Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 4.6.2011

Last Updated: Saturday, 04 June 2011 20:44
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Lakkiaispäivänä kylmä rintama matkaa vauhdilla Suomen yli itään. Sen yhteydessä lähinnä entisen Oulun läänin alueella kehittyy ukkoskuuroja, joissa voi esiintyä paikallisesti vahinkoa aiheuttavia puuskia.

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Lauantaille mentäessä etelästä ulottuu korkean selänne Suomen ylle. Päivän mittaan se matkaa kaakkoon Norjanmereltä saapuvan yläsolan tieltä. Solaan liittyen riskialueella esiintyy päivän aikana keskitroposfäärissä kylmää advektiota, joka kasvattaa lämpötilavähetettä syvälle kostealle konvektiolle suotuisammaksi. Samalla tuulikenttä troposfäärissä voimistuu luoteen yläsolan ja kaakon selänteen välillä.

Norjanmeren koillisosassa olevaan pintamatalapaineeseen liittyvä kylmä rintama on nopeassa liikkeessä Fennoskandian yli ja se saapuu Pohjanmaan rannikolle iltapäivällä. ”Paras” kosteuden ja lämpötilavähetteen alue osuu rintaman yhteyteen maan keskivaiheilla kartan osoittamalla alueella.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Lauantaina mahdollista vahinkoa aiheuttavat ukkoskuurot painottuvat varsin pienelle alueelle, suurin piirtein entiseen Oulun lääniin. Luoteesta saapuvan kylmän rintaman etupuolella ilmamassa on varsin lämmintä ja aivan rintaman tuntumassa kosteutta riittää juuri ja juuri tarpeeksi syvälle kostealle konvektiolle.

Lauantai edustaa melko tyypillistä ”high shear-low cape” -tilannetta, jossa ukkosille tarjolla oleva energia on varsin vähäistä, mutta tuuliväänteet kompensoivat vahinkonäkökulmasta tuota puutetta. Tällaisina päivinä on usein riski, että lopulta ukkosille ei riitä tarpeeksi energiaa ja tilanne jää ennustettua vaisummaksi.

Kylmän rintaman tarjoaman voimakkaan pakotteen ja lähes koko troposfäärissä suorien, rintamaa kohtisuoraan olevien tuuliväännevektorien vuoksi pohjois-etelä-suuntainen ukkoskuuronauha on mahdollinen. Tällöin melko voimakkaat ukkospuuskat (~20 m/s) ovat päällimmäinen ukkosiin liittyvä vaaratekijä. Paikallisia tuulivahinkoja voi siis esiintyä ja niinpä alhainen vaarataso 1 annettiin.

Epävarmuustekijöinä ovat tällä kertaa varsin marginaalinen määrä konvektion käytettävissä olevaa energiaa, joka voi ennakoitua vähäisemmän kosteuden vuoksi jäädä liian alhaiseksi. Lisäksi runsaampi pilvisyys riskialueella ennen rintaman saapumista heikentää ukkosriskiä.                                                           

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 100...300 J/kg, Shear1km ~10 m/s, Shear6km 15...22 m/s, MIXR500m ~8 g/kg

Add comment


Security code
Refresh