2022 Elokuussa rytisi

Last Updated: Saturday, 31 December 2022 18:24
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 2022

 

 

17.01.2022

AHVENANMAALLA JA LAPISSA KOVIA TUULILUKEMIA

Ahvenanmaan ympäristössä mitattiin yöllä "hirmumyrskypuuskia", joista voimakkain oli 38,9 metriä sekunnissa Kumlingen mittauspisteellä. Raumallakin mitattiin 33,4 metriä sekunnissa Pyynpään havaintoasemalla kello 5.40 maanantaiaamuna.

Lapin alueella mitattiin laajalti myrskypuuskia. Pelkosenniemen Pyhätunturin lukema oli 39 m/s aamukuudelta ja keskituulennopeuskin 32 metriä sekunnissa, mikä lähentelee hirmumyrskyn rajoja. Lapin tuntureilla oli laajalti yli tai alle 30 m/s puuskia, mitkä tunturilakien mittauspisteissä ovat yleisiä ja täysin normaaleja.

 

Talvimyrsky puhalsi maanantaina ympäri Suomen aiheuttaen sähkökatkoja sekä paikoin erittäin huonoa ajokeliä. Yöllä länteen saapunut myrsky laantui nopeasti ja puolenpäivän aikaan oli enää Pohjois-Savossa 20 m/s puuskia.

Sähkökatkoissa oli kello 6.40 hetkellinen 23 500 piikki. Puoli kahdeksalta Varsinais-Suomessa oli reilu 8 000 taloutta sähköittä.Vahinkoa maanantaiaamun tuulenpuuskat aiheuttivat etenkin Varsinais-Suomen rannikkoalueella ja saaristossa. Esimerkiksi Uudessakaupungissa sähköttömiä talouksia oli enimmillään reilu 2 200. Pelastuslaitoksen mukaan myrskyyn liittyvien tehtävien määrä lähti kasvuun hieman ennen aamukahdeksaa. Tehtävät olivat kaatuneiden puiden siirtoa ja muita vahingontorjuntatehtäviä.

 

 

 

29-30.01.2022

VALTTERI-LUMIMYRSKY (Euroopassa Malik)

Suomeen lauantaina Valtterin päivänä rantautunut talvimyräkkä toi tullessaan runsasta lumipyryä ja tuulta Kokkola–Lappeenranta-akselin eteläpuolelle. Lumiennätyksiä ei tullut, mutta maa sai ylleen paikoin kymmenien senttien paksuisen valkoisen vaipan. Lunta tuprutti vielä maanantainakin ja lumitöitä riitti varsinkin kaupunkialueilla useiksi päiviksi.

Uudellemaalle annettiin harvinainen hyvin vaarallisen liikennesään varoitus, joka oli voimassa lauantaista kello 15:sta puoliyöhön asti. Sitä ei ollut annettu kertaakaan aiemmin varoitusjärjestelmän parivuotisen historian aikana. Ilmatieteen laitoksen ohjeistus ns. punaisesta varoituksesta kuuluu: "Liikenteessä todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava." Etelä-Suomen sisämaahan ennustettiin jopa 35 sentin lumikertymää.

 

Ilmatieteen laitos tiedotti sunnuntaina tuulten pauhanneen merellä enimmillään 26,7 m/s. Kovin tuulenpuuska 32,7 m/s mitattiin Ahvenanmaalla Kökarissa sunnuntaina kello 10.20. Maan eteläosan sisämaassa puuskat olivat kovimmillaan 15-20 m/s. Lunta kertyi kahden vuorokauden aikana enimmillään 25-32 cm. Näin suuret kertymät eivät ole jokavuotisia, mutta eivät poikkeuksellisiakaan. Voimakas tuuli kinosti lunta.

 

Valtteri-myrsky ei aiheuttanut merkittäviä ongelmia tieliikenteen sujuvuudelle, kerrottiin tieliikennettä valvovasta Fintraficista lauantai-iltana. Vaikeista olosuhteista huolimatta tien päällä on sattunut päivän ja illan aikana vain vähäisiä ja pieniä vaurioita. Fintraffic ei raportoi kuitenkaan peltikolareja ja ojaanajoja.

Sunnuntai-iltapäivän arvio Länsi-, Keski- ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksilta oli, että peltiä kyllä on rytissyt, mutta vakavilta henkilövahingoilta on vältytty. Läntisellä Uudellamaalla pahimmassa onnettomuudessa oli osallisena neljä autoa.  Helsingin pelastuslaitokselta kerrotaan, että pääkaupungissa ei ole ollut yhtään vakavaa liikenneonnettomuutta päivän aikana.

 

Sähkökatkoja oli enimmillään yli 4 000 pääasiassa lounaisrannikolla ja saaristossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

- Kyllä tämä hyvin kevyt myrsky on,käyttötoiminnon johtaja Jörgen Dahlqvist Carunasta arvioi Valtteri-myrskyä. Hänen mukaansa selvittiin ennakoitua helpommalla muun muassa, koska lämpötila pysytteli aivan rannikkoa lukuunottamatta pakkasen puolella. Puita sähkölinjoille taivuttavaa raskasta lunta on ollut pelättyä vähemmän.

 

Euroopassa Malikiksi nimetty myrsky aiheutti viikonloppuna suurempia vahinkoja ja yksittäisiä kuolemantapauksia. Pohjoismaiset uutistoimistot kertoivat vakuutusyhtiöiden asiakaspalveluiden ruuhkautuneen, kun ihmiset alkoivat ilmoittaa myrskyn aiheuttamista vahingoista. Ruotsissa Malik pyyhkäisi lauantaina maan etelä- ja länsiosien halki jättäen jälkeensä teille kaatuneita puita, suljettuja siltoja ja tuhansia sähköttömiä kotitalouksia.

Lauantai-iltana Tanskan ilmatieteen laitos kertoi mitanneensa jopa 40 metriä sekunnissa puhaltanutta puuskatuulta. Juutinrauman silta suljettiin liikenteeltä lauantai-illasta sunnuntaiaamun myrskyn takia. Malik oli ensimmäinen virallinen myrskyluokituksen saanut myräkkä Tanskassa sitten joulukuun 2016. Neliportaisella asteikolla se on paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan kakkostasoa.

Myrsky riehui myös Britanniassa ja Saksassa.

 

 

 

26.03.2022

KEVÄTMYRSKY KATKOI SÄHKÖT 80 000:lta

Kova, puuskittainen ja yleisesti myrskylukemiin yltänyt tuuli riepotteli lähinnä Keski- ja Etelä-Suomea lauantaina. Merialueille annettiin myrsky- ja aallokkovaroituksia, sisämaahan omat varoituksensa vaarallisista puuskatuulista. Kovimmat tuulennopeudet mitattiin lauantaiaamuna länsirannikolla Porin Tahkoluodossa ja Rauman Kylmäpihlajalla, missä puuskalukemat nousivat 29,4 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskituulen myrskyraja ylittyi lauantaina lähes kaikilla merialueilla.

Iltapäivän aikana kovimmat puuskat maa-alueilla kohosivat 22-25 metriin sekunnissa. Kello 16 aikoihin mitattiin Espoon Tapiolassa  26,3 m/s puuska. Tampereen Siilinkarin järviaseman kovin mittaus oli 25,9 m/s ja Liperin Tuiskavanluodon järviaseman 24,9 m/s. Iltaa kohti tuuli alkoi rauhoittua luoteesta alkaen.

Pelastuslaitoksella oli runsaasti tavanomaisia myrskyyn liittyviä tehtäviä. Sähkökatkojen pahimmat piikit osuivat kello 18 ja 21 välille. Sähkökartta.fi sivuston mukaan korkein yhtäaikainen lukema oli 84 000 sähkötöntä.

 

Poimintoja pelastuslaitosten tehtävämääristä mediatietojen mukaan:

Pohjanmaa muutamia, Etelä-Pohjanmaa 30, Pirkanmaa 80, Keski-Suomi 50, Kanta-Häme 30, Päijät-Häme 50, Pohjois-Savo 30, Etelä-Savo 50, Pohjois-Karjala 45, Etelä-Karjala 50, Kymenlaakso 30, Satakunta kymmeniä, Varsinais-Suomi 80, Länsi-Uusimaa 50.

 

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Mika Kupiainen kuvasi myrskyä, ettei se ollut pahimmasta päästä. "Peruspäivää pahempi, mutta ei onneksi paha".

Kova tuuli irrotteli kattopeltejä Pirkanmaan lisäksi ainakin Satakunnassa, Pohjois-Savossa ja Kymenlaaksossa. Varkaudessa Nikkarintiellä tuuli irrotti teollisuusrakennuksen kattopeltejä 280 neliön kokoiselta alueelta. Haminassa tuuli riuhtaisi 300-neliöisen navetan peltikaton kokonaan irti toiselta puolelta. Katto pyörähti harjan yli toiselle lappeelle kuin pianon kansi. "Toisella puolella on kaksi kerrosta nyt peltiä ja toisella ei ole yhtään", kuvaili Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen.

Ajokeli oli lauantaina huono. Viitostiellä Kuopion Kallansilloilla tapahtui iltapäivällä 31 auton ketjukolari, jossa loukkaantui lievästi kolmisenkymmentä ihmistä. Jyväskylän suunnalta tullut linja-auto ajautui iltapäivällä liukkauden ja kovan sivutuulen vuoksi sillankaiteeseen Ysitiellä Hankasalmen kohdalla. Kukaan ei loukkaantunut.

 

 

29.06.2022

RAUMALLA UKKOSTI JA TULVI

Rankkasateet pyyhälsivät pitkin Suomen länsirannikkoa keskiviikon aikana. Erityisen voimakkaasti ukkoskuuro iski Raumaan, jossa kaupungin katualueet tulvivat vedestä. Satakunnan Kansanäytti jalankulkijoiden kahlauskuvia keskusta-alueella. Päivystävä palomestari kertoi lehdelle, että pelastuslaitoksella on riittänyt pumppaustehtäviä kellareihin ja kauppoihin. Vt. 12 alikulkutunneli oli täynnä vettä rankkasateen jälkeen.Sadetta tuli eniten kello 15–16 välillä, jolloin sitä kertyi Pyynpään mittauspisteellä 14,5 millimetriä ja yhteensä parikymmentä mm.

Kuurorypäs ulottui Ilmatieteen laitoksen Twitterin tutkakuvassa klo 15.40 melko yhtenäisenä aina Vaasan seudulle saakka, missä vettä satoi 25 mm. Maasalamamoita oli havaittu Suomessa kello 18.40 mennessä vajaat 3 000.

Edellispäivänä 28.6 lähinnä lännessä ukkosteli vajaan 6 000 maasalaman verran. Samana päivänä Porissa mitattiin lämpöä 32,9 astetta.

 

 

 

09.07.2022

TROMBIPARVI MERELLÄ

Merivartiosto julkaisi maanantaina Twitterissä kuvan, jossa näkyy hurja määrä trombeja. Kuva otettiin viikonloppuna Pyhämaan ja Kustavin välisellä merialueella, jossa näyttäviä merenpintaa pärskyttäviä trombeja oli näkyvissä parhaimmillaan seitsemän. Kuvan otti Länsi-Suomen merivartioston työntekijä.

Trombit ovat erityisesti loppukesän ilmiö Suomessa. Useamman korkean trombin esiintyminen lähekkäin on harvinaista, muttei tavatonta. Kustavissa mökkeilevä Niina Rantanen kertoi eilen Iltalehdelle havainneensa myös viisi trombia merellä:

 

Kustavissa saatiin lauantaina todistaa kunnioitusta herättävää sääilmiötä.

Monien kesälomalaisten päät kääntyivät merelle Kustavissa lauantaina. Veden yllä pyörineet trombit nostivat tummenevaa taivasta vasten monta uhkeaa vesipatsasta. Kustaviin kesämökilleen tullut Rantanen kertoi nähneensä vesipatsaita yhteensä viisi, joista osa oli kapeampia ja muutama selkeästi voimakkaampi. Varsin pitkäkestoiset patsaat liikkuivat Isokarin majakan takaa Uudenkaupungin suuntaan ja niitä asettui seuraamaan paljon väkeä.

– Ainakin puoli tuntia siinä riitti näkemistä,Rantanen naurahtaa.

 

 

 

12-13.07.2022

UKKOSRINTAMA ITÄ-SUOMEA PITKIN POHJOISEEN

Voimakas ukonilma aiheutti tiistai-iltana ja yöllä tulvia, tulipaloja sekä paikallisia puustotuhoja etenkin itäisessä Suomessa.  Valtaosa pelastuslaitosten tehtävistä oli veden pumppaamista kiinteistöistä, mutta myös tulipalot työllistivät. Joensuun Linnunlahdella vettä tuli yli 17 millimetriä tunnissa. Illan ja yön salamasaldo oli noin 5 000 iskua, kertoi Ilmatieteen laitos. Tiistain ja keskiviikoin yhteenlaskettu määrä oli yli 13 000 salamaniskua, joista yli 9 600 tuli keskiviikon aikana.

 

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi salamoiden aiheuttaneen seitsemän rakennuspaloa. Esimerkiksi Tohmajärvellä paloi rintamamiestyyppinen talo, Joensuussa aittarakennus. Nurmeksessa paloi Häränpään saaressa hirsimökki ja Tiirikkalantiellä varastorakennus. Pelastuslaitokselle kirjattiin kaikkiaan 46 ukkosen aiheuttamaa tehtävää, joista suurin osa kello 22 ja 23 välissä.

 

–  Joensuussa satoi valtavasti vettä ja keskustaan muodostui kaupunkitulvia. Kävimme useissa kohteissa pumppaamassa vettä pois, kertoi palomestari Ari-Pekka Luomala. Kiteen, Tohmajärven,  Ilomantsin ja Tuupovaaran suunnalla taas oli Luomalan mukaan paljon puunkaatotehtäviä.

Sähköittä oli enimmillään parisentuhatta asiakasta itäisellä verkkoalueella, missä PKS:n tiedotteen mukaan kulki useampikin ukkosrintama. Ilomantsissa Välivaaran ja Haukivaaran välillä oli kulkenut jonkinlainen syöksyvirtaus. Noin 500 metrin matkalta oli kaikki puut ja sähkölinjat nurin.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli hieman kello yhdentoista jälkeen vajaat 4  300 sähkötöntä asiakasta, valtaosa Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

 

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella oli myös useita kymmeniä, pääasiassa kaatuneiden puiden ja tulvavesien aiheuttamia tehtäviä. Myös muutamia salamoiden sytyttämiä rakennuspaloja sammutettiin yön aikana Savitaipaleella, Taipalsaarella ja Imatralla. Lisäksi kanoottiseurue joutui pulaan Saimaalla Lappeenrannan kaupunginlahden edustalla. Kanooteilla liikkuneet henkilöt olivat päässeet turvaan eri saariin ennen pelastuslaitoksen ja järvipelastajien saapumista paikalle.

Kymenlaakson pelastuslaitokselta kerrottiin Kotkassa olleen muutamia puunraivaustehtäviä ja sadevettä valui keskustassa liiketiloihin ja parkkihalliin.

 

 

"Melkein veti vertoja Asta-myrskylle"

Joensuun Otsolassa asuva Kimmo Nyyssönen kuvaili, että myräkkä oli melkeinpä kovin miesmuistiin. Nyyssösen mukaan ukkosrintama jumittui pitkäksi aikaa lähistölle.

- Silloin kuin oli Asta-myrsky [vuonna 2010], niin olen ollut kovemmassa. Mutta kyllä tämä melkein vertoja veti ja jytyytti todella pitkään ennen kuin loppui. Yleensähän ukkonen menee aika nopeasti ohi, mutta tämä jäi pidemmäksi aikaa pyörimään, Nyyssönen sanoo.

Mies myös ihmetteli, miten vähän puita oli kaatunut sen voimakkuuteen nähden. Naapuri kertoi tuulen lennättäneen telttapaviljongin pihalta tielle. Nyyssöseltä lakosivat vain perunanvarret.

 

Vyörypilvi lähestyi Imatran Immolan lentokenttää tiistai-iltana klo 20 maissa. Pari minuuttia sen jälkeen, kun koneet olivat hallissa, alkoi sataa ihan älyttömästi, kertoi kuvan ottanut Petri Salo. (HS)

 

Sanomalehti Karjalainen kertoi myrskyn aiheuttaneen kontiolahtelaisen Mika Kuuselan metsiin kymmenien tuhansien eurojen tuhot. Kuuselan mukaan myrsky kaatoi keskenkasvuista metsää juuri pahimmassa vaiheessa. "En ole koskaan kokenut tällaista".

 

 

Hurja myrskypuuska iski mökille ja heitteli tavarat pitkin naapurin tonttia

Suomen yli pohjoista kohti kulkenut ukkosalue iski keskiviikkoaamuna (13.7) muun muassa Oulujärvelle Vaalan Manamansaloon, missä ukkospuuska paiskoi mökkipihan tavarat naapurin pihalle asti. Videon kuvannut Jyri Leino sanoi, ettei kymmenen mökkeilyvuoden aikana ole kokenut yhtä rajua myräkkää.

– Kaikki, mikä ei ollut kiinni jossain, lähti liikkeelle: naapurin kanootti yritti kuivan maan yli grillikatokseen sisään, SUP-laudat lensivät kauas ojaan, grillikin kaatui, vaikka se ei ole ihan kevyt,kuvailee Leino ukkospuuskan tehoa. Äkäinen kuuro oli ohi yhtä nopeasti kuin se nousikin, hän kertoo.

– Katselin lahden taakse ja tarkistin puhelinsovelluksesta sadetutkaa, että taitaa olla kohta myrsky tulossa. Kerkesin laittaa ruutukaappauksen vaimolle, kun myrsky oli jo päällä. Puoli tuntia siitä se oli jo ohi.Leino kuvasi ukkosta ja salamointia ikkunan läpi ja rauhoitteli mökkiseurana olleita koiriaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rintama ulottui keskiviikkona aamupäivällä lähes koko Oulujärven yli idästä länteen. (Yle)

 

Lapin Kansa: Kemijärvellä Peräposiontiellä sattui salamoinnin aiheuttamia onnettomuuksia puolen yön aikaan torstaiyönä. Vierekkäisiin omakotitaloihin iski salama. Toinen talo vaurioitui iskussa, mutta sisällä olleet asukkaat eivät vahingoittuneet säikähtämistä lukuun ottamatta.

 

 

Ilta-Sanomat 19.7:

Eero Karvinen nappasi harvinaisen kuvan vastaesisalamasta

Valtimossa asuva Eero Karvinenlähti myöhään tiistaina 12. heinäkuuta kuvaamaan ukkosta Nurmekseen, kun hän sai tallennettua kameraansa harvinaisen näyn.

– Lähdin kuvaamaan ukkosta varta vasten. Olen valokuvauksen harrastaja ja kuvaan ukkosia useasti. Aavistelin, että nyt on hieno ukonilma tulossa, Karvinen kertoo.

Karvisen komeissa ukkoskuvissa näkyy normaali negatiivinen maasalama. Kuvasuurennoksesta kuitenkin paljastuu vastaesisalama.

– Kun kuvia lähti suurentamaan, maanpinnassa näkyi pieniä väkäsiä, sellaisia kirkkaita piikkejä. Ne ovat vastaesisalamoita.Näiden kuvaaminen on todella haastavaa. Otos vaati hyvän digitaalisen järjestelmäkameran ja paljon yrittämistä, Karvinen selittää.

Kuvat on otettu pienvenesatamassa, joka sijaitsee lähellä Nurmeksen keskustaa. Karvinen uskoo olevansa ensimmäisiä Suomessa, joka on onnistunut kuvaamaan vastaavan näyn.

 

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomalavahvistaa, että kuvassa on vastaesisalama. Tuomalan mukaan vastaesisalama syntyy, kun pilvestä maata kohti kurottava esisalama on riittävän lähellä maata. Sen alapuolelle syntyy eri kohteisiin varauskeskittymiä, jotka pyrkivät purkautumaan ylöspäin kohti esisalamaa. Jokin näistä vastasalamista tavoittaa lopulta esisalaman muodostaen purkausaukon, jolloin syntyy purkauskanava, missä esisalaman varaus purkautuu.

Tuomala kertoo, että ei ole itse koskaan aiemmin nähnyt vastaesisalamaryppäitä. Hänen mukaansa vastaesisalamaryppäät eivät kuitenkaan sinänsä ole harvinaisia, mutta ilmiötä on harvoin saatu kuvattua.

 

 

16.07.2022

OULUN EDUSTALLA TROMBI

Oululainen Matti Tolonen oli kotonaan Toppilansalmen suunnalla otolliseen aikaan lauantaipäivänä, kun sade- ja ukkospilvet värittivät taivaan lähistöllä. Ukonilma näytti niin komealta, että Tolonen haki kameran. Jotain kiinnostavaa kameraan tarttuikin. Tolonen onnistui tallentamaan parvekkeellaan kameralle trombin, joka muodostui Nallikarin edustalle merelle noin kello 13.50.

Tolonen arvioi pyörteen liikkuneen muutaman minuutin ajan merellä Nallikarin edustalta kohti manteretta, Toppilansaaren pohjoispuolelle. Valokuvien perusteella trombi hiipui rantaan Meri-Toppilan puiston kohdalle.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi arvioi, että Tolosen tallentama ilmiö oli trombi, joskin heikko sellainen.

 

Kaukolämmönjakeluun häiriö ukkosen vuoksi

Energiayhtiö Oulun Energia kertoi päivällä, että sen biovoimalaitokselle on iskenyt salama, minkä vuoksi voimalaitos oli useamman tunnin alhaalla aiheuttaen häiriön lämmönjakeluun koko kaupungin alueelle. Illemmalla biovoimalaitos saatiin palautettua takaisin ajotilaan ja lämmintä vettä oli taas saatavilla.

Ukkonen aiheutti Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) vakavan tilanteen, kun potilastietojärjestelmät ja kuvantamislaitteet kaatuivat kello kahden jälkeen. Tietojärjestelmät olivat alhaalla koko yön ja ne saatiin takaisin käyttöön puoli kymmenen aikaan sunnuntaiaamuna. OYSista kerrotaan, että yö meni rauhallisesti poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta. Kaikki kuvantamislaitteet olivat poissa linjoilta useamman tunnin. Alueen muut sairaalat oltiin jo valjastettu valmiuteen siltä varalta, että kuvantamiset eivät onnistuisi. (Yle)

 

 

 

17.07.2022

VOIMAKAS TROMBI AIHEUTTI VAARATILANTEEN

Helena Huttunenoli viettämässä lauantai-iltaa Valkjärven rannassa perheensä kanssa, kun tunsi selkänsä takaa voimakkaan tuulenpuuskan. Hän istui rannalla kun muu perhe oli tulossa kohti rantaa kumiveneellä.

– Käännyin katsomaan selkäni taa, ja näin ison trombin. Kaivoin heti kännykkäni esille ja samalla trombi eteni kohti rantaa,Helena kertoo.

Vedessä ja laiturilla oli paljon lapsia leikkimässä, kun trombi iski. Samalla se tarrasi lähellä olevaan soutuveneeseen ja heitti sen ilmaan (videolla hurjan näköinen ilmalento). Monet paikallaolijat pelästyivät tilannetta, koska se tapahtui niin yllättäen. kenellekään ei kuitenkaan sattunut mitään.

– Tilanne jäi vähän pelottamaan, ja tähän asiaan palataan vielä lasten kanssa,rannalla ollut Päivi kertoo. (Iltalehti)

 

 

19.07.2022

SYÖKSYVIRTAUS KAATOI PUITA

Ukkosmyräkkä toi pelastuslaitokselle puunraivaustehtäviä Lappeenrannassa tiistaina illalla. Useita puita oli kaatunut kesämökin ja terassin päälle lähellä Säämäläntietä. Viereisen mökin piha-alueella oli 4–5 puuta kaatunut osittain, paloesimies Riku Pötry kertoi. Pelastuslaitos raivasi kaatuneet ja osittain kaatuneet puut pois.

– Ihmisiä oli paikalla, mutta onneksi vältyttiin henkilövahingoilta, Hyvin nopeasti nousi tuuli, ja nopeasti se oli ohi,Pötry totesi. 

Paikalla olleet luonnehtivat, että kyse oli syöksyvirtauksesta. Vihtolassa parikymmentä tukkipuun paksuista puuta oli kaatunut Korkea-ahontielle, vuoromestari Jari Kiuru tiesi kertoa. Puut olivat tien päällä kyljellään kapealla noin 50 metrin alueella. (IS)

 

 

 

23.07.2022

KESKI-SUOMI JA POHJOIS-KARJALA YÖUKKOSEN KOURISSA

Yö- ja aamu-ukkonen riehui vahingonteossa Keski- ja Itä-Suomessa lauantaiyönä ja -aamuna. Alkuyöstä keskisen Suomen pohjoisosissa syntyneet pienialaiset, mutta ärhäkät ukkoskuurot siirtyivät nopeasti Kuopion pohjoispuolitse itään. Kello neljän tienoilla Keski-Suomen länsiosissa alkanut kuurokehitys voimistui ja laajeni matkatessaan kohti itää ja väistyen Venäjälle ennen puoltapäivää.

Vähäisempää ukkostelua esiintyi aamulla myös Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Salamaniskuja kertyi yön ja aamun aikana 8 700. Vesannolla satoi noin 40 mm.

 

Kiivas tuuli ja rankat sateet aiheuttivat sähkökatkoksia erityisesti Itä-Suomessa. Enimmillään sähköt olivat samanaikaisesti poikki reilulta 6 000 asiakkaalta.

Pohjois-Savon yli perjantain ja lauantain välisenä yönä kulkenut ukkosrintama katkoi sähköjä runsaalta kuudeltatuhannelta Savon Voiman asiakkaalta. Pahin tilanne oli hieman ennen kello seitsemää aamulla, jolloin sähköttä oli 6030 taloutta. Eniten sähköttömiä talouksia oli Sisä-Savossa (Joroinen, Pieksämäki). Salaman epäillään sytyttäneen kolme rakennukset tuhonnutta paloa Kaavilla ja Tervossa ennen puoli viittä aamulla.

– Ensimmäinen ukkosrintama rikkoi useita muuntajia jo ennen puoltayötä, kertoi Savon Voiman käyttöinsinööri Timo Kiiski. Ukkosrintamaan liittyi kova puuskatuuli, mutta Kiisken arvion mukaan suurin osa vioista syntyi salamoinnista. Savon Voimalla oli lauantain aikana sähkövikoja maastossa korjaamassa muutamia kymmeniä asentajia.

Keski-Suomessa sähkökatkoja oli ainakin Jyväskylässä, Hankasalmella, Karstulassa, Konnevedellä, Uuraisilla ja Äänekoskella.

 

Kuopiossa salamoi taivaan täydeltä

– Nöyräksi veti salamointi, kun se jatkui voimakkaana yli tunnin. Joka puolella salamoi. Kuitenkaan ei satanut, mikä oli jotenkin erikoista. Näin kertoi kuopiolainen Wille Markkanen, joka ikuisti viime yönä hengästyttävän näyttäviä kuvia ukonilmasta. Markkanen kiersi kameransa kanssa keskiyöstä aina kello kahteen muun muassa Puijon tornin lähettyvillä, sekä lähistöllä sijaitsevilla Kallaveden ja Valkeisenlammen rannoilla.

 

Pohjois-Karjalassa ukkonen katkaisi sähköt lähes neljältätuhannelta taloudelta. Pahin tilanne oli Enossa, jossa sähkölinjoille kaatuneet puut katkaisivat myös tien ja junaradan. Salamointi ja kova puuskittainen tuuli aiheuttivat aamupäivän aikana lähes kaksikymmentä keskijännitevikaa. Sähköyhtiöllä on ollut vikoja rajaamassa ja korjaamassa kaikkiaan yli 60 työntekijää.

Pelastuslaitoksella oli noin 35 vahinkotehtävää, joista suurin osa osui Enon ja Louhiojan alueelle, jossa ukkospuuskat kaatoivat keskustan ympäristössä puita muun muassa rakennusten päälle neljässä eri paikassa. Puita kaatui myös auton ja grillikodan päälle.

Raivattavaa riitti myös kantatie 73:lle kaatuneiden puiden poistamisessa. Puita oli nurin etenkin Louhiojan ja Enontien risteyksen välisellä alueella, ja risteyksessä jopa suuri ajokaistan yläpuolisten viittojen teline kaatui tuulen voimasta.

Varastokäytössä ollut 150 neliön kokoinen ulkorakennus syttyi palamaan Liperissä kärsien merkittäviä vahinkoja. (Yle, MTV, Savon Sanomat)

 

 

 

5-6.08.2022

TUULTA JA TULVAA LÄNNESSÄ, UKKOSRINTAMAA IDÄSSÄ

Rankat ukkoskuurot työllistivät Kainuun pelastuslaitosta Sotkamossa ja Kajaanissa perjantaina 5.8 noin kello 19 aikoihin. Päivystävän palomestarin mukaan Kainuun pelastuslaitokselle tulleet vahingontorjuntatehtävät koskivat ajokaistoille kaatuneita puita ja niiden pois siirtämistä. Sähköt olivat poikki noin tuhannelta Kajaven asiakkaalta. (KS)

 

MYRSKYÄ JA RUNSAITA SATEITA LÄNNESSÄ

Myrskyrintama ja voimakas sade työllistivät Etelä- ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksia myöhään perjantai-iltana. Etelä-Pohjanmaan päivystävän palomestari Timo Piipon mukaan vettä tulvi kellareihin, tienpenkereitä sortui, puita kaatui teille ja rakennusten kattoja lensi sähkölinjoille.

Työt alkoivat kello kahdeksan jälkeen illalla, ja päättyivät puolenyön aikaan. Tehtävät keskittyivät Kauhavalle, ja niitä oli yhteensä noin 20. Myrsky ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Taloudellisia vahinkoja arvioidaan myöhemmin.

- Vettä satoi illalla mahdottomasti, ja samassa hässäkässä oli trombikin, joka vei kattoja ja puita. Eräällä parkkipaikalla autot ihan kelluivat.

Keski-Pohjanmaalla tehtäviä oli viisi, ja ne liittyivät Etelä-Pohjanmaan tapaan veden tulvimiseen ja voimakkaaseen tuuleen. Esimerkiksi Kaustisella ravintola Pelimannissa sattui vesivahinko veden tulviessa kiinteistöön.

 

Kaikkiaan yleinen säätyyppi oli hyvin tuulinen ja sateinen. Maan länsiosissa tuulen nopeus ylsi laajalti yli 15 metriin sekunnissa ja länsirannikon puuskat olivat yli 20 m/s. Lännessä ukkonen oli vähäistä.

Pitkin Pohjanlahden rannikkoa vyöryneet rankkasateet kerryttivät hurjia sademääriä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa. Suurin havaittu vuorokausisademäärä (aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään) oli 5. päivänä Seinäjoki Pelmaan havaintoasemalla mitattu 90,9 millimetriä. Kauhajoella satoi yli 70 mm.

 

Satakunnan pelastuslaitos sai lauantaina paljon hälytyksiä säähän liittyneistä onnettomuuksista kello 13.32 alkaen.. Puuskittainen tuuli aiheutti lähes 40 vahingontorjuntatehtävää muun muassa Porin keskustassa, Raumalla ja muissa maakunnan kaupungeissa. Suurin osa tehtävistä on liittynyt tuulen vuoksi kaatuneisiin puihin ja myös ulkorakennusten peltikattoja on kuoriutunut irti.

Kello 17.32 päivystävä palomestari Ari Uimonen kertoi:

- Säästä on ollut pientä haittaa liikenteelle. Puita on joko kaatunut sähkölinjojen päälle tai pienille teille tukkien ajokaistoja.

Kello 19.15 pelastuslaitos sai hälytyksen ulkoilemassa olleen ihmisen päälle kaatuneesta puusta.Pelastuslaitos käytti nostotyynyjä suurikokoisen haapapuun nostamiseen. Ensihoito kuljetti vartalostaan puristuksiin jääneen ihmisen jatko-hoitoon. Vammojen laadusta ei ollut tietoa.

 

Myrskytuhojen pelossa jouduttiin keskeyttämään useita festivaaleja rannikkokaupungeissa. Vaasa Festivalin viimeinen festivaalipäivä jouduttiin keskeyttämään iltayhdeksältä ennustetun ja lähestyvän myrskyn vuoksi.

– Koko viikon ennakoimme, että myrsky saattaisi iskeä Vaasaan, kun meren lähellä ollaan. Niin sitten siinä kävi, Vaasa Festivalin promoottori Tommi Mäki kertoi harmissaan. Keskeytyspäätös tehtiin lauantai-iltana yhdessä Pohjanmaan Pelastuslaitoksen kanssa käytyjen keskusteluiden päätteeksi. Vaarallisen voimakas, jopa 24 m/s myrskytuuli ylittää reilusti turvallisen tapahtuman järjestämisen rajat.

– Vettä on satanut melkein 40 millimetriä. Aikataulumuutoksia on ollut, kun on ollut aika haastavat olosuhteet. Yhtäkään keikkaa ei kuitenkaan jouduttu perumaan ennen tätä hetkeä.

Myrskytuhojenpelossa festivaaleja jouduttiin keskeyttämään muuallakin, mm. Satama Open Air -festivaalien JVG:n keikka Kemissä. Porispere-festivaalilla Porin Kirjurinluodossa Anssi Kelan konsertti peruttiin myös, kun tuuli ylitti riskirajan.

Suurikokoinen teltta romahti lauantaina Uudessakaupungissa järjestettävillä Natural High Healing -festivaaleilla. Teltta oli ehditty tyhjentää ihmisistä ennen romahtamista. Alueella olleet kertoivat myrskytuulten riepotelleen myös mm. ihmisten yksityistelttoja. (SK)

 

 

UKKOSMYRSKY RIEPOTTELI VARSINKIN MIKKELIÄ

Lauantaina 6.8 Etelä-Savon yli kulkenut ukkosmyrskyrintama jätti Mikkelissä jälkeensä isot vauriot. Savonlinnan seutu selvisi pahimmalta myräkältä. Myrskyrintama aiheutti Etelä-Savon pelastuslaitoksen palomestarin Heli Hyttisen mukaan yhteensä 47 vahingontorjuntatehtävää eri kohteissa.

– Suurimmat tehtävämäärät aiheutuivat teiden, ajoneuvojen ja rakennusten päälle kaatuneista puista. Salamointi aiheutti myös kolme rakennuspaloa, joista ei kuitenkaan aiheutunut vakavampia vaurioita. Runsas sade aiheutti myös katujen tulvimista ja rakennuksiin kerääntyi vettä kellareihin. Tehtäviä hoidettiin 13 eri paloasemalta,Hyttinen kertoi.

Teitä oli poikki useammasta eri kohdasta ja viimeiset kaatuneet puut raivattiin sunnuntaiaamuna. Etelä-Savon pelastuslaitos oli varautunut ennustettuun myrskyyn nostamalla paloasemien ja päällystön varallaoloa. Etelä-Savossa suurin osa tuhoista iski Mikkelin seudulle. Yksittäisiä tehtäviä oli myös Pieksämäen ja Savonlinnan suunnalla.

Myrsky herätti keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Sitä on kuvailtu poikkeuksellisen voimakkaaksi ja hämmästelty myräkän nopeutta ja sateen voimakkuutta. (Itä-Savo)

 

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen itäosassa ja Kainuussa on tullut lauantaina paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia. Ainakin Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on kaatunut paljon puita, kerrotaan pelastuslaitoksilta. Energiateollisuuden ylläpitämän sähkökatkokartan  mukaan koko maassa oli illalla kuuden jälkeen sähköttä lähes 14 000 taloutta 56 kunnassa. Sähkökatkoista kärsivät kunnat olivat pääosin Itä-Suomessa, mutta myös Satakunnan ja Pirkanmaan suunnilla.

Suomessa rekisteröitiin tänään (6.8) 3 300 maasalamaa.

 

Teltat lentelivät torilla, vaihtoautoja lunastuskuntoon

Ukkosmyrsky kulki kapeana rintamana Mikkelin keskustan yli puolen päivän jälkeen. Mikkelin torilla koettiin kauhun hetkiä, kun puuska iski yllättäen. Vaikka pahin vaihe kesti vain muutaman minuutin, se ehti kaataa ja hajottaa toritelttoja sekä siirtää Marskin torikahvilan sohvakalusteita metrikaupalla.Minnan torikahvilassa myyntivaunun viereinen telttakatos meinasi lähteä ilmaan. Kahvilassa oli kymmenkunta asiakasta.

– Teltta meinasi lähteä lentoon. Onneksi meillä oli riskiä miehiä teltta täynnä, niin he pitelivät siitä kiinni, eikä se liikkunut kuin pari metriä. Mortti jäi teltan raudan alle ja yksi asiakas pelasti hänet sieltä.

Mortti Vuorinenon Mieskolaisen puoliso ja yrityskumppani. Mieskolaisen mukaan tilanne oli pelottava. Sunnuntaiaamuna Mieskolaisen veli kävi korjaamassa paikat kuntoon. Nyt aurinko paistaa jälleen ja yrittäjää naurattaa sadeveden kuljettama vaniljamunkki.

– Lähdin telttaan katsomaan, että mikä siellä on tilanne. Teltasta valui valtavasti vettä torille ja vaniljamunkki seilasi veden pinnalla, kun kaikki pöydät olivat kaatuneet ja tavarat niiden mukana. Se oli niin hauska se munkki, kun se ui minua vastaan.

 

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Mikkelin lentoasemalla mitattiin myrskypuuskien nopeudeksi 19 metriä sekunnissa. Sadetta tuli 15 millimetriä tunnissa. Parin kilometrin päässä Mikkelin torilla tuulennopeus on voinut olla kovempikin ja sademäärä suurempi.

 

Myrsky kuritti myös Viitostien varressa sijaitsevaa Pitkäjärven aluetta. Kun Saimaan Autopisteen yrittäjät Jonne Lång ja Jani Kellman saapuivat paikalle naapurin hälyttäminä, tuhot paljastuivat jo ensikatsomalta. Pihassa seisovien autojen päälle oli kaatunut kaksi isoa haapaa ja keskeltä katkennut kuusi.

Maanantaina kaikki vahingoittuneet autot ajettiin riviin ja tarkastettiin niin isommat vahingot kuin pienemmät lommot. Kolmasosa liikkeen autoista on kärsinyt vahinkoja. Hän arvioi, että vahingot ovat 100 000–200 000 euroa.

– Kuusi autoa on mahdollisesti korjauskelvottomia ja kolmessa-neljässä autossa on korjattavia kohtia. Että ihan mittavista vahingoista puhutaan. Pyysimme pari vuotta sitten kaupungilta autokaupan viereisten puiden kaatamista, mutta he eivät silloin halunneet - nyt ne ovat tulleet alas, sanoo Kellman.

 

Myrsky kaatoi Nylenien pihaan seitsemän puuta

Hanna Nylénvietti aurinkoista päivää perheensä kanssa kotinsa pihalla Mikkelissä, kun rajuilmayllätti. Perheen juhliin lähtö muuttui nopeasti myrskyltä suojautumiseksi. Etelän suunnasta nousi mustia pilviä ja pian Nylén havaitsi, kuinka naapurin tontin takana kaatui puita ja isoista männyistä katkeili latvoja. Nylén kertoo vetäytyneensä lapsiensa kanssa suojaan isojen puunkappaleiden sataessa niskaan. Kaikki oli ohi hetkessä, vaikka tuolloin sekunnit tuntuivat pitkälle.

– Oli todella pelottava nähdä, kun puusta katkeaa metrien mittaisia latvoja ja ne tulee päin. Muistan loppuelämäni, kuinka talo jytisi ja katto rusahteli. Se oli järkyttävän kuuloista.

Myrskyn jälkeen selvisi, että Nylénin pihaan kaatui seitsemän puuta, jotka vahingoittivat muun muassa taloa ja terassin kattoa. Myräkkä moukaroi samalla pihalla olleet terassikalusteet ja trampoliinin. Nylénien koti sijaitsee kaupungin vuokratontilla, joten tässä tapauksessa kaupunki hoitaa raivauksen. (Yle)

 

"Tornadon tyyppinen pyörre"

Mikkeliläinen Heini kuvailee myrskyä, jonka silmään joutui lauantaina autoretkellä.

– Oltiin Mikkelin Pitkäjärvellä ajamassa. Eka oli selkeä sää ja ei näkynyt mitään erikoista. Äkkiä sää muuttui. Sitten nähtiin, että pellolla oli tämmöinen tornadon tyyppinen pyörre. Nähtiin sen lähestyvän. Yhtäkkiä se tuli niin kuin salamana kohdalle, Heini kertoo.

– Ihan järkyttävä kaatosade ja puista alkoi lennellä käpyjä auton tuulilasiin. Ei auttanut auton pyyhkijät mitään, näkyvyys oli todella huono. Meidän viereen kaatui puita, siihen tielle ja tien viereen. Isoja puita, isoja kuusia, aika vanhan näköisiä, Heini jatkaa ja kertoo tilanteen pelottaneen, jos päälle kaatuisi puu. (Iltalehti)

 

 

POHJOIS-KARJALA

Pohjois-Karjalan yli lauantai-iltapäivänä liikkuneet ukkoset aiheuttivat runsaasti vikoja Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon alueella sähkönsiirrosta huolehtivan PKS Sähkönsiirron verkkoon, kertoi yhtiö tiedotteessaan. Sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden aiheuttamat viat alkoivat heti puolenpäivän jälkeen, niitä on paljon laajalla alueella ja niiden korjaamisen arvioitiin kestävän jopa alkuviikkoon.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksesta kerrottiin alueella olleen toistasataa myrskyynliittyvää tehtävää.  Suurin osa niistä liittyi kaatuneiden puiden raivaamiseen pois teiltä, ajoneuvojen ja rakennusten päältä. Eniten tehtäviä oli Joensuussa ja Liperissä. Vahingot rajoittuivat päivystävän palomestarin mukaan suhteellisen pienelle alueelle, mutta niitä oli paljon.

 

Alkuiltapäivästä salama sytytti navetan Valtimolla Nurmeksessa. Navetasta saatiin pelastettua noin 100 nautaa. Viiden savulle altistuneen vasikan tilaa tarkkaillaan, mutta muuten eläimet voivat hyvin. Navetasta pelastettiin myös maatalouskoneita ja irtaimistoa, mutta valtaosa rakennuksesta tuhoutui palossa.

Joensuussa käynnissä olleet Kalevan kisat keskeytettiin 15 minuutiksi rankkasateen vuoksi.

 

Pohjois-Savossa riehunut Toimi-myrsky katkoi puita sähkölinjoille aiheuttaen sähkökatkoja useisiin tuhansiin talouksiin Savon Voiman jakelualueella. Pahimmillaan sähköt olivat poikki hetkellisesti yli 3 400 taloudelta. Pieksämäen suunnalla hajosi pari muuntajaa, mutta muutoin sähkölinjoille kaatui yksittäisiä puita. (Yle)

 

 

 

16.08.2022

HELLETTÄ SEURANNUT RAJUILMA AIHEUTTI TULVAN OULUSSA

Nopeasti kehittynyt voimakas ukkosmyrsky riepotteli Oulun aluetta tiistai-illan aikana ja aiheutti paljon vahinkoa. Iltakuuden maissa saapuneen myräkän rankkasateet saivat kadut ja alikulkuväylät tulvimaan. Kalevan verkkosivuilla kerrottiin, kuinka silminnäkijöiltä saatujen tietojen ja kuvien perusteella ainakin pohjoisessa alikulussa, Miljoonamontun alueella, Tuirassa ja Kaukovainiolla sadevesi lainehti kaduilla aiheuttaen ongelmia liikenteelle. Tilanteesta otettiin myös ilo irti muun muassa melomalla (melontakuva Talvikankaan päätieltä).

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kerrottiin ukkosmyrskyyn liittyviä tehtäviä olleen illan ja yön aikana yli 100. Tehtäviä hoiti kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä. Eniten hälytyksiä oli Oulun keskustan alueella sekä Tuirassa, Limingantullin ja Äimäraution alueilla. Kadut lainehtivat, alikulkukäytävät menivät tukkoon ja kellareihin tulvi vettä. Pelastuslaitos auttoi useita tulvivan veden saartamia autoilijoita. Tilanne rauhoittui yöllä kahden aikaan.

 

Ilmatieteen laitokselta arvioitiin ukkosmyrskyssä olleen kesän voimakkainta paikallista salamointia. Maasalamoita havaittiin kapealla kaistaleella Oulu–Siikajoki-välillä noin 5 000 kappaletta kello 22 mennessä ja pilvisalamoita ainakin nelinkertainen määrä.

Salamoinnin intensiteetti oli poikkeuksellisen tiheää. Siikajoella iski 121 maasalamaa 100 neliökilometriä kohden ja Oulun seudulla vastaava lukema oli 95. Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Anja Häkkisen mukaan noin ison salamamäärän osuessa tietylle alueelle ukkonen on rajua. Häkkinen arvion mukaan kyseessä saattoi olla supersolutyyppinen ukkonen.

 

Myöhemmin illalla Ilmatieteen laitos kertoi Oulunsalon mittausasemalla iltakuudesta iltayhdeksään mennessä sataneen 56 millimetriä vettä, josta kello 20-21 40 mm. Laitokselta arvioitiin, että "hurja vedentulo" on voinut olla Oulun keskustan ja Siikajoen alueella jopa aavistuksen voimakkaampaa. Myös Raahe-Siikajoki välillä satoi runsaasti.

(Ilmatieteen laitoksen Twitter: Alustavan säätutka-arvion mukaan Oulun keskustassa satoi tunnissa yli 30 mm, paikoin yli 50 mm. Tyypillinen koko elokuun sademäärä on Oulussa noin 62 mm.)

 

Keskiviikkoaamuna kello 8.48:

Myrskyn jäljiltä kaupungissa on yhä alikulkuja suljettuina liikenteeltä.Oulun katu- ja vihera­lueiden kunnos­sapidosta kerrotaan, että muun muassa Nelostien alittava Joutsentien alikulku Karjasillalla on edelleen veden vallassa ja pois käytöstä. Samoin Kuusamontien alittava Liitintien alikulku Talvikankaan ja Ruskon välillä on suljettuna, koska sielläkin tulvii.Samoin useita kevyen liikenteen väylien alikulkuja on tällä hetkellä suljettuina.

– Eilinen ukkosmyräkkä aiheutti niin kiirettä, että ihmiset jopa joutuivat odottamaan meidän tuloa, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen johtokeskuksen päivystävä päällikkö Mikko Heikkilä. Vielä keskiviikkona iltapäivällä useissa alikuluissa tulvi ja kastuneita kellareita tarkastettiin.

Päivystävän palomestarin Sami Heikkisen mukaan pelastuslaitos joutui auttamaan useita tulvivan veden saartamia autoilijoita. Autoilla oli ajettu myös vettä täynnä oleviin alikäytäviin, ja moottorin sammuttua oli jääty jumiin.

– Kävimme pelastamassa heidät vedessä kelluvista autoista. Samalla laitoimme lippusiimaa vaarallisiin paikkoihin. Veden täyttämiin alikulkuihin ei ole ajoneuvoilla asiaa. Eilinen rajuilma ei tullut yllätyksenä, mutta sen voima ja veden paljous yllättivät. (Yle)

 

 

Ilta-Sanomien kuvaaja Ville Honkonen ei muista nähneensä kymmeneen vuoteen samanlaista määrää vettä kulkuväylillä. Vettä lainehtii joka paikassa, mm. moottoritien rampissa Kuusamontieltä Pohjantielle noin 30 metrin matkalta koko ramppi oli täynnä vettä. Toppilantien alikäytävässä oli noin puolitoista metriä vettä ja alikäytävän rinteessä virtasi pieni joki.

 

 

 

17.08.2022

RAJUILMAT JATKUIVAT (VERNERI)

Suomessa havaittiin keskiviikkona noin 22 000 maasalamaa, mikä on kuluvan kesän suurin päiväkohtainen salamamäärä. Elokuun aikana on tähän mennessä salamoinut enemmän kuin keskimäärin koko elokuussa. Tämä yhden vuorokauden salamamäärä on 75 prosenttia koko elokuun keskimääräisestä salamamäärästä (29 000).

Ylen meteorologi Elias Paakkasen mukaan pilvisalamoita on havaittu yli 65 000. Valtaosa salamoista havaittiin Länsi-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaan maakunnissa. Salamoinnin intensiteetti oli voimakkaimmillaan salamatutkakarttojen mukaan noin kello 15-19 välillä. Pohjoisemmaksi siirtyessään ukkoset heikkenivät.

Sähkökatkokartan mukaan sähköttömiä asiakkaita oli pahimmillaan noin 12 300 kello 16 jälkeen. Eniten sähkökatkoja oli Tampereen seudulla.

 

 

Etelä-Pohjanmaalla Verneri-rajuilma iski kovimmin Kuusiokuntien alueella

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos oli kiireinen rankkasateen ja myrskyn takia etenkin Kuusiokuntien alueella Alavudella, Soinissa ja Ähtärissä. Pääasiassa tehtävät olivat puun kaatumisten aiheuttamia.

– Tehtäviä oli myrskyyn liittyen viitisenkymmentä. Rakennuspaloja on ollut viisi, jotka sitoivat resurssejamme enemmän ja kauemmin, kertoo päivystävä palomestari Joona Övermark Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Veljekset Keskisen kyläkaupassa tehtiin vahingontorjuntaa, kun rankka vesi- ja raesade sai katon vuotamaan. Alavuden pelastuslaitokselta kerrottiin, että vettä ja rakeita satoi alueella puolisen tuntia. Sade oli voimakasta myös Ähtärissä.    Kurikassa salama iski noin neljänkymmenen neliön kokoiseen latoon, jossa sisällä oli irtaimistoa. Kaikkiaan myrskyyn liittyviä tehtäviä kertyi maakunnan alueella noin 150.

 

Keski-Pohjanmaalla ukkosmyrsky iski voimalla Perhoon. Pelastuslaitoksella oli kymmeniä tehtäviä Perhossa ja lähikunnissa. Kiireet ajoittuivat kello 18-22 välille. Yksittäinen tehtävä saattoi sisältää parikymmentä kaatunutta puuta, mutta päivystävän palomestarin mukaan Perhossa kaatui illalla tuhansia puita. Pelastuslaitos sai päätiet raivattua auki yhdeksän aikoihin. Sateeseen liittyviä tehtäviä ei ollut. Sähköttömiä talouksia oli enimmillään 500.

Myrsky ohitti Kokkolan rannikon sisämaan puolelta. Kalajokilaakson puolella Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli 15 vahingontorjuntatehtävää koskien pääosin tielle kaatuneita puita usean kunnan alueella.

 

Keski-Suomessa Verneri-myrsky riepotti pahasti Uuraisten Koulukeskuksen kattorakenteita. Ilmeisesti syöksyvirtaus kuori peltiä kokonaan 500 neliön alalta, ja osittain peltiä on irronnut kiinnityksistä laajemminkin. Katolla oli myös 333 aurinkopaneelia, joista arviolta kolmannes irtosi syntyneessä "trampoliiniefektissä". Paneelit ovat tuottaneet yli 10 prosenttia koulun käyttämästä energiasta. Rakenteisiin päässyt rankkasade aiheutti myös vesivahinkoja. Alustava vahinkoarvio remonttikuluista oli kuusinumeroinen.

Keski-Suomi oli alueita, joille ukkosrintama painottui. Ilman sähköjä oli kuluneen vuorokauden aikana maakunnassa 9 000 eri sähköyhtiöiden asiakasta. Varhain torstaiaamuna viat oli pääosin korjattu. Pelastuslaitokselle tehtäviä ovat teettäneet muun muassa lukuisat puiden raivaukset eri puolilla maakuntaa, pari pientä rakennuspaloa, sekä pienet maastopalot.

 

Satakunnan pelastuslaitoksella oli kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä Porissa ja muualla Satakunnassa. Suurin osa tehtävistä on koskenut sähkölinjojen päälle kaatuneita puita tai kadulle noussutta tulvavettä.Nakkilassa Konsontiellä syttyi puoli neljän aikaan rakennuksen tuhonnut tulipalo.

Varsinais-Suomessa syttyi salamaniskusta myös muutama rakennuspalo. Lisäksi oli teille kaatuneiden puiden raivausta ja rakennuksiin tulvineen veden pumppaustehtäviä.

 

 

 

19.08.2022

LÄNNEN UKKOSRYPPÄISSÄ LÄHES ENNÄTYSSALAMOINTIA

Suomessa paikannettiin perjantaina yli 34 000 maasalamaa voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen pyyhkäistessä läntisen ja pohjoisen Suomen yli. Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoi lukeman olleen hyvin poikkeuksellinen elokuiseksi, ja ylipäätään suurin vuodesta 1998 toimineen salamanpaikannusverkon aikakautena. Vuorokausiennätys on tosin edeltävältä salamalaskuriaikakaudelta vuodelta 1988, jolloin kertyi noin 40 000 salamaniskua.

 

Ilmatieteen laitoksen tiedotteista:

Elokuussa salamoi ennätyksellisen paljon

Salamakausi oli vaisun touko-heinäkuun jälkeen elokuussa ennätyksellisen aktiivinen. Koko elokuun maasalamamäärä oli 86 280 kappaletta, mikä on vuodesta 1960 eteenpäin olevissa salamatilastoissa suurin elokuun kokonaissalamamäärä. Aiempi ennätys vuodelta 1972 rikkoutui yli 1 200 salamalla. Lisäksi 19. päivä paikannettiin maassamme yhden vuorokauden aikana 34 183 maasalamaa, mikä on eniten vuodesta 1998 toimineen salamanpaikannusverkon aikana. Vuotta 1998 edeltävältä salamalaskuriajalta löytyy kuitenkin vuorokausiennätys, noin 40 000 salamaa 29.6.1988.

Elokuu oli suuressa osassa Suomea poikkeuksellisen ja paikoin jopa ennätyksellisen lämmin, mikä todennäköisesti vaikutti elokuun salamaennätyksen rikkoutumiseen. Lämmin ja kostea ilma mahdollisti rajujenkin ukkosten esiintymisen suhteellisen myöhään tänä kesänä.

 

Ukkoset alkoivat kehittyä Selkämerellä ja länsirannikolla puolenyön tietämillä, edeten ryppäinä rannikon suuntaisesti aamuyön kuluessa yli pohjalaismaakuntien. Aamupäivästä kohti alkuiltapäivää ukkonen siirtyi Oulun seudulta koillisen suuntaan.

Ukkoskehitys alkoi uudelleen pitkin läntistä Suomea myöhemmin iltapäivällä. Kello 18 tutkakuvissa salamoi runsaasti ryppäinä Hämeessä, Pirkanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Oulun seudulla. Myös Kuusamon alueella oli keskittymä.

 

 

Yöllä ja aamulla kiirettä pelastuslaitoksilla

Seinäjolla salamoi ja jyrisi perjantaita vasten yöllä kovaa. Seinäjoen keskussairaalan M-talon, Lapuan lukion ja myös Rengonharjun lentoaseman kellareihin tulvi vettä, jota pelastuslaitos kävi tyhjentämässä. Suuremmilta tuhoilta kuitenkin vältyttiin. Puiden kaatumisista ja vesien tulvimisesta johtuvia tehtäviä oli yhteensä runsaat parisenkymmentä.

Päivystävä palomestari Joona Övermark Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta sanoo, että viime öinen ei kuitenkaan ollut niin työllistävä kuin toissapäiväinen ukkosmyräkkä, jonka aikana oli noin 150 tehtävää.

 

Pohjanmaan pelastuslaitoksella oli rauhallisen yön jälkeen kiireinen aamu. Etenkin Kristiinankaupungin alueella pelastuslaitosta työllistivät kaatuneet puut. Yöllä ukonilma aiheutti kymmenkunta hälytystä, joista suurin osa automaattihälytyksiä.

 – Ne ovat yleisiä salaman iskiessä maahan. Itse asiassa on ihme, ettei hälytyksiä ole tullut tämän enempää, päivystävän palomestari Teemu Jumpponen totesi.

 

Keski-Pohjanmaan yli kulki varhain perjantaina kaksi ukkosrintamaa, tällä kertaa ne eivät juuri aiheuttaneet vahinkoja, toisin kuin keskiviikkoiltana. Ensimmäinen ukkonen oli Keski-Pohjanmaan yllä kello neljän aikoihin aamuyöllä. Vetelissä puu kaatui valtatielle ja yhdestä talosta oli lähteä peltikatto irti, mutta asukkaat saivat ruuvattua sen paremmin kiinni. Vähemmän salamoinut ukkosrintama saapui maakunnan päälle seitsemän jälkeen.

 

 

Yllättävän vähän tuhoja perjantai-illan rajuissa ukonilmoissa

Pohjalaismaakunnissa selvittiin yllättävän vähin vaurion perjantai-illan voimakkaista rankkasade- ja ukkoskuuroista. Tehtäviä oli kuitenkin yhteensä noin sata, joista suurin osa liittyi säähän. Vähimmällä pääsivät Vaasa ja sen ympäryskunnat.

Etelä-Pohjanmaalla oli kaksi varastopaloa ja yksi latopalo. Tielle kaatuneita ja katkenneita puita raivattiin muun muassa Ähtärissä, Ylistarossa, Kauhavalla ja Isossakyrössä. Keski-Pohjanmaan Pietarsaaren pelastuslaitos askaroi noin 30 tehtävän verran illan ja yön aikana. Lähinnä tielle kaatuneita puita raivattiin ja sadevesiä pumpattiin. Pohjanmaalla Vaasan seudulla oli rauhallisinta.

Pohjanmaan rannikolla pienempien jokien pinnat kääntyivät nousuun voimakkaiden sateiden seurauksena. Mm. Närpiönjoella ja Lapuan Liinamaassa vesi uhkasi nousta tulvarajan tuntumaan.

Satakunnassa tuli enemmän vahinkoja. Alueella satoi iltapäivällä rankasti ja tuuli erittäin kovaa. Pelastuslaitos sai puolentoista tunnin aikana yhteensä 22 vahingontorjuntatehtävää, joista suurin osa koski teille ja rakennusten päälle kaatuneita puita Säkylässä ja Kokemäellä. Pelastuslaitoksen mukaan merkittävimmät vahingot kärsi Köyliössä sijaitseva noin 1000 neliön kokoinen broilerinkasvattamo, jonka katto repesi irti myrskystä. Katon repeäminen ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Pirkanmaalla saatiin jo varhaisaamun tunteina rankkasadetta ja ukkosta. Runsaimman sateen alue kulki suunnilleen Punkalaitumen- Tampereen - Oriveden linjaa, mutta likimain kaikkialla Pirkanmaalla saatiin vettä runsaasti.

Tampereella vettä kertyi tielle Helsingin moottoritien alkupään tienoille. Ilmatieteen laitoksen Härmälän mittausasemalla kertyi aamuneljän ja kuuden välillä sadetta noin 35 milliä, eli puolet elokuun keskitason sademäärästä. Hervannassa oli tiellä enimmillään 70 senttiä vettä. Myös keskustan tunnetusti tulvaherkällä alueella Satakunnankadulla, entisen Anttilan tavaratalon vaiheilla lainehti vesi.

Pohjois-Karjalaan keskiviikoksi povatuista rankoista sateista ja kovista ukkospuuskista selvittiin pienin vaurioin. Valtimolla saatiin vuorokauden aikana kylläkin roimasti sadetta, lähemmäs 40 millimetriä. (Yle)

 

Lappeenrannassa ukkosmyräkkä toi pelastuslaitokselle puunraivaustehtäviä tiistai-iltana. Useita puita oli kaatunut kesämökin ja terassin päälle lähellä Säämäläntietä. Viereisen mökin piha-alueella oli 4–5 puuta kaatunut osittain, paloesimies Riku Pötry kertoo. Pelastuslaitos raivasi kaatuneet ja osittain kaatuneet puut pois.

Pötryn mukaan paikalla olleet luonnehtivat, että kyse oli syöksyvirtauksesta. Vihtolassa parikymmentä tukkipuun paksuista puuta oli kaatunut Korkea-ahontielle, vuoromestari Jari Kiuru sanoo. Kapealla, noin 50 metrin alueella puut olivat tien päällä kyljellään. (Etelä-Saimaa)

 

 

 

28.08.2022

KESÄ LOPPUI RAEMYRÄKÖIHIN ETELÄ-SUOMESSA

Ennätyskuuman elokuun viimeinen hellepäivä päättyi rajuihin ukkoskuuroihin  lähinnä Etelä-Suomesta Etelä-Savoon ulottuvalla alueella. Jättikokoisia rakeita, voimakkaita sateita ja ukkosia raportoitiin sunnuntaina ympäri Etelä-Suomen, mutta myös itärajan tuntumassa sekä Lappeenrannan lähettyvillä tuli raesateita.

Kuurokehitys alkoi puolenpäivän maissa Kouvolan ja Mikkelin välillä. Kello 15 jälkeen syntyi suuria, vähintäänkin pingispallon kokoisia rakeita tuottanut kuuro moottoritielinjalle Mäntsälän ja Lahden väliin, josta se eteni laajentuen koilliseen kohti Kouvolaa. Lahden eteläpuolella moottoritien liikenne pysähtyi rakeiden moukaroidessa autoja lommoille. Kello 19 jälkeen Espoo ja Helsinki saivat oman ärhäkän raekuuronsa, joka myös teki vahinkoa.

Sää teki alkuviikolla dramaattisen käännöksen kohti syksyä ja muutos jäi pysyväksi.

 

Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta 18.11:  Elokuun 28. päivän tapaus oli ennätyksellinen, koska jättirakeita ei ole aikaisemmin havaittu näin myöhään kesällä. Tilastot ulottuvat 1800-luvun alkupuolelle. Tätä ennen myöhäisin ajankohta jättirakeille löytyy elokuulta 1968 (22.8), jolloin Lappeenrannassa satoi pesäpallon kokoisia rakeita. Suurimmat havaitut rakeet 28.8 olivat halkaisijaltaan 5,5-6 senttimetrin kokoisia, ja niitä havaittiin Vt. 4:llä Orimattilan tienoilla sekä Itä-Helsingissä.

 

 

Valtava raesade moukaroi autoja Nelostiellä

Lahdesta Mäntsälään matkanneen Hellä Neuvonen-Seppäsen ja hänen miehensä automatka sai hurjan käänteen, kun valtava raesade rikkoi heidän autostaan tuulilasin. Vaurioituneen tuulilasin lisäksi auton katolta ja konepellistä löytyi yhteensä 52 lommoa. Neuvonen-Seppänen kertoo raekuuron yllättäneen heidät aivan täysin. Autoklinikan arvion mukaan raekuuroista oli tullut vaurioita jopa satoihin autoihin. (MTV)

 

Tuulilasi rikki. Helsinkiläinen Anssi joutui raekuuron kouriin hieman Lahden jälkeen etelään päin ajaessa. Rakeita tuli hänen mukaansa noin kymmenen minuutin ajan. Myös vettä tuli ”kiitettävästi”.

– Olin kesämökiltä ajamassa kotiin, kun järkyttävä raekuuro yllätti. En ikinä, en todellakaan ole nähnyt yhtä suuria rakeita aiemmin. Meidän oli pakko ajaa tien sivuun pysähdyspaikalle pariin kertaan, hän sanoo. Tuulilasi meni kuudesta kohtaa rikki ja 30 painaumaa konepellissä.

 

Raepommitus Mäntsälässä

Lukija oli ajamassa kohti Jyväskylää, kun Mäntsälän kohdalla ”alkoi rytisemään”.

– Jos niitä rakeiksi voi sanoa, olivat sen verran isoja. Ensiksi tuli pienempiä rakeita, sitten noita suurempia. Muutama lommo tuli Fiat 500:n kattoon, mies kertoo ja Fiatin tuulilasiinkin tuli säröjä.

Myös espoolainen Justus Ojanen todisti raekuuroa.

 – Ulkoa kuului hirveä pamaus. Aurinko paistoi, ukkosmyrsky kirkkaalta taivaalta, Ojanen kertoo. Noin viiden minuutin ajan taivaalta tuli isoja rakeita ja aurinko paistoi samaan aikaan kun ukkosti. Raekuuro loppui yhtä äkisti kuin alkoikin ja ilma oli taas kirkas.

Miten näin isoja rakeita voi olla?

Sunnuntaina 28. elokuuta Etelä-Suomessa raportoitiin useita raekuurojen aiheuttamia vahinkoja. Jättiläiskokoiset rakeet moukaroivat autoja korjauskuntoon. Tältä ei välttynyt myöskään Orimattilasta kotoisin oleva Markus, joka lähti viemään autoaan katokseen suurikokoisten rakeiden pommittaessa pihaa. Hän kuitenkin myöhästyi.

– Molemmat autot menevät korjattavaksi, ovat täynnä lommoja, Markus toteaa.

Jättiläisrakeista sai osansa myös mies itse. Siitä on muistona patti päässä. Markus kertoo, että alkuun oli hauskaa juosta rakeiden keskellä, mutta hauskuus loppui lyhyeen, kun kuuron aiheuttamat vahingot alkoivat valjeta.

(Iltalehti kolme edellistä juttua).

 

 

Pääkaupunkiseutu

Tom paistatteli päivää rantakahvilassa, kun raehelvetti alkoi

Yli pyyhkinyt voimakas raekuuro pilasi Tom Seppelininkesäpäivän vieton Helsingin Vartioharjussa kahvila Meridianissa. Seppelinin seurue, johon kuuluivat hänen 2-5 vuotiaat pojat sekä ystäväpariskunta, olivat syömässä kahvilan terassilla, kun taivas yhtäkkiä musteni ja salamat alkoivat välkkyä.

– Tunsin, kun ensimmäinen rae kopsahti päähän. Rauhoittelimme lapsia ja  menimme sateensuojaan lipan alle. Samaan aikaan tuli jo taivaan täydeltä rakeita.Tilanne oli aika raju ja oli kiire saada pojat suojaan. Toinen pojista juoksi paniikissa, Seppelin kuvailee.

Paikalla oli Seppelinin mukaan paljon lapsiperheitä. Mies kiittelee kahvilan henkilökuntaa, joka teki tilaa niin, että asiakkaat pääsivät ryntäämään sateensuojaan. Raekuuro kesti noin kymmenen minuuttia, johon mahtui niin vesisadetta, salamointia kuin pingispallon kokoisia rakeitakin. Monet seisoivat sateensuojassa puhelimet kädessä ihmeellistä luonnonilmiötä kuvaten.

Raekuuron tauottua Seppelin poikineen juoksi autolleen. Kiireessä auton vaurioita ei tullut heti tarkastettua, mutta uudestaan ajan kanssa vilkaistuaan Seppelin huomasi kulkupelin katon menneen lommoille. Kotipuolessa nurmikko oli rakeista valkoisenaan. Porukka joutui odottamaan auton sisällä kymmenisen minuuttia, ennen kuin pääsi juoksemaan sisään rajun sateen jaloista.

Voimakas luonnonilmiö herätti keskustelua. Seppelin kertoo vaihdelleensa tapauksesta kuvattuja videoita sosiaalisessa mediassa ja kuulleensa jonkun vertaavan rakeiden kokoa jopa kananmunaan.

– Ikinä en ole vastaavaa nähnyt, vaikka 52 vuotta on tullut elettyä ja maailmaa kierrettyä, Seppelin tiivistää. (IS)

 

Espoon Nöykkiössä Laura Kuparinauto oli raekuuron jälkeen lommoilla. Hän oli pihalla ystävänsä kanssa poimimassa luumuja, kun kuuro alkoi kehittyä.

- Sahasimme vielä roskakatoksessa oksia, kun alkoi sataa. Ennen kuin ehdimme pois, tuli järkyttävä määrä rakeita. Jäimme katokseen jumiin. Isoja peukalonpään kokoisia rakeita tuli kovaa.

Ystävykset pelastautuivat lopulta pahvilaatikot suojanaan.

- Sattui, kun rakeet osuivat käsivarsiin ja pohkeisiin. Pientä röpelöä näyttää tulleen autoon, Kupari kertoo.

 

Pelastuslaitosten tehtävissä pääkaupunkiseudulla raju ukkoskuuro ei juuri näkynyt. Helsingissä sattui yksi ulosajo märän tienpinnan vuoksi ja Espoossa vesi nousi pihaan kaivosta. "Kun viiden sentin raetta on tullut, kyllä se varmasti on autoihin jälkiä jättänyt. Pelastuslaitokselle näistä ei ole tullut mitään", sanoi Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juuso Punnonen.

Etelä-Savossa jyllännyt ukkonen teki pelastuslaitoksen mukaan varsin vähän vahinkoa. Iltapäivän kuluessa käytiin tarkastamassa lähinnä useita ukkosen laukaisemia automaattisia paloilmoittimia. Mikkelissä satoi rankasti; hetkellisesti vettä tuli 25 mm alle tunnissa. (HS)

 

Päijät-Hämeessä kovempi ukkonen näyttää kulkeneen Lahden ohitse sen eteläpuolelta, ja pelastuslaitoksen tehtävät jäivät Iitin alueelle, missä oli sunnuntaina iltapäivällä useita puunraivaustehtäviä. Vettä on tulvinut ainakin yhden kiinteistön kellariin ja yhden lipputangonkin kerrotaan kaatuneen maahan. Kovasta sateesta johtuen Kausalan keskustassa olleen pienen paikallistien penkasta oli huuhtoutunut hiekkaa taivuttaen asfalttia.

- Iitissä on satanut rajusti, ja siellä on ollut hyvin paikallisia syöksyvirtauksia, kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mika Tervala. Myrsky myös katkoi sähköjä lähemmäs 200 taloudelta. (ESS)

 

 

SUNNUNTAIN RAEKUUROT VAURIOITTIVAT JOPA SATOJA AUTOJA

Lommojen korjaamiseen mullistava menetelmä

Autoon tulleita pieniä lommoja korjataan nykyisin niin sanotulla PDR-menetelmällä (paintless dent repair), jonka kerrotaan säästävän huomattavan paljon aikaa perinteiseen korjaamiseen verrattuna. Lommoja korjataan maalaamatta, kun peltiosien painaumat oiotaan yksitellen käsityökaluin vastapuolelta. Menetelmä oli seuraavalla viikolla kovassa käytössä Etelä-Suomen vauriokorjaamoilla sunnuntaina iskeneiden raekuurojen moukaroitua autoja lommoille.

– Aamusta alkaneiden yhteydenottojen perusteella kyse on vähintäänkin sadoista autoista, joissa on raevaurioita. Yhteydenottoja on tullut meille sekä suoraan että vakuutusyhtiöiden välittämänä, Autoklinikan myyntijohtaja Pentti "Poksa" Oksanenkertoo MTV Uutisille.

Esimerkiksi Lahden moottoritiellä sataneet rakeet ovat Autoklinikan Oksasen mukaan olleet niin suuria, että tavanomaisten peltilommojen lisäksi myös tuulilaseja ja kattoikkunoita on vaurioitunut. Tämän allekirjoittaa myös vauriokorjaamo InCarin tekninen päällikkö Jerry Linjamäki.

 

 

 

16.10.2022

VUODENAIKAAN NÄHDEN HARVINAINEN SÄÄILMIÖ YLLÄTTI, PUUSKAT JOPA ENNÄTYSLUOKKAA

Raju ukkosrintama pääsi yllättämään Suomen etelärannikon iltayön kynnyksellä. Lännestä saapunut myrskyrintama toi kovimmat puhurinsa Hankoniemeen, jossa puuskatuulet puhalsivat Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes 40 metriä sekunnissa. Myrskyn korkein puuskalukema, 39,2 metriä sekunnissa, mitattiin myöhään illalla Hangon Russarön havaintoasemalla. Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen arvioi tuoreeltaan Twitterissä, että tuulenpuuska olisi kovimpia Suomessa ikinä mitattuja. Tunturien huipuilla tosin on tuullut jopa 50 m/s.

Rintaman saapuessa Helsingin kohdalle puuskatuulen nopeudet merellä olivat 30–35 metriä sekunnissa. Korkein merellä havaittu keskituulen nopeus oli Helsingin Harmajassa mitattu 23,5 metriä sekunnissa. Suurin maa-alueen puuskalukema mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntai-illan puolella ollen 23,4 metriä sekunnissa. Aamuyöllä tuulet puhalsivat vielä 18-19 m/s.

 

Sunnuntai-illan ja yön rajuilman todellinen voimakkuus ei ollut etukäteen näkynyt säävaroituksissa. Puuskatuulten nopeuksien ennakoitiin olevan huomattavasti matalampia.

–  Salamointia osattiin odottaa, mutta tuo puuska oli sellainen, mikä yllätti, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen STT:lle. Hänen mukaansa ajankohdalle ja eilisen päivän sääolosuhteille epätyypillinen ukkospuuska ei ollut näkynyt säämalleissa.

–  Ei ole ihan tyypillisin vuodenaika missään nimessä tällaiselle. Lähtökohtanakin oli sateinen ja kostea ilma. Se yleensä ennemmin heikentää ukkosrintamia kuin voimistaa niitä. Tämä oli ehkä ennemminkin kesäisen oloinen, että näin kovia puuskia tulee, hän tarkensi. Tuovinen kuvaili puuskarintaman olleen todella nopealiikkeinen viipyen yhden paikan päällä vain 10-15 minuuttia.

Aamukolmeen mennessä maan eteläosissa oli havaittu yhteensä 229 maasalamaa ja vajaa 200 pilvisalamaa. Suurin osa salamoinnista tapahtui Lounais-Suomessa ja lounaisilla merialueilla. Voimakkaimmillaan Tuovinen arvioi räiskynnän olleen silloin, kun rintama tuli Hankoniemelle. Puolenyön jälkeen esiintyi enää yksittäisiä salamoita.

 

Myrsky teetätti Etelä-Suomessa pelastuslaitoksille illan ja alkuyön aikana lukuisia vahingontorjuntatehtäviä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos oli aamuseitsemään mennessä hoitanut yli 110 myrskyyn liittyvää tehtävää, mikä on laitoksen mukaan varsin merkittävä määrä. Tehtävät olivat tyypillisiä maavahinkoja, kuten kaatuneita puita. Isoin yksittäinen tehtävä oli Raaseporissa, jossa myrsky repi kerrostalon peltikaton irti noin sadan neliömetrin alueelta ja se jäi roikkumaan vaarallisesti räystään yli. Myös erään kerrostalon kattopellit irtoilivat. Helsingin Lauttasaaressa julkisivuremontissa olleen talon huputus alkoi kuoriutua ja yksittäisiä rakennustelineen osia lensi maahan tuulen voimasta.

 

 

Ukkonen jylisi voimalla Satakunnassa ja Pirkanmaalla

Monet Suomen länsirannikon asukkaat saivat hämmästyä sunnuntai-iltana toden teolla. Satakunnassa ja Pirkanmaalla nähtiin salamoita ja kuultiin ukkosen jyrinää, mikä on melko harvinaista lokakuussa.

Ukkosalue liikkui Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntai-iltana lännestä itää kohti. Ukkosen jyrinää kuultiin Satakunnassa noin kello 20 alkaen ja Pirkanmaalla kello 22 jälkeen. Salamahavaintoja ilmoitettiin useita illan aikana, ja ilmiötä hämmästeltiin sosiaalisessa mediassa. Ukkonen jyrähteli sunnuntai-iltana kello 20 jälkeen niin Pyhärannassa kuin Raumallakin. Jylinää ja salamoita havaittiin myös Sastamala-Tampere-Nokia-Ylöjärvi-alueella. Akaan Viialan ja Toijalan alueella satoi kello 22.45 aikaan paikoittain rajusti ja voimakkaiden kuurojen mukana tuli myös rakeita.

 

Ukkonen on lokakuussa harvinainen, muttei mahdoton sääilmiö. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Juntunen kertoi Aamulehdellesyysukkosen johtuneen ajankohdalle harvinaisen lämpimästä säästä. Ukkonen syntyi samaan tapaan kuin kesälläkin, lämpimän ja kostean ilmamassan kohdattua kylmän ja kuivan ilmamassan.

Juha Juntunen vahvisti kello 22.30 aikaan, että Pirkanmaalla Tampereen länsipuolella on ollut 9–10 maasalamaa ja joitakin pilvisalamoita.

- Tässä nyt menee kylmä rintama ylitse ja on jopa kesäisenoloinen tilanne, joka saa tämän aikaiseksi. Kyllä ukkosia voi olla keskellä talveakin ja jopa lumipyryssä yksittäisiä ukkosia olen itsekin havainnut. Ei näitä kuitenkaan joka vuosi ole.

 

 

Kotkassa heräiltiin ukkosen paukkeeseen

Ainakin Kotkassa monet ihmiset heräsivät sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kovaan pamaukseen ja ukonilmaan. Kymenlaakson pelastuslaitos on raivannut koko yön pois teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita. Tehtäviä on ollut kaikissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa, mutta selkeästi eniten Virolahdella.

Ylen meteorologi Elias Paakkanen kertoi, että esimerkiksi Porvoon Emäsalossa  mitattiin yli 32 m/s puuska. Myös sisämaassa, muun muassa Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa, mitattiin voimakkaita, yli 20 metrin sekuntivauhdin puuskia.

- Puhutaan hyvin voimakkaista puuskista, kun nyt on maa-alueilla yli 20 metriä sekunnissa ollut, Paakkanen sanoi.

Myös Etelä-Karjalassa syysmyräkkä työllisti pelastuslaitosta maanantain vastaisena yönä. Puita kaatui teille ja kattopellitkin saivat kyytiä. Päivystävä palomestari Sami Backman kertoi, että myrskyn aiheuttamia raivaustehtäviä oli koko Etelä-Karjalan alueella Luumäeltä Parikkalaan.

 

 

Öinen myrsky tuntui Kalasataman torneissa

Helsingin Kalasataman tornitalo Majakassa asuva Janne Hirvonenseurasi sunnuntai-iltana Twitteriä, kuten hänellä on usein tapana tehdä. Muutama Hirvosen seuraama meteorologi kertoi Twitterissä, että mereltä oli saapumassa kova ukkosrintama, joka ylittäisi myös Helsingin. Meteorologien ennusteen mukaan tuuli saattaisi yltyä jopa 30 metriin sekunnissa.

- Seurasin tilannetta ensin omassa asunnossani. Näin, että lännessä alkoi näkyä välkettä, ja ukkonenhan sieltä oli tulossa. Ilmiö on erikoinen näin myöhään syksyllä.

Hirvonen siirtyi kameroineen Majakan kattoterassille iltakymmenen aikaan odottelemaan, että lännestä saapunut myrsky pyyhkäisisi Helsingin ylitse.

- Odottelin puolisentoista tuntia. Tuuli voimistui ja välke tuli pikku hiljaa lähemmäs. Sain puoli kahdentoista aikaan otettua yhden sellaisen onnistuneen kuvan, johon salama tarttui. Kuvaaminen oli sen jälkeen lopetettava, sillä tuuli ja sade olivat voimistuneet sen verran, että kamera oli saatava suojaan, Hirvonen kertoo.

- Rintama oli tosi voimakas. Torni vähän heilui, ja vettä tuli vaakatasossa. Enpä olisi odottanut, että lokakuussa saa salamakuvia otettua. Tilanne oli vähän sama kuin kesällä, jolloin kuvasin sortsit jalassa revontulia. Vuodenaikaan nähden ilmiö oli harvinainen, ja olen oikein tyytyväinen siihen, että olin niin sanotusti hereillä tämän asian suhteen, hän sanoo.

 

 

Iltalehti 17.11:

Syöksyvirtaus iski Tulliniemen parkkipaikalle Hangossa - autoille vahinkoja

Iltalehden saamien tietojen mukaan lokakuun puolenvälin tienoilla, 16.-17.10. Etelä-Suomessa riehunut myrsky olisi iskenyt myös Suomen eteläisimpään kärkeen, Hangon Tulliniemen hiekkakentälle rusikoiden säilytyksessä olleita uusia autoja. Tuon kentän kautta kulkevat käytännössä kaikki Suomeen tuotavat uudet henkilöautot, ja osa autoista olisi silloin saanut vaurioita myrskyssä, joka puhalsi puuskissa pahimmillaan 40m/s nopeudella. Kentälle oli tuolloin iskenyt syöksyvirtaus tai trombi joka oli aiheuttanut vaurioita.

Iltalehti kysyi asiasta kahden automaahantuojan edustajilta, ja nämä myönsivät että heidän edustamiaan autoja on ollut tuolloin kentällä, ja osaan näistä autoista oli tullut vaurioita myrskyn synnyttämässä hiekka- ja kivipuhalluksessa. Autot olivat saaneet kiveniskemiä, ja muutamien autojen ikkunoita oli rikkoutunut kivisateessa.Autot on toimitettu merkkien jälleenmyyjille vaurioiden korjaamista varten, maahantuojien edustajat kertovat.

 

 

 

12.11.2022

PUITA KAATUILI AUTOJEN PÄÄLLE

Eteläisimmässä Suomessa mitattiin lauantaina useita paikkakuntakohtaisia marraskuun lämpöennätyksiä. Itse asiassa näin myöhään marraskuussa ei koskaan aikaisemmin ole mitattu näin korkeita lämpötiloja. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lämpöä oli 14,3 astetta, mikä on korkein lukema vuodesta 1844 alkavassa tilastossa. Lämmin föhnvaikutteinen sää oli myös tuulinen ja puita kaatui siellä täällä eri puolilla maata, jotkut niistä autojen päälle.

 

Päijät-Hämeessä Hartolan Koitintiellä eli tiellä 423 sattui onnettomuus aamupäivällä puoli yhdentoista aikaan. Tiellä kulkeneella oli poikkeuksellisen huonoa tuuria, sillä puu kaatui auton päälle kesken ajon. Samainen puu kaatui myös sähkölinjan päälle. Tilanne oli vaarallinen, sillä sähkölinja oli keskijännitelinja, mutta kukaan ei loukkaantunut tapauksessa. Alueella oli myös muita kaatumaisillaan olevia puita ja tie oli suljettuna raivaustöiden vuoksi kolmisen tuntia.

 

Myös Etelä-Savossa kaatuva puu osui ajon aikana henkilöautoon Puumalan Viljakansaarentiellä. Autossa oli vain kuljettaja, joka selvisi vammoitta, vaikka tuulilasikin meni rikki. Pieksämäellä Varkaudentiellä puu kaatui auton edessä ajokaistalle. Kuljettaja ehti jarruttaa, mutta auto päätyi kaatuneen puun päälle.

 

Parikkalassa suuri kuusipuu tukki valtatie 6:n hieman ennen kello 16. Tie oli hetken aikaa suljettuna. Puita oli kaatunut myös Kesälahden ja Kiteen väliselle junaradalle vahingoittaen ajolankoja. Korjauksen arvioitiin kestävän yöhön saakka.

Tuuli riepotteli myös Keski-Suomea ja Kainuuta. Kajaanin keskustassa Eliaksentiellä puu oli kaatunut henkilöauton päälle.