Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 10.8.-16.8.2017

Last Updated: Wednesday, 09 August 2017 22:44
Written by A-J Punkka

Torstai 10.8.

Ukkosen todennäköisyys 40 - 60 %

 

Lyhyt yläsola ylittää Suomen torstain kuluessa. Pintamata etenee Keski-Ruotsista maan pohjoisosaan. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan keski- ja pohjoisosassa. Kapeahko kostean ilman kieleke on iltapäivällä maan keskiosassa. Kuuropilviä kehittyy etenkin iltapäivällä kostealle vyöhykkeelle maan keskiosaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Yläsolaan liittyy voimakas keski- ja ylätroposfäärin virtaus, minkä seurauksena em. alueen kaakkoisosassa vallitsee melko voimakas tuuliväänne sekä matalassa että paksussa kerroksessa. Näin ollen Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella ei voida sulkea pois supersolujen esiintymismahdollisuutta. Voimakkaimpiin ukkospilviin saattaa liittyä yli 15 m/s puhaltavia ukkospuuskia sekä yli 2 cm kokoisia rakeita. Yksittäisen trombinkin mahdollisuus on olemassa. Kaiken kaikkiaan vaaraa aiheuttavan sään alueellinen peittävyys tulee olemaan kuitenkin pieni.

 

Tilanteen merkittävin epävarmuus liittyy pilvisyyteen, joka saattaa olla runsasta ja estää lämpötilan nousua. Tässä tapauksessa toteuma tulee olemaan vaisu eikä vaaraa aiheuttavaa säätä juurikaan esiinny.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
60 Seuraa
40 Ei vaaraa
Perjantai 11.8.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Suomeen saapuu heikko väliselänne. Keskitroposfääri on stabiili lähes koko maassa ja alatroposfäärin kosteusmäärät ovat varsin niukkoja kautta maan. Syvän kostean konvektion osalta perjantaista tulee välipäivä lähes koko maassa.

 

Samanaikaisesti Baltiaan leviää etelästä erittäin kosteaa ja ukkosherkkää ilmamassaa. Perjantain syvä kostea konvektio, sen voimakkuus ja laajuus tulevat vaikuttamaan viikonlopun sään kehitykseen Suomessa. Erityisesti järjestelmätason konvektio, mikäli sellaista esiintyy, tulee lisäämään ennusteen epävarmuutta Suomessa.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Lauantai 12.8.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Ennusteessa merkittäviä epävarmuuksia

 

Lännestä on lähestymässä yläsola ja samanaikaisesti yläselänne Suomen itäpuolella vahvistuu. Sola saa Suomen eteläpuolella olevan kuuman ja kostean ilmamassan liikkeeseen. Ke-illan mallit olivat kuitenkin eri mieltä siitä, mikä tämän ilmamassan reitti pohjoiseen ja koilliseen tulee olemaan. Osa malleista toi kostean ilman sektorin Suomeen ja osa kuljetti sektorin maan kaakkoisosaa viistäen koilliseen. Aikataulun osalta mallit ollivat kuitenkin yksimielisiä: Suomen osalta tilanne tulee olemaan ohi viimeistään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

 

Ilmamassan ominaisuudet ovat pohjoisiin oloihin niin rajut, että rajakerrokseen juurtuneen syvän kostean konvektion esiintyminen tulee olemaan vaikeaa. Tilanne on vahvasti tulpattu, minkä seurauksena Suomen puolella saatetaan kokea "ainoastaan" salamoivaa kohokonvektiota kostean ilman sektorin etuosassa. Lisäksi kesä on edennyt jo siihen pisteeseen, että ennustetun kaltaiset ilmamassat liukuvat meille usein erittäin runsaan pilvisyyden kera. Mallien reittierojen, yläinversion vahvuuden ja mahdollisen runsaan pilvisyyden vuoksi ennusteen epävarmuudet ovat huomattavat. Oman lisämausteensa saattaa tuoda tilanteen vahvahko dynamiikka, mikä voi etenkin Baltiassa johtaa merkittävään vaaraa aiheuttavan sään episodiin. Joka tapauksessa, ennusteparametrien arvot edustavat Suomen oloissa selvästi rajua äärilaitaa, josta etenkin keskikesällä seuraa lähes väistämättä merkittäviin vahinkoihin johtava tilanne.

 

Ennustetta tarkennetaan tulevissa päivityksissä.

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
10 Varaudu
40 Seuraa
50 Ei vaaraa

Sunnuntai 13.8. -

Keskiviikko 16.8.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 9.8.2017 klo 22:30 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 14:15
коли закінчиться війна в україні 2022 передбачення коли закінчиться війна в україні скільки триватиме війна в україні
Quote