1990 Vuosisadan syvin matalapaine

Last Updated: Monday, 16 January 2017 20:12
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1990

 

 

 

22.02.1990                  

MYRSKY KAATOI PUITA JA REPI KATTOJA

Torstaina aamuyöstä jopa 25 m/s puhaltanut luoteismyrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä eri puolilla Lounais-Suomea. Merellä keskituuli oli vain 21 metriä sekunnissa eikä se aiheuttanut vahinkoja, mutta puuskissa tuuli oli paikoin huomattavasti voimakkaampaa. Uudessakaupungissa ja Saaristomerellä tehtiin ukkoshavaintoja.

Lounais-Suomen Sähkössä kirjattiin sähkökatkoksia lähes kymmenen kunnan alueella. Sähköt menivät poikki aamuyöllä noin kolmen aikaan. Muutaman tunnin pituiset sähkökatkokset kiusasivat kaikkiaan satoja talouksia lähinnä maaseutualueilla.

Rankkasade nosti Loimijoen pinnan lähelle tulvalukemia, mutta jo aamupäivällä se laski.

Loimaalla katkennut puunrunko työntyi liikkuvan auton sisään. Vastaan tuli auto eikä lähivaloilla ajanut mies huomannut myrskyn tielle kaatamaa kuusta. Kuusen latva tunkeutui kuljettajan vierestä tuulilasista sisään ja painui takalasista läpi. Auto vaurioitui pahoin törmäyksessä, mutta kuljettaja ei loukkaantunut.

 

Puuska työnsi pienkoneen kumoon Malmin lentoasemalla

Helsingissä tuulenpuuskat kaatoivat useita puita ja repivät neljä peltikattoa. Voimakkaimmillaan tuuli oli varhain aamulla. Malmin lentoasemalla tuuli kaatoi aamulla pienkoneen. Laajasalon öljysatamassa tuuli repi öljysäiliön suojapellityksen kymmenen metrin matkalta. Kymmeniä neliöitä peltiä lenteli lähimaastoon.

Helsingin palolaitos sai päivän aikana kymmenkunta tuulen aiheuttamaa hälytystä. Tuulen nopeus puuskissa nousi lähelle kahtakymmentä metriä sekunnissa, mutta Helsingin edustan merialueella puuskissa lähes 30 metriin sekunnissa.

Porvoon mlk:ssa iltapäivällä kaatunut puu aiheutti peltivahinkoja kolmelle pysäköintialueella olleelle autolle. (HS)

 

 

 

27.02.1990

ENNÄTYKSELLISEN SYVÄ MATALAPAINE NOSTI MERITULVAN

Keski-Euroopassa tuhoja aiheuttaneen myrskyn keskus saapui tiistaina heikentyneenä Suomeen, mutta ilmanpaine laski ennätyksellisen alas. Turun lentoasemalla mitattiin alhaisin Suomessa koskaan mitattu ilmanpainelukema. Merenpinnan tasoon laskettuna uudeksi ennätyslukemaksi saatiin 939,8 hehtopascalia päivällä kello 14 jälkeen.

Entinen alhaisin matalapainelukema 942,1 hPa oli mitattu joulukuun 16. päivä vuonna 1982 Moikipäässä Merenkurkussa. Ilmanpainetta on mitattu esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä viime vuosisadalta asti ja Turussa vuodesta 1901 lähtien. Samalta vuodelta on peräisin Inarissa mitattu tähän asti alhaisin matalapainelukema 934,5 hPa, mutta tätä epävirallista lukua on pidetty epäilyttävänä.

Tuuli yltyi illalla Etelä-Suomessa navakaksi ja saavutti puuskissa myrskylukemat. Puita kaatui autojen päälle ja puuskat repivät talojen kattoja. Pelastusviranomaiset varoittivat ihmisiä tuulen lennättämistä esineistä ja veden tunkeutumisesta kellareihin.

 

Helsingin Kauppatori padottiin

Matalapainetta seurannut tuuli pakkasi vettäTanskan salmista Itämeren altaaseen ja edelleen Suomen rannikolle. Meri tulvi rannikkokaupunkien kaduille ja mm. Helsingin Kauppatorille rakennettiin illalla hiekkasäkeistä ja öljypuomeista puolen metrin korkuinen tulvapato. Patoa hälytettiin rakentamaan 30 sopimuspalokuntien miestä ja Helsingin sotilaspiirin komentamana 100 varusmiestä Uudenmaan jääkäripataljoonasta ja Kaartin pataljoonasta. Puoleen yöhön mennessä meriveden pinta Helsingin edustalla oli kuitenkin laskenut selvästi ja myös tuuli tyyntynyt huomattavasti.

 

Helsingin tulvaennätys tehtiin tasan kuukausi sitten, jolloin meriveden pinta kohosi 136 senttiä ns. nollatason yläpuolelle. Vesi peitti Kauppatorin ja työntyi kellareihin ja mm. energialaitoksen maanalaisiin muuntamoihin aina Kamppia ja Ateneumia myöten. Tuolloin palomestari Osmo Kokkisen mukaan tulvapadon rakentamiseen ei pystytty, koska vesi nousi yllättäen viikonloppuyönä. Varsinainen kriisiraja on Kokkisen mukaan 140-150 sentin tienoilla.

Meriveden nousu täyttää ensimmäisenä kellarit Kauppatoria ympäröivissä rakennuksissa, mm. presidentinlinnassa, kaupungintalolla ja Ruotsin lähetystössä sekä Unioninkadun taloissa. Rakennusten kellarit ja maanalaiset muuntamot tarkistetaan keskiviikkona. Yli puolitoista metriä nollatasosta kohotessaan tulva voi vallata Hakaniemen torin ja tunkeutua yhä noustessaan sisäänkäynnin kautta metrotunneliin.

Pikku-Huopalahti täytti taksihuoltoaseman pihan Munkkiniemessä ja vesi levisi Paciuksenkadun pohjoisimmalle kaistalle. Espoon puolella Laajalahti levisi Tapiolan suuntaan ja katkaisi Kehä I:ltä teknilliselle korkeakoululle johtavan Otaniementien. Kevyen liikenteen väylät Espoon rantakaupunginosissa täyttyivät vedestä.

Porvoontienä jatkuva Itäväylä katkesi Sipoon puolella ns. Östersundomin suoralla. Vanhaa tietä Helsingistä itään matkannut liikenne joutui kiertämään Kehä III:n kautta Porvoon moottoritielle.

 

Porvoonjoki tulvi

Kova tuuli rikkoi itäisen Suomenlahden kapean  jäävyöhykkeen. Ns. normaalitalvina itäisen Suomenlahden jäät ovat vahvistuneet aina maaliskuun puoliväliin saakka. Porvoossa Porvoonjoki tulvi molemmilta reunoiltaan yli. Kaupungin keskustan tuntumassa jokirannan huoltoasemalle ei ollut autoilla mitään asiaa. Vettä oli tankkauspisteiden kohdalla puoli metriä. Tulvat työllistivät kaupungin palolaitoksen koko illan ja alkuyön. Jotkut autot olivat jääneet jokirannassa veden saartamiksi ja virtaava vesi tempoi laitureiden paaluja irti. Taloja jäi mottiin Pyhtäällä.

 

Turun tulva

Turussa vesi oli korkeimmillaan kymmeneltä aamupäivällä satamassa, jolloin se nousi 116 senttiä normaalia ylemmäksi. Iltapäivällä vesi oli jo laskenut 80 senttiin. Turun satamassa Siljan ja Vikingin laitureille noussut vesi eristi kokonaan satamassa olevan Scandic Hotellin.

Kello kymmeneltä aamulla lähteneeseen Vikingin autolauttaan pyrkineet matkustajat jouduttiin kuljettamaan bussilla suoraan junanvaunuista terminaaliin. Junapysäkin ja terminaalirakennuksen välillä oli vettä 20-30 senttimetriä, joten liikkuminen jalan ilman pitkävartisia saappaita oli mahdotonta. Myöskään Turun sataman oma väki ei päässyt ilman saappaita töihin.

Eniten meriveden noususta oli haittaa Turun saaristoalueella Hirvensalon ja Kakskerran saarilla. Vesi nousi alavilla paikoilla tielle ja haittasi liikennettä merkittävästi. Hirvensalon sillan molemmissa päissä oli aamupäivällä vettä tiellä noin 30 senttiä. Monet henkilöautot sammuivat keskelle suolavettä.  Turun palolaitos siirsi yhden paloyksikön Hirvensalon puolelle päivystämään saaren palohälytyksiä, koska tien pelättiin katkeavan kokonaan.

 

Rauman kanaali yli äyräidensä

Salossa joen vedenpinta nousi jättäen kevyen liikenteen väylät veden alle joen alajuoksulla. Särkisalossa vesi kohosi uhkaavasti maanteille, mutta päivän kuluessa tilanne parani.

Raumalla vesi kohosi lähelle Rauman kanaalin reunoja ja joitakin kevyen liikenteen väyliä jouduttiin katkaisemaan. Uudessakaupungissa vesi oli myös korkealla ja nousi ajoittain rantateille. (HS)

 

Etelä-Suomen Sanomat aiheesta:

Vuosisadan syvin matalapaine. Lahdessa mitattiin tämän vuosisadan matalin ilmapuntarilukema, kun tiistai-iltana säähavaintoasemalla lukemat olivat 937,5 hehto-Pascalia.  Poikkeuksellisen syvä matalapaine liikkui Lounais-Suomen yli koilliseen ja koskaan aiemmin tällä vuosisadalla ei ole tehty luotettavia havaintoja yhtä syvästä matalapaineesta Etelä-Suomessa, jossa lukemat nyt olivat keskimäärin 940 hPa.

Kyseessä oli myös Euroopassa paljon tuhoja aiheuttanut myrskysykloni, joka tuli Suomeen jo laantuneena. Noin 50 ihmistä sai surmansa Länsi-Euroopassa em. syklonin riehuessa hirmumyrskyn voimalla. Pahimmin myrsky koetteli Englantia.

Jo aiemmin 26. tammikuuta (kymmeniä kuolleita Englannissa, tuulennopeus 60 m/s, Etelä-Ruotsissakin 36 m/s keskituuli) ja 4. helmikuuta myrskyt koettelivat samoja seutuja.

Suomessa tuulennopeus ei ylittänyt missään 17 m/s. Helsingissä mitattiin etelätuulta 20 m/s ja meriasemalla Orrengrundissa 24 m/s.

 

 

 

21.04.1990

KEVÄÄN ENSIMÄINEN UKKONEN YLLÄTTI

Turun seudulla lauantai-iltana raivonneen parin tunnin mittaisen rajuilman aikana satoi myös rakeita, jotka saattoivat tehdä tuhoa esimerkiksi kasvunsa alkaneille oraille. Liedossa salama iski tutkakopin muuntajaan aiheuttaen räjähdyksen.

Ilmatieteen laitos oli luvannut Turkuun kaunista ja lämmintä koko päiväksi ja lämpötila nousikin lähelle 20 astetta. Illansuussa puhjennut ukonilma tuli monille mökkiläisille ja ulkoilijoille yllätyksenä. Ukkosen tauottua sade jatkui myöhäiseen yöhön. (HS)

 

 

 

17.07.1990

RAEKUURO PIEKSI HELSINKIÄ KAHDEKSAN MINUUTTIA

Harvinaisen voimakas raekuuro pyyhki tiistai-iltana Helsinkiä. Keskustassa Kaisaniemen kohdalla raekuuro alkoi kello 19.10 ja kesti vain kahdeksan minuuttia. Rakeet olivat läpimitaltaan noin sentin vahvuisia.

- En ole koskaan nähnyt näin voimakasta raekuuroa, ilmatieteen laitoksen meteorologi Markku Konttinen sanoo.

Voimakas raekuuro pimensi osan Itäkeskusta kello 20. Sähkökatkos kesti lähes 40 minuuttia. Useat vikahälytykset työllistivät Helsingin ja Espoon palokuntia. Automaattisia palohälytyslaitteita laukesi enimmäkseen tehdaskiinteistöissä.

 

Puhelimia mykistyi runsaasti

Tiistai-illan ukkosmyrskyn aiheuttamat kaapeliviat mykistivät Tuusulassa satoja puhelimia ja vaikeuttivat soittelua lähes kuuteentuhanteen numeroon. Vesi vaurioitti suurta puhelinkeskusten välistä yhteyskaapelia Tuusulan moottoritietyömaan varrella Kehä III:n pohjoispuolella. Vika todettiin keskiviikkona aamuyöllä. Vaikeasta paikasta esiin kaivettu kaapeli oli kastunut niin pahasti, että vioittunut kohta jouduttiin korvaamaan uudella kaapelilla. Korjausta jatkettiin läpi yön ja yhteydet saataneen kuntoon torstaina aamupäivällä.

Ukkos- ja raekuurot aiheuttivat myös muualla Uudellamaalla kaapelivikoja, jotka vaikeuttivat puhelinliikennettä Helsingin suuntaan. Muitakin ongelmia oli kosolti ympäri Uuttamaata, kuten sähkökatkoksia ja vikahälytyksiä.

Keravalla tulva katkaisi junaradan alitustien useiksi tunneiksi myöhään tiistai-iltana. Tie saatiin avattua keskiviikkona aamuyöllä.

 

Rannikkoa pitkin länteen liikkunut sadekuurojono täytti vedellä ainakin yksitoista kellaria Hangossa. Myös keskisessä Suomessa oli rankkoja kuuroja. Jyväskylässä sadetta saatiin 65 mm.