesta Keski-Suomeen yli itään. (HS)
14.06.1992
UKKOSET PÄÄTTIVÄT PITKÄN POUTAJAKSON
Ukonilmat koettelivat läntistä Suomea sunnuntaina ja noin kuukauden mittainen poutajakso on päättymässä. Sade kasteli myös pääkaupunkiseutua ja Helsingin keskustassa koettiin illalla aikamoinen ukkoskuuro.
Ukkossäitä esiintyi varsin monella paikkakunnalla. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen kertoi, että ukkoset olivat yleisempiä Utsjoki-Kajaani-Kotka länsipuolella kuin itäpuolella.
Salama sytytteli tulipaloja ympäri maata
Raju ukonilma työllisti palokuntia lauantai-iltana Vakka-Suomessa. Vehmaalla salama sytytti maastopalon, joka kuitenkin saatiin nopeasti palokunnan hallintaan. Laitilassa salama iski muuntajaan aiheuttaen sähkökatkoksen. Lisäksi Laitilassa syttyi kaksi maastopaloa. Noin tunnin kestäneen rajuilman aikana satoi paikoitellen vettä yli 30 milliä. Porissa vettä tuli 15, Vaasassa ja Niinisalossa 12 mm. Kokemäellä 3-senttiset rakeet aiheuttivat pieniä tuhoja.
Ukkonen riehui myös Ylä-Savossa ja sytytteli metsä- ja muuntamopaloja. Suurin palo oli Iisalmen Soinlahdessa, missä eläimiä kuoli navettaan. Myös naapuritalot jäivät ukkosen takia ilman sähköä. Iisalmen aluehälytyskeskus sai välittää apua yhteensä 14 kohteeseen.
Salama sytyttämä navetta Ruokolahden Haloniemessä paloi perustuksiaan myöten. Vahingot olivat useita satoja tuhansia markkoja.
Eri puolilla Pohjanmaata roihusi sunnuntain aikana kymmeniä pieniä metsäpalonalkuja, maastopaloja ja muutamia rakennuksiakin syttyi palamaan. Rantsilassa Rasinperällä oli illalla tulessa noin 30 hehtaaria metsää ja suota. Sammutustyöt jatkuivat yöhön.
Tervajärvellä Rovaniemen maalaiskunnassa paloi nuorta männikköä kolmen hehtaarin alueella sunnuntaina. Palo sai alkunsa salamaniskusta puuhun. Sammutustöissä oli mukana helikopteri, joka kuljetti alueelle vettä viitisen tuntia. (HS)
13.07.1992
UKKOSKUURO RÄISKI HETKEN SALAMOITA JA RAKEITA
Helsingin ylitti maanantaina klo 16:n aikaan pikainen ukkosrintama, joka pudotti taivaalta myös rakeita ja rankkasadetta. Salamia oli poikkeuksellisen paljon näin lyhyenä aikana, totesi meteorologi Kari Sahlgren Ilmatieteen laitokselta. Ukkoset tulevat seudulle harvoin näin lyhyinä ja rajuina. Ukkosrintama tuli suoraan etelästä ja se ylitti Helsinki-Vantaan säähavaintoaseman 15 minuutissa.
Ukkonen laukaisi Helsingissä kymmeniä automaattisia palohälyttimiä, jotka tarkastettiin asianmukaisesti. Pelastuslaitoksen päivystyksestä kerrottiin rajun salamoinnin kuitenkin aiheuttaneen vain yhden tulipalon, kun Puistolassa syttyi omakotitalon katto tuleen. Muut kaikki olivat virheilmoituksia. Laiteilmoituksia tuli niin tiheään tahtiin, että avuksi jouduttiin ottamaan myös kaksi vapaapalokuntaa, jotta laitteiden luo olisi ehditty riittävän nopeasti.
Vaikka sadekuuro olikin ankara, se ei pelastuslaitoksen mukaan aiheuttanut minkäänlaisia vaikeuksia, koska vettä tuli niin lyhyen aikaa.
Ukkosilma aiheutti häiriön myös paikallistelevisioverkon satelliittivastaanotossa.
- Häiriön aiheutti ilmassa oleva vesimassa. Vettä ja rakeita oli ilmassa niin paljon, että kuvat katosivat, selventää häiriötä vt. verkkopäällikkö Harri Rääsiö HTV:sta. Kuva oli kateissa yhdeksän minuuttia. Satelliitit ovat 36 000 kilometrin korkeudessa ja Helsingin ylittävät pilvet olivat juuri HTV:n vastaanottimien ja satelliittien välissä. Rääsiön mukaan tällä kertaa kyse oli todellakin Helsingin säätilasta.
Ukkonen häiritsi viitisentoista minuuttia myös aluehälytyskeskuksen viestiliikennettä tietokoneiden pimentyessä. Elvikin autokorjaamopalossa Espoon palolaitoksen autot harhailivat jonkin aikaa, koska tarkentavia tietoja palopaikasta ei saatu välitettyä paloautoihin. Autokorjaamon lähellä asuvat kertoivat salaman räsähtäneen lujaa vanhaan rakennukseen noin kello 16.15, ja liekit löivät pian korkealle. Korjaamo tuhoutui palossa kokonaan. Paloesimies Pertti Ratilaarvioi vahinkojen olevan miljoonan luokkaa.
Salama sytytti Pohjois-Espoossa metsäpalon lähes samaan aikaan kuin autokorjaamonkin. Röylässä Nettaan kartanon lähellä paloi noin 300 neliömetriä metsää korkean kallion päällä. Autokorjaamolta Röylään rientänyt paloesimies Ratila kertoi salaman iskun näkyneen selvästi puussa.
Keimolassa Vantaan pelastuslaitos sammutti salaman sytyttämän maastopalon.
Maanantain rajun ukkosen aikaansaamat sähkökatkokset aiheuttivat häiriöitä puhelinyhteyksiin Helsingin verkkoryhmän itäosassa. Vantaalla, Sipoossa, Järvenpäässä, Kellokoskella ja Nurmijärvellä todettiin tiistaina noin viisi kertaa enemmän häiriöitä kuin tavallisesti.
Lahteen ehdittyään alkuillan ukkosmyräkkä aiheutti sähkökatkoksia ja useita puiden kaatumisia eri puolilla kaupunkia. Iltapäivällä ennen ukkosta helle paahtoi lahtelaisia yli 28 asteen teholla. (ESS)
15.07.1992
ANKARA UKKOSMYRSKY aiheutti lukuisia sähkökatkoksia Pohjois-Karjalassa keskiviikkona iltapäivällä. Myrskytuuli kaatoi puita linjoille Joensuun seudulla, Kontiolahdella, Kiteellä ja Kesälahdella. Pohjois-Karjalan Sähkö Oy sai raivatuksi parituntisen myrskyn jäljet iltaan mennessä. Vesisade aiheutti myös tulvia Joensuussa kellareihin ja pumppuhommia runsaasti palolaitokselle. (HS)
31.07.1992 KESKI-SUOMI UKKOSEN KOURISSA. Pielavedellä satoi halkaisijaltaan 3,5-4 sentin rakeita. Tarkemmat tiedot puuttuvat. (ESS)
11.08.1992
HELLEILMAA SAHARASTA
Hyvin helteisen ilmamassan saapumiseen liittynyt raju ukkonen katkaisi sähköt heti puolenyön jälkeen miltei koko Lahdesta 20 minuutiksi. Lahti Energian päivystäjä Ahti Forssel kertoi, että hänen 28. vuoden urallaan ei ole aikaisemmin vastaavaa tapahtunut.
Länsi-Saharasta lähtöisin ollut elokuiseksi harvinaisen lämmin ilmamassa nousi maahamme maanantain ja tiistain välisenä yönä. Jokioisissa ja Suomusjärvellä mitattiin tiistaina (11.8) 31,8 astetta, Lahdessa ja Lappeenrannassa 31 astetta. Suomenlahden eteläpuolella Tallinnassa päästiin peräti 34 ja Tartossa 35 asteeseen. (ESS).
Tiistai-iltana Kaakkois-Suomen yli kulkenut kylmään rintamaan liittynyt ukkonen rajuine sateineen aiheutti runsaasti pieniä maastopaloja Kouvolan, Kotkan ja Lappeenrannan seudulla. Lisäksi paikoin voimakas tuuli kaatoi puita tielle. Luumäen Nurkan kylässä paloi kuivaamo ja Lappeenrannan Rikkilässä syttyi navetta. Rakennuksessa olleet eläimet saatiin pelastetuksi.
29.08.1992
MYRSKYÄ PERÄMERELLÄ. Lauantaina aamuyöstä myrskyksi yltynyt etelätuuli aiheutti useita vaaratilanteita Kemin ja Oulun edustalla Perämerellä. Tuuli puhalsi voimakkaimmillaan noin 30 metriä sekunnissa. Merivesi nousi noin metrin normaalia korkeammalle.
Ajelehtivat veneet aiheuttivat hälytyksiä ja etsinnöissä oli mukana myös rajavartiolaitoksen keskiraskas helikopteri. Merivartiolaitos yhdessä eri pelastusyksiköiden kanssa pelasti mm. kolme kateissa ollutta henkilöä Kemin edustalta Ajoksen ja Karsikon väliseltä merialueelta. Vaaratilanteista huolimatta henkilövahingoilta vältyttiin. Osa oli hakeutunut turvaan saariin. (HS)
19.12.1992
PUUSKAISTA MYRSKYTUULTA
Myrskyksi yltynyt etelätuuli riepotti Länsi- ja Lounais-Suomen rannikkoa lauantaiaamuna ja aamupäivällä. Puuskissa sen voima nousi monin paikoin yli 30 metriin sekunnissa. Ahvenanmaan Nyhamnissa keskituuli puhalsi 26 m/s. Perämeren rannikolla merivesi nousi yli puolitoista metriä normaalia korkeammalle.
Kaskisissa tuuli puhalsi aamulla puuskissa jopa 33 metriä sekunnissa. Se kiskoi satamalaiturista irti kaksi troolaria, jotka sotkeutuivat lähellä olleen Eskilsön lossin vaijereihin. Vaijerit katkesivat, ja kolmikko lähti ajelehtimaan pohjoiseen. Meripelastusseuran alus Sälgrund II ja luotsivene lähtivät karkureiden perään. Sälgrund II hinasi kalastusalukset laituriin ja tavoitti lossin hinaukseen reilun kilometrin päästä.
Vaasassa kaatui kymmeniä puita. Kaupungissa ja lähiympäristössä mykistyi puhelimia, mainostorneja repeili, lyhtypylväitä ja liikennetolppia kaatui, vesirännejä irtosi, lipputangot vääntyilivät ja katot irvistelivät saumoistaan.
Mustasaaren saariston lossit eivät kyenneet normaaliin kulkuun. Tuuli ja aallokko painoivat Bergön lossin vasten laituria, ja liikenne seisoi tunteja. Reilun kilometrin lossiväylän takana asuu 600-700 ihmistä. Raippaluodon lossi piti pahimman puhurin aikaan yli tunnin tauon. Noin kilometrin vesiväylän takana Raippaluodossa asuu kolmatta tuhatta ihmistä.
Wasa Queen oli pyrkimässä Vaasan satamaan, mutta myrsky pakotti sen 440 matkustajaa mukanaan kääntymään Vaasan saariston edustalta takaisin Sundsvalliin. Laiva lähti uudelleen lauantai-iltana Ruotsista kohti Vaasaa.
Myös Kristiinankaupungissa ja Uudessakaarlepyyssä tuuli koetteli kattoja. Sähköjohtojen päälle kaatuilleet puut katkoivat sähköjä eri puolilla Etelä-Pohjanmaata.
Turun seudulla tuuli puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa. Viking Linen Kalypso-alus kärsi aamulla peltivaurioita, kun tuuli painoi sen päin laituria. Turussa ja ympäristökunnissa myrsky kaatoi puita sähkö- ja puhelinlinjoille ja irrotteli kattopeltejä. Tuhoja korjailtiin koko päivä myös Porissa ja eri puolilla Satakuntaa. Porissa satamanosturit suistivat kiskoilta ja sen arvioitiin aiheuttavan päivän viipeen maanantaina ja tiistaina saapuvien alusten lastin purkamiseen.
Pääkaupunkiseudulla kova tuuli kaatoi puita ja aiheutti pikkuvahinkoja sunnuntaina. Aluehälytyskeskukseen tuli aamupäivän aikana viitisentoista hälytystä, joissa kaivattiin pelastuslaitosta apuun lähinnä puiden raivaamiseen ja kattojen kiinnittämiseen. Iltapäivästä soitot harvenivat.
Helsingin Lauttasaaressa myrsky kaatoi aamulla 15-metrisen kuusen rivitalohuoneiston ikkunasta sisään. Kukaan ei loukkaantunut rytäkässä. Myös Itä-Helsingissä pelastuslaitos sai käydä metsurin töissä.
Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että tuulen nopeus oli aamuyöstä ja aamulla Suomenlahdella 21 metriä sekunnissa. Lounaisilla merialueilla tuuli oli kovempi. Hangon merialueella puhalteli lauantaiaamuna noin 23 metriä sekunnissa. Hangon merivartioston tietoon ei tullut onnettomuuksia.
Ahvenanmaalla kalastusreissulle pienveneellä lähteneitä miehiä etsivät kolmen merivartioaseman veneet, vartiolaiva Uisko, merivartioston Super-Puma helikopteri ja yksityishelikopteri sekä paikalliset saaristolaiset.
15 tunnin ja yön yli kestäneiden etsintöjen jälkeen miehet löysi aamulla kello 10 merivartioston johtama siviilivene. Veneeseen oli tullut moottorivika edellisenä päivänä kello 15, ja se oli ajautunut Träskholm-saaren rantaan. Kadonneet olivat nähneet illalla ja yöllä etsijöitä useaan otteeseen, mutta pimeydessä ja lumisateessa etsijät eivät havainneet heitä. Miehet olivat joutuneet viettämään yön taivasalla kovissa olosuhteissa. Olot olivat vaaralliset etsijöillekin.
Puuskainen tuuli katkoi sähköjä myös sisämaassa
Myrsky pyyhki myös Pirkanmaan yli ja kaatoi satoja puita. Ylöjärvellä iso puu rysähti asuintalon päälle. Tampereella palolaitos sekä kaupungin ja puhelinyhtiön väki raivasivat koko päivän linjoille kaatuneita puita ja kiinnittivät kattopeltejä.
Keski-Suomessa palokunnat raivasivat teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita Jyväskylässä ja Jyväskylän maalaiskunnassa, Muuramessa, Äänekoskella ja Sumiaisissa. Jämsän seudulla oli päivän mittaan useita noin tunnin sähkökatkoja. Puita jouduttiin raivaamaan teiltä myös muun muassa Hartolassa, Sysmässä, Heinolassa ja Hämeenlinnassa.
Maan itäosia tuuli käsitteli hienovaraisemmin. Pohjois-Suomessa jouduttiin perumaan muutamia lentoja tuulen ja Ivalon liukkaan kentän takia. (HS)
26.12.1992
"JOULUMYRSKY" REPI KATTOJA JA KAATOI PUITA
Poikkeuksellisen kovaa puhaltanut joulumyrsky pyyhkäisi yli keskisen Suomen tapaninpäivän vastaisena yönä ja tapaninaamuna. Suunnilleen Jyväskylän korkeudelta Kemin tasolle ulottunut länsimyrsky repi niin rannikolla kuin sisämaassa kattoja irti ja kaatoi puita teille ja sähkölinjojen päälle. Keski-Suomen läänissä tuuli kaatoi runsaasti metsää Viitasaarella, Pihtiputaalla, Sumiaisissa ja Saarijärvellä.
Perämeren rannikolla tuulenpuuskat ylsivät jopa 32 metriin sekunnissa. Korkein keskituulilukema mitattiin Raahen Lapaluodossa, 27 m/s. Sisämaassa myrsky riehui voimakkaimmin Kajaanissa, missä kymmenen minuutin keskituuli puhalsi 21 metriä sekunnissa. Myrsky ulottui Lapin läänin eteläosiin ja Rukatunturin huipulta mitattiin 42 m/s tuulilukema. Sen sijaan esimerkiksi Käsivarren Saanalla tuuli tapaninpäivän aamuna vain 19 m/s.
Pohjois-Ruotsi kärsi myrskystä pahoin. Sähköyhtiöt yrittivät raivata kaatuneita puita pois sähköjohtojen päältä, mutta joulunpyhien vuoksi henkilökunnan hälyttäminen töihin oli hankalaa.
Tapanin myrskystä miljoonien vahingot Itä-Suomessa
Tapaninpäivänä tuivertaneen myrskyn vahingot Itä-Suomen sähköyhtiöille ja rakennusten omistajille arvioitiin jopa miljooniksi markoiksi. Perämeren rannikolla ja Kainuussa vahingot jäivät tuntuvasti vähäisemmiksi, ja ne saatiin korjattua sunnuntain kuluessa.
Myrsky pimensi Kuopion ja Pohjois-Karjalan lääneissä yhteensä noin 35 000 taloutta. Savon Voimalle ja Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:lle koitui kalusto- ja linjavaurioina ja henkilöstön ylityökuluina arviolta vajaan kahden miljoonan markan lisälaskut. Käyttöpäällikkö Arvi Pulkka Savon Voimasta kertoi, että kaikki suurjänniteviat saatiin korjatuksi sunnuntaiaamuksi.
- Saimme lisää vikailmoituksia etenkin kesämökkien omistajilta, jotka kävivät katsomassa vahinkoja. Pisimmillään sähkökatkokset ovat olleet Kuopion läänissä yli 30-tuntisia, Pulkka kertoi sunnuntai-iltana.
Pohjois-Karjalaan myrsky ehti lauantaiaamuksi pimentäen pahimmillaan puolet läänistä eli noin 20 000 taloutta. Sähköyhtiö haali kaikki saatavilla olevat miehet töihin. Laajimmat sähkökatkokset koettiin Lieksassa, jossa pahimmillaan 90 % kaupungista oli vailla virtaa. Pienjännitevikojen korjaukset jatkuivat heti maanantaina ja kestänevät ensi vuoden puolelle.
Tapanimyrskyn katkomat puut rikkoivat runsaasti myös maaseudun puhelinlinjoja. Itä-Suomen Telestä kerrottiin sunnuntaina, että kaikki keskusten väliset linjat ovat kunnossa. Maanantaina aloitetaan parin sadan yksityistalouden puhelinlinjojen korjaukset.
Myrskyn seurauksena joudutaan uusimaan rakennusten kattoja pitkin Itä-Suomea. Esimerkiksi osa Kuopion uimahallin kattoa makasi vielä sunnuntaina maassa. Valtimolla tuuli kaatoi ladon tielle.
Länsirannikolla esimerkiksi Kokkolan kaupunki oli jonkin aikaa kokonaan vailla sähköä, ja useissa muissa kaupungeissa jotkin kaupunginosat pimenivät tuntikausiksi. Palokuntien ja energialaitosten kiireet hellittivät vasta lauantai-iltana.
Pahimman yksittäisen vahingon myrsky aiheutti Rautaruukki Oy:n Raahen tehtaalla, missä sähköjen katkettua yksi jatkuvavalutehtaan koneista vaurioitui pahoin ja sulaa terästä pääsi valumaan koneiden ulkopuolelle. Tehtaan tuotanto keskeytyi, mutta se arveltiin saatavan jälleen käyntiin illan aikana. Pelkästä konevauriosta aiheutuneet vahingot kohoavat useisiin satoihin tuhansiin markkoihin.
Muita vahinkoja
Joensuun syväsatamassa repesi ison talkkivaraston pääty ja viereiseltä ulkoalueelta lensivät suojapeitteet satojen metrien päähän. Lieksassa katkesi mieheltä jalka, kun peltikattoa putosi hänen päälleen.
Kallantiellä Kuopion pohjoispuolella myrsky järjesti liikennerajoituksia uuteen uskoon: suojahuput olivat lentäneet ties minne kevättä odottavista 100 kilometrin rajoitusmerkeistä. Talvinopeus on tiellä 80 kilometriä tunnissa.
Joululomalaisten tapaninpäivä meni ainakin Itä-Suomen laskettelukeskuksissa paljolti rinteisiin pääsyä odotellessa sähkökatkosten takia. Hotellista olivat sähköt poikki aamuseitsemästä yli puolen päivän. Ylä-Kolilla säilyivät sähköt kuin ihmeen kaupalla, mutta rinteille uskaltautuivat vain rohkeimmat ulkoilun harrastajat.
Myrsky häiritsi autoliikennettä siellä, missä teiden päälle kaatuneita puita jouduttiin raivaamaan. Juankoskella törmäsi kaksi autoa tielle kaatuneisiin puihin. Joulunajan takia hiljainen lentoliikenne säästyi myöhästymisiltä. (HS)
Etelä-Suomen Sanomat aiheesta:
Lähes hirmumyrskyn voimalla puhaltanut tuuli teki pahoja tuhoja Perämeren rannikolla tapaninpäivän vastaisena yönä. Kovimmillaan tuuli puhalsi lounaasta aamuyöllä. Virpiniemen merivartioaseman mittari heilahti ”tappiin” eli 35 m/s. Sitä kovempia lukemia se ei rekisteröi.
Oulussa tuuli irrotti mm. taidemuseon katon ja Nallilan kylpylän katto sekä sen lasinen kupoli vaurioitui pahoin. Tuuli vei mennessään myös Tuiran palvelutalon kolmesataaneliöisen katon rakenteineen ja lämpöeristeineen. Kaupungin keskustassa tuuli repi irti markiiseja ja mainosvaloja. Ilmassa lennelleet esineet rikkoivat useita ikkunoita.
Raahessa Kummatin asuinalueella tuuli viskoi kerrostalon katolta huopakatteen suojaksi levitettyä sepeliä. Pudotessaan sepeli rikkoi pihalle parkkeerattujen autojen ikkunoita. Vahinkoja koitui useille kymmenille autoille.