Ennustearkisto

Myrskyennuste 2.-3.11.2020

Last Updated: Sunday, 01 November 2020 18:32
Katsaus

Ei vaaraa

10

Seuraa

55

Varaudu

35

Suojaudu

0

Pohjois-Atlantilla on erittäin voimakas matalapaine, joka voimistaa laajalti pohjoisen Euroopan tuulia. Maanantain ja tiistain aikana etelän ja lännen väliset tuulet ovat puuskissa yleisesti kovia ja paikoin jopa myrskyisiä. Voimakkaimmat puuskat osuvat maan keskivaiheille, jossa yksittäisiä tuulivahinkoja syntyy melko runsaasti. Vahinkojen määrä ja vakavuus jäänee alemmalle tasolle kuin Aila-myrskyssä syyskuussa.

Maanantai 2.11.2020
10 55 35 0

Puuskat 17 - 22 m/s

 

Etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu koko maassa matalapaineen keskuksen ollessa vielä Skandinavian länsipuolella. Voimistumisen yhteydessä Suomessa vallitsee melko voimakas alatroposfäärin lämmin advektio ja lisäksi koko maahan leviää laaja rintamasadealue. Nämä tekijät leikkaavat puuskilta rajuimman terän.

 

Puuskat ovat voimakkaimpia illalla maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla (erityisesti Turku-Kajaani-linjan länsipuoli ja Pohjanlahden rannikkovyöhyke). Myrskypuuskia voi esiintyä etenkin rannikon läheisyydessä. Puuskat aiheuttavat paikoin yksittäisiä vahinkoja, joskin laajoilta yhtenäisiltä vahinkoalueilta säästytään. Pieniä vahinkoja voi kertyä lukumääräisesti runsaasti.

Tiistai 3.11.2020
30 60 10 0

Puuskat 15 - 20 m/s

 

Tuulitilanne jatkuu pitkälle tiistain puolelle, mutta rintamavyöhykkeen ja sadealueen jälkipuolella (maan etelä- ja keskiosassa) tuulensuunta kääntyy länsilounaaseen.  Alatroposfäärin termodynaamiset olosuhteet muuttuvat rajuille tuulenpuuskille otollisemmiksi, mutta toisaalta alatroposfäärin virtaukset heikkenevät. Likimain keskipäivään saakka maan etelä- ja etenkin keskiosassa puuskat saattavat lähennellä paikoin 20 m/s:ia. Tuulitilanne on ohi viimeistään iltapäivän aikana, joten Aila-myrskyn tapaan voimakkaiden puuskien aikajakso venyy varsin pitkäksi.

 

Sunnuntai-illan ennusteiden valossa tuleva myrsky vaikutti kaiken kaikkiaan melko tavanomaiselta syysmyrskyltä jollaisia esiintyy vuosittain ainakin kerran. Vaikutukset jäävät kokonaisuudessaan Aila-myrskyä vähäisemmiksi, mutta sähköttömiä talouksia kertyy hyvin todennäköisesti muutama kymmenen tuhatta ja pelastustoimen tehtävä useita satoja. Vaikutusalueen laajuus ja tuulitilanteen pitkä kesto lisäävät kokonaisvaikutusta ja hidastavat vahinkoja korjaamista.

 

Lisäksi sadetta kertyy maanantai-illasta alkaen hyvin runsaasti maan keski- ja pohjoisosaan. Sade tulee pääosin vetenä ja sitä kertyy eniten Vaasa-Kuopio-linjan pohjoispuolelle, paikoin jopa 40-50 mm/vrk. Sade voi aiheuttaa jokien tulvimista alaville alueille sekä pieniä taajamatulvia siellä, missä puista pudonneet lehdet tukkivat hulevesikaivojen kansia.

Keskiviikko 4.11.2020
0 0 0 0

Puuskat ... m/s

 

Ei ennustetta

Torstai 5.11. - Sunnuntai 9.11.2020
0 0 0 0

Ei ennustetta

Seuraavat 7 vuorokautta (10.-16.11.)

Ei ennustetta

Pitkää myrskyennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
Päivitetty 1.11.2020 klo 18:30 /AJP

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 12:17
коли закінчиться війна в україні передбачення скільки триватиме війна в той день коли закінчиться війна
Quote