2014 Ukkosmyrsky Helena SE-rakeineen

Last Updated: Saturday, 09 November 2019 21:35
Written by Leevi Korpela
MYRSKYT 2014

 

 

 

08.03.2014

HIRMUMYRSKY ISKI SAANALLE
 

Ahvenanmaalla mitattiin lauantaina kevään lämpöennätys 9,8 astetta, mutta Suomen toisessa päässä tuntureilla tuuli ja lujaa.

- Hirmumyrsky, totesi Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula rauhallisesti ja lakonisesti, mutta kuin itsekin tilannetta syvällä sisimmässään hätkähtäen.

Käsivarren Lapissa Saanatunturilla mitattiin kello 20.20 keskituuleksi 37,2 metriä sekunnissa ja kovimmissa puuskissa 42,3 m/s. Suomessa on hirmumyrskyrajana 32 m/s keskituulena. Tuon mittauksen jälkeen myrskyn puhallus hiukan laantui, mutta vain hitusen. Kello 20.40 Saanalla tuuli vielä 35,9 m/s 10 minuutin keskituulena, eli edelleen hirmumyrskynä.

- Kyllähän korkeat paikat ovat ylhäällä tuulisia. Tilanne ei ole ainutkertainen, mutta harvinainen, Hoppula arvioi.

Koko Pohjois- ja Keski-Lappiin on annettu kovan tuulen varoitus, mutta vain Käsivarressa on rikottu hirmumyrskyraja. Tuntureilla kasvaa ainoastaan vaivaiskoivua, joten puiden kaatuminen ei ole vaarana. Muonion Sammaltunturissa tuuli 22 m/s, Levillä 18,6 m/s ja Kaunispäällä vain 15 m/s.

Lauantain myöhäisillasta sunnuntaiaamuyölle oli Kilpisjärventiellä erittäin huono ajokeli johtuen runsaasta lumentulosta ja kovasta tuulesta. Poliisi kehotti yöllä välttämään autoilua harvinaisen huonon kelin takia 36 kilometrin matkalla Saarikoskelta valtakunnan rajalle.

 

 

 

14.03.2014

PUUSKITTAINEN LÄNSITUULI aiheutti sähkökatkoja eri puolilla maata perjantaina. Etelä-Karjalassa  lähinnä Saimaan rantapitäjissä sähköittä jäi vajaat 1000 taloutta. Lappeenrannassa ilmanlaatu kärsi voimakkaan tuulen nostattaessa hiekkapölyä kaduilta. Lauritsalassa ilmanlaatu oli jopa erittäin huono. Keskustan ja Joutsenon katualueille levitettiin kalsiumkloridiliuosta pölyn sitomiseksi ja ilmanlaatu saatiin parannettua välttäväksi.

Sähkönjakeluhäiriöitä oli Elenian verkossa Päijänteen itäpuolisissa kunnissa mm. Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa ja Sysmässä. Fortum tiedotti vioista Kanta-Hämeessä.

Pohjois-Savossa kärsi puolenpäivän jälkeen sähkökatkoista noin 1300 taloutta.

Tuuli katkaisi sähköt Oulun eteläpuolella noin 1500 asiakkaalta. Sähköyhtiö Elenian mukaan alueella sattui viikolla muitakin odottamattomia sähkönjakeluhäiriötä puuskaisen tuulen lennätettyä oksia linjoille. Vikoja on ollut kuitenkin tuulen voimakkuuteen nähden poikkeuksellisen vähän. Sähköyhtiöstä arveltiin, että routaisessa maassa puut eivät kaadu niin herkästi.

 

 

 

21.03.2014

MAALISKUINEN PUHURI RIEHUI VOIMAKKAANA

Kovaksi, jopa myrskyiseksi perjantaina yltynyt puuskainen länsituuli kaatoi puita, repi kattopeltejä ja vei sähköt  noin 20 000 taloudesta Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

 

Pohjois-Savossa oli iltapäivällä kello neljän aikaan ilman sähköä noin 9 000 asiakasta mm. Iisalmessa, Keiteleellä, Tervossa, Vesannolla, Rautalammilla, Suonenjoella, Leppävirralla ja Pieksämäellä.

Sähkövikoja korjasivat Voimatelin sekä Pohjolan Verkon kaikki liikenevät asentajat. Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Matti Ryhänen kertoi tilanteen olleen pahimmillaan kello 15-16 aikaan. Voimakkaiden tuulien odotettiin laantuvan melko nopeasti illan kuluessa.

Tuuli puhalsi puuskissa jopa 27 m/s muun muassa Leppävirralla. Ylen uutisoinnin mukaanMaaningalla mitattiin 28,8 m/s.

Puita kaatui jonkin verran ympäri maakuntaa. KYSin työmaalla tuuli kiskoi irti suojapressuja.

 

Pohjois-Karjalaan kovat tuulenpuuskat ehtivät vähän myöhemmin ja puita alkoi kaatua maanteille ja sähkölinjoille. Kello 18 aikoihin Pohjois-Karjalan Sähkön alueella sähkökatkoista kärsi yli 11 000 asiakasta, joista Enossa 2 400, Ilomantsissa 2 300, Liperissä 1 800 sekä Polvijärvellä ja Kontiolahdella yli 1 000 taloutta.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella oli lukuisia tehtäviä mm. Joensuun keskustassa, missä tuuli helisytti parvekelaseja ja kadut täyttyivät roskista. Tuuli ja kaatuneet puut vaurioittivat kattoja useammassa paikassa, muun muassa Siltakadun ja Kalevankadun kulman kerrostalosta repeytyi kattopeltiä.

Iltaseitsemään mennessä pelastuslaitos oli hoitanut 44 tehtävää, jotka olivat painottuneet Joensuun, sen ympäristökuntien ja maakunnan pohjoisosiin. Tietoon ei tullut vakavia henkilövahinkoja. Illan ja yön mittaan suurin osa Itä-Suomen sähkövioista saatiin korjattua.

Etelä-Karjalassa tuli ei puhaltanutt yhtä kovaa eikä sähköyhtiöiden häiriökartoilla näkynyt yhtään sähkökatkoa.

 

Iltapäivällä tuulenpuuskat aiheuttivat vähäisiä sähkökatkoja myös Elenian verkossa Keski-Suomessa ja Fortumilla Satakunnassa. Aamuyöstä alkaen voimistunut tuuli kaatoi puita lähinnä Pohjois-Satakunnan alueella. Eniten lyhyehköjä sähkökatkoja oli iltapäivällä Eurassa Honkilahdella ja Sastamalan Kiikoisissa, muutamia satoja. Pelastuslaitos kävi raivaamassa puita ainakin Pomarkussa, Honkajoella ja Merikarvialla. Palomestarin mukaan selvittiin yllättävän vähillä vahingoilla.

 

 

 

01.05.2014

SALAMAT ISKIVÄT KAHTEEN FINNAIRIN KONEESEEN VAPUNPÄIVÄNÄ

Ensimmäinen salama osui Helsingistä Ivaloon kello 11.35 lähteneeseen koneeseen, ja jälkimmäinen Helsingistä puolenpäivän jälkeen Oulua kohti lähteneeseen koneeseen. Molemmissa tapauksissa koneet kääntyivät takaisin Helsinki-Vantaalle tarkistusta varten.

- Istuin koneen peräosassa ja pian nousun jälkeen näin välähdyksen koneen oikealla puolella. Kuulin myös pamahduksen, Ivalon-lennolla ollut Petri Malmelin kertoo.

- Pian kapteeni kuulutti, että kyseessä oli salama, kuten olimme päätelleetkin. Hän ilmoitti koneen toimivan täysin normaalisti, mutta koska Ivalossa ei ole teknistä tarkistustiimiä paikalla, kone palaa Helsinkiin.

Helsingin Sanomien meteorologin Mikko Routalan mukaan torstainen ukkonen ei ollut aivan tavallinen, sillä ilma ei ollut lämmin. "Tänään on satanut kylmässä ilmamassassa lumirakeita korkeista pilvistä, mikä on aiheuttanut ukkosen", Routala sanoi.

 

Iltalehden lukija Juha Heikurainen oli Ivalon lennolla.

- 5-10 minuutin kuluttua lähdöstä salama iski koneen keulaan ja kuului kauhea pamaus. Salaman sähkövirta purkautui oikeanpuoleisesta siivestä ulos aiheuttaen ison sinisen välähdyksen. Kyllä se kieltämättä vähän säkäytti, Heikurainen selitti tilannetta. Matkustajat ihmettelivät, että mitä tapahtuu. Henkilökunta kertoi koneen 72:lle matkustajalle salaman iskenee koneeseen ja että he joutuvat palaamaan Helsinki-Vantaalle.

 

Ukkonen ja rakeet sävyttivät paikoin eteläisen Suomen vapunviettoa. Ukkosta havaittiin ainakin Tuusulan, Vantaan ja Helsingin seuduilla. Maa peittyi paikoin valkoiseksi räntä- ja lumikuuroista.

 

Lauantaina 3.5 Tukholmasta Helsinkiin matkalla olleeseen Finnairin koneeseen iski myös salama ja se joutui palaamaan Arlandan lentokentälle. Matkustaja Heidi Palon mukaan koneessa kuului kova pamaus ja valot välähtelivät salaman iskettyä.

 

 

 

13-14.05.2014

RANKKASATEITA ITÄ-SUOMESSA
 

Runsaat sateet ja tielle kaatuneet puut työllistivät viime yönä pelastuslaitoksia ympäri Itä-Suomea. Ilmatieteen laitos varoitteli poikkeuksellisen rankoista vuorokausisateista. Runsaimmat sateet kohdistuivat Mikkelin alueelle. Eniten sadetta tuli Mikkelin lentoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä kohosi 63,4 millimetriin. Se on maakunnan uusi toukokuun sade-ennätys. Edellinen oli 87 vuoden takaa 41 mm.

- Puita meni nurin ja ne tukkivat ajokaistoja monessa paikassa, Mikkelin paloaseman palopäällikkö Markku Mäkelä kertasi yöllisiä hälytystehtäviä. Puumalassa rankkasade synnytti ajotielle valtaisan lätäkön ja katkaisi hetkeksi liikenteen.

Yli 50 millimetrin vuorokausisateita mitattiin myös Varkaudessa (62,9 mm), Sulkavalla (56,4 mm) ja Kangasniemellä (50,2 mm). Pohjois-Karjalassa esiintyi ukkosta, mutta sateet jäivät ennustettua heikommiksi (Juuka 42,1 mm). Kainuussa ja Koillismaalla satoi myös lunta. Eniten lunta satoi Ristijärvellä, jossa lumensyvyys oli tänä aamuna 13 senttimetriä.

 

Pelastuslaitos päätyi raivaustöihin myös Pohjois-Savossa, jossa kova tuuli riepotteli puita. Yksittäisten kaatuneiden puiden lisäksi suurempaa tuhoa ei syntynyt. Myös Pohjois-Savossa syntyi uusia paikkakuntakohtaisia sade-ennätyksiä.

Rankkasateet eivät aiheuttaneet suurempia tulvia. Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n Tulvakeskuksen mukaan Itä-Suomen järvien vedenkorkeus on normaalia matalampi, joten vettä mahtuu niihin vielä hyvin.

Toukokuun suurin vuorokautinen sademäärä Suomessa on vuodelta 1988, jolloin Kuusankoskella satoi 31. toukokuuta 88,4 millimetriä.

Sateiden ansiosta toukokuun alkupuoliskon sademäärä on kohonnut maan itäosassa vuodesta 1959 alkaen tarkasteltuna monin paikoin suurimmaksi. Eniten on tähän mennessä satanut Ruokolahdella, jossa sadetta on kertynyt 94,8 mm, mikä on yli kaksinkertainen koko toukokuun pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna.

 

 

 

19.05.2014

UKKOSKAUSI KÄYNNISTYI RÄVÄKÄSTI

Voimakas ukkosalue liikkui maanantaina maamme yli lounaasta alkaen kohti pohjoista ja koillista. Päivän aikana havaittiin noin 13 000 maasalamaa. Toukokuun keskimääräinen salamamäärä on 8 500, joten se ylittyi reilusti yhden vuorokauden aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan määrä on huomattava, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen. Kesän aikana on tyypillisesti 1-3 yli 10 000 maasalaman ukkospäivää, tosin ei yleensä vielä toukokuussa.

Kun lasketaan koko kyseisen ukkosalueen salamat Suomessa ja lähialueilla, maasalamoita oli noin 30 000. Suurin osa Suomen alueen salamasateesta kohdistui Länsi-Suomeen. Hankoniemestä Perämerelle ulottuvalla alueella rytisi tasaisesti paikkakunnasta riippumatta. Vain harva alue jäi kokonaan salamoiden katveeseen. Eniten salamoita havaittiin Lappohjalla, Viitasaarella ja Saarijärvellä, joissa maasalamatiheydet olivat luokkaa 50 salamaa 100 neliökilometrillä.

 

Poikkeuksellinen säätyyppi

Vuodenaikaan nähden jopa hyvin poikkeuksellinen säätyyppi ukkosineen ennakoitiin hyvin. Kaakosta levisi erittäin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa, säämallit näyttivät mahdollisiksi jopa hyvinkin voimakkaat syöksyvirtaukset ja myös suuria rakeita saattaisi ropista. Kaakkois-Suomessa lämpötilan ennustettiin kohoavan jopa 30 asteeseen. Yleensä vastaava säätyyppiä esiintyy Suomessa vasta loppukesällä, jos silloinkaan.

Ilmatieteen laitos ennusti Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Kanta-Hämeen maakuntiin iltapäivästä alkaen ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 metriä sekunnissa. Yöksi ja tiistaiksi varoitukset kohdistuivat Länsi-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin.

 

30 asteen lämpötila ylitettiin Heinolassa, Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa. Lämpimintä oli Heinolassa Asemantauksen mittauspaikalla, 30,8 astetta.

Helsingin Sanomien meteorologin Matti Eerikäisen mukaan maanantaina meni rikki yksi ennätyskin: 19.5 on aikaisin päivämäärä sitten vuoden 1961, kun 30 asteen raja on ylitetty. Helleraja 25 astetta rikottiin Ilmatieteen laitoksen mukaan monissa osissa Suomea.

Maanantain ja tiistain välinen yö oli lämmin. Kello 23.40 Lieksassa lämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla vielä 22,7 astetta. Niin sanotun trooppisen yön toteutumatta jäämiseen vaikuttivat kuitenkin mm. Itä-Suomessa taivasta peittäneet ukkospilvet, jotka laskivat lämpötilat alle 20 asteen.

Tuulen nopeudeksi mitattiin Kauhajoella jopa 25 metriä sekunnissa. Rakeita satoi monin paikoin.

 

UKKOSMYRÄKÄT RIEPOTELLEET – JOPA NELISENTTISIÄ RAKEITA

Voimakkaat ukkoset riepottelivat maanantaina Etelä- ja Länsi-Suomea. Meteorologi Aleksi Jokelan mukaan maan ylitse liikkuneet 2-3 isompaa ukkosrykelmää ovat aiheuttaneet runsasta salamointia, voimakkaita tuulia, rajuja sateita sekä raekuuroja.

- Paikoitellen on tullut jopa nelisenttisiä rakeita. Tuulennopeus on yltänyt puuskissa 25 metriin sekunnissa, mikä riittää kaatamaan puita.

Pelastuslaitosten mukaan salamointi ja myrskyt ovat aiheuttaneet kymmeniä pelastustehtäviä, kun puita on kaatunut teille, rakennusten päälle ja sähkölinjoille. Salamat ovat sytyttäneet palonalkuja. (MTV)

Useita tuhansia talouksia on ollut ilman sähköjä maanantain aikana Varsinais-Suomessa. Kello 16.30 Lounais-Suomessa oli yhteensä vajaat 5 000 sähkötöntä taloutta. Turussa katkoja esiintyi muun muassa Pääskyvuorella, Itäharjulla, Kuralassa sekä Kohmossa. Ympäristökunnista ainakin Salo, Aura, Kemiönsaari, Parainen sekä Lieto kärsivät sähkökatkoista, pahimmin Salon seutu.

Turun seudulla syttyi pieniä yksittäisiä maastopaloja. Kaarinassa salama sytytti autiotalon ja Naantalissa saunan.

 

Suuria rakeita

Voimakas ukkoskuuro iski Satakuntaan iltapäivällä kello 15 aikaan. Esimerkiksi Porissa satoi rankasti vettä, mutta kuuro meni nopeasti ohi. Huittisissa taivaalta tuli isoimmillaan parin sentin kokoisia rakeita. Porin pelastuslaitokselle tuli vain muutamia hälytystehtäviä. Pohjois-Satakunnassa pelastuslaitos sammutti salaman sytyttämiä maastopaloja ja raivasi sähkölinjoille kaatuneita puita. Saaristossa on lukijahavaintojen mukaan satanut jopa kirsikan kokoisia rakeita. (Yle)

Ilmatieteen laitokselle raportoitiin mm. Nauvossa, Suomusjärvellä ja Luvialla sataneista suurista rakeista. Myös Liesjärvellä saatiin kookkaita rakeita.

 

Nauvolainen Lauri Grön mittasi pihalleen sataneet rakeet parhaimmillaan nelisenttisiksi. Rakeita oli satanut parin minuutin ajan.

- Alkoi kuulua kauheita kolahduksia katolta. Onneksi auto ei lommoutunut, kertoi Gröhn. Hänen mukaansa raekuuro jätti jälkeensä erilaisen näyn kuin yleensä. Näytti kuin kymmeniä rakeita olisi jättirakeessa sulautunut yhteen.

- Maa ei ollut valkoinen, kuten normaalisti raekuuron jälkeen, vaan rakeita oli maassa noin 20-30 sentin välein. Ne olivat ikään kuin konglomeraatteja, sulautuneet yhteen, Gröhn sanaili. (Uusi Suomi)

 

KOVAT UKKOSET PIRKANMAALLA – JYRINÄÄ JA RAKEITA

Ukkosrintama pyyhkäisi Pirkanmaan yli ja esimerkiksi Pohjois-Pirkanmaan Parkanoa riepotteli kaksi kovaa ukkosmyräkkää. Aamulehden aluetoimittaja Aulis Alakartano kertoi ensimmäisen rintaman iskeneen Parkanoon neljän ja viiden välillä iltapäivällä ja olleen harvinaisen raju: koko ajan jytisi ja taivaalta satoi peukalonpään kokoisia rakeita. Tuuli puhalsi niin kovaa, että se muistutti lähes syöksyvirtausta.

- Harvoin näkee puiden taipuvan sillä tavalla. Toinen aalto tuli vähän ennen iltakuutta. Rakeita satoi silloinkin.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedotti, että sen toimialueella oli muutamia kymmeniä myrskytehtäviä  pääasiassa Pirkanmaan länsiosissa Ikaalisissa, Parkanossa ja Punkalaitumella. Puita kaatui sähkölinjojen ja rakennusten päälle sekä maanteille mm. valtatie. 9:lle ja Vaasantielle. Salamat aiheuttivat pieniä palonalkuja sekä automaattihälytyksiä. Hälytyksiä oli myös Kangasalan ja Pälkäneen seuduilla. Pälkäneeltä Aamulehden lukija ilmoitti runsaan kolmen settimetrin rakeista. Sen sijaan Tampere pääsi ukkosmyrskystä vähällä, vaikka iltakuudelta rankkasade piiskasi keskustaa ja salamoi.

Lyhyistä sähkökatkoista kärsi runsaat 2 500 pirkanmaalaistaloutta. (Aamulehti)

 

MYRSKY VEI KATTOJA JA SYTYTTI PALOJA KESKI-SUOMESSA

Liki 30 asteen helle synnytti maanantai-iltana rajuja ukkosia ympäri Keski-Suomea sekä maakunnan lähialueilla. Vielä illalla kello 22.30 aikaan oli Elenian verkon alueella noin 7 000 asiakasta ilman sähköä. Eniten sähköttömiä talouksia oli Saarijärvellä, Perhossa ja Karstulassa – kussakin noin 1000 taloutta.

Pelastuslaitos sai runsaasti myräkkään liittyviä tehtäviä. Tilannehuoneen mukaan keskisessä Suomessa oli illan aikana noin 40 vahingontorjuntatehtävää painottuen muun muassa Kyyjärvelle, Karstulaan, Kannonkoskelle, Kinnulaan ja Perhoon sekä Ähtäriin.

Pihtiputaalla myrsky repi talon kattoa Junganjärventien varrella. Peltikattoa irtosi myös Uuraisilla, josta myös raportoitiin yli  kaksisenttisistä rakeista. Jämsässä salama sytytti leikkimökin palamaan. Saarijärvellä pelastuslaitos sammutti illalla aittarakennuksen  tulipaloa Ahvenmäentiellä.

Autot olivat motissa monin paikoin Perhossa puiden kaaduttua tielle rajun ukkosmyrskyn takia. Puita raivattiin Perho-Kinnula-tieltä iltakymmenen jälkeen useassa paikassa.

Keski-Suomen pelastuslaitos perusti ukkosen vuoksi johtokeskuksen. Päivystävän päällikön Risto Helmisen mukaan vahingot eivät olleet kuitenkaan läheskään niin suuret kuin esimerkiksi viime syksyn Eino-myrskyssä. Kaatuneiden puiden määrää hän kuvaili kohtuullisiksi. (KSML)

 

Maanantaimyrsky lennätti trampoliinia.

Raju tuulenpuuska lennätti trampoliinia Kannuksessa Keski-Pohjanmaalla. Puuliiterin katto irtosi tuulen voimasta ja lensi naapurin pellolle.

- Aivan käsittämättömän voimakas, trampoliinin lennosta kuvan napannut Mika Kylmä kuvaili puuskaa. Trampoliini jäi keikkumaan puuta vasten.

Tuuli nostatti myös maata läheisiltä pelloilta, minkä takia näkyvyys huononi. Trampoliinin takana, noin 4–5 metrin päässä sijaitsevan liiterin katon irtoamista ei Kylmä ilmassa olleen pölyn takia heti edes huomannut. Tuulenpuuska kesti Kylmän arvion mukaan vain noin 1-1,5 minuuttia. Sitä ennen oli ukkostanut ja salamoinut.

- Liiterin katto on nyt naapurin pellolla mytyssä. Tuulen jälkeen tuli pieni sade- ja ukkoskuuro, joka loppui noin kymmenessä minuutissa. (Ilta-Sanomat)

 

RAJUILMA KATKOI SÄHKÖT TUHANSILTA POHJOIS-SAVOSSA

Ukkonen ja kova tuuli aiheuttivat yöllä tuhansia sähkökatkoja  Savon Voiman jakelualueella. Pahimmillaan sähköttömiä talouksia oli yli 8 600 noin kello 23 aikaan Iisalmessa, Kiuruvedellä, Keiteleellä ja Konnevedellä. Suurin osa katkoista oli lyhytkestoisia.

Rajuilma sytytti yöllä tulipaloja myös Pielavedellä, Tervossa ja Kiuruvedellä. Pyhännäntiellä Kiuruvedellä paloi maan tasalle ulkorakennus, jonka mukana tuhoutui kaksi traktoria ja matkailuauto. Toisaalla käytöstä poistettu navettarakennus paloi kokonaan.

Pielaveden Maisansaaressa tuhoutui tulipalossa maan tasalle kesämökin 60-neliöinen varastorakennus. Tervossa Utrianlahdella kesäpaikkana pidetyn maatilan vanha, käytöstä poistettu noin 300 neliön navetta tuhoutui niin ikään täysin palossa. (Yle Savo)

 

TAIVAS VARJELE, MITÄ SATOI IMATRALLA!

Ukkoskuurot ja tuulenpuuskat moukaroivat Suomea monin paikoin. Myös rakeita satoi, joista lukijat lähettivät Ilta-Sanomille kuvamateriaalia. Imatralla rakeita saatiin jo toista kertaa tänä keväänä, sillä edellisen kerran rakeita satoi muutamia viikkoja sitten, Lauri Lempiäinen muistelee. Tämänpäiväiset olivat kuitenkin huomattavasti isompia.

- Ensin pimeni ja sitten rupesin ihmettelemään, mikä meteli ulkoa kuuluu. Menin katsomaan ja tuollaisia jättiläisrakeita sieltä tuli. (Kuvassa suurin rae ehkä 2/3 tulitikkuaskin pituudesta). Rakeet tulivat illansuussa lyhyen ukkoskuuron yhteydessä.  Muuten sää oli lämmin ja aurinkoinen.

Imatran Virasojalla satoi myös suuria rakeita maanantai-iltana kello 20.30 maissa  kovan ukkosen ja rajun tuulenpuuskan saattelemana. (Kuvan perusteella ne olivat noin 2,5-senttisiä.)

 

30 asteen hellepäivä vaati veronsa iltakahdeksan jälkeen, kun ukkosrintama saapui Etelä-Karjalan maakuntaan Viipurin suunnalta. Rakeita satoi ainakin paikoin Lappeenrannassa ja Ruokolahden Rasilassa. Joutsenosta raportoitiin suurista rakeista Ilmatieteen laitokselle. Lappeenrannan keskustassa nautittiin kuivasta ja vain vähän viilenneestä illasta.

Kaatuneita puita poimittiin sieltä täältä Etelä-Karjalan teiltä. Sähköjä katkeili Taipalsaaren eteläosissa noin 1600 asiakkaalta ja Lappeenrannassa 1350 asiakkaalta.

 

OUTOJA ILMIÖITÄ

Vihreä pilvi hämmästytti. Ukkospuuskat aiheuttivat erikoisia luonnonilmiöitä eri puolilla Suomea. Oulussa hämmästeltiin vihreää pilveä, joka värjäsi hetkeksi taivaanrannan. Ilmatieteen laitoksen meteorologi arvioi ilmiön aiheutuneen voimakkaan ukkosen synnyttämästä puuskarintamasta, joka nostatti siitepölyn ilmaan. Samanlainen ilmiö oli kuvattu myös Raahessa ja usealla paikkakunnalla muuallakin.

 

Kuin aavikolla – hiekkamyrsky. Tiistaina 20.5 iltakuuden maissa tuuli niin lujaa, että hiekka ja pöly nousivat ilmaan sankaksi peitoksi laajoilla alueilla Kauhavalla. Silmiin ja hampaisiin tunkeutuva punaruskea hiekkapilvi täytti kadut ja tiet ja peltojen yllä leijunut pöly muistutti vahvaa savua. Sitten tuli ukkonen ja sade. Illan säänäytös kesti pari tuntia.

- Tilanne muistutti aavikoiden hiekkamyrskyjä. Ukkospilven puuskarintama voi mennä kymmeniä kilometrejä ukkosen edellä pöllyttäen teitä ja pihoja sekä kuivia ja vielä viljattomia peltoja, selitti ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta. Hänen mukaansa Kauhavalle osunut ukkonen oli voimakkuudeltaan heikon ja kohtalaisen rajoilla.

Katja Jaskari kuvasi parikymmentä minuuttia kestänyttä hiekka- ja pölymyrskyä Kankaalla Ylihärmässä. ”Taivas oli Lapuan suunnalle tumma, ja sitten näkyi hassu savupilvi. En ehtinyt monta askelta ottaa tupaa kohti, kun tuli kauhia tuuli, pihan hiekka alkoi pöllytä, ja pöly nousi pelloilta. Kylän vanhempi väki sanoi, ettei ole aiemmin tuollaista keliä nähnyt.”

 

 

 

20.05.2014

RAJU MYRÄKKÄ HAMINASSA JA POHJOIS-KARJALASSA

Raju säärintama iski Haminaan tiistai-iltana. Silminnäkijöiden mukaan taivaalta satoi ensin pingispallon kokoisia rakeita, sitten rajusti vettä. Raatihuoneen viereisistä suurista kuusista toinen kaatui, samoin kaksi Raatihuoneen lipputankoa.

Pelastuslaitoksella oli toistakymmentä tehtävää eri puolilla Haminaa: kaatuneita puita, kaatuneita sähkö- ja valaisinpylväitä ynnä muita myrskytuhoja. Muutamia autojakin vahingoittui. Haminan torille ukkosmyrsky iski niin, että paloaseman asemamestarin Markus Lohirannon mukaan katokset lensivät kymmeniä metrejä. Torilta katkesi myös valaisinpylväs, kun myyntikoju törmäsi siihen tuulen voimasta.

Kun Haminan alakaupungissa asuva Anne-Marie Terävä meni myrskyn jälkeen ulos tarkistamaan tuhoja, oli terassin valokatteessa lukuisia rakeiden aiheuttamia reikiä.

- Lasten kanssa niitä rakeita ihmeteltiin. Kyllä ne tosiaan olivat pingispallon kokoisia, mutta talon toisella puolella rakeet olivat huomattavasti pienempiä. (Kymen Sanomat)

Haminan lisäksi ukkosrintama aiheutti vahinkoja Lappeenranna suunnalla, mutta iltakahdeksalta rintama oli jo laantunut.

 

Ilta-Sanomat aiheesta:

HAMINAN UKKOSMYRÄKKÄ, KATTOTIILET LENSIVÄT JA RAKEET MURJOIVAT AUTOJA

Pieni, mutta voimakas ukkospuuska pyyhkäisi tiistai-iltana Kaakkois-Suomen yli. Sen sai kokea haminalainen Antti Pakkanen, jonka pihalla riehunut ukkospuuska kaatoi puita, lennätti kattotiiliä ja väänsi trampoliinin mutkalle.

- Koko myräkkä kesti vain parikymmentä sekuntia, mutta se oli hämmästyttävän voimakas. Luulin, että koko talo kaatuu, Pakkanen kertoi Ilta-Sanomille.

Ukkospuuskan lisäksi taivaalta tuli yhtä aikaa isokokoisia rakeita ja vettä. Vielä muutama tunti ukkospuuskan jälkeen Pakkasten kotipiha oli rakeiden peitossa.

- Suurimmat rakeet olivat viisisenttisiä ja ne vaurioittivat pihassa olleet autot lommoille.

Ukkospuuska aiheutti kokonaisuudessaan muutaman tuhannen euron vahingot, hän sanoo.

 

(Myrskybongari Haminasta tiedotti muun muassa, että eräässä taloyhtiössä 17 asunnon kaikki valokatteet menivät uusiksi. Rautakaupassa oli sanottu, että valokatteiden myynti suorastaan repesi seuraavasta aamusta alkaen.)

 

POHJOIS-KARJALASSA KAATUI PUUTA, TUHANSIA SÄHKÖITTÄ

Tiista-illan aikana luoteesta saapunut ukkosrintama aiheutti maakunnan länsi- ja pohjoisosassa pelastuslaitokselle 25 hälytystehtävää kello 22 ja puolen yön välisenä aikana. Puita oli kaatunut teille ja sähkölinjoille Outokummussa, Polvijärvellä, Juuassa ja Lieksassa. Polvijärvellä ja Lieksassa satoi myös suuria rakeita.

Keskiviikkoaamuun mennessä hälytykset olivat lisääntyneet 35:een. Lieksan Läpikäytäväntiellä ja pohjoisempana Nurmijärventiellä myräkkä kaatoi tielle kymmeniä puita.

Pahimmillaan ilman sähköjä oli 4 000 Pohjois-Karjalan Sähkön taloutta. Verkon vikoja ja linjoille kaatuneita puita korjataan pitkin keskiviikkoa ja alueelle siirrettiin varavoimakone, kertoi yhtiön käyttöpäällikkö Mikko Leinonen.

- Kalustoa siirretään ja linjojen partiointi on käynnissä. Linjaa joudutaan rakentamaan  Lieksassa Pankakoskelta Nurmijärvelle päin, ja se kestää. Korjauksissa menee ainakin tämä päivä.

 

Tähystyslennoilla näkyi useita myrskytuhoalueita Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tiedustelulennoilla havaittiin metsissä useita myrskyalueita, joissa puita oli kaatunut runsaasti. Lennot suoritti pyynnöstä Joensuun lentopelastuskerho kolmelle alueelle, joiden yli ukkosrintama tiistai-iltana kulki.

- Lieksan Nurmijärven ja Ruunaan välisellä alueella on useampia pieniä myrskytuhoalueita. Lennot tehtiin Vuonislahden ja Hatunkylän suunnalla sekä Nurmijärven ja Ruunaan välisellä alueella. Kolmas lento tehtiin Polvijärven suunnalla, kertoi päivystävä palopäällikkö Ville Leinonen Ilomantsista.

Samalla katsastettiin sitä, onko myrskyalueella vakituisesti asuvia ja pääseekö pelastuslaitos esteettä paikalle. Ilmasta katsottuna on helpompi kartoittaa tilanne kuin lähteä tiettömälle taipaleelle.

 

KAROLIINA-MYRSKYSTÄ MILJOONATUHOT METSILLE

Metsäkeskus arvioi viikkoa myöhemmin Karoliina-myrskyn aiheuttaneen Pohjois-Karjalassa noin kahden miljoonan euron metsävahingot. Kuluarviossa on huomioitu muun muassa metsään korjaamatta jäävän puuston arvo, siirtymät tukista kuitupuuksi ja kuitupuusta hukkapuuksi ja puunkorjuun kallistuminen normaalihakkuisiin verrattuna. Puuta tuhoutui noin 50 000 kuutiota, joista Lieksassa  arviolta 45 000 kuutiota, Polvijärvellä 5 000 ja Outokummussa 500 kuutiota.

Pahimmat tuhoalueet Lieksassa sijaitsevat Viekjärvi-Pankajärvi-Ruunaa-alueella, Polvijärvellä erityisesti kunnan itäosissa Kinahmossa ja Ruvaslahdella. Tuho on kohdistunut pääosin alueen kangasmailla sijaitseviin järeämpiin metsiköihin ja äskettäin harvennettuihin kasvatusmetsiin.

 

 

 

25.05.2014

VOIMAKKAITA UKKOSIA KESKI-SUOMESSA

Viikonloppua vietettiin maan etelä- ja keskiosissa helteisessä säässä. Tänään Keski-Suomessa saatiin kovia ukkos- ja sadekuuroja, jotka työllistivät myös pelastuslaitosta. Pirkanmaalla Punkalaitumella salama sytytti kivinavetan palamaan. Eläimet säilyivät kuitenkin vahingoittumattomina.

Keski-Suomessa Pihtiputaalla paloi saunamökki. Saunan viereiseen mäntyyn oli iskenyt salama. Päivystävän palomestarin alustavan arvion mukaan puu oli kaatuessaan sytyttänyt saunan palamaan.

Pohjois-Savon maakunnan ylittänyt ukonilma aiheutti tuhoja etenkin Pielaveden ja Vesannon suunnalla. Sähköt katkesivat enimmillään runsaalta 2 000 Savon Voiman asiakkaalta.

Pielavedellä tuuli pyyhkäisi pressun juuri remonttiin menneen terveyskeskuksen katolta ja rankkasade sai katon tulvimaan. Päivystävä palomestari Teemu Tenhunen kertoi, että katolta pumpattiin satoja, ellei tuhansia litroja vettä. Sisätiloihin vettä ei kuitenkaan juuri päässyt.

Parhaimmillaan Vesannolla oli yhtä aikaa käynnissä neljä salaman sytyttämää tulipaloa. Vanha, noin 60–70-neliöinen navetta tuhoutui tulipalossa. Lisäksi salama käräytti terveyskeskuksen atk-keskuksen ja kahden omakotitalon sähkötaulut.

 

 

 

06.06.2014 

ILTAPÄIVÄN UKKOSRINTAMISSA YLI 5 800 MAASALAMAA

Salamointi oli perjantaina runsasta  Länsi-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja aivan pohjoisimmissa osissa maata. Myös vettä on tullut paikoin rajusti, ainakin Hämeenlinnassa ja Ylivieskassa mitattiin yli 10 mm tuntisademääriä. Tuli yltyi puuskissa kovaksi osissa Etelä- ja Keski-Suomea ja Pohjois-Suomesa Inarissa mitattiin tuulen nopeudeksi 17 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maasalamia kertyi kello 16.30 mennessä yhteensä reilut 5 800 Hangosta Ouluun ulottuvalla vyöhykkeellä, sekä Itä-Lapissa. Pilvisalamia havaittiin reilut 8 300.

 

Ukkonen murjoi Pirkanmaata – pelastuslaitoksilla kiireinen ilta

Pirkanmaalla ukkoskuurot kaatoivat kymmeniä puita. Ensimmäiset ilmoitukset pelastuslaitokselle tulivat iltakuuden jälkeen Pälkäneeltä. Seuraavaksi puita kaatui neljässä eri paikassa. Kangasalan Joutsiniementiellä kaatui viisi suurta koivua.

Ruovedellä Paarlammintielle kaatui kymmenkunta suurta puuta samalle alueelle. Pelastuslaitoksen lisäksi paikalle hälytettiin tien ylläpitäjä Destia.

Nokialla pelastuslaitosta työllisti rankkasade ja useat automaattiset palohälytykset. Sadevesi vuoti Kolmenkulmantiellä Teollisuushallin katosta sisätiloihin.

Sähkökatkot jäivät melko vähäisiksi.

 

Keski-Suomessa ukkosista johtuvia tehtäviä oli pelastuslaitoksella kolmisenkymmentä painottuen maakunnan pohjoisosiin. Eniten töitä on ollut Viitasaaren ja Äänekosken seudulla. Äänekoskella oli kaksi suurempaa rakennuspaloa. Viitasaarella kaatui puita tielle Keihärinkosken suunnalla.

 

 

 

17.06.2014

LUNTA, RAKEITA JA TUULENPUUSKIA

Voimakas kylmänpurkaus juhannusviikolla suoraan Jäämereltä pudotti lämpötilat poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin koko maassa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa lämpötila oli tiistaina aamupäivällä 0,8 astetta ja Hyvinkäällä 1,6 astetta noin kello 11. Helsingin Kaisaniemessä käytiin 4,3 asteessa kello 12 aikaan, kun viime jouluaattona korkein lämpötila oli 4,7 astetta. Päivälämpötilat olivat yleisesti 10-15 astetta ajankohdan keskimääräisiä kylmempiä vastaten syys-lokakuun lämpötiloja.

Alin lämpötila, -6,2 astetta, mitattiin tunturin laella sijaitsevan Kilpisjärvi Saanan havaintoasemalla, mikä on kylmin näin myöhään kesäkuussa koskaan Suomessa mitattu lämpötila. Saanan mittaukset on tosin aloitetttu vasta 1990-luvulla. Ennätys on vuodelta 1962 kesäkuun 3. päivä Inarissa mitattu -7 astetta. Lämpötila laski yöllä nollaan Pirkanmaan Virroilla asti ja Salossa maanpinnassa -3 asteeseen.

Lunta satoi yöllä ja aamulla osissa Lappia, Pohjois-Pohjanmaata ja Keski-Suomea. Aamupäivällä räntä-, lumi- ja raekuuroja saatiin siellä täällä Etelä-Suomea myöten, mikä on kesäkuussa erittäin harvinaista. Tilastoissa edellinen vertailukohta löytyy vuodelta 1982, jolloin kesäkuun 10. päivän tienoilla satoi lunta maan etelä- ja keskiosissa asti. Puheissa ihmeteltiin, kuinka säät kääntyvät päälaelleen: kun edellisenä jouluna maa oli musta, niin nyt sitten juhannusviikolla valkoinen. Savukoskella Itä-Lapissa mitattiin tiistaiaamuna jopa 7 senttimetriä lunta.

Aamupäivän raekuuro Hämeenlinnassa kesti hetken ja suli nopeasti. Heti perään saatiin vielä muistutus talvesta lumikuuron muodossa.  Isot hiutaleet sulivat saman tien maahan osuessaan. Aamukymmeneltä hytistiin 1,8 asteen lämpötilassa, sentään vielä plussan puolella. Myös Lahden keskustassa saatiin hieraista aamupäivällä silmiä, kun taivaalta tuiskutti hetken aikaa lunta.

– Lunta on satanut Helsinkiä myöten ja tämä on hyvin harvinaista, sanoi meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta.

 

Lunta, rakeita ja kovia tuulenpuuskia Pirkanmaalla ja Hämeessä

Jos kolea sää ja räntä kohmettivat tiistai-aamuna ulkonaliikkujat Pirkanmaalla, palomiehet pysyivät lämpiminä raivatessaan kaatuneiden puiden jälkiä. Räntä- ja raekuurojen lisäksi yllättävää juhannusviikon säätä ryyditti paikoin rajuksi yltynyt tuuli, joka kaatoi aamupäivällä puita muun muassa Tampereella, Kangasalla, Nokialla, Lempäälässä ja Akaassa. Pelastuslaitoksen mukaan puita kaatui muun muassa auton päälle, tielle ja sähköjohdoille. Kello 11 aikaan esimerkiksi noin 700 Elenian asiakkasta eri puolilta Pirkanmaata oli vailla sähköä.

Hämeessä kova, puuskainen tuuli kaatoi muutamia puita aamusta Lopella, Hausjärvellä ja Hämeenlinnassa.

 

 

 

03.07.2014

UKKOSTA, RAKEITA JA VETTÄ

Surkeaakin surkeampi kesäsää kiusasi Pohjois-Savoa torstaina iltapäivällä. Ilmatieteen laitokselta säätyyppiä luonnehdittiin iltapäiväkuuroiksi, joissa esiintyi rankkoja sade- ja raekuuroja, ukkosta ja kovia tuulenpuuskia, jotka aiheuttivat sähkökatkoja. Pahimmillaan kello 15 jälkeen iltapäivällä ilman sähköjä oli yli 2 600 Savon Voiman asiakasta. Häiriöitä oli eniten Pielaveden, Suonenjoen, Rautalammin ja Varkauden alueilla.

Etelä-Savossa Suur-Savon Sähkön asiakkaista ilman sähköä oli yli 1 800 taloutta kello 18:n jälkeen. Eniten sähkökatkoksia oli Etelä-Savon Ristiinassa, Mäntyharjussa ja Mikkelissä sekä Päijät-Hämeen Heinolassa.

Ukkospuuskat kaatoivat puita etenkin Etelä-Savossa, jossa palomiehet raivasivat illan aikana 11 tuulen kaatamaa puuta. Mikkelissä tuli rakeita ja rankkasade sai kadut tulvimaan.

Ukkosmyräkkä katkoi sähköjä myös Pohjois-Karjalassa. Seitsemän jälkeen illalla noin 1 600 taloutta oli ilman virtaa mm. Liperissä, Kontiolahdella, Enossa ja Heinävedellä. Joensuussa Leipurinkadulla syttyi rakennuspalo.

 

 

 

12.07.2014

GOLFPALLON KOKOISIA RAKEITA KAARESUVANNOSSA

Oululainen mies oli perheineen ajamassa takaisin kotiin lomamatkalta Norjan Tromssasta lauantaina. Lapin Käsivarressa, Kaaresuvannon yläpuolella heidät yllätti melkoinen sääilmiö. Miehen mukaan taivaalta alkoi putoilla golfpallon kokoisia rakeita.

- Auto oli heti pysäytettävä tienvarteen, muuten rakeet olisivat tulleet tuulilasin läpi. Sadetta kesti noin viisitoista minuuttia ja maa ehti mennä aivan valkoiseksi, mies kuvaili.

Perheen auto meni lommoille, muta tuulilasi pysyi ehjänä. Matkalla he näkivät useampia autoja, joiden tuulilasien läpi rakeet olivat poksahtaneet.

Kalevan toimitukseen lähetettiin kuvia rikkinäisistä tuulilaseista. Eräs lukija lähetti myös videon raekuurosta. Videolla maa näyttää valkoiselta ja rakeet tippuvat talon terassille räsähdellen. Raekuuro sattui noin puoli neljän aikoihin iltapäivällä. Sää oli helteinen ja ukkosti. (Kaleva)

Ukkonen tuhosi kolme muuntajaa Pohjois-Lapissa lauantaina. Inarin Solojärvellä särkyi kaksi muuntajaa, Nellimissä Paksuvuonon perällä yksi.

 

Ilmatieteen laitos kertoi tiedotteessaan myöhemmin suurimpien jättirakeiden olleen noin 6 cm kokoisia. Raekuuro oli poikkeuksellinen, sillä näin pohjoisessa ei ole aikaisemmin tilastoitu niin suuria rakeita.

 

 

 

14.07.2014

TUHANSIA SALAMOITA JA RANKKASATEITA

Rankkoja ukkosia ja sateita saatiin maanantaina Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Vaasassa satoi tunnissa yli 20 millimetriä, joka ylittää Ilmatieteen laitoksen sadevaroitusrajan. Jyväskylässä vettä tuli tunnin aikana 17 mm. Suomessa oli iltakahdeksaan mennessä rekisteröity yhteensä 5 200 salamaa. Ukkosiin liittyi myös kovia tuulia. Korkein maa-alueilla mitattu puuska oli Joroisissa mitattu 15,4 m/s.

Ukkosten lisäksi maanantaina nautittiin helteisestä säästä. Uusi kesän korkein lämpötila mitattiin Oulunsalossa, 31,1 astetta. Edellinen oli toukokuulta.

 

Salamanisku tappoi golfkentällä

Etelä-Savon Joroisissa tapahtui ikävä onnettomuus, jossa 68-vuotias varkautelainen mies menehtyi salamaniskusta golfkentällä noin kello 15.45. Seurue oli poistumassa kentältä, kun ukkonen nousi päälle ja salama iski lähelle. Seuraava salamanisku osui golfkärryyn, josta mies piti kiinni ja hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta välittömästi tapahtumapaikalla.

 

Ukkosrintama katkaisi sähköt muutamalta tuhannelta taloudelta maan länsi- ja keskiosissa. Fortumin vikatiedotuksen mukaan Carunan sähkönjakelussa oli sähköittä Länsi-Suomessa 2 200 asiakasta. Runsaasti sähkökatkoja oli esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella.

Elenian verkossa vikakatkoja oli 1 200 taloudella lähinnä Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Jyväskylässä Kortepohjan, Haukkalan, Kypärämäen ja Köhniön alueella sähkökatkoista kärsi iltapäivällä lähes 2 000 taloutta.

 

Raju ukkoskuuro Pohjanmaalla

Pohjanmaata iltapäivällä reilun tunnin riepotellut voimakas ukkoskuuro sai kadut tulvimaan Vaasan ja Seinäjoen keskustoissa. Ukkonen ja kaatosade aiheuttivat tunnin aikana runsaat parikymmentä hälytystä Pohjanmaan hätäkeskukselle, suurin osa johtui vesivahingoista. Talojen kellareihin tulvi vettä ja vesiputkia hajosi. Myös muutamia puita kaatui ja automaattihälytyksiä laukesi kolmattakymmentä. Ukkoskuuro alkoi Vaasassa noin kello 14.30 ja siirtyi sieltä sisämaahan päin.

Ylen meteorologi Toni Hellinen  kertoi, että kovat ukkoskuurot ovat rajoittuneet melko pienelle alueelle ja myös sademäärissä on sen vuoksi suuria eroja pienillä välimatkoilla.

Salamat sytyttivät useita maastopaloja maanantai-iltana ja yöllä Pohjois-Pohjanmaalla. Paloja on sammutettu Pyhännällä, Utajärvellä ja Pudasjärvellä. Pyhännän Tavastkengällä metsää ehti tuhoutua useita hehtaareja.

 

Jyväskylässä Kyllön terveysasemalla sattui mittava vesivahinko. Alakerroksen käytävälle pääsi tulvimaan vettä sadevesikaivon rikkoutuneesta liitoksesta sekä myös umpeen muuratun lattiakaivon pettäessä vedenpaineessa.  Päivystävän paloviranomaisen mukaan vettä oli lattioilla pari senttiä useamman sadan neliön alueella. Potilaat siirrettiin ylempiin kerroksiin. Seuraavana päivänä terveyskeskuksen vahingot arvioitiin erittäin suuriksi. Vastikään peruskorjatulla rakennuksella saattaa olla uusi remontti edessä.

Jyväskylässä myräkkä on myös katkonut joitakin puita ja tiet ovat lainehtineet vedestä. Keski-Suomen pelastuslaitos sai reilut 20 tehtävää kello kolmen ja viiden välillä.

- Viemärit tulvivat Heinälammella, jossa useampiin rivitaloihin pääsi vettä sisälle, päivystävä palopäällikkö Pasi Nurminen kertoi. Hän arvioi, että mökeiltä palaavilla voi olla ikäviä yllätyksiä vastassa kotiin palatessaan.

 

Kova tuuli ja ukkonen työllistivät pelastuslaitoksia maanantai-iltana eri puolilla Pohjois-Savoa. Salamat sytyttivät muutamia maastopaloja sekä pieniä rakennuksia. Tuuli kaatoi yksittäisiä puita. Eniten vahinkoja sattui Ylä-Savossa

 

Kainuuseen saapui iltapäivän ja varsinkin illan aikana rajuja ukkoskuuroja, jotka katkaisivat sähköt enimmillään 1 600 taloudesta Kuhmossa, Sotkamossa, Ristijärvellä ja Kajaanissa. Kajaanin Koutaniemellä vettä tuli iltapäivällä rajun tuulen piiskaamana väliin lähes vaakasuoraan, mutta yöksi ukkonen laantui. Kainuussa salamointi oli kovimmillaan kello 21-23.

 

 

 

15.07.2014

SALAMOINTI KESÄN ENNÄTYKSEEN

Kuluvan kesän salamointiennätys paukahti uusiksi tiistaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamoita paikannettiin vuorokauden aikana runsaat 13 000. Ukkosia kehittyi puolen päivän jälkeen alkaen Pohjois-Pohjanmaalta kohti Keski-Lappia ja iltaa kohti ukkoset valtasivat Käsivarren aluetta. Ankarinta salamointi oli Länsi-Lapissa Kolarin ja Muonion rajalla sekä Kittilässä.

Heikompi ukkosrypäs liikkui Etelä-Pohjanmaalta Oulun tienoille. Vielä keskiyöllä ukkonen jylläsi Keski-Lapin, Oulun ja Kemin seuduilla.  

Ukkosia edelsi helle, joka oli tukalinta pohjoisessa, paikoin huomattavan korkean ilman suhteellisen kosteuden vuoksi. Ylin lämpötila 28,9 astetta mitattiin Sodankylässä ennen ukkosrintaman saapumista.

Vettä satoi rankimmin Kittilässä, missä tunnin sateiden seurauksena mitattiin poikkeuksellinen lähes 40 millimetrin sademäärä (tarkka 38,3 mm). Normaali koko heinäkuun sademäärä alueella on 70 mm. Tulvavahinkoja ei tullut kuitenkaan tietoon samoin kuin ei muitakaan tuhoja. Meteorologi arvioi syyksi sen, että voimakkain salamointi osui hyvin harvaan asutulle seudulle.

Kittilän Pokan havaintoaseman vuorokautinen sademäärä kohosi 53,5 millimetriin. Toiseksi eniten satoi Savukosken kirkonkylällä, 39,6 mm ja kolmanneksi eniten Kittilän kirkonkylän havaintoasemalla 31,2 mm.

 

Yle Luonto 16.7:

Viime päivien aikana on ukkostanut rajusti Lapissa ja koko maassa. Salamatiheydeltään ukkonen oli poikkeuksellisen rajua tiistaina (15.7) Kittilän Pokassa, missä iski 97 maasalamaa sadalla neliökilometrillä. Myös Länsi-Lapissa havaittiin korkeita arvoja.

Kaarina Majava Kittilän Pokan kylästä kertoi:

– Oli tunnin kestävä raju ukkosilma. Tuli rakeita ja vettä. Tuuli oli kova, koivut taipuivat luokille. Salamoitti ja jatkuvasti jyrisi, oli kuin jyrä olisi päällä ollut. Ei minua pelottanut, mutta  vedin kaikki sähkölaitteet irti seinästä. Sähkötaulumittari piti meteliä. Koira tuli mieluusti sisälle, se oli ukkosen ajan paikallaan ja ääneti. Illalla kun sitten laitoin television päälle ei kaikki kanavat heti näkyneet.

Kuluvan kesän salamaennätys meni rikki, kun salamoita paikannettiin vuorokauden aikana yhteensä 13 853. Tähän mennessä on heinäkuussa paikannettu noin 30 000 maasalamaa, mikä on noin puolet pitkän ajan keskiarvosta.

 

Salamaniskuja ihmisiin

Kilpisjärven Saanatunturilla salama iski teini-ikäiseen poikaan. Salama kimposi kiven kautta ja poika haettiin ambulanssihelikopterilla hoidettavaksi Pohjois-Norjan yliopistolliseen sairaalaan Tromssaan. Sairaalaan poika saapui kello seitsemältä Norjan aikaa. Mediapäivystäjän mukaan hänen vammansa ovat vakavia, mutta tila vakaa.

Parikkalan Uukuniemellä oli kova ukonilma heti puoliyön jälkeen maanantain vaihtuessa tiistaiksi. Salama iski karavaanariin Papinniemen leirintäalueella, kun hän oli purkamassa markiisikatosta ja sai jonkinmoisen sähköiskun metallirakenteista. Pelastuslaitoksen mukaan mies ei loukkaantunut vakavasti, oli tajuissaan ja pystyi keskustelemaan. Hänet vietiin sairaalaan. (Etelä-Saimaa)

 

Koillismaalla Taivalkoskella suurjännitejohtoon kello 21.37 osunut salama katkaisi sähköt 28 600 asukkaalta Kuusamon, Posion, Pudasjärven ja Taivalvaaran alueella. Sähköt saatiin palautettua pian, pisimmillään katkos kesti 19 minuuttia Posiolla. (Koillissanomat)

Sallassa puoli kolmen aikaan salama sytytti keskisuuren metsäpalon, jota olivat sammuttamassa Sallan, Posion ja Kuusamon palokunnat sekä Hautajärven kyläyksikkö. Onnekkaasti palo oli vain 100 metrin päässä metsätiestä ja tuli ehti polttaa ainoastaan hehtaarin verran mäntymetsää.

Savukoskella rankkasade sammutti metsäpalonalun tiistai-iltana.

 

 

 

17.07.2014 

LAPISSA MENEILLÄÄN UKKOSKAUSI. On harvinaista, että ukkonen aiheuttaa sähkökatkoksia Kemissä. Torstain vastaisena yönä osassa kaupunkia oli kuitenkin ukkosen aiheuttama lyhytaikainen sähkökatkos Sotisaaren ja Kuivanuoron alueella.

- Salaman aiheuttamat sähkökatkokset ovat Kemin Energian alueella hyvin  poikkeuksellisia, kertoi sähköosaston päällikkö Petri Gylden. (Yle Perämeri)

 

 

 

18.07.2014

OULUSSA KOVIA SATEITA

Oulun seudulla on viime päivinä mitattu runsaita sademääriä. Perjantaina iltapäivällä satoi Oulun Pellonpään mittauspisteessä  todennäköisesti kesän tähänastinen sade-ennätys 62,3 mm, josta 59,2 mm yhden tunnin aikana. Määrä on Ilmatieteen laitoksen mukaan  suurin Suomessa mitattu tuntisademäärä. Tuntisadetilastoja on tosin vasta muutamalta vuodelta, mutta kyse on joka tapauksessa poikkeuksellisesta sateesta. Voimakkaissakin kuuroissa pysytellään yleensä parinkymmenen millin sademäärissä.

Satelliittikuvista tehtyjen päätelmien mukaan tällä vuosikymmenelläkin on kuitenkin tullut jopa yli 100 millimetrin tuntisateita. (Yle Oulu)

 

 

 

19.07.2014 ”UKKONEN HAKANNUT KAKSI TUNTIA”

Pelastuslaitos kiirehti Punkalaitumen Leivomäentielle kahdeksan jälkeen lauantai-iltana, kun salama iski talon viereen. Päivystävä palomestari Lauri Paavilainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoi, että tulipalolta vältyttiin.

- Sieltä oli sähköjohtoja rapissut alas ja muutama pistorasia lentänyt pois seinästä. Se on tyypillistä, kun salama iskee, Paavilainen sanoo.

Paavilaisen saamien tietojen mukaan rajuilma on moukaroinut Punkalaitumella koko illan.

- Punkalaitumella pojat sanoivat, että ukkonen on hakannut jo kaksi tuntia. Tämän lisäksi ei ole muuta kuin puita kaatunut. (Aamulehti)

 

Rankkoja sateita saatiin jälleen lauantaina eri puolilla maata. Tampereella kadut lainehtivat paikoin iltapäivällä. Jyväskylässä keskustan katuja peittyi niin ikään tulvaveden alle. Forecan päivystävän meteorologin mukaan suurimmat sademäärät mitattiin Pohjois-Pohjanmaalla Ranualla, 37,7 mm ja Pohjanmaalla Ruukissa, 34,7 mm.

 

 

 

20.07.2014

UKKOSTA JA RANKKASATEITA ETELÄSSÄ JA POHJANMAALLA

Uudellemaalle kehittyi sunnuntaipäivän aikana voimakkaita ukkoskuuroja, joissa esiintyi rankkasateita. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos oli iltapäivällä täystyöllistetty vedentorjunta- ja raivaustehtävien kanssa. Ukkosrintaman alueella paikannettiin yli tuhat salamaa ja ainakin Helsingin Malmilla ja Vantaan Rekolassa satoi rakeita. Eniten satoi Uudenmaan lisäksi Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle tuli kello 12.30 jälkeen vajaassa kolmessa tunnissa useita kymmeniä pelastustehtäviä. Hälytykset keskittyivät alueen eteläosiin, etenkin Tuusulaan ja Vantaalle. Suurin osa hälytyksistä oli vesivahinkoja tai niistä johtuneita automaattihälytyksiä, ja puiden kaatumisia. Vantaan Itä-Hakkilassa salama sytytti omakotitalon tuleen.

 

Lentokoneita käännytettiin ukkosen vuoksi

Helsinki-Vantaan lentokentältä jouduttiin iltapäivällä käännyttämään ukkosrintaman tieltä kaksi palaavaa ulkomaan lentoa varakentälle Tallinnaan. Muut koneet joutuivat lisäksi rankimman sateen aikaan kiertelemään ja odottamaan sateen laantumista ennen laskeutumista. Operaatiokeskuksesta kerrottiin, että ukkonen oli aivan lentokentän päällä kello 13-13.30. Ukkoseen liittyi rajun salamoinnin lisäksi rankkaa sadetta ja kovia tuulenpuuskia.

Helsinki- Vantaalla satoi tunnin aikana 14 millimetriä. Lisäksi siellä mitattiin 20,2 metriä sekunnissa puhaltanut ukkospuuska ja tuuli on muuallakin ollut puuskaista.

 

Moottoritiellä tulvi

Vesi tulvi Lahdentiellä Keravan ja Vantaan Ikean välisellä osuudella. Moottoritiellä oli satoja metrejä pitkä autojono ja autoja seisoi tien molemmin puolin. Valtaosa autoilijoista ei uskaltanut ajaa, kun vettä oli tiellä niin paljon. Heillä, jotka ajoivat, vauhtia oli korkeintaan 40 kilometriä tunnissa.

Kova sade ja ukkonen työllistivät pelastuslaitosta Lohjalla. Palokunta kävi muun muassa Karjalohjalla raivaamassa sään riepottelemia, uhkaavasti kallistuneita tai kaatuneita puita pois ajoteiltä. Ukkosen aiheuttamia tehtäviä tuli kaikkiaan kymmenen. Vaikka vettä satoi paikoitellen hyvin runsaasti, ei palokunnan tarvinnut Lohjan alueella pumpata vettä rakennuksista.

 

Ukkosmyrsky pyyhkäisi Rauman yli
Sunnuntaina kahden aikaan iltapäivällä alkanut ukkonen sai railakkaan päätöksen, kun iltapäivällä kuuden aikaan kunnon ukkosmyräkkä ja rankkasade piiskasi Rauman ylitse. Sadetta tuli paikoin niin rankasti, että esimerkiksi Vanhassa Raumassa ja Savilanpuistossa suuret vesilammikot levisivät aina rakennusten seinustoille saakka.

- En muista hetkeen tällaista sadetta Raumalla. Aika monta kellaria oli täynnä vettä, meillä oli viisi yksikköä niitä tyhjentämässä. Pumppaustehtäviä tuli mm. Nortamon kadun ja Eteläkadun risteykseen. Paroalhossa oli useita taloja, joiden kellareihin tulvi vesi,  Satakunnan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kertoi kiireisestä illastaan.

Rauman Energian verkkoalueella oli useita lyhyitä sähkökatkoksia tuhansilla talouksilla salaman rikottua kaksi muuntajaa. (Rauma ja alue)

 

Salama iski mieheen golfkentällä Lappajärvellä

Paikalla olleen Järviseudun toiminnanjohtajan Mikko Aution mukaan kaikki tapahtui täysin yllättäen, ukkonen ei antanut minkäänlaista varoitusta. Autio oli noin 50 metrin päässä, kun salama iski mieheen.

- Se tuli niin sanotusti puskista. Tämä oli ensimmäinen salama siinä kohdalla, Autio kertoi Ilta-Sanomille.
Ukkoseen ei ehditty mitenkään reagoida. Autio kertoo, että hänellä ja kenttämestarilla oli kilpailun ajan mukanaan summeri, jolla voi tehdä hälytyksen salamoinnista. Tässä tilanteessa hälytystä ei kuitenkaan edes ehditty tehdä.

Salamanisku tapahtui, kun kuusihenkinen seurue oli matkalla metsän reunaan suojaan sadetta. Osuman saanut mies oli joukon ensimmäisenä ja vain muutaman metrin päässä metsästä, kun onnettomuus tapahtui. Miehen takana ollut kaveri kertoi, että mies lennähti parin metrin päähän iskun seurauksena. He tietenkin säikähtivät hirveästi, Autio kertoi

Onni onnettomuudessa oli, että golfkilpailuun otti osaa useita paikallisen pelastuslaitoksen työntekijöitä. He lähtivät juoksemaan toiselta väylältä miehen luokse heti turmasta kuultuaan. Pian paikalle saapui myös ambulanssi. Aution mukaan salaman uhri oli koko ajan tajuissaan. Myöhemmin ilmoitettiin hänen tilanteensa olevan hyvä ja hän oli valvonnassa harmitellut kaverilleen iskussa vaurioituneita golfkenkiä. (MTV)

 

Salama osui kahteen ihmiseen festareilla

Salama osui kahteen ihmiseen Karjurockissa Uudessakaupungissa sunnuntaina iltapäivällä. Tapahtuman promoottori Robert Vainio vahvisti Ilta-Sanomille, että kaksi henkilöä sai jonkinlaisia vammoja salamaniskusta. He hakeutuivat ensiapupisteen kautta lääkärintarkastukseen.

- Myyjät kertoivat nähneensä räpsähdyksen, jonka jälkeen toinen henkilöistä kertoi tunteneensa salaman ja saaneensa jonkinlaista vammaa. Sadetta oli ja vähän jyrisi, ei kuitenkaan ihan päällä, Vainio kertoi.

 

 

 

26.07.2014

ROVANIEMELLÄ SATOI JÄTTIRAKEITA

Helle on hellinyt Rovaniemeä tänään lauantainakin. Alkuillasta kuitenkin lyhyt, mutta sitäkin rajumpi ukkoskuuro ylitti kaupungin.

Sateen ja salamoiden lisäksi Rovaniemeä moukaroivat melkoiset rakeet; silminnäkijähavaintojen mukaan ne olivat "pottuvarpaan" kokoisia. Raekuuro kesti 10–15 minuuttia. Tuulikin yltyi niin navakaksi, että vettä tuli vaakasuoraan – ja paljon, ukkoskuuron keskelle joutuneet kertovat. Esimerkiksi Lappia-talon työmaan monttu täyttyi vedestä, kun vesimäärä kävi viemäriverkolle liian suureksi. 

Pelastuslaitoksen mukaan rakeiden aiheuttamista tuhoista ei ole kuitenkaan tullut ilmoituksia.

- Rouvien kukille on kyllä saattanut käydä huonosti, pelastuslaitokselta arvellaan. (Yle)

 

Iltalehti: Rovaniemellä rajuilma - valtavia rakeita ja rankkasadetta

Rovaniemen keskustassa ihmiset joutuivat suojautumaan äkilliseltä raekuurolta. Silminnäkijöiden mukaan erittäin suuren ukkosrintaman ja vesisateen mukana tuli taivaalta keskikokoisia, mutta myös parhaimmillaan golfpallon kokoisia rakeita.

Silminnäkijä kertoo, että kun hän meni äkillistä raekuuroa turvaan paikallisen kauppakeskuksen parkkihalliin, halliin tulvi nilkkoihin asti vettä. Sormenpäänkokoiset ja isommatkin rakeet iskivät autoihin ja katuun rajusti samalla kun vettä tuli niin paljon, että sadevesikaivo tulvi yli. Lämpöä oli päivällä +16 astetta Sampokeskuksen mittarissa.

 

 

 

28.07.2014

KESÄN SALMAENNÄTYS RIKKI – ENITEN UKKOSVAHINKOJA IDÄSSÄ

Rankat ukkosmyrskyt rikkoivat maanantaina tämän kesän yhden vuorokauden salamaennätyksen. Salamat välähtelivät lähes koko Suomessa etelä- ja länsirannikkoa sekä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin puoli yhdentoista aikaan illalla salamanpaikantimien rekisteröineen jo yli 15 500 salamaa.

Ukkonen oli voimakkaimmillaan iltapäivällä kello 16-18, jolloin iski 3 500-4 000 salamaa tunnissa. Salamointitiheys kohosi suurimmaksi Länsi-Lapissa, jossa iskuja saatin 38 sadan neliökilometrin alueella.

Salaman iskujen sytyttämät palot ja puuskittainen tuuli ovat työllistäneet pelastuslaitoksia eri puolilla maata. Vilkkainta oli Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Rakennus- ja maastopaloja on ollut koko maassa useita kymmeniä ja sähköt katkesivat yhteensä kymmeniltä tuhansilta. Osa joutuu odottamaan sähköjen palautumista huomisen.

 

Pohjois-Savo

Ukkosmyrsky kaatoi illalla useita puita teille sekä sähköverkkojen ja rakennusten päälle. Salama sytytti myös maastopaloja ja rakennuksia. Pelastuslaitos sai illan aikana noin 65 ukkosesta aiheutunutta pelastustehtävää kaikkiaan 10 kunnan alueella. Eniten vahinkoja oli Ylä- ja Koillis-Savossa.

- Suurin osa tehtävistä, pääsääntöisesti kaikki ovat olleet puiden kaatumisia talojen päälle, sähkölinjoille ja teille, päivystävä palomestari Antti Korhonen kertoi. Kahdeksalta oli vielä kesken kymmenen tehtävää, mutta tilanne rauhoittumassa. Vilkkainta oli puoli viiden ja kahdeksan välillä, johon tehtäviä kasautui 42.

Sähköt olivat pahimmillaan poikki yli 15 000 taloudelta Savon Voiman alueella. Eniten vikoja oli Karttulassa, Suonenjoella, Rautavaaralla, Sonkajärvellä, Lapinlahdella, Iisalmen eteläisellä alueella sekä Nilsiässä. Osa vioista oli muuntajavikoja, joiden korjaaminen vie aikaa. Tiistaiaamuna kello 8 sähköttä oli vielä 1 700 asiakasta. Myös Järvi-Suomen Energialla ja Carunalla ukkonen aiheutti sähkövikoja usealle sadalle asiakkaalle.

 

Kuopion Väinölänniemellä  myrsky tuhosi kymmenkunta hopeapajua rantatien varrelta. Yksi puu kaatui auton päälle. Pahiten vaurioitui iso hopeapaju uimarannan kioskin luona, joka repesi kahtia ja jouduttiin kaatamaan. Tuuli lennätti puista oksia ja kuivia lehtiä kauaskin.

 

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle alkoi tulla hälytyksiä viiden aikaan. Ensimmäiset hälytykset olivat maastopaloja, sen jälkeen puiden kaatumisia sähkölinjoille ja teille. Laajin maastopalo sijaitsi Liperin Kaatamossa Varkaudentien varrella, jossa palo oli levinnyt noin neljän hehtaarin alueelle. Pienempiä maastopaloja oli Lieksassa, Juuassa, Tuupovaarassa ja Polvijärvellä, sekä Liperissä ja Rääkkylässä.

Puiden kaatumisista aiheutuneita tehtäviä on ollut Joensuussa, Valtimolla, Nurmeksessa ja Liperissä. Joensuun Karhumäessä puu kaatui rakenteilla olevan talon päälle.

Vahingontorjuntatehtäviä tuli vielä kahdeksan jälkeen tasaisesti. Pelastuslaitos sammutti iltakymmenen aikaan rajavartioston kanssa maastopaloa Lieksassa Ruunaanjärven itäpuolella. Myöhemmin uutistietojen mukaan Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella oli ukkosen ja tuulen takia 81 hälytystä ja 60 vahingontorjuntatehtävää. Ukkonen on työllistänyt pelastuslaitosta jo useampana päivänä.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella ilman sähköä oli illalla enimmillään noin 11 000 taloutta.

 

Kainuussa koettiin maanantaina kesän pahimmat ukkoset. Pahin vika sattui Fingridin omistamaan kantaverkkoon kello 16.20 aiheuttaen noin 11 minuutin keskeytyksen sähkönjakeluun Loisteen pohjoiseen ja itäiseen sähköverkkoon. Asiakkaita tällä alueella on noin 18 000.

Pisimmät sähkökatkot johtuivat ukkosen särkemistä muuntajista. Yhteensä viiden muuntajan vaihto kesti noin kuusi tuntia. (Kuhmolainen)

 

Länsi-Suomessa ukkonen aiheutti tuhoja vain paikallisesti. Hämeessä, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa Elenian alueella sähkönjakeluhäiriöitä oli noin 10 prosentilla jakeluyhtiön 410 000 asiakkaasta.

 

Lappi

Pohjois-Suomessa ukkonen aiheutti monenlaisia tuhoja. Koko maan laajin sähkökatkos tapahtui Rovaniemellä puoli yhdeksän aikaan, kun kaupunki pimeni salamaniskun seurauksena lähes tunniksi.  Pellossa sähköt katkesivat muutamalta tuhannelta asukkaalta lähes kuudeksi tunniksi. Myös Kemissä ja Sodankylässä oli maanantaina sähköt poikki.

Kemissä pelastuslaitos joutui aukomaan katuviemäreitä, jotka eivät ehtineet vetää sadevettä. Hieman ennen kello yhdeksää Posiolla salama iski puuhun sytyttäen maastoa tuleen. Lähellä olleet mökkiläiset saivat kuitenkin palon sammutettua ennen sen leviämistä laajemmalle.

 

ROVANIEMELLÄ TÄYSPIMENNYS

Ukkonen katkaisi maanantaina sähköt lähes koko Rovaniemen kaupungista, kun sähköyhtiön syöttävä katkaisija laukesi salamaniskusta, kertoi Rovaniemen Energian käyttöpäällikkö Arvo Torkkola. Sähköt katkesivat kaikilta Rovaniemen Energian 35 000 asiakkaalta vajaaksi tunniksi vähän kello kahdeksan jälkeen. Myös muilla sähköyhtiöillä oli vaikeuksia sähkönjakelun kanssa alueella. Lisäksi matkapuhelinverkossa oli häiriöitä.

 

UKKONEN RIKKOI POTILASTIETOJÄRJESTELMÄT

Vakavampi tilanne pääsi syntymään Lapissa ukkosen kaadettua potilastietojärjestelmät. Salamat iskivät jopa suojausten läpi ja terveyskeskusten potilastietojärjestelmät olivat epäkunnossa useissa Lapin kunnissa maanantai-illasta lähtien. Pimeänä olivat Rovaniemen, Sallan, Kittilän, Inarin, Kemijärven, Savukosken, Pelkosenniemen, Kolarin ja Posion kuntien potilastietojärjestelmät.

LapIT:n toimitusjohtajan Juhani Jutilan mukaan ukkosen aiheuttama poikkeuksellisen kova virtapiikki rikkoi laitteita suojaustenkin takaa. Nykytekniikan herkät komponentit ovat alttiita salaman aiheuttamille ylijännitteille ja laitevahingot ovat viime vuosina olleet kasvussa.

Maanantai-illan ukkonen aiheutti normaalia voimakkaampia virtapiikkejä ja tuhoa tuli.

– Eilinen ukkonen särki laitteita jopa ylijännitesuojan takana ja vaikka olimme varautuneet ukkosiin erilaisin varajärjestelmin, nekin särkyivät ukkosen voimasta,  Juhani Jutila kertoo.

 

Rovaniemen kaupungin pimetessä kokonaan vakavimmat tuhot tulivat juuri LapIT:n laitehuoneissa, joissa sijaitsevat myös Lapin sairaanhoitopiirin ja Lapin kuntien potilastietojärjestelmän serverit. Erityisen vaikeaksi tilanteen teki se, että myös tietoliikenneyhteydet kärsivät vakavista ongelmista.

- Joukkueellinen miehiä on korjannut vikoja eilisestä lähtien ja aina kun näytti siltä, että järjestelmät saadaan pystyyn, löytyi uusia vikoja. Eräänlaista kilpajuoksua tämä on ollut, Jutila sanoi.

Hyväkin varautuminen saattaa muuttua riittämättömäksi luonnonvoimien edessä, ja näin nyt kävi.

- On tosi valitettavaa, että koko Lapille elintärkeät järjestelmätkin ovat poikkeuksellisten luonnonvoimien armoilla. Onneksi Lapissa vielä osataan toimia ilman sähköisiä apuvälineitä ja potilasturvallisuus pystyttiin takaamaan tässäkin tilanteessa eikä potilastietoja kadonnut, LapIT:n toimitusjohtaja totesi lopuksi. (Yle Perämeri)

 

 

 

29.07.2014

LÄHES 10 000 MAASALAMAA

Ukkosrintama liikkui iltapäivällä laajalti maan etelä- ja keskiosien yli. Rintama syntyi puoliltapäivin ulottuen aluksi kapeana Pirkanmaan lounaispuolelta Keski-Suomeen poikki Pohjois-Karjalaan. Rintama-alue liikkui hitaasti kaakkoon voimistuen samalla. Kello viiden aikoihin ukkonen oli voimakkainta vyöhykkeellä, joka ulottui pääkaupunkiseudun pohjoispuolelta Lappeenrantaan. Paikoin on ollut rajuakin salamointia ja ukkospuuskissa on havainnoitu yli 15 sekuntimetrin tuulia. Sähköyhtiöt nostivat varautumistasoaan. Ukkoset laantuivat kello kahdeksan aikoihin illalla.

Tiistain ukkoset olivat maasalamoiden määrältään kesän neljänneksi kovimmat. Salamoita kertyi Ilmatieteen laitoksen mukaan vuorokauden aikana 9726 kappaletta.

 

Pirkanmaan yli raju ukonilma kulki tiistaina iltapäivällä. Pelastuslaitokselle tuli paljon hälytyksiä ukkosen aiheuttamista vahingoista mm. Ikaalisista, Sastamalasta ja Hämeenkyröstä. Sastamalassa tuhoutui kaksi latoa ja varasto tulipalossa. Pieniä vahingontorjuntatehtäviä oli myös esimerkiksi Akaan ja Oriveden välillä parisenkymmentä. Tampereella ei tiettävästi tullut vahinkoja.

Sähköyhtiöistä Elenialla oli hetken aikaa Pirkanmaalla sähköttä noin 5 000 asiakasta mm. Ylöjärvellä, Orivedellä ja Mänttä-Vilppulassa.

 

Itä-Hämeen yli alkuiltapäivästä kulkenut ukkosrintama teki tuhojaan Sysmässä. Sadevesi ryöppysi ainakin kahdeksan Sysmäntien varressa olevan liikehuoneiston kellareihin. Vedenpumppaustyöt jatkuivat usean tunnin ajan ja vettä olivat pumppaamassa kaikki Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen Sysmän yksiköt apunaan vielä yksikkö Heinolasta.

Sadevesiviemärit eivät kestäneet taivaalta lyhyessä ajassa tullutta sademäärää ja tulvivat myös muutaman marketin parkkialueiden viheralueille. Vesivahinkojen lisäksi alueella kaatui kaksi puuta, joista toinen katkaisi pienen tien noin puoleksi tunniksi ja toinen kaatui autotallin päälle. (ESS).

 

Keski-Suomessa ukkostuhot jäivät vähäisiksi. Jyväskylässä Palokan Prisma jouduttiin sulkemaan puolen päivän aikaan rankkasateen tulvittua sisään. Palokan Prisman johtaja Mikko Lehtinen kertoi, että vesi peitti noin puolet kaupan lattiapinta-alasta. Pelastuslaitos, siivousyhtiö ja kaupan henkilökunta suorittivat kuivaustyöt. Kauppa avattiin uudelleen kello 15.

Jämsässä salama iski Karijärvi Camping -leirintäalueen pihan suureen kiveen. Salamanisku hajotti yrityksen puhelinkeskuksen ja myös sähköt olivat poikki jonkin aikaa. Leirintäalueen yrittäjä kertoi vahinkojen olevan tuhansia euroja. (Jämsän Seutu)

 

Pohjois-Savossa ukkonen katkoi sähköt vielä tuhansilta talouksilta eilisten vikojen päälle, joista osa oli vielä korjaamatta. Savon Voima on haalinut työvoimaa korjaustöihin myös kesälomilta ja Savon ulkopuolelta.

Runsaat vesisateet ovat myös aiheuttaneet päänvaivaa. Esimerkiksi Kodin Terraan on tullut viemärien tulvimisen vuoksi vettä lattialle kahtena päivänä peräkkäin.

Salaman sytyttämää taloa sammuttamaan Kaaville lähtenyt palokunta jumittui Jännevirran sillan luokse, joka oli mennyt rikki tuntemattomasta syystä. Varayksiköt sammuttivat tulipalon.

 

Etelä-Savossa eniten sateita ja salamointia oli Ilmatieteen laitoksen mukaan maakunnan luoteisosissa Kangasniemellä, Pieksämäellä ja Haukivuorella. Savonlinnassa Pyhän Olavin päivän ja kaupungin syntymäpäiväjuhlan vietto keskeytyi kaupungin ylle saapuneen ukkosmyräkän vuoksi. Pieksämäellä pelastuslaitokselle tuli hetkessä kymmeniä tehtäviä, kun raju ukkoskuuro nousi päälle.

- Tuli automaattisia paloilmoitinkeikkoja, pieni rakennuspalo, tori lainehti vedestä, kaivonkansia nousi ilmaan ja puita kaatui pitkin teitä sekä yhden rakennuksenkin päälle. Lisäksi oli veden imuroimista talojen kellareista. Monta päällekkäistä tehtävää, kertoi palomestari Harri Paunonen Pieksämäeltä.

Ukkoskuuro alkoi Pieksämäen keskustassa tiistaina vähän ennen kello yhtä. Vettä tuli lähes kaatamalla vajaan puolen tunnin ajan, jyrinää riitti pariksi tunniksi. Pieksämäen torin parkkipaikan toiseen laitaan vettä kerääntyi nopeasti useita kymmeniä senttejä. Tulvavesi ylettyi henkilöautojen pohjaan ja aikuisia ihmisiä jopa puolisääreen saakka. Viereisten katujen tulva normalisoitui pian, mutta  torilla tilanne kesti pari tuntia.

Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta arvioi tutkakuvien perusteella, että sademäärät Pieksämäen seutuvilla ovat voineet olla jopa yli 25 milliä. Alueella ei ole sademittauspisteitä, joten tarkkoja havaintoja ei saada.

 

Pohjois-Karjalassa ei aivan ehditty korjata kaikkia maanantain sähkövikoja, kun uusi ukkosrintama teki jo tiistaina tuhojaan. PKS:n käyttöpäällikkö Mikko Leinonen kertoi ennen neljää, että noin 1 500 asiakasta on ilman sähköä mm. Ilomantsissa, Heinävedellä, Kontiolahdella Tohmajärvellä ja Kiteellä.

Etelä-Karjalassa Lappeenrannan ja Savitaipaleen alueella sähköittä jäi yli tuhat taloutta. Imatran Seudun Sähköltä ukkonen rikkoi puhelinkeskuksen. Lappeenrannan ja Joutsenon välillä tulvi vettä kuutostielle aiheuttaen peräänajon. Kuutostielle kaatui myös puu Luumäellä.

Kymenlaakson Sähkön alueella sähköttömiä oli noin 500,  lähinnä Kouvolan seudulla.

 

Keski-Uudellamaalla riehunut rajuilma aiheutti kiireitä pelastuslaitokselle. Salamaniskut pimensivät taloja ja sytyttivät pieniä mastopaloja. Eniten pelastustehtäviä oli Hyvinkäällä, Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä.

- Tuusula-Kerava-akselilla on ollut vilkasta vesivahinkojen takia. Vesi tulvi teille, alikulkukäytäville ja kellareihin sekä erään kaupan katon läpi, kertoi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Rajala. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos sai parikymmentä vahinkotehtävää kaatuneiden puiden ja vesivahinkojen vuoksi.

Helsingin keskustaan ukkoskuurot eivät yltäneet, mutta Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin kello 16-18 20 millimetrin sadekertymä. Keravan rautatieasemalla tulvi, kun sadevesikaivot eivät ehtineet vetää sadekuuron lyhyessä ajassa paiskaamaa vettä. Tuusulassa salama sytytti talon tuleen, Pornaisissa navetan, ja sisällä olleet 50 ankkaa kuolivat. Lohjan Pusulassa paloi hehtaarin verran maastoa.

 

 

 

30.07.2014

UKKOSMYRSKY SATAKUNNASSAaiheutti pelastuslaitokselle 14 tehtäväilmoitusta, joista suurin osa liittyi kaatuneisiin puihin Porin seudulla. Myös Pohjois-Satakunnassa raivattiin lukuisia kaatuneita puita. Salamaniskuista syttyi pieniä mastopaloja muun muassa Porissa ja Eurajoella, Ulvilassa ja Raumalla sammutettiin muuntajapaloja. Merikarvialla Malskerin saaressa paloi yöllä noin 60 neliön mökki.

 

 

 

31.07.2014

HELENA-UKKOSMYRSKY PÄÄTTI HEINÄKUUN

Tavanomaista lämpimämpi heinäkuu päättyi rajuihin ukkosiin, jotka ylittivät Suomen lännestä itään torstain aikana.

Ukkosrintama siirtyi Satakunnasta Pirkanmaalle puolenpäivän aikoihin ja kello 14 jälkeen voimakkaimmat ukkoset myllersivät Keski-Suomessa ulottuen aina Pohjanmaalle sekä Oulun tienoille saakka. Illemmalla rintama ehti Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen siirtyen yötä kohti itärajalle. Yksittäisemmät ukkoskuurot mellastivat mm. Savossa ja Kymenlaaksossa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, osaksi jo aamuyöllä liittyen lämpimään rintamaan. Lämpötila kohosi helleilmamassassa ennen lännestä saapunutta ukkosrintamaa jopa 30 asteeseen.

 

Salamaniskuja paikannettiin noin 22 000. Salamatiheys oli suurimmillaan Taivalkoskella, jossa mitattiin 91 maasalamaa 100 neliökilometriä kohti, mikä ylittää poikkeuksellisen kovan salamoinnin rajan 80/100 neliökilometrillä. Ilmatieteen laitokselle ilmoitettiin Suomussalmella sataneista jättirakeista, jotka olivat Suomen ennätysluokkaa.

Torstain rajut ukkoset olivat monen tekijän summa, mutta esimerkiksi alailmakehän kosteusmäärät olivat poikkeuksellisen suuria. Ukonilmojen yhteydessä esiintyi etenkin maan keskiosissa ja Kainuussa voimakkaita tuulenpuuskia, jotka aiheuttivat metsätuhoja ja laajoja sähkökatkoksia. Sähköt olivat poikki yhteensä enimmillään noin 110 000 taloudelta. Torstaina iltakymmenen aikaan sähköt puuttuivat vielä 40 000 taloudesta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rajuista tuulista osa on ollut syöksyvirtauksia ja mahdollisesti trombeja. Tuulenpuuskien nopeudet olivat suurimmillaan lähes 30 metriä sekunnissa. Valtakunnan kovin mitattu lukema saatiin Oulusta, 29 m/s.

Pahin tuho tapahtui Saarijärvellä, missä todennäköisesti syöksyvirtaus jyräsi Ahvenlammen leirintäalueen ja neljä ihmistä loukkaantui lievästi.

 

Ilmatieteen laitos varoitti jo etukäteen kesän mahdollisesti voimakkaimmista ukkosista. Suomeen virtasi etelästä erittäin kosteaa ja lämmintä ilmamassaa ja torstain kuluessa lännestä saapuisi aaltoileva rintama, jonka etupuolelle kehittyy erittäin voimakkaita ukkoskuurojonoja. Erityisesti Pirkanmaalta Keski-Suomen yli Kainuuseen ulottuvalle alueelle ennakoitiin mahdollisesti laaja-alaisia puustotuhoja ja sähkökatkoja, sekä suurten sademäärien tuomia taajamatulvia. Liikenneviraston tieliikennekeskus varoitti erittäin huonon ajokelin mahdollisuudesta.

 

 

MYRSKYUUTISIA MAAKUNNITTAIN

 

VARSINAIS-SUOMI JA SATAKUNTA

Ukkosrintama riehui Turun yllä vähän ennen yhtätoista aamupäivällä. Paraisilla ja Tarvasjoella Varsinais-Suomen pelastuslaitos sammutti salamasta aiheutuneita ulkorakennuspaloja. Rankkasateen aiheuttamia vesivahinkojen torjuntatehtäviä oli käynnissä noin 15 kohteessa. Tielle kaatuneita puita raivattiin viidessä eri paikassa.

 

Voimakas syöksyvirtaus Loimaalla

Pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Kari Alangon kertoman mukaan Loimaalla voimakas trombi lennätti viljavarastojen kattoja ja voimakas syöksyvirtaus kaatoi kokonaisen konehallin. "Myräkkä oli kyllä todella voimakas", Alanko totesi.

Voimakas syöksyvirtaus iski Loimaan Kojonkulmantiellä maatilan navettarakennukseen ja konehalliin tuhoisin seurauksin. Peltikatto irtosi molemmista rakennuksista ja konehalli sortui kokonaan.

 

Satakunnassa myrsky repi puita ja katkoi sähköt noin 3 000 taloudesta mm. Kokemäellä, Nakkilassa ja Pomarkussa. Kiireitä pelastuslaitokselle aiheuttivat myös vesivahingot ja peltikattojen irtoamiset. Hurja myrsky pisti Porin lainehtimaan. Alikulut keräsivät syvät lammikot ja osa autoilijoista joutui etsimään uuden reitin.

Ulvilassa sijaitsevan maalaistalon pihapiiristä tuhoutui tulipalossa neljä rakennusta. Savuna ilmaan katosivat sauna, aitta sekä vilja- ja puuvarasto.

 

Lohjansaaressa Länsi-Uudellamaalla lomaillut Juha Räsänen todisti keskiviikkoiltana, kun salama iski kesäasunnon tontilla kolmeen puuhun. Iso mänty kaatui naapurin liiterin päälle niin, että katto kiertyi mutkalle. Tapahtumat alkoivat puoli kuuden maissa illansuussa ja sähköt olivat poikki viisi ja puoli tuntia. Salamoinnin lisäksi vettä satoi kaatamalla. Juha Räsänen sanoi:

- En ole ennen kokenut näin rajua puhuria, vaikka ukkostanut täällä on paljon ennenkin.

 

 

PIRKANMAA

Ukkosrintama ylitti Pirkanmaan nopeasti ja tehokkaasti. Puita kaatui, vesivahinkoja ja sähkökatkoja syntyi. Pelastuslaitos joutui kiirehtimään kello 15 mennessä noin sataan tehtävään, joista suurin osa liittyi kaatuneisiin puihin. Osa niistä oli kulkuväylillä ja sähkölinjoilla, osa ihmisten pihoissa ja rakennuksia vasten. Sastamalassa salama osui lähelle ihmistä ja Ylöjärven Kurussa jäi ihminen autoineen kaatuneen puun alle, selvitti päivystävä palomestari Jyrki Paunila. Myös automaattihälytyksiä tuli paljon.

Tampereen Hatanpäällä matkustajalaiva m/s Ratinan rantautuminen epäonnistui kovan tuulen vuoksi ja laivan perä osui kiville. Pelastuslaitos kävi siirtämässä matkustajat rannalle. Tampereen Siilinkarin havaintoaseman kovin mitattu tuulenpuuska oli 28 m/s.

 

Mies jäi kaatuvan lasiseinän alle

Ikävin tapaus sattui Lempäälässä, jossa 75-vuotias mies jäi kaatuvan lasiseinän alle ja loukkaantui vakavasti. Paikalla ukkosti rajusti ja Lidlin ostoskärryjä suojanneen ulkolasiseinän kaatoi todennäköisesti raju tuulenpuuska. Seinän alle jäänyt 75-vuotias mies sai vakavia vammoja alaraajoihinsa.

Salaman lähi-isku. Mies loukkaantui Sastamalan keskusta-alueella salamaniskusta hieman puolenpäivän jälkeen. Hän oli kahvilassa ulkona, kun salama iski lähelle. Loukkaantunut kuljetettiin sairaalaan.

 

Sähköt olivat pahimmillaan poikki yli 10 000 asiakkaalta eri puolilta Pirkanmaata.

– Puut ovat kaataneet ja katkoneet johtoja ja pylväitä. Meillä on muuntajakoneita mennyt ukkosen voimasta. Ukkosviat ovat yleensä tällaisia joko salaman aiheuttamia komponenttien särkymisiä tai sitten puuston kaatumisia, selvitti käytön suunnittelupäällikkö Heikki Paananen Eleniasta.

- Pahin paikka meillä on ollut Orivesi, siellä oli kymmenkunta vikaa pahimmillaan. Nyt toki tulee pienjänniteverkon vikailmoituksia, mutta meidän pitää vielä keskittyä runkoverkon vikojen korjaamiseen nimenomaan torstai-iltapäivän aikana. Töitä jatketaan yöhön asti.

Veden kanssa jouduttiin ukkosmyräkässä tekemisiin paitsi ulkona, myös sisätiloissa. Esimerkiksi Tampereella kauppakeskus Koskikeskuksessa kuivailtiin iltapäivällä pieniä vesivahinkoja, kertoo kiinteistöpäällikkö Mika Tanskanen Citycon Finland Oy:stä.

– Näin rajua myrskyä en kyllä muista kuuden vuoden työhistoriani aikana Cityconissa. Kyllä joka kesä sen verran kovia sateita tulee, että jostain kohtaa tulee vähän vettä sisälle.

 

 

PÄIJÄT-HÄME

Myrsky ja sade ravisteli rakennuksia ja puita myös Päijät-Hämeen pohjoisosissa ja Itä-Hämeessä, mutta Kanta-Hämeessä pelätty myrsky jäi pelkäksi kesäiseksi rankkasateeksi. Elenian verkkoalueella lähinnä Sysmässä, Heinolassa, Padasjoella ja Joutsassa sähkökatkoista kärsi yli 3 000 asiakasta, joista Sysmässä yli 1 000.

Ukkospuuskat olivat paikoitellen nousseet jopa 30 metriin sekunnissa. Nastolassa noin kuusi kilometriä Vierumäeltä Jaalaan päin tie 363 oli suljettuna sille kaatuneiden puiden takia. Raivaustöihin arveltiin kuluvan tunti, tiedotti Liikennevirasto.

 

Trombi iski Heinolassa

Heinolan keskustassa tuli alkuiltaan mennessä vain pieni ripaus vettä. Sirkka Laurila koki kuitenkin yllätyksen Sepänniementien asuntonsa keittiössä.

- Taivaalta tipahti jotakin vaalean vihreää ja sitten rysähti. Mielessä kävi, että esine oli saman värinen kuin aurinkovarjoni, joka oli patiolla talon toisella puolella.

- Vaan eipä ollut enää! Trombi iski takapihalle ja lennätti varjon rivitalon yli etupihalle, kertoi Laurila. Onni oli matkassa, sillä alle ei jäänyt ihmisiä eikä viereisen parkkipaikan autoja. Varjossa oli painava kivijalka ja tanko oli ruuvattu jalkaan. (ESS)

 

 

KESKI-SUOMI

Ukkosrintama teki pahaa jälkeä Keski-Suomessa mm. Saarijärven Ahvenlammen leirintäalueella. Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen mukaan pahimmat metsätuhot osuivat juuri Saarijärvelle sekä Kivijärvelle. Täysin aukeaksi myrsky runteli noin kahdeksan hehtaaria.

Erityisen rajusti myrsky kohteli sähköyhtiö Elenian asiakkaita Keski-Suomessa, joista sähköittä oli enimmillään 25 000 eli noin neljäsosa talouksista. Kaikkiaan Elenian koko alueella sähköittä jäi 38 000 taloutta. Yhtiön mukaan sen sähköverkko koki myrskyssä vakavia vaurioita.

– Kyllä Keski-Suomi sai aikamoisen moukaroinnin osakseen, arvioi Elenian viestintäpäällikkö Heini Kuusela-Opas Yle Uutisille.

Alkuiltaan mennessä Elenian Keski-Suomen runkoverkossa oli todettu noin 150 vikaa. Korjaustoimenpiteet keskitettiin illan ja yön aikana runkoverkkoon, joka on saatava kuntoon ennen kuin koteihin johtavan pienjänniteverkon ongelmiin voidaan puuttua. Osa sähköistä saadaan palautettua vasta seuraavana päivänä.

 

Syöksyvirtaus tai trombi jyräsi leirintäalueen Saarijärvellä

Todennäköinen syöksyvirtaus kaatoi iltapäivällä noin kello 15 aikaan satoja puita Ahvenlammen leirintäalueella Saarijärvellä. Osa puista kaatui mökkien ja autojen päälle. Leirintäalueella oli pelastuslaitoksen mukaan noin 200 ihmistä tapahtuneen aikaan. Neljä ihmistä loukkaantui lievästi, mutta kukaan ei tarvinnut jatkohoitoa. Ihmisiä oli tavallistakin enemmän paikalla sen vuoksi, kun seuraavana päivänä alueella oli alkamassa suosittu Rompetori. Tapahtuma jouduttiin peruuttamaan.

Tielle kaatuneet puut vaikeuttivat pelastuslaitoksen pääsyä paikalle. Alueelle johtava Vt 13 oli puoliksi tukossa ja varsinainen väylä Ahvenlammen leirintäalueelle täysin tukossa. Pelastuslaitos joutui ajamaan paikalle kiertotietä, jossa oli onneksi vain muutama kaatunut puu.
 
– Maassa oleva sähkölinja löi reitin poikki lähellä leirintäalueen porttia, kertoi palopäällikkö Pertti Hänninen tilanteesta.
 

 

Ahvenlammen leirintäaluetta raivataan pitkään

(Myrskyn jälkeinen päivä) Ahvenlammen leirintäalueella oli yli 200 puuta nurin ja raivaus jatkuu metsäkoneella. Päätiet alueelle on saatu raivattua auki yön aikana. Alueen raivaaminen kaatuneista puista tulee kestämään useampia päiviä.

Saarijärven alueen päivystävä palomestari Kari Oinonen kertoi:

– Siellä on edelleen puita kaatuneena esimerkiksi autojen päälle, tuhot ovat mittavat. Yöllä kun lähdin pois, niin päätiet alkoi olla auki. Totta kai puita on könöllään vielä. Ihmiset olivat rauhallisia, miettivät tulevia majoituksia eikä tunnelma ollut enää hätääntynyt ollenkaan.

 

Vaikka myrskyssä tuli rumaa jälkeä paikallisesti, materiaaliset tuhot leirintäalueen omistavalle Saarijärven kaupungille jäivät kohtuullisiksi. Rakennusten vauriot arvioitiin noin 30 000 euroksi. Alueen 40:stä vuokramökistä kymmenessä oli kattovaurioita. Puita kaatui Ahvenlammen ympäristöstä noin 10 hehtaarin alueelta toista sataa runkoa. Yksityisten ihmisten omaisuudelle syntyneitä vahinkoja ei pystytty vielä arvioimaan.

Leirintäalueen yrittäjä Konstantin Sakharovsky kertoi tavoitteena olevan, että leirintäalue olisi auki uudelleen jo viikon kuluttua.

 

Leirintäalueella ollut: "Kuin sotafilmissä" (ESS)

Eino Mattila ei ole koskaan eläessään nähnyt yhtä rajua myrskyä kuin Saarijärvellä. Ruotsissa asuva pariskunta oli saaapunut leirintäalueelle jo maanantaina saadakseen hyvän paikan viikonloppuna järjestettävää Rompetoria varten. Tarkoituksena oli myydä tavaraa torilla.

– Toivottavasti tällaista myrskyä ei enää tule, oli se niin hurja tunne, Mattila sanoo.

Mattilan asuntoauto oli parkkeerattu lähelle puuta, joka kaatui heti myräkän alkuhetkillä. Kaatuvan puun juuret nostivat asuntoauton osittain ilmaan. Kun auto kellahti vinoon, Mattila hyppäsi autosta ulos telttaan.

– Katsoin, kun puita kaatui joka puolelta ja oli hirmuinen rätinä. Pauke oli kuin sotafilmissä, hän kuvailee. Mattilan vaimo tuli perässä telttaan viime hetkellä. Juuri kun hän oli hypännyt asuntoauton ovesta ulos, oven päälle kaatui puu, joka irrotti sen saranoiltaan.

 

Myrskyn silmään joutunut Satu oli sekuntien päässä kuolemasta (Ilta-Sanomat)

Silvennoisen pariskuntaa Satua ja Pekkaa on siunattu melkoisella varjeluksella. Satu seisoi illalla pariskunnan museoasuntovaunun lieden ääressä ruokaa laittamassa, kun myrsky iski Saarijärven Ahvenlammen leirintäalueelle. Satu lähti vilkaisemaan ulkona teltan kanssa kamppaillutta aviomiestään, ja juuri silloin valtava mänty rysähti vaunun päälle ja katosta läpi - juuri siihen kohtaan, missä Satu oli seissyt.

- Satoi ja tuuli, ja isäntä piteli ulkona telttaa. Lähdin sitä kurkkaamaan. Sitten kuulin, kun naapuri huusi, että puu kaatuu. Saman tien rysähti. Jos olisin tuossa seissyt, olisin kuollut, Satu osoitti maustehyllyssä kumollaan olleen suolapurkin kohdalle.

- Vielä ei ollut minun aikani, hän taivasteli.

Jo toisen kerran myrskyn silmässä. Tilanteen hieman rauhoituttua Pekka kävi sammuttamassa päälle jääneen lieden, jotta räjähdysvaaraa ei päässyt syntymään.

- Yleensä en pelkää mitään, mutta nyt alkoivat kädet täristä, kun pahin oli ohi. Vaimon hengenlähtö oli niin lähellä, Pekka kertoi.

Satu sanoi, ettei pysty kuvailemaan myrskyn silmässä olemistaan ja kun se sitten on saman tien ohi. Häntä tärisytti vieläkin. Tämä oli jo toinen kerta, kun Silvennoisen pariskunta sattui asuntovaunuineen myrskyn keskelle.

- Muutama vuosi sitten Iisalmessa olin pihalla pitelemässä telttaa, kun salama iski kenttään. Tukka nousi pystyyn silloin. Alkaa tuntua, että pitäisiköhän lopettaa nämä hommat!, Pekka kertoi.

Pekka oli myös jo soittanut vakuutusyhtiöön, josta ilmoitettiin tylysti, että vahinkoja ei korvata.

- Sanoivat, että oma häpeänne, kun lähditte. Se tässä veetyttää eniten. Myöhemmin ehkä harmittaa tästä koitunut taloudellinen tappio, mutta mitäpä näitä itkemään, kun tässä vielä seistään.

 

Mänty rojahti Annen asuntovaunun läpi

Anne Vallin Solifer-asuntovaunu oli eilen alkuillasta lohduton näky Ahvenlammen leirintäalueella Saarijärvellä. Vaunun katossa ammotti valtava reikä, josta törröttävä massiivinen männynoksa nojasi vaunun pöytään - pöytään, jonka ääressä hän istui myrskyn noustessa.

- Istuin tuossa oikealla puolella kyynärpäät pöydällä ja pää kämmeniin painettuna, kun rysähti. Se puu ei mennyt monta senttiä ohi, Vall kertoi järkyttyneenä. Päätä särki vieläkin joko lujasta äänestä tai silkasta järkytyksestä. Pelastuslaitoksen hoitohenkilökunta tarjosi jatkohoitoa, mutta tämä vakuutti pärjäävänsä omin avuin.

- Se oli aivan uskomaton meteli. Ääni oli aivan järkyttävä. Päässä musteni ja pyöri, Vall kuvaili ja kertoi vielä, että katosta irronnutta eristestyroksia oli hänen "päässään, selässään ja joka paikassa".

Vallin pojan omistamassa vaunussa oli täysi vakuutus. Vieressä ollut auto kärsi vain lievän tuulilasivahingon. "Kyllä tämä tästä, tavaraahan tämä vain on", sanoi Vall lopuksi.

 

Pelastajat: "Ihmiset olivat paniikissa ja itkivät"

Ensimmäisenä pelastushenkilönä Ahvenlammen leirintäalueelle saapunutta yksikönjohtajaa Teemu Leivoaroa odotti surkea näky. Hän oli ensimmäinen pelastuslaitoksen henkilö, joka saapui torstaina iltapäivällä kovia kokeneelle Ahvenlammen leirintäalueelle.

- Se oli surkea tilanne. Myrsky oli juuri pyyhkäissyt yli, ukkonen oli vielä päällä, satoi vettä, ihmiset olivat paniikissa ja itkivät.

Leivoarolla oli tieto, että leirintäalueella olisi jäänyt ihmisiä puristuksiin. Ensimmäiseksi piti selvittää, oliko näin ja missä päin aluetta. Onneksi ketään ei kuitenkaan ollut puristuksissa ja vakavin tapaus oli nilkan päälle kaatunut puu.

- Sitten piti yrittää saada ihmiset kokoontumaan suojaan leirintäalueen vastaanottoon. Kaikki eivät oikein meinanneet uskoa, että olimme tosissamme.

Leivoaron mukaan kolme lievästi loukkaantunutta kävi tarkistuttamassa vammansa Saarijärven terveyskeskuksessa. Kahta henkilöä hoidettiin lähinnä säikähdyksen takia. Sen sijaan kymmenet asuntoautot, asuntovaunut ja mökit kärsivät vakavia vaurioita.

- Oli suoranainen ihme, että fyysiset henkilövahingot jäivät lähes olemattomiksi. Tässä oli todella suuren vahingon ja haastavan suuronnettomuustilanteen ainekset, Leivoaro sanoi.

 

 

ETELÄ-POHJANMAA

Pohjanmaalla salamat olivat syynä ainakin kolmeen tulipaloon Soinissa, Töysässä ja Peräseinäjoella. Hätäkeskustoiminnan kehittämisyksikön päällikkö Kyösti Lehtosen mukaan suurin vaikutus ukkosrintamalla oli Pohjanmaan hätäkeskukseen, jossa tehtävämäärä lisääntyi lyhyellä aikavälillä huomattavasti.

– Pohjanmaan hätäkeskus otti klo 7–15 välisenä aikana yhteensä 513 hätäpuhelua, joista 197 soitettiin klo 13–15 välisenä aikana, jolloin ukkonen nousi päälle.

Rankkasateet aiheuttivat paikoin taajamatulvia. Esimerkiksi Kauhajoella satoi vettä 43 millimetriä. Ukkosen aiheuttamat vauriot haittasivat jonkin verran junaliikennettä Seinäjoki-Tampere-rataosuudella.

 

 

POHJOIS-POHJANMAA

Ukkonen katkoi sähköjä varsinkin maakunnan eteläosissa. Sähköyhtiö Elenialla oli kello 16 aikaan Pyhäjärvellä, Oulaisissa, Haapavedellä ja Siikalatvassa yli 5000 sähkötöntä taloutta, joista pääosa Pyhäjärvellä (2500) ja Oulaisissa (1000). Oulun seudulla sähköt olivat poikki lähes 2 000 asiakkaalta muun muassa Hailuodossa ja Siikajoella, joista Hailuodossa yli 1 000. Myös sähköyhtiö Carunan asiakkaista oli lähes 1 000 ilman sähköjä Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Ukkosmyrsky saavutti Oulun yhden aikaan iltapäivällä ja Oulun Vihreäsaaressa mitattiin valtakunnan korkein tuulilukema 29 m/s.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella ukkosrintama aiheutti kiirettä vesivahinkojen, palonalkujen ja puiden kaatumisten muodossa. Tuhoalueet olivat Oulun kaupungin, Oulunsalon, Kempeleen, Kiimingin ja Haukiputaan alueilla. Keskustassa sadevesi tulvi esimerkiksi Technopolis-rakennukseen, jossa kauppaliike jouduttiin sulkemaan.

Ylivieskassa Savontien alikulku suljettiin iltapäivällä kello 16 aikaan suuren vesimäärän vuoksi puoleksi tunniksi. Pyhäjärvellä tuuli kaatoi puita tielle ja irrotti peltiä vesitornista.

 

Salama iski Helsingistä kello 16 Ouluun matkalla olleeseen Flyben koneeseen juuri kun se oli laskeutumassa Oulun lentokentälle. Normaalin käytännön mukaan kone tarkastettiin ennen paluulennolle lähtöä.

 

KAINUU

Kainuuseen nopeasti ja rajusti iskenyt ukkosmyrsky jätti jälkeensä kaatuneita puita ja aiheutti sähkönjakelun suurhäiriötilan. Tilanne alkoi paheta kello 17-18, ja pahimmillaan sähköttä oli reilut 14 000 asiakasta kello 18 jälkeen lähinnä sähköyhtiö Loisteen verkossa. Rajuilma väistyi Kainuusta itään kello 22 aikoihin.

Sähköyhtiö Loisteen käyttöpäällikkö Ismo Reinikka kertoi:

– Se nousi Pyhäntä-Sotkamo-alueelta ja kulki todella nopeasti aiheuttaen kovaa tuhoa, kun puita kaatui linjoille. Kyllä tästä tuli meidän kannaltamme paha tilanne. Esimerkiksi Paltamo-Vaala-väli on kokonaan sähköittä, samoin Paltamo-Puolanka-väli. Suomussalmen itäpuoli ja Kuhmon pohjoispuoli on myös sähköittä.

– Helikopterilla emme pysty yötä vasten lentämään tarkastamassa sähkölinjoja, mutta se saadaan varhain aamusta paikalle auttamaan vikojen paikantamisessa. Pahoin pelkään, että sähköt ovat poikki osalla asiakkaista vielä perjantaiaamuna.

 

Päivystävä palomestari Heikki Piirainen Kainuun pelastuslaitokselta kertoi, että ilta on ollut kiireinen koko Kainuun alueen pelastusyksiköillä, jotka olivat hoitaneet noin 100 tehtävää.

– Nyt kello 21 jälkeen alkaa muissa kunnissa paitsi Kajaanissa jo tilanne rauhoittumaan. Kajaanin tehtäväsumaa puramme koko ajan. Myös rajuilma näyttäisi  jo rauhoittuvan, Piirainen kommentoi.

Piirainen kertoi kuitenkin, että yhtään tulipaloa tai pumppaustehtävää ei ole ollut ja henkilövahingoiltakin vältyttiin. Läheltä piti-tilanteita kylläkin. Enimmäkseen palokuntaa työllistivät teille ja talojen katoille kaatuneet puut.

– Kajaanissa puu kaatui auton päälle, mutta autossa olleet kaksi henkilöä eivät vahingoittuneet. Kävimme auttamassa heidät ulos autosta, koska auto vaurioitui niin, etteivät he päässeet ulos, Piirainen kertoo.

 

Metsäkeskuksen alustavien tietojen mukaan laajemmilta metsätuhoilta vältyttiin Kainuussa. Tuhoja kärsivät lähinnä tuoreet harvennusmetsät, siemenpuualueet ja reunametsät Oulujärveltä Suomussalmen pohjoisosiin ulottuvalla alueella.

 

Rajuilma kaatoi Ärjänsaaressa 600 puuta

Suomen suurimmalla sisävesiselällä, Oulujärven Ärjänselän Ärjänsaaressa toimiva matkailuyrittäjä Mika Kopsa koki kovia rajuilman iskiessä. Ärjänsaaren kahvilana toimivan päärakennuksen, leirimajan ja Vierasniemen majoitusrakennuksen katoille ja pihoille kaatui puita.

- Vahingot ovat loppujen lopuksi vähäiset, mutta olen viisaampi, kun saaren omistavan UPM:n edustaja on käynyt paikalla, Kopsa sanoi.

270 hehtaarin suuruinen saari on Natura-aluetta, mutta rakennusten päälle ja pihoille kaatuneet puut pyritään kuitenkin raivaamaan nopeasti pois, että yrittäjä pystyy jatkamaan työtään.

UPM:n mittaajien käytyä paikalla 4.8 arvioitiin saaressa kaatuneen noin 600 runkoa. Metsää kaatui paljon, mutta luomatta laajoja yhtenäisiä tuhoalueita. Ärjän Onnen yrittäjän Mika Kopsan mukaan leirimajan ympäristössä on kaatunut metsää ehkä hehtaarin verran, mutta saaren mökkialue pääsi vähemmällä. Puita on jo ehditty raivata ja saarella pääsee liikkumaan suhteellisen vapaasti. Tiistai-iltaan mennessä polut ja pihat pitäisi olla kokonaan auki.

 

Suomen suurin festariteltta myrskyn kourissa
Kajaanin Kaupunkifestivaalin telttaan iski salama noin kello 17.30. 100 metriä pitkä teltta ei juurikaan kärsinyt vahinkoja, mutta yksi henkilö joutui käymään sairaalassa hoidettavana. Suomen suurin festariteltta on pystytetty Petäisenniskaan. Viitisen minuuttia raivonnut ukkosmyrsky vavisutti telttaa ja lavarakenteita. Muutama teltan kannatinkeppi siirtyi paikoiltaan, ja yksi niistä osui ulos poistumassa olleeseen henkilöön. Bändien katselmus peruttiin turvallisuussyistä.

 

Päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoi Ilmatieteen laitoksen ennusteen rajuilmasta mm. Kainuun kohdalla pitäneen kutinsa. Kajaanin Petäisenniskassa mitattiin tuulilukema 27,8 metriä sekunnissa puoli kuuden jälkeen ja Puolangan Paljakassa sekä Kajaanin lentoasemalla 20,6 m/s. Kovimmat puuskat eivät kuitenkaan suurella todennäköisyydellä osu hieman harvassa olevien mittareiden kohdalle.

 

 

HELLENA-MYRSKY PAISKOI SUOMUSSALMELLE ENNÄTYSRAKEET

lmatieteen laitos: Tällaisia ei ole koskaan nähty

Helena-rajuilman yhteydessä satoi Suomussalmella ennätyksellisen kokoisia rakeita. Ilmatieteen laitoksen mukaan rakeet olivat halkaisijaltaan 8-9 senttimetriä eli suunnilleen pesäpallon kokoisia. Ilmatieteen laitoksen julkaisemista kuvista näkyi, että tämänkokoiset jääkimpaleet eivät ole enää symmetrisen pyöreitä, vaan hyvinkin epämääräisen muotoisia, ikään kuin yhteen sulautuneita pienempiä rakeita. Aiemmin Suomessa havaitut suurimmat rakeet ovat olleet halkaisijaltaan kahdeksan senttimetriä. (8.8.2010 Sastamala, 28.6.2009 Leppävirta, 8.7.1972 Keuruu, 21.8.1968 Lappeenranta).

 

Suomussalmen länsi- ja pohjoisosan yli kulkenut raekuuro alkoi kehittyä Oulujärven eteläpuolella klo 14 aikaan iltapäivällä. Oulujärven ylitettyään ukkoskuuro jakautui ja sen oikeanpuoleinen osa lähti voimistumaan.

- Kyseinen pilven säätutka-animaatio viittaa vahvasti supersolukehitykseen, jollaiselle oli olemassa hyvät olosuhteet Helenan päivänä, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen tiedotteessa.

- Ukkospilven jakautuminen sekä oikealle kaartuva liikesuunta muihin ukkospilviin nähden tukee näkemystä hyvin kehittyneestä supersolusta, Tuovinen lisää.

Kehittyvä raekuuro ylitti Hyrynsalmen Ukkohallan alueen noin klo 16, jo tuolloin alas satoi 4−5 senttimetrin kokoisia rakeita. Reilua tuntia myöhemmin raekuuro liikkui täydessä voimassa Suomussalmen länsipuolelta koilliseen jättirakeineen.

Helena-rajuilma aiheutti monin paikoin voimakkaita ukkospuuskia sekä syöksyvirtauksia, oli salamoinnin osalta selvästi kesän vilkkain ukkospäivä. Päivä jää historiaan nyt myös raetilastoissa. (Yle/IS)

 

Raekuuron kehitys: ( Ilmatieteen laitos)

klo 14 Pilvi syntyy Oulujärven eteläpuolella

klo 15 Ukkossolun nopea voimistuminen alkaa

klo 16 Voimistunut raekuuro ylittää Hyrynsalmen Syväjärven tienoon 4-5 cm rakeineen, voimistuminen jatkuu

klo 16.30 tienoilla täyteen voimaan yltänyt raekuuro liikkuu Suomussalmen Pesiökylän eteläpuolitse 6-9 cm rakeineen

klo 17 jälkeen raekuuro heikkenee ylitettyään Vt 5:n

 

POMMITUSTA KESTI VAJAAT 10 MINUUTTIA

Suomen suurimmista rakeista havainnon tehnyt suomussalmelaismies kertoi, että raekuuro oli kaikkiaan ohi vajaassa kymmenessä minuutissa ja että hän ehti siirtää autonsa suojaan ennen kuin nyrkin kokoisia rakeita alkoi pudota harvakseltaan alas.

Hän kertoo Ilmatieteen laitokselle, että osasi odottaa melko voimakasta ukkosta, koska sellaisesta oli ennusteissa puhuttu.

- Menin siirtämään auton turvaan talon sivulle ja peitin sitä räsymatoilla heti kun peukalonpään kokoisten rakeiden kolina katolla voimistui. Välillä kävin sisältä hakemassa pääni suojaksi pyyheliinaa ja hattua, kun rakeet olivat niin valtavan kokoisia. Ukkonen ja salamointi kulkivat pohjoisempaa ohi eivätkä tulleet suoraan päälle, mies toteaa. 

- Mitä suurempi rae on halkaisijaltaan, sen suurempi on putoamisnopeus. Siksi tämänkokoiset rakeet tekevät huomattavaa vahinkoa ja esimerkiksi auton tuulilasi särkyy tällaisten rakeiden voimasta helposti, toteaa meteorologi Jari Tuovinen. (IS)

 

 

POHJOIS-SAVO

Ukkosmyräkät ehtivät aiheuttaa laajoja tuhoja myös Pohjois-Savossa, vaikka ukkosrintama heikkenikin hiukan edetessään Suomen poikki.  Ennen varsinaista rintamaa iltapäivällä syntyi jo paikallisia ukkoskuuroja rankkasateineen ja tuulenpuuskineen.

- Puita on kaatunut ja ainakin yksi vene kelluu irrallaan vedessä, kertoo päivystävä palomestari Kalevi Bruun. Savon Voiman alueella oli ilman sähköä noin 1 800 taloutta puoli neljän aikaan.

 

Viiden aikaan iltapäivällä sähköt olivat poikki 16 000 taloudelta eri puolilla maakuntaa. Paikoin ukkospuuskat nousivat yli 25 metriin sekunnissa. Puita kaatui linjoille ja sähköpylväitä katkeili. Vikoja esiintyi erityisesti Ylä-Savossa Kiuruvedellä, Keiteleellä, Pielavedellä, Iisalmessa ja Sonkajärvellä. Myös Vesannolla ja Konnevedellä ilmeni vikapaikkoja. Pahimmin koeteltiin Kiuruvettä, jossa lähes koko alue oli ilman sähköä. Kuopion Energialla sen sijaan oli enimmillään vain 600 asiakasta vailla sähköä iltapäivällä.

Vielä kahdeksan aikaan illalla 10 000 asiakkaalta puuttui sähkö, joista yli 3 000 Kiuruvedellä. Korjauksia jatkettiin läpi yön ja varatut lisäresurssit olivat tarpeen. Savon Voimasta kerrottiin, että Sonkajärven ja Varpaisjärven sähköasemat ovat pois käytöstä. Illan mittaan yhtiö kartoitti vikoja helikopterin avulla Nilsiän suunnalla.

 

Pohjois-Savon pelastuslaitokselle ukkosmyräkkä aiheutti kymmenittäin tehtäviä tunnissa etenkin iltapäivän aikana. Palomestari Kalevi Bruun totesi alkuiltaan mennessä myrskyihin liittyviä tehtäviä tulleen 80, joista muutama kiireellinen. Tehtäviä tuli koko ajan lisää ympäri maakuntaa ja suurin osa johtui kaatuneista puista.

Useita tieosuuksia maakunnassa oli poikki, mm. Tahkovuorentie Nilsiässä.

- Esimerkiksi Rautavaaralla on tieosuuksia, joille on kaatunut puita satojen metrien matkalla, Bruun kertoo.

Kuopion ja Iisalmen välinen rataosuus oli poikki ajolankojen päälle kaatuneiden puiden vuoksi. Arvion mukaan korjaaminen kestäisi useita tunteja ja korvaavat bussit olivat käytössä.

Yleisurheilun Kalevan kisat käynnistyivät kaatosateessa ja ukkosessa torstaina iltapäivällä. Maantiekävelijät saivat niskaansa ukkoskuuron Kuopion Matkuksessa.

 

Kuopion Päivärannassa syöksyvirtaus

Kolmen aikaan iltapäivällä Kuopion yli pyyhkäissyt ukkoskuuro teki tuhoa eri puolilla kaupunkia etenkin katkomalla puita. Pahinta tuhoaluetta oli Kuopion Päiväranta, missä puuskatuulet kaatoivat useita suuria puunrunkoja rakennusten päälle.

Päivärannan kaduille myräkän tuhoja ihmettelemään kerääntyneet ihmiset arvelivat kyseessä olleen syöksyvirtauksen. Asukkaat kuvailivat tuhojen syntyneen yhdessä humauksessa; hetken satoi ja tuuli hyvin voimakkaasti ja puita kaatui ympäriinsä. Päivärannan Metsäkummuntiellä asuvan Ilona Salmelan mukaan raju kuuro kesti korkeintaan 10 minuuttia.

- Tuuli oli todella hurja. Puut taipuivat ihan vaakasuoraan ja meidänkin pihalta lähti uima-allas lentoon. Suuria kaatuneita puita on todella paljon, Salmela kertoi.

Päivärannan lisäksi pelastuslaitos sai hälytykset vahingontorjuntatehtäviin Haapaniemen suunnalle Kipinäkadulle ja Tehdaskadulle. (Savon Sanomat)

 

Partioleiri jouduttiin evakuoimaan Pielavedellä

Pielaveden Hirviniemellä järjestetty partioleiri päätyi keskelle ukkosmyrskyä. Ukkonen oli niin voimakas, että pelastuslaitos kehotti leiriläisiä siirtymään evakkoon.

– Menimme suojaan läheisen talon puuliiteriin, kertoi ohjelmavastaava Paavo Maskulainen.

Eilen partiolaisten rakentama leiri kaatui myräkässä, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut. Maskulaisen mukaan ohjaajat olivat tilanteessa eniten peloissaan.

– Lapsilla tuntui olevan hauskaa, kun survouduimme pieneen tilaan pelaamaan piirileikkejä, Maskulainen hymähtää. Nyt sää on laantunut ja soppatykki on tulilla.  Rakennamme leirin uudelleen pystyyn vielä tänä iltana, Maskulainen toteaa.

 

 

ETELÄ-SAVO

Ukkosmyrsky työllisti pelastuslaitosta myös Etelä-Savossa. Kaatuneita puita korjattiin ainakin Pieksämäellä ja Kangasniemellä sekä myöhemmin Mikkelin seudulla. Kello 16 aikaan 1 300 taloutta oli sähköittä Mäntyharjun ja Hirvensalmen suunnalla.

Pahin myräkkä osui maakuntaan hieman ennen kello 18, jolloin Suur-Savon Sähkön käyttöpäällikön Arto Niemisen mukaan ilman sähköä oli 9 000 asiakasta, eniten Mikkelissä, Mäntyharjulla ja Ristiinassa. Häiriöitä korjaamaan hälytettiin runsaasti lisätyövoimaa.

 

Jo yöllä ukkosti

Lämpimään rintamaan liittyneet ukkoset aiheuttivat jo yöllä vahinkoa ainakin Savossa. Leppävirralla nelihenkinen perhe pelastautui todennäköisesti salamaniskusta syttyneestä 170-neliöisestä talosta, joka kärsi mittavat vahingot.  Hälytys palosta tuli kolmen aikaan yöllä. Tuntia myöhemmin syttyi aittapalo Vehkasaaressa eteläisellä Kallavedellä.

Savonlinnassa tuhansia litroja sadevettä vuoti Nordkalkin tehtaan lattialle leviten satojen neliömetrien alalle. Vahinkoa ei aiheutunut. Kova ukkonen ylitti alueen klo 4-5 välillä.

Myös Pohjois-Karjalassa ukkosti paikoin rajusti aamulla.

 

 

KYMENLAAKSO

Ukkosmyräkkä teki melkoisen kiireen Kymenlaakson pelastuslaitokselle. Kouvolassa tehtäviä tuli muutaman tunnin aikana torstai-iltana peräti 200, joista kiihkeimmän puolituntisen aikana yli 60. Tilannehuoneen listalla oli kello 19.27 mennessä yli 180 hälytystä Kouvolaan ja Iittiin. Rakennuspaloja myräkkä ei aiheuttanut, vaan tehtävät olivat lähinnä raivausta.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan myrsky kaatoi mennessään satoja puita. Eniten työllistivät teille, sähkölinjoille ja rakennusten päälle kaatuneet puut. Myös kattopellit irtoilivat kovassa tuulessa. Lisäksi pelastuslaitosta työllistivät automaattisten paloilmoittimien antamat hälytykset. Vahingot myrskyalueella ovat merkittäviä, mutta loukkaantumisia ei tietoon tullut. Pelastuslaitoksen yksiköitä oli liikkeellä yhteensä 22.

Pelastuslaitos sai illan mittaan raivattua pääväylät, mutta mökkiteillä ja talojen pihoissa on edelleen satoja puita korjaamatta. Selänpäässä Saanjärven rannassa puita kaatui siihen malliin, että järven rannalla olevilla mökeillä asukkaat jäivät esteiden taakse jumiin. Raivaustyöt jatkuvat yön yli ja eri puolilla Kouvolaa useamman päivän.

Kymenlaaksossa metsätuhojen arvot liikkuivat 150 ja 200 hehtaarin välillä, kertoi metsäkeskuksen Kaakkois-Suomen aluejohtaja Pekka Vainikka. Eniten myrsky koetteli puustoa alueella, joka ulottui Elimäeltä Repoveden kansallispuistoon Valkealaan.

 

Kouvolan yli pyyhkäistessään myrsky sulki mm. Valkealan ABC:n ja kaatoi Kuusankoskella lipputangon Hesburgerin rakennuksen päälle. Kouvolan Sanomien ja Lehtikannan rakennuksesta irtosi kattoa ja Korian koulun katto repeytyi lähes puoliksi irti tuulen voimasta.

 

Rajuilma katkoi myös sähköjä. Esimerkiksi KSS Energian asiakkaita oli sähköittä enimmillään 8 000, Kymenlaakson sähköllä vastaavasti 2 200. Jaalan ja Valkealan alueella Suur-Savon sähkön asiakkaista oli vielä perjantaiaamuna ilman sähköä 200.

Kotka säästyi pahalta myräkältä keskiviikkona, mutta Kotkan saaristoalueella aamuyön rajuilman seurauksena yli 300 asiakasta oli vielä torstaiaamuna sähköittä

 

 

ETELÄ-KARJALA

Ukkosmyrskyn tuoma syöksyvirtaus kaatoi paljon puita Lappeenrannan seudulla. Lappeenrannan Energiasta kerrottiin illalla kello 20 jälkeen laajoista sähkökatkoksista, joissa  pahimmillaan 5 500 taloudelta oli sähköt poikki. Korjaustöiden arveltiin kestävän useilla alueilla yön yli. Laajimmat sähkökatkokset olivat Lemillä, Taipalsaarella ja Ylämaalla.

Edellä mainituilla alueilla sekä Savitaipaleella olivat myös pahimmat yhtenäiset metsätuhot. Kaikkiaan Etelä-Karjalan metsätuhot jäivät varsin vähäisiksi, noin 20-40 hehtaariin, jonka päälle tulevat yksittäiset puunkaadot.

 

POHJOIS-KARJALA

Pahin myräkkä ohitti Pohjois-Karjalan, mutta enimmillään sähköt olivat poikki noin 4 000 taloudelta torstai-iltana. Maakunnan alueella on hoidettu kello 15-21 välisenä aikana yhteensä 31 tehtävää, jotka olivat pääasiallisesti kaatuneita puita ajoteillä ja sähkölinjoilla. Viikolla 31 on viidestä päivästä neljänä ollut sähkökatkoja ukkosen takia, pahin tilanne oli maanantai-iltana.

 

 

METSÄTUHOT  (Metsäkeskuksen arvio 5.8)

Helena-myrsky kaatoi Suomen metsäkeskuksen tarkennetun arvion mukaan puustoa noin 0,4 miljoonaa kuutiometriä 16 miljoonan euron arvosta. Aikaisempiin myrskyihin verrattuna tuhot jäivät paikallisiksi. Kaksi kolmasosaa vahingoittuneista puista on linjan Keski-Suomi - Kainuu tuulisimmilla alueilla. Kaatuneen puuston määrä vastaa yhtä prosenttia valtakunnan talousmetsien vuotuista hakkuumäärää, mutta alueellisesti pahimmilla tuhoalueilla 3-4 viikon hakkuumääriä. Suomen metsäkeskuksen tuhoarvio on tehty yhteistyössä muiden metsäalan toimijoiden kanssa.

Metsätuhot muodostuvat hajallaan olevista pienistä tuhoalueista, joilla on tavallisesti yksittäisistä puista muutamaan sataan tuhoutunutta puuta ja osin syöksyvirtausten aiheuttamia yhtäläisempiä tuhokaistaleita. Puita kaatui herkimmin aiempien hakkuuaukeiden laidalla, vastikään harvennetuissa metsissä sekä sähkölinjojen ja teiden varsilla. Eniten tuulituhoja oli Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Kainuun alueilla; jokaisella alueella noin 50 000 kuutiometriä. Suuria yhtenäisiä tuulituhoalueita ei muodostunut, eikä maa- ja metsätalousministeriö näin ollen käynnistä tuhoalueiden ilmakuvausta.

Myrskystä on seurannut metsänomistajille noin 10 miljoonan euron menetykset. Menetykset johtuvat metsään jäävästä vahingoittuneesta puustosta, myrskypuiden normaalia suuremmista korjuukustannuksista, puutavaran laadun heikkenemisestä ja arvottomaksi vahingoittuneista puiden osista. Osa kaatuneesta puustosta voidaan korjata kuitupuuna mikä lieventää metsänomistajan hakkuumenetyksiä.

Kesän myrskyt kaatoivat Suomessa yhteensä 100 000 kuutiota puuta. (Uutinen 29.9)

 

RAIDELIIKENTEEN HÄIRIÖT

Liikennevirasto arvioi, että torstaina syntyneiden laajuiset myrskyvauriot on koettu Suomen rautateillä vain muutaman kerran yli 30 vuoteen. Ukkosmyrskyjen vaurioittamat ratojen liikenteenohjauslaitteet saatiin torstai-illan kuluessa pääosin kuntoon. Kaatuneiden puiden rikkomien sähköratojen  rakenteiden korjaaminen sen sijaan vie pitempään ja Liikennevirstosta arveltiin, että osa rataosuuksista voi olla pois käytöstä vielä perjantaiaamuna.

Oriveden ja Jämsän, Kouvolan ja Mikkelin, Parikkalan ja Kiteen sekä Kuopion ja Iisalmen välillä junat korvattiin torstaina myrskytuhojen jälkeen busseilla. Nopeammin saatiin korjattua Tampere-Seinäjoki ja Seinäjoki-Haapamäki sekä Kontiomäki-Paltamo-rataosuudet. Myös Kouvolan länsipuolella yksi raide oli pois käytöstä jonkun aikaa sähköratavaurion vuoksi.

 

 

 

04.08.2014

RANKKASADE JA UKKONEN PIEKSIVÄT VAASAA

Raju ukonilma ja rankkasade piiskasi Vaasaa maanantaina iltapäivällä kolmen jälkeen. Alueella paikannettiin yli 500 salamaa, vettä satoi tunnissa 36,5 mm ja tuulennopeudeksi mitattiin puuskissa korkeimmillaan 26,4 metriä sekunnissa. Lämpötila kohosi 32 asteeseen ennen rajua ukkoskuuroa, jonka aikana lämpötila laski jopa 15 astetta.

Hätäkeskukseen tuli puolentoista tunnin aikana suuri määrä puheluita. Pelastuslaitoksella oli kymmeniä tehtäviä vahingontorjunnasta tulipaloihin. Tehtäviä kertyi iltapäivän ensimmäisen rajuilman aikana 36 Vaasa-Mustasaari-Maalahti-alueella. Muun muassa Mustasaaressa yksi omakotitalo tuhoutui pahoin ja keskisuurta rakennuspaloa taltutettiin myös Vaasan keskustassa. Muutama maastopalokin syttyi ja puita kaatui. Kadut lainehtivat, Vaskiluodon uusi silta oli veden vallassa ja talojen kellareihin tulvi vedet sisään.

Rajuilma vaikutti hellittävän puoli viiden aikoihin, mutta toinen ukkoskuuro pommitti Vaasaa kello viiden ja kuuden välillä ja vettä saatiin lisää 20 millimetriä. Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrottiin, että joissakin paikoissa vettä oli teillä niin paljon, ettei niistä päässyt autolla läpi. Yhteensä vahingontorjuntatehtäviä kertyi noin 60.

Ukkosta esiintyi maassamme maanantaina lähinnä vain Vaasan seudulla. (Yle ja MTV)

 

 

 

07.08.2014

UKKOSEN TUHOJA ETENKIN LOUNAASSA

Ukkosmyrsky riehui Turun seudulla - puita telttojen päälle Särkisalossa

Ukkosrintama piti pelastuslaitoksen kiireisenä Varsinais-Suomessa torstaina. Pieniä maastopaloja syttyi muun muassa Muurlassa, Piikkiössä, Yläneellä ja Laitilassa. Alkuillasta oli ykköstien tuntumassa kuuden hehtaarin maastopalo. Salama sytytti maastopalon myös Korppoossa.

Mynämäellä ja Pöytyällä paloi piharakennus kokonaan, Pöytyän Suutarilantiellä myös aitta. Uudenkaupungin Pilkkasiipikujalla syttyivät kattorakenteet salamaniskusta.

Ilman sähköjä jäi pahimmillaan tuhansia talouksia. Junaliikenne pysähtyi Turun ja Tampereen välillä joksikin aikaa torstaina iltapäivällä ukkosen vioitettua liikenteenohjausjärjestelmää.

 

Uhkaavin tilanne syntyi Särkisalon leirikeskuksessa, jossa myrskytuuli kaatoi puita telttojen päälle. Leirikeskuksessa oli vajaat 20 telttailijaa, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut vakavammin.

Ukkosmyrskyn tuulet siirtelivät telttakatoksia ja lennättivät tavaroita jokeen illansuussa Salon iltatorilla. Jokeen lensi muun muassa myytäviä vaatteita. Myyjiä ja yleisöä lähti paljon pois, mutta väki palaisi kelin parantuessa ja iltatoriohjelmaa ei jouduttu peruuttamaan. (TS)

 

Tiet tulvivat ja puut kaatuivat ympäri Poria

Alkuiltapäivän ukonilma aiheutti pelastuslaitokselle Porissa kaikkiaan parikymmentä tehtävää, jotka olivat pääosin kaatuneiden puiden raivaamisia. Muutama puu kaatui valtatie 8:lle Merikarvian ja Porin rajalla haitaten jonkin aikaa liikennettä, kun vain toinen kaista säilyi ajokelpoisena.

Rankkasade aiheutti tulvia. Keskustassa Vähälinnankadun ja Isokuusikadun risteys oli täynnä vettä. Maantiekadun ja Tiilitehtaan puistokadun risteys oli tulvaveden vuoksi tukossa puolisen tuntia. Valtatie 8:n alikulkutunneli Tommilantiellä ja Tikkulan alikulkutunneli Vähäraumantiellä tulvivat, samoin Korpraalintie Vähäraumalla. (Satakunnan Kansa)

 

Ukkosmyrsky kuritti Rauman seutukuntaa

Iltapäivällä raju ukonilma piiskasi Köyliön ja Säkylän aluetta. Pelastuslaitoksen tehtäviin sisältyi runsaasti ukkospuuskissa kaatuneiden puiden raivaamista niin Säkylässä, Köyliössä, Eurassa kuin Kokemäellä. Kello 17 mennessä pelastuslaitos oli saanut Ala-Satakunnan alueella vajaat parikymmentä hälytystä. Kokemäellä koivu kaatui kaupungintalon pihassa pakettiauton päälle. Säkylässä vesi pääsi virtaamaan koulun alakertaan, josta viemärit kuitenkin imaisivat veden pois.

Myöhemmin iltapäivällä vähän ennen kolmea Rauman Haapasaarentiellä syttyi pienehkö maastopalo todennäköisesti salamaniskusta.

Merikarvialla, Siikaisissa, Kankaanpäässä ja Lavialla oli torstai-illan aikana paljon sähköttömiä talouksia. Merikarvialla ilman sähköjä oli vielä kello 21 aikaan lähes 900 asiakasta.

 

Pohjanmaalla tulvi jälleen

Torstaina iltapäivällä Pohjanmaan yli kulkeneen ukkosrintaman rankkasateet saivat viemärit taas tulvimaan Vaasan keskustassa. Vettä kerääntyi samoihin paikkoihin, joissa tulvi jo maanantaina, kuten Vaskiluodon sillan kaupunginpuoleisessa päädyssä.

Pohjanmaan pelastuslaitos kehotti tiedotteessaan ihmisiä varautumaan ukkoskuuroihin ja runsaisiin sateisiin. Palokunta selvisi kuitenkin vähäisillä tehtävämäärillä mm. sen vuoksi, ettei tuuli noussut myrskyisäksi. Muutamaa tulipaloa epäiltiin salaman sytyttämiksi.

 

Raju kuuro Orimattilassa

Orimattilan yli pyyhkäissyt ukonilma katkoi sähköt pahimmillaan noin 2 800 asiakkaalta puoli kahdeksan aikaan torstai-iltana. Kymenlaakson Sähkön mukaan suurin osa katkoista oli aivan keskustaajamassa.

Vettä satoi hetkellisesti rajusti. Tönnönkoskentiellä pelastuslaitos joutui seitsemän aikoihin imurointitehtäviin rivitaloasunnoissa. Kaitilantiellä vesi huuhtoi sadevesiviemäreiden kannet mennessään ja tulvi ajoradalle.

Myräkkä vesi- ja raesateineen sekä sähkökatkos yllätti myös Jätinpesän kesäteatterin näytöksen. Orimattilan Teatterin alkava esitys jäi lähtökuoppiin ja väki hakeutui suojaan. Kaikki eivät mahtuneet katsomon lipan alle ja heidät päästettiin pitämään sadetta lavasteisiin. Esitystä jatkettiin aggregaatin voimalla.

Ukkoskuuro kulki etelästä Orimattilan ja Lahden yli pohjoiseen heikentyen vähitellen Salpausselän jälkeen. Heinolassa se sai aikaan vain 350 sähkökatkosta ja Asikkalassa 50.

 

Helsinkiin ja Espooseen ukkonen iski kello 16.30 kulkien nopeasti yli. Sade yltyi rankaksi, mutta ei paljon auttanut nurmikko- ja puistoalueita, jotka ovat janonneet vettä jo viikkokaupalla. Lämpötila laski 10 asteella puolessa tunnissa.

 

 

 

10.08.2014

HURJA TULVA ASUINALUEELLA OULUNSALOSSA

Rankkasateen nostattama tulva saartoi ainakin viisi rakennusta ja aiheutti vahinkoa sunnuntaiyönä Oulunsalon Pajuniementiellä. Alueella asuva Kalevan lukija hämmästyi katsottuaan pihalleen puoli kahden maissa varhain aamuyöllä.

- Piha oli kuin järvi. Se oli epätodellinen ja aivan järkyttävä tunne. Mansikkamaasta ei näkynyt varttakaan, kertoi Meri-Tuulia Myllykoski. Aamulla hänestä tuntui, että se oli unta. Siellä täällä oli vain isoja lätäköitä.

Illan mittaan naapurusto oli listannut yhdessä tulvien aiheuttamia vahinkoja. Ainakin yksi pienempi talo, pihasauna ja useita grillikatoksia oli kastunut. Tulva saartoi Myllykosken talon, mutta vesi ei onneksi noussut kivijalkaan saakka. Pelastuslaitoksen yksikkö pumppasi yöllä vettä tulvivan ojarummun edustalta. Osa alueen asukkaista teki vahinkoilmoituksen tuhojen vuoksi.

 

Vettä satoi yöllä kaatamalla muutamien tuntien ajan. Alueen asukkaat mittasivat Pajuniementielle ojasta nousseen veden syvyydeksi paikoittain melkein puoli metriä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Oulunsalossa sademääräksi mitattiin kuudessa tunnissa 35 millimetriä, mikä on yli puolet koko elokuun keskimääräisestä sademäärästä. Sademäärä on tietenkin paikoin voinut olla suurempikin.

 

(Kalevan julkaisemat tulvakuvat Pajuniementieltä yön pimeydessä olivat todella vaikuttavia).

 

 

 

13.08.2014

RAASEPORISSA TUHOUTUI parinsadan neliön kokoinen konehalli täydellisesti tulipalossa keskiviikkoaamuna. Pelastuslaitos sai hälytyksen aamukahdeksalta ja saavuttuaan kohteeseen oli rakennus jo täyden palon vaiheessa. Palon arvioitiin saaneen alkunsa salamaniskusta.

Paikalla oli kaikkiaan kahdeksan yksikköä pelastuslaitokselta sekä poliisi ja ensihoitajat. Viereinen tallirakennus saatiin suojattua liekeiltä, eikä henkilövahinkoja tullut. Hallin omistaja auttoi pelastustöissä osallistuen kaivinkoneella raivaustöihin. Konehallin mukana tuhoutui traktori, kaksi halkokuormassa ollutta peräkärryä, koneita ja muuta irtaimistoa.

Keskiviikkoaamuna kello neljän ja kuuden välillä Varsinais-Suomessa riehunut ukkonen aiheutti muutamia tulipalon alkuja ja automaattihälytyksiä.

Pohjois-Savossa ukkonen katkoi sähköt muutamilta sadoilta asiakkailta iltapäivällä. Voimassa olivat myös varoitukset rajusta ukonilmasta.

 

 

 

14.08.2014

HURJA UKKOSMYRÄKKÄ JA TROMBEJA

Hurja ukkosmyräkkä pimensi Tampereen taivaan ja piiskasi keskustaa urakalla torstai-iltana.Vesimassat velloivat pitkin kaupungin katuja. Rongankadun alikulku rautatieaseman lähellä tulvi, kun sadevesimassa vyöryi hurjaa vauhtia alas Tammelan suunnasta pengertä pitkin tunneliin. Ohikulkija kertoi Aamulehdelle, kuinka vesi vieritti mukanaan nyrkinkokoisia kiviä, vaikkei kohdalla ollut edes alamäkeä. Myös muun muassa Hatanpään ja Vihilahdentien risteyksessä oli kosolti tulvavettä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoskuurojonot toivat melko rankkojakin paikallisia sateita torstaina. Ukkospuuskat ovat saattaneet aiheuttaa paikoin metsätuhoja.

Ukkoskuurot saivat seurakseen trombeja maan länsirannikolla. Vesipatsas havaittiin ainakin Satakunnassa Luvian edustalla ja Pohjanmaalla Närpiössä. Trombeja kuvattiin useammallakin kameralla.

 

Luvian trombit

Luvian edustalla Satakunnassa torstaina iltapäivällä liikkunut trombi saatiin vangittua kameralle.

- Trombi liikkui Etelä-Piiskerin saaren tuntumassa. Viimeksi olen kuullut tällä seudulla trombihavainnosta pari vuotta sitten, sanoo kuvia ottanut Suvi Taitonen. (Yle)

 

Viisi trombia pyyhälsi Jukan mökin ohi  (Iltalehti)

Porilainen Pekka Nuotio onnistui kuvaamaan luonnonilmiön ennennäkemättömän suuressa koossa mökillään Luvian Kuomoorissa. Päivän aikana mökin läheisyyteen ilmestyi peräti viisi trombia.

- Porissa eräs trombiharrastaja kehotti minua pitämään silmät auki, sillä olen kuulemma aitiopaikalla. Istuskelin pihalla ja katselin merelle, kun sieltä lähtikin tulemaan kauhea pyörremyrsky, Nuotio kertoo.

Nuotion mukaan parhaimmillaan meressä pyöri kaksi valtavaa trombia samaan aikaan. Hän kertoi, että suurin niistä pysyi kasassa jopa varttitunnin nostaen merestä valtavan vesipatsaan.

- Ne tulivat lounaan suunnasta. Kun se isoin pörräsi tuossa, niin pelkäsin sen vievän koko mökin mukanaan, Nuotio naureskeli. Hän kertoi olevansa lintuharrastaja ja liikkuvansa paljon luonnossa. Silti hän ei ole aiemmin törmännyt trombeihin.

- Tämä oli ensimmäinen kerta ja ne olivat vielä mahti-isoja.

 

Ilta-Sanomien versio:

Porilainen Jukka Nuotio istui kalamajansa terassilla, kun yhtäkkiä alkoi tapahtua. Trombit iskivät mökin läheisyyteen kaikkiaan viiteen eri kohtaan niin, että merivesi nousi niiden vaikutuksesta torvella ilmaan. Nuotio kertoi, että hänen silmiensä eteen muodostui kaikkiaan viisi vesipatsasta.

- 2-3 syntyi samaan aikaan ja isoin kesti noin vartin. Se tuli ensin kohti, mutta onneksi kääntyi kuitenkin pohjoiseen, Nuotio kuvailee.

- Siinä oli voimaa. Jos olisi tullut mökin kohdalle, en tiedä, mitä olisin tehnyt.

 

Komeat vesipatsaat hätkähdyttivät - trombeja meren yllä  (MTV)

Laivalla liikkeellä ollut Antti Walden näki tänään useita, jopa kymmenkunta vesipatsasta merellä Eurajoen edustalla lähellä Olkiluodon ydinvoimalaa. Tummasta pilven reunasta alkoi työntyä suppiloita kohti vettä ja ne pyörteilivät merenpinnassa. Waldenin mukaan vesipatsaat ulottuyivat pilvestä veteen asti.

– Vesipatsaita oli 2-3 samaan aikaan ja ne kestivät muutamia minuutteja, enimmillään ehkä kymmenkunta minuuttia. Kun toinen syntyi, toinen kuoli. Lähimmillään olimme ehkä 500 metrin tai kilometrin päässä ja siinä tuntui jo tuuli, kuvailee Antti Walden. Walden oli merellä noin puoli kolmen aikaan iltapäivällä. Sää oli puolipilvinen.

Paljon merellä liikkuva Walden ei ollut aiemmin nähnyt vesipatsaita. Pelottavaksi hän ei kuitenkaan tilannetta kokenut.

– Jännän näköinen juttu ja outoa, että niitä oli niin monta.

 

MTV uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kommentoi:

– Tuntuu, että havaintoja vesipatsaista tulee useammin kuin trombeista, mikä johtuu varmaankin osittain siitä, että merialueella vesipatsaat on helpompi havaita. Lisäksi syyskesällä lämpimät vesialueet synnyttävät herkästi tämänkaltaisia ilmiöitä.

 

Trombi myös Pohjanmaalla Närpiössä  (Yle)

Näyttävä trombi tallentui kameraan Satakunnan lisäksi myös Pohjanmaalla. Trombin kuvannut Kaj Höglund kertoi:

- Olin työmatkalla Vaasasta Kaskisiin tiellä 8, kun huomasin ukkosmyrskyn keskellä läntisellä taivaalla vyörypilvestä esiin tulevan suppilopilven. Pysäytin auton huoltoasemalle Närpiössä ja kaivoin kameran esille. Kuva on otettu idästä länteen puoli kahdentoista aikaan.

Höglundin mukaan suppilopilvi kasvoi, ja lopulta se ulottui maahan saakka.

- Se oli varsin näyttävä ennen häviämistään. Koko näytelmä kesti vain noin 5 minuuttia, hän sanoo.

Näytti siltä kuin trombi olisi ollut aivan Närpiön kaupungin keskustan vaiheilla.

 

Yösalamointia merellä

Parina viime yönä on jyrissyt ja salamoinut runsaasti merialueilla ja rannikoilla lounaasta pääkaupunkiseudulle sekä Porin suunnalle päin. Lämpimän meren päälle kehittyy öisin ukkoskuurosoluja, josta ne kulkeutuvat rannikkoseudulle. Helteisen kesän jäljiltä pintavesi on edelleen jopa 22-asteista. Lämmin meri, sen päällä makaava kostea ilma ja kylmät yölämpötilat ovat omiaan luomaan ukkoskuuroja.

 

 

 

16.08.2014

HURJA TROMBI PYHTÄÄLLÄ

Trombi ilmaantui Pyhtään Munapirtin edustalle kello 11 aikaan, kertoi Crista Wiklund. Hän oli vielä nukkumassa, kun isänsä tuli herättämään ja katsomaan luonnonilmiötä.

- Se kulki aika hitaasti ja kesti noin puoli tuntia. Ensin näytti siltä, että se olisi tullut meidän päälle, mutta sitten väistikin äkkiä vasemmalle ja meni saaren päälle, Crista kertoi näkemästään. Näky oli hurja ja hiukan pelottavakin, esimerkiksi kuinka veneen laiturissa käy.

- En ole koskaan nähnyt tuollaista. Isä on omistanut mökin 18 vuotta eikä hänkään ollut ennen nähnyt mitään vastaavaa.

Pyhtään trombi ei tiettävästä aiheuttanut vahinkoja. Palomestari Ahti Savolaisen mukaan ukkosmyräkkää siellä on ollut, mutta hälytyksiä ei ole tullut. (Ilta-Sanomat)

 

Toinenkin havainto tuli, kun Mika Arvonen näki vesipatsaan Pyhtään saaristossa Ahvenkosken selällä lauantaina aamupäivällä. Alueella ukkosti ja sade oli rankkaa.

- Vesipatsas näkyi merellä 5-7 minuutin ajan. Kuului voimistuvaa suhinaa. Mahtava kokemus, kuvaili Mika Arvonen. (MTV)

 

Trombi Rääkkylän Jänisselällä

Rääkkylän Jänisselällä liikkui lauantaina kello 10 aikaan näyttävä trombi. Trombin huomasi moni alueella liikkunut, ja Karjalainen sai päivän aikana lukijoilta useita hienoja trombikuvia. Yksi kuvan ottaneista oli Katri Viirret.

 

 

 

18.08.2014

SYÖKSYVIRTAUKSIA

Maanantai-iltapäivä Jämsän Hallissa. Sadevesi ropisi katoille, tuuli puhalsi ja ukkonen jyrähteli jossain kauempana. Timo Lehtiö istuskeli kotonaan Keskustiellä, samoin Veijo Pietiläinen läheisellä Manuntiellä. Vähän yli yhden alkoi tapahtua.

– Humahdus vain kuului ja minuutissa kaikki oli ohi, Lehtiö kertoi.

Hänen talonsa katolle saatiin lauantaina viimeisteltyä uudet kattopellit. Nyt niissä on reikä, kun piipunhattu lähti lentoon ja osui uuteen peltiin. Vanhat pellit lensivät pitkin pihaa, mutta eivät onneksi tehneet suurempaa vahinkoa. Puita kaatui reilut kymmenen.

Lähinaapurin pihasta kaatui yksi puu, muuten tienoo näyttää entiseltään. Ainoastaan Lehtiön piha on kuin taistelun jäljiltä. Myräkkä raivasi tiensä läpi Keskustien ja Viertotien heittäen puuta edestään. Manuntiellä tuhojen jäljet näkyvät vielä pitkään.

Veijo Pietiläisen synnyinkodin piha on täynnä puuta. Niitä on nurin toistakymmentä, ikkunapellit ottivat vähän osumaa ja reunaränni repsahti.

– Ihme, ettei talo hajonnut. Raivaamista riittää. Luulin, että se on vain rankka sadekuuro, joka kohisee, mutta se olikin myrsky, Pietiläinen totesi.

 

Syöksyvirtaus kaatoi puita Pyhäjärvellä. Pyhäjärven Suezintiellä siivottiin maanantai-iltana syöksyvirtauksen aiheuttamia vahinkoja. Syöksyvirtaus pyyhkäisi Suezintien yli Tolvanniemeen Pyhäjärven rantaan ja kaatoi puita. Osa jouduttiin raivaamaan pois tieltä ja osa sähkölinjalta. Kaikkiaan puuska kaatoi mennessään kymmeniä puita. Suezintie kulkee Pyhäjärven eteläpuolella järven tuntumassa.

 

 

 

19.08.2014

TROMBIJONO REPI KATTOJA JA KAATOI PUITA POHJOIS-SAVOSSA

Todennäköisesti jono trombeja aiheutti tuhoja  tiistaiaamuna ja aamupäivällä Pohjois-Savossa.

– Riistakoskentiellä katto lähti kahdesta rakennuksesta. Puita kaatui Riistavedellä, Nilsiässä ja Rautavaaralla. Riistavedelle mennyt Vehmersalmen yksikkö joutui raivaamaan tielle kaatuneita puita meno- ja tulomatkalla, kertoo päivystävä palomestari Arto Lappi Kuopiosta.

Rajuilma kulki Rautavaaralta Syvärille Nilsiään ja Riistavedelle, josta se painui kohti Tuusniemeä ja itää. Päivän aikana oli sähkökatkoja alueilla, joilla puita kaatui. Aineellisten vahinkojen laajuudesta ei ole varmuutta. Tietojen mukaan tuulenpuuska vei mukanaan hevostallin peltikaton. Kukaan ei loukkaantunut myräköissä.

 

Päivystävä meteorologi Tuomo Bergman pitää erittäin todennäköisenä, että tuhoja tekivät nimenomaan trombit, vaikkei asiaan aivan täyttä varmuutta olekaan.

– Pitäisi olla silminnäkijähavaintoja pilvestä maahan lähtevästä suppilosta. Myös se, että samalla alueella puut ovat kaatuneet eri suuntiin, on merkki trombista.

Trombien puolesta puhuu ilmatieteen laitoksen tutkahavainnot sekä pelastuslaitoksen havainnot jonomaisesta, kapealla alueella puhaltaneista kovista tuulista.

– Olosuhteet olivat trombien syntymiseen sopivat: oli kosteaa ja tuulet otolliset, Bergman sanoo. (Savon Sanomat)

 

Raju trombi mellasti savolaismiehen pihalla

Trombi iski Iltalehden lukijan Henry Markkasen pihaan Pohjois-Savossa tiistai-iltana yhdeksän aikoihin. Pahan näköisistä jäljistä huolimatta henkilövahingoilta säästyttiin.

- Talo otti osumaa ja koiratarha jäi puun alle, mutta koira oli kopissa ja säilyi hengissä, Markkanen kuvaili tuhoja.

Myös Länsi-Suomen merivartiosto bongasi iltapäivällä trombin Porin lähellä meren yllä. (Iltalehti)

 

Kuukauden sateet paikoin parissa päivässä

Voimakkaat sateet ja ukkoset ovat piinanneet suomalaisia kuluneella viikolla, eikä loppua ollut näkyvissä Ilmatieteen laitoksen ennusteissa. Pohjois-Euroopan yllä pysytteli laaja, hidasliikkeinen matalapaine. Ilmatieteen laitos on varoitellut useampana päivänä rankkasateista ja voimakkaista ukkospuuskista.

Sademäärät ovat olleet suuria etenkin Varsinais-Suomessa ja paikoin Uudellamaalla ja Länsi-Lapissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Somerolla satoi sunnuntaista tiistai-iltapäivään noin 70 millimetriä ja Salossa 55 mm. Kemiönsaaressa satoi maanantaina 40,3 mm.

– Se on paljon vettä vajaassa kahdessa vuorokaudessa. Jos mietitään, että kesäkuukausina kuukauden keskimääräinen sademäärä on tuo 70 millimetriä, niin näin lyhyessä ajassa se on paljon, sanoo Yle Uutisten meteorologi Toni Hellinen.

Epävakainen sää on luonnollisesti haitannut sadonkorjuuta. ProAgrian mukaan puinnit ovat vaikeutuneet etenkin Lounais-Suomessa.

Helsingin Hämeentiellä tulvi kovan sateen jäljiltä tiistaina 19 pv. Kuuden tunnin aikana satoi tosin "vain" 15 mm. (Yle)

 

 

 

26-27.09.2014

KOVIA TUULENPUUSKIA MAALLA JA MERELLÄ

Lännestä saapunut voimakas säärintama sateineen ja kovine tuulineen aiheutti joitakin sähkökatkoksia eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Carunan, Elenian ja Järvi-Suomen Energian alueella oli sähköittä enimmillään 4 000 kotitaloutta puoli yhden maissa yöllä. Suuri osa niistä oli Fortumin siirtoyhtiö Carunalla Espoossa.

Myrskylukemiin yltäviä tuulennopeuksia alettiin mitata perjantai-illan aikana läntisillä merialueilla. Esimerkiksi Kemin Ajoksessa tuuli ujelsi puuskissa 25 m/s ja vastaavia lukemia mitattiin melko yleisesti pitkin rannikkoa. Selkämerelle annettiin varoitus lännen ja luoteen välisestä myrskystä, maa-alueillakin tuuli voisi olla vaarallisen voimakasta.

 

Tuuli yltyi kovimpiin lukemiinsa yöllä. Ahvenanmaan eteläpuolella Lemlandissa mitattiin kovin puuskalukema 29,3 m/s. Suomenlahdella Hangossa oli keskituuli korkeimmillaan 21,7 m/s ja Porvoon Emäsalossa 21,4 m/s. Maa-asemien puuskaykkönen oli Helsinki Kumpula, 20,9 m/s, sisämaan järviasemista Lappeenranta, 21,4 m/s. Keskituuli maa-alueilla oli korkeimmillaan noin 15 m/s.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoi Ylen aamu-tv:ssä lauantaina tuulen olleen niin voimakas, että voidaan puhua nimipäiväkalenterin mukaisesti Vesa-myrskystä. Myrsky saa nimen siitä päivästä, kun se alkaa.

 

 

 

10.12.2014

ETELÄSSÄ JA LÄNNESSÄ MYRSKYSI

Aamusta alkaen lähinnä lounaassa ja lännessä riehunut kova myrsky katkoi päivän mittaan sähköt tuhansilta kotitalouksilta ja yrityksiltä. Lounais-Suomessa sähköt olivat poikki enimmillään noin 5000 asiakkaalta, Uudellamaalla muutamalta tuhannelta ja Keski-Suomessakin 3000, pääasiassa Jyväskylässä. Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla ei esiintynyt laajoja sähkökatkoksia.

Tuuli puhalsi kovimmin Kökarissa, jossa yllettiin puuskassa 30,8 metriin sekunnissa. Keskituulen nopeuksissa päästiin hieman yli 25 m/s. Mantereella puhalsi puuskissa 15-20 m/s voimakkuudella. Matalapaineen keskus pyöri Norjan merellä aiheuttaen kovimmat myrskyt Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Uudellamaalla pelastuslaitos raivasi keskiviikon ja torstain välisenä yönä noin 40 teiden, talojen ja sähkölinjojen päälle kaatunutta puuta, joista suurin osa oli Espoossa ja Hangossa. Vahingot jäivät vähäisiksi. Itä-Uudellamaalla raivaustehtäviä oli kymmenkunta, mutta Helsingissä ei lainkaan.

Myrsky haittasi jonkun verran meriliikennettä. Merenkurkussa peruttiin muutamia laivavuoroja ja Maarianhaminan-Kapellskärin välillä peruttiin Viking Linen Rosellan vuoro.

 

Ukkosta lounaassa (11.12)

Ukkospilvinauha roiski muutamia salamoita mm. Kaarinassa ja Liedossa torstaina aamukahdeksan ja kymmenen välillä. Talviaikaan epätavallinen sääilmiö huomattiin aamuliikenteessä, mutta karkasi Ylen meteorologeilta.

- Sitä ei osaa odottaa ukkosta. Näitä pääsee putkahtamaan ohi, koska päältä oli otettu pois sellainen data, joka olisi näyttänyt, että siellä on ollut ukkosta. Kuuropilvinauha on ulottunut myös tuonne Hankoniemen tietämille ja jossain on ollut niin korkea pilvi, että se on mahdollistanut ukkosen, kertoi Ylen meteorologi Seija Paasonen.