Ennustearkisto

Myrskyennuste 18.-19.11.2020

Last Updated: Tuesday, 17 November 2020 22:06
Written by A-J Punkka
Katsaus

Ei vaaraa

10

Seuraa

40

Varaudu

40

Suojaudu

10

Merkittävä ja vaaraa aiheuttava tuuliepisodi odotettavissa. Pohjois-Atlantin myrskyrata kurottaa Fennoskandiaan, jonka ylle siirtyy erittäin barokliininen vyöhyke sekä voimakas ylätroposfäärin suihkuvirtaus (tuuli jopa yli 75 m/s). Keskiviikkona myrskykeskus liikkuu Suomen pohjoispuolitse ja sen yhteydessä puuskat ovat myrskylukemien tuntumassa maan kaakkoisosassa. Torstaina muodostuu voimakas matalan osakeskus, joka liikkuu maamme poikki itään. Samalla myrskypuuskia esiintyy yleisesti etenkin maan keskiosassa. Keskiviikon tuulten vaikutukset jäävät tavanomaisen syysmyrskyn tasolle, mutta torstaissa on aineksia laaja-alaisiin vahinkoihin.

Keskiviikko 18.11.2020
40 55 5 0

Puuskat noin 20 m/s

Hanko-Mikkeli-linjan kaakkoispuoli

 

 

Jäämeren matalapaineen okluusiorintama ylittää Suomen varhain keskiviikkona. Rintaman yhteydessä eteläiset tuulenpuuskat yltävät maan kaakkoisosassa noin 20 metriin sekunnissa. Stabiilihko alatroposfäärin kerrostuneisuus heikentää puuskaisuutta, mutta tuuli on silti riittävän voimakas aiheuttamaan kohtalaisen määrän yksittäisiä vahinkoja. Myös sähkökatkoja esiintyy erityisesti sisämaassa, mutta katkot lienevät pääosin varsin lyhyitä. Tuulihuippu on ohi jo aamupäivän aikana, minkä jälkeen vahinkoja päästään korjaamaan.

Torstai 19.11.2020
10 40 40 10

Puuskat 20 - 25 m/s

Likimain linjalla Kaskinen-Kuhmo

 

Lounaisen ylätroposfäärin suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisvyöhykkeellä alkaa esiintyä syklogeneesiä, joka johtaa osakeskuksen muiodostumiseen Keski-Ruotsiin. Tästä osakeskus etenee Perämerelle ja siitä edelleen Pohjois-Pohjanmaalle.

 

Tilanteen voimakkaimmat tuulet esiintyvät osakeskuksen eteläpuolella sekä erityisesti osakeskuksen lounaisessa neljänneksessä. Kartalla tämä alue sijoittuu Selkämeren pohjoisosasta kohti Kainuuta ulottuvalle vyöhykkeelle. Lännen ja lounaan väliset myrskypuuskat ovat siis todennäköisimpiä Pohjanmaan, Satakunnan pohjoisosan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen pohjoisosan, Pohjois-Savon ja Kainuun alueella. Erityisesti tämän vyöhykkeen länsiosassa saatetaan lähennellä jopa 25 m/s:n rajaa (ylityksen todennäköisyys 20-50%). Tuulihuippu saavutetaan lännessä keskipäivän jälkeen, mutta Kainuussa vasta illalla. Myös em. alueen eteläpuolella, erityisesti maan lounaisosassa puuskat ovat 20 m/s:n tuntumassa. Alatroposfääri on keskiviikkoa selvästi paksummassa kerroksessa sekoittunut, mikä mahdollistaa rajumman puuskaisuuden. Tilanne on ohi suunnilleen vuorokauden vaihteessa.

 

Mikäli edellä mainittu skenaario toteutuu, tuuli aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia etenkin tuulisimmalla alueella. Alueen laajuus huomioiden pelastustoimelle kertynee kaikkiaan yli tuhat tehtävää ja sähkökatkoja kokevien talouksien määrä voi ylittää 50 000 rajan. Tuulisimmalla alueella on syytä paikoin varautua useiden päivien sähkökatkoihin.

 

Tilanteessa on edelleen epävarmuuksia puuskahuippujen suhteen sekä siinä, kuinka paksu rajakerros on. Tässäkin tilanteessa on syytä huomioida, että jo 2-3 m/s erot puuskanopeuksissa heijastuvat vaikutuksiin erittäin paljon. Ennustetta päivitetään seuraavan kerran ke-iltana.

 

 

Perjantai 20.11.2020
95 5 0 0

Puuskat 14 - 18 m/s (Lapin pohjoisosa)

Lauantai 21.11. - Tiistai 24.11.2020
0 0 0 0

Ei ennustetta.

Seuraavat 7 vuorokautta (25.-1.12.)

Ei ennustetta.

Pitkää myrskyennustetta päivitetään keskimäärin yksi-kaksi kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
Päivitetty 17.11.2020 klo 22:00 /AJP

Comments  

#1 Hung 2021-06-12 03:04
My partner and I stumbled over here
from a different web address and thought I
may as well check things out.
I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page again.

My page - Nicholas Ashley: https://www.youtube.com/embed/bunvyr4JBnY
Quote