1994 Ylivieskan trombi, Pohjois-Savon raju yöukkonen

Last Updated: Saturday, 26 October 2019 15:54
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1994

 

 

 

20.05.1994

KEVÄTMYRSKY RIEHUI

Myrsky kaatoi perjantaina kymmeniä puita ja repi irti peltikattoja Helsingissä. Pelastuslaitos oli työllistetty koko päivän, sillä hälytyksiä tuli toinen toisensa perään. Kaatuneet puut aiheuttivat vahinkoja sähkölinjoille ja ulkoiluteille, mutta pahoja henkilövahinkoja ei tullut poliisin tietoon.

Espoon Haukilahdessa poliisi ehti käynnistää etsinnät, kun myrsky kaatoi kumoon 15-vuotiaan pojan optimistijollan. Toinen veneilijä pelasti kuitenkin veden varaan joutuneen nopeasti.

Yöllä alkaneen tuulen voimakkuus vaihteli päivän aikana 12-17 metriin sekunnissa. Rajut puuskat aiheuttivat hankaluuksia myös pelastuslaitoksen tikasautoille, jotka eivät voi toimia, jos tuuli yltyy liian kiivaaksi. Tikasautoa olisi tarvittu myrskyssä repeytyneiden peltikattojen korjaamisessa ja vaarallisesti nojalleen jääneiden puiden kaatamisessa.

 

 

 

16-17.07.1994           

KOVIMMAT UKKOSET KUUTEEN VUOTEEN

Lähes kaksi viikkoa kestänyt pouta- ja hellejakso päättyi viikonloppuna rajuihin ukkossateisiin. Neljänä edellisenä päivänä lämpötila kohosi yli 30 asteen mm. Lahdessa. Lauantaina salamoi ja jyrisi lähes koko maassa pientä etelärannikon kaistaletta ja itäisintä Suomea lukuun ottamatta. Sunnuntaina ukkoskuurot keskittyivät Itä-Suomeen.

Ilmatieteen laitokselta varsinkin lauantain ukkosia luonnehdittiin poikkeuksellisen voimakkaiksi. Laitoksen salamalaskuri sai päivän saldoksi noin 10 000 maasalamaa Etelä- ja Keski-Suomesta, Oulun läänistä, Etelä-Lapista sekä Baltiasta.

Viikonlopun salamasaldo oli yhteensä 12 000 iskua. Viimeksi yhtä raju ja laaja ukonilma on koettu Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun lopulla 1988. Eniten salamoita esiintyi Itä-Suomessa linjalla Kotka-Kajaani. Sunnuntaina 17. päivä rekisteröitiin yhden tunnin aikana Saimaan alueella 1400 salamaa. Ukkoskeskittymiä oli myös Seinäjoki-Kauhava-linjalla, Turun saaristossa ja Hankoniemen-Suomenlahden alueilla.

 

Rakennuspaloja, maastopaloja, sähkökatkoja

Ukkonen aiheutti eri puolilla maata runsaasti rakennus-, muuntaja- ja metsäpaloja sekä sähkö- ja puhelinlinjavaurioita. Kuopion seudulla salama sytytti lauantai-iltana seitsemän rakennusta. Sähkökatkokset haittasivat muun muassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Viikonvaihteen aikana oli ajoittain rikki useita pieniä puhelinkeskuksia ainakin Kuopion, Oulun, Savonlinnan, Lappeenrannan ja Vammalan suunnilla.

Pohjois-Hämeessä ja Itä-Satakunnassalauantai-iltapäivällä riehunut voimakas ukkosmyrsky aiheutti monenlaisia vahinkoja. Myrsky alkoi Pohjois-Hämeessä puoli kahden aikoihin ja kiertyi myöhemmin lännen kautta etelään.

Huittisissa peukalon päätä suuremmat rakeet pommittivat autoja ja lakoonnuttivat viljaa. Huittisten palopäällikön mukaan yhtä voimakasta ukkosmyrskyä ei paikkakunnalla ole koettu miesmuistiin. Ukkonen vahingoitti myös sähkölinjoja ja muuntajia. Sähköt olivat poikki monin paikoin ja puhelimet mykkinä. Salama iski erään omakotitalon antennista sisään.

Salamat sytyttivät myös lukuisia kesämökkejä, navettoja, latoja ja metsää. Esimerkiksi Ruoveden palokunnalla oli iltapäivän aikana kolmetoista lähtöä. Punkalaitumella salama vaurioitti rivitaloa ja palokunta joutui myös sammuttamaan omakotitaloa.

 

Päijät-Hämeessä  Lahden aluehälytyskeskukseen tuli kolmisenkymmentä hälytystä lauantaina. Päijänteen Nahkiaissaaressa huvila paloi kokonaan omistajan ollessa Helsingissä. 1,5 hehtaaria mäenlakea tuhoutui Iitin ja Heinolan mlk:n rajamaastossa salaman iskettyä puuhun mäen päällä ja sytytettyä palon.

Lahden Ahtialassa ja Hollolan Miekkiössä ukkosmyrsky kaatoi puita ajoteille, sähkölinjoille ja ainakin yhden talousrakennuksen päälle. Raivaustöihin Ahtialassa osallistunut Raimo Hoikkala arveli ukkosmyrskyn olleen viiden minuutin ajan "lähes Maire-myrskyn veroinen".

- Aluksi oli hirveä kohina, sitten tuli vettä, ukkonen jyrisi ja salamoi. Puut taipuivat puolelta toiselle.

 

Mikkelin seudulla syttyi viikonlopulla useita rakennus-, maasto- ja muuntajapaloja. Ukkonen aiheutti myös useita pieniä maastopaloja Lappeenrannan ja Savonlinnan seuduilla. Etelä-Savossa palokunnat torjuivat myös vesivahinkoja. Lappeenrannassa palokunta pumppasi sunnuntaina puoliltapäivin vettä kerrostalon pihasta.  Vesivahingoilta vältyttiin, vaikka vettä oli rappukäytävässä lähes kellarin oven korkeudelta.

Pallosalama sytytti rivitalohuoneiston ullakon varhain sunnuntaiaamuna Haminan Tallinmäessä. Palosta aiheutui parinsadan tuhannen markan vahingot. Salama pyöri ja paukkui huoneissa, mutta ei särkenyt mitään ja huoneistossa olleet neljä ihmistä säilyivät vahingoittumattomina. Salama iski aluksi rivitalon vieressä kasvavaan mäntyyn, josta se kimposi katolle ja ilmeisesti tuuletuskanavista sisään.

Anjalankoskella salama sytytti sunnuntai-iltapäivällä metsää viiden hehtaarin alueelta. Sammutukseen osallistui neljän vapaapalokunnan yksiköitä ja 30 miestä. Sunnuntai-iltana Kuhmon palokunta sammutti kahta salaman sytyttämää metsäpaloa. (HS/ESS)

 

 

 

31.7-1.8.1994           

TUHANNET SALAMAT ISKIVÄT POHJOIS-SAVOSSA

Näin otsikoi Savon Sanomat sunnuntain ja maanantain välisen yön valoshowta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Savossa tehtiin Suomen ukkosennätys. Ilmatieteen laitoksen salamalaskuri paikansi koko maassa sunnuntaina 10 000 iskua. Ylimeteorologi Tapio Tuomi arvioi, että jopa puolet tuosta määrästä iski Kuopion ja Varkauden ympäristössä 50 km:n levyiselle ja 100 km pitkälle alueelle. Sunnuntai oli pahin yksittäinen vuorokausi Suomessa sinä aikana, jolloin salamat on virallisesti mitattu vuodesta1987 alkaen.

Ukkonen riehui Kuopion seudulla voimakkaana jo edellisenäkin yönä ja puhelinliikenteen häiriöitä korjattiin koko sunnuntaipäivä. Aluehälytyskeskukseen tehtiin viikonvaihteen aikana 14. toimialueen kunnasta kaikkiaan 52 hälytystä. ”Kahteenkymmeneen vuoteen ei ole ollut vastaavaa viikonloppua”, sanoi palopäällikkö Jorma Westerholm.

 

Iso tulipalo Kuopiossa

Suurin yksittäinen vahinko tapahtui Niiralan Kulman talossa Kuopion keskustassa. Palo alkoi 3.30, kun salama iski ironisesti palokunnan suurhälytyssireeniin. Ensimmäisen hälytyksen tehnyt Timo Korhonen näki iskun kaukaa Karjalankadulta ja kuvaili sitä räjähdysmäiseksi. Kohdan ympäriltä nousi liekit välittömästi ja hänestä näytti, että iskun voimasta myös lensi jotain. Ukkosenjohdatinkaan ei pidätellyt voimakasta iskua.

Talon asukkaat kuvasivat onnettomuusyötä "kammottavaksi". Kaikki asukkaat kertoivat kuulleensa kovan paukahduksen tai sarjan paukahduksia. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta kahden ylimmän kerroksen 18 huoneiston asukkaat jouduttiin evakuoimaan.

- Heräsin hirvittävään pamaukseen mutta vedin peiton korville. Lähdin katsomaan, kun ikkunasta kuului kova huuto. Yläkerran väki tömisti rappusissa, ja sitten soitti palomies ovikelloa ja pyysi poistumaan heti, F-rapun neljännessä kerroksessa asuva Eila Kahama-Räsänen kertoi.

Palossa tuhoutui kokonaan palomuurien rajaama osa ullakkoa. 46 asunnon ullakkovarastot paloivat täysin. Huoneistoihin palo ei levinnyt, mutta ne kärsivät vesi- ja savuvaurioista. Palon sammutukseen osallistui 11 yksikköä ja 35 miestä Kuopion palokunnasta ja vapaapalokunnasta. Aineelliset vahingot arvioitiin ainakin kahdeksi miljoonaksi markaksi.

 

Koko maakunta Suonenjoelta aina Rautavaaralle asti kärsi puhelin- ja sähkökatkoksista ja yksittäisistä tulipaloista.

Rissalan lentosääasemalla syntyi uusi vuorokautinen sade-ennätys, 93,4 mm. Sade saatiin neljän aamuyön tunnin aikana. Lehtitiedoissa mainittiin sateiden tulleen ilman myrskytuulia, jonka johdosta viljat lakoontuivat yllättävän vähän. (Savon Sanomat).

 

Helsingin Sanomat aiheesta:

SALAMOINTI VALVOTTI KUOPIOLAISIA. 5 MILJOONAN VAHINGOT

Ukkonen jylisi ja salamoi Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa poikkeuksellisen voimakkaasti maanantain vastaisena yönä. Ilmatieteen laitoksen salamalaskurista saatiin tulostettua lähes 10 000 salamaniskua, vaikka tulostimen paperi menikin rikki.

- Paperi kului yksinkertaisesti rikki, kun tulostin nakutti jatkuvasti, päivystävä meteorologi Petri Takala sanoi.

Ukonilma koetteli jälleen erityisesti Kuopion seutua. Ihmiset valvoivat ukkosen takia jo toisen yön peräkkäin. Kumistelu alkoi sunnuntaina kello kuuden maissa illalla. Tykistötulta muistuttavaksi keskitykseksi se yltyi puolen yön maissa ja laukesi aamuyöstä kello kolmeen mennessä, jolloin lännestä tullut ukkosrintama siirtyi Kuopiosta itään.

- Näin voimakasta rajuilmaa ei kukaan muista. Puijo ja Kallavesi tavallisesti suojaavat. Nyt ukkonen pyyhki kahteen kertaan läpi kaupungin, osastonjohtaja Olavi Nikkanen Kuopion energialaitoksen sähköverkosto-osastolta kertoi.

 

Viikonvaihteen ukkosmyrskyt aiheuttivat palopäällikkö Jorma Vesterholminmukaan Kuopion aluehälytyskeskukselle 14 kunnan yhteistoiminta-alueella yhteensä 52 lähtöä. Niistä yli kaksikymmentä oli tulipaloja. Yleensä viikonloppuna on vain pari lähtöä. Ukkosvahingot nousevat Vesterholmin arvion mukaan noin viiteen miljoonaan markkaan. Kallein lasku tuli sunnuntain vastaisena yönä salaman sytyttämästä Niiralan Kulman vuokratalon ullakkopalosta.

Maanantain vastaisen yön ukkosmyrsky katkaisi Kuopiossa muun muassa puoleksi tunniksi sähköt koko keskikaupungin alueelta ja mykisti satoja puhelimia. Myös metsää ja latoja paloi sekä useita omakotitaloja syttyi tuleen.

Puhelinkeskusviat saatiin tiistaiksi korjattua. Pahimmillaan puhelinyhdistyksen alueella oli 3 000 puhelinta mykkänä.

 

Myrsky oli hukuttaa kylän Toholammilla

Neljä tuntia raivonnut ukkosmyrsky oli hukuttaa toholampilaisen Määtäälän kylän sunnuntaina. Vesi nousi taloihin ja karjarakennuksiin, kasteli kellarit, katkoi teitä ja mykisti puhelimia.

Korkeimmalle vesi nousi Pentti Lintilän talossa, missä se huuhtoi ikkunalautoja. Salonpuron varressa sijaitseva Lintilöiden sauna ui savupiippua myöten. Kun myrskyn nostama tulva oli laskenut metrin verran, oli rantasauna vielä räystäslautoja myöten vedessä. Autotallissa ollut uusi ajokki kastui ikkunoita myöten. Asuinrakennuksessa vettä oli metrin verran useita tunteja.

- Palokunta ei voinut muuta kuin huolehtia taloihin saarroksiin jääneiden turvallisuudesta. Pahimmissa paikoissa talonväki istui ikkunalaudoilla. Me toimitimme veneellä ruokaa ja kävimme katsomassa. Vasta sateen tauottua kannatti ryhtyä pumppaamaan rakennuksista vettä, kertoi palopäällikkö Markku Heinänen. Korkeimmillaan vesi kävi yli kahden metrin korkeudessa.

Lintilöiden tila on Toholammin ja Lestijärven välisen tien varressa. Heinäsen mukaan vanhat tierummut on mitotettu vetämään hitaammin valuvia sadevesiä. Nykyisin, kun kaikki pellot on salaojitettu, tierummut tukehtuvat kun sadevedet ryöpsähtävät pelloilta. Tien penkereistä syntyy tulva-altaita.

 

IHME JUTTU

Salama tappoi miehen, hopeakoru pelasti vaimon

Salama tappoi miehen sunnuntaina aamuyöstä Polvijärven Rauanjoella Pohjois-Karjalassa. Miehen kanssa 90 asteen kulmassa nukkunut vaimo pelastui ilmeisesti hopeakorunsa ansiosta.

Pyhäselkäläinen aviopari oli ajanut lomaretken päätteeksi miehen isän huvilalle. Vaimo heräsi keskellä yötä päänsärkyyn ja pahoinvointiin, mutta jatkoi uniaan.

Aamupäivällä nainen heräsi karmeaan näkyyn. Mies vierellä oli kuollut, oma tukka ja kulmakarvat kärventyneet, naama musta ja hopeinen koru kaulalle sulanut. Koru hyvänä sähkönjohtajana ilmeisesti pelasti naisen hengen.

Poliisi totesi salaman lyöneen mökin vieressä neljään mäntyyn, joista lähin oli puolen metrin päässä mökistä. Mökkiin mökkiin salama oli päässyt männyn juuria pitkin. Mökissä salama oli noussut pariskunnan vuodesohvaan, mutta mökki ei syttynyt kokonaan tuleen. Onnettomuudessa surmansa saanut mies oli 34-vuotias ja vaimo 29.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkonen riehui aamuyöstä rajuimmin Kuopion ja Jyväskylän seuduilla. Sunnuntai-iltana ukkonen sytytti paloja mm. Kuopion ja Suonenjoen tienoilla. Sunnuntain mittaan ukkonen kierteli Kuopio-Jyväskylä-linjan pohjoispuolella. Salamointia oli myös Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Oulun seudulla. Rajuimmat ukkoset olivat kuitenkin rajan takana Kannaksella ja Virossa. (HS)

 

 

 

02.08.1994

RAJU UKKOSMYRSKY RIEHUI ETELÄ-KARJALASSA

Lähes puoli vuorokautta raivonnut ukkosmyrsky työllisti Lappeenrannan kaupungin ja lähikuntien palokuntia tiistaiaamuna. Vakavilta vahingoilta vältyttiin, vaikka salama pudotti miehen rakennustelineiltä, ajelehtivia veneitä etsittiin myrskyssä ja tulipaloja syttyi maaseudulla ja kaupungissa.

Rankkasade tukki myös katuja, täytti kellareita, nosti viemärivedet uima-altaaseen ja syövytti tienpenkereitä sekä kasasi maata ajoväylille. Puhelinyhteydet olivat salaman vuoksi poikki ainakin kuudessa paikassa, hälytyssireenit soivat omia aikojaan tai mykistyivät, sulakkeet lentelivät sähköpäätauluista, pistorasiat sylkivät tulta ja kodinkoneita vioittui. Kiivaimman räiskinnän aikana ihmiset jopa hakivat turvaa Lappeenrannan paloasemalta.

Virolahdella puolenpäivän jälkeen salamaniskusta syttynyt tulipalo tuhosi tyhjillään olleen Ravijoen nuorisoseuran talon. Haminassa ukonilma taas aiheutti vakavia vesivahinkoja useille kiinteistöille. Palolaitoksen koko pumppauskalusto oli monen tunnin ajan pumppaustehtävissä kymmenessä kohteessa yhtä aikaa.(HS)

 

 

 

03.08.1994

SALAMAN ISKUN AIHEUTTAMA SÄHKÖKATKOS pysäytti Neste Oy:n tuotantolaitoksen keskiviikkona. Laitosten ulkopuolelle dramaattiselta näyttänyt tilanne ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Kaasuvaaran takia jouduttiin kuitenkin rajoittamaan liikennettä. Salama iski tuotantolaitoksilla sähkölinjoihin keskiviikkona hieman ennen puoltapäivää ja aiheutti täydellisen sähkökatkoksen. Öljynjalostamon ja petrokemiantehtaiden tuotanto pysähtyi välittömästi.

Häiriön takia kaasuuntuneita aineita jouduttiin soihduttamaan tavallista runsaammin. Vahingot eivät lopulta olleet pientä tulipaloa suurempia. Tuotantolaitosten yksiköiden käynnistäminen aloitettiin välittömästi.

 

Tulva hukutti auton

Hyvinkäällä henkilöauton naiskuljettaja joutui pelastautumaan uimalla rankkasateen piirittämästä autosta keskiviikkona. Notkelmaan kertynyt vesi sammutti auton moottorin ja vettä tuli niin paljon, että se lopulta peitti kokonaan pysähtyneen auton. Tapaus sattui Hyvinkään keskussairaalan lähellä Hangon radan alikulkukäytävässä kello 13:n aikoihin. Pian sateen loputtua notkelma tyhjentyi. Paikassa on ollut tulvia aiemminkin. (HS)

 

 

28.08.1994

ÄKKIMYRSKY HAJOTTI RAKENNUKSIA YLIVIESKASSA

Tuhoisa, pyörremyrskyn kaltainen sademyrsky yllätti sunnuntaiaamuna kello kuuden aikaan Ylivieskan Huhmarin kylän. Pienellä alueella vain pari minuuttia kestänyt myrsky eteni noin 350 metrin pituisena ja 150 metrin levyisenä rintamana lounaasta koilliseen.

 

Pahiten se riehui Markku Päivärinnan ja Martti Päivärinnan pihapiireissä ja niiden lähistöillä. Ehkä kymmenen muuta tilaa kärsi pienempiä vaurioita. Yhden tilan navetan katto irtosi samoin kuin rehusiilon katto. Savupiiput ovat hajonneet parista talosta ja ovia on lentänyt useammasta. Kaksi pelastusyksikköä lisävoimineen eli yhteensä viitisentoista miestä raivaa aluetta ja raivaustyöt kestänevät iltaan saakka. Henkilövahingoilta kuitenkin säästyttiin.

 

Markku ja Elina Päivärinnan tilalla mylläkkä hajotti tuusan nuuskaksi yli 300 neliön uudehkon konehallin sekä korjaamorakennuksen kivijalkaan asti, vei rehusiiloista katot, osan navetan kattoa ja hajotti päärakennuksesta savupiipun. Emäntä Elina Päivärinta kuvasi sunnuntaiaamun herätystä kotitilallaan Ylivieskassa:

- Minä luulin, että nyt tuli maailmanloppu. Oli se niin hirveää. Heräilin ennen aamukuutta; silloin alkoi tuntua, että tuuli tulee ikkunoiden ja seinien läpi sisään. Rupesin keräämään lapsia turvaan. Ajattelin, että kaikki neljä lasta nyt kellariin.

- Mies katsoi ulos ikkunasta ja sanoi, että konehalli kaatuu. Minä siihen, että eihän se voi. Kaatuihan se. Isot männyt menivät ryskyen nurin. Katoista rupesivat pellit lentelemään. Ne lensivät satojen metrien päähän.

 

Myrsky iski rajusti myös Martti Päivärinnan omakotitalon lähistölle niittäen talon takaa mänty- ja kuusimetsää sekä pihan puut, joista ainakin kymmenkunta runkoa rymähti talon päälle. Apulaispalopäällikkö Marko Hintsala kertoo:

- Huhmarintietä pari sataa metriä eteenpäin pellon ja kuusikon reunassa olevan omakotitalon asukkaat heräsivät hirveään ryminään kymmenien puiden kaatuessa.

Emäntä Maija-Liisa Päivärinta kertoi aamuisen myrskyn nousseen kohisten:

- Puut lakosivat, nousivat taas, lakosivat ja lopulta alkoivat jysähdellä talon päälle. Ikkunat pimenivät roskasta ja sateesta. Jyrinä oli kova, mutta en tiedä, oliko se ukkosta.

Marko Hintsalan mukaan omakotitalo näytti säästyneen isommilta vaurioilta kuin ihmeen kaupalla: katossa oli lommo ja piippu rikki, mutta seinät ja ikkunat olivat säilyneet ehjinä.

- Siinä oli valtavia kuusia, osalla juuret ylhäällä, osa kolmeenkin osaan katkenneina. Mahdoton sotku. Jopa kävellen oli aamulla vaikea päästä perille. Joku kalustevaja oli hajonnut ja peltejä roikkui puissa. Läheinen korjaamorakennus on levinnyt kivijalkaa myöten pitkin peltoja ja sähkölinjoja. Korjaamosta oli lentänyt usean kilon pöytähiomakoneita ja lekaharkkokiviä naapurin pihalle, Hintsala kuvaili.

 

Myrsky kaatoi sadoittain puita. Huhmarin laskettelurinteeseen johtava tie oli puiden tukkima. Kalajoelta Iisalmeen johtava Savontie oli osaksi romun tukkima. Suurin ongelma oli voimalinjojen hajoaminen. Sähköt olivat tunnin verran poikki Ylivieskasta Löytynperälle ennen kuin myrskyn kynsissä vaurioitunut 20 kilovoltin sähkölinja saatiin korjattua.

 

Kyseessä oli trombi

Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemat eivät rekisteröineet myrskyä. Paikallisten asukkaiden mukaan kyse ei ollut ukkosmyrskystä, vaan rajusta sateesta ja pyörretuulesta. Meteorologi Jukka Julkunen arveli myrskyn syyksi poikkeuksellisen epävakaita ilmamassoja, jotka voivat synnyttää kovia pyörteitä. Julkunen ei muista vastaavaa tapausta Suomesta.

Ilmatieteen laitokselta arveltiin sääilmiön olleen trombi. Ylivieskassa se syntyi voimakkaan kylmän rintaman kulkiessa Suomen yli kohti Ruotsia. Ylivieska oli vielä lämpimän ilmamassan puolella, kun kylmän rintaman edellä kulkeneet voimakkaat kuuropilvet saapuivat ja synnyttivät pilvipyörteen. Trombi osui onnettomuudeksi juuri rakennusten kohdalle. Pyörteen ytimen läpimitasta arveltiin, että se olisi ollut kymmenisen metriä. (HS ja ESS))

 

 

 

29.09.1994  

ESTONIAN TURMAYÖ. 852 ihmistä menehtyi Itämerellä Utön lähellä autolautta Estonian upottua matkallaan Tallinnasta Tukholmaan.  Keskituuli Utössä lounaasta 25 m/s, 5-metristä aallokkoa. Vasten aallokkoa ajaneen laivan keulavisiiri irtosi ja merivesi pääsi valtoimenaan sisään upottaen aluksen puolessa tunnissa.

 

 

 

01.10.1994

TUULTA MERELLÄ JA MAALLA

Voimakas syysmyrsky esti Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivien matkustaja-alusten lähdön lauantai-iltana. Lähes täyteen myydyt Tallink ja Georg Ots jäivät yöksi odottamaan tuulen tyyntymistä. Myös Eestin linjojen uuden Alandian lähtö viivästyi. Kaksi Helsingistä Tallinnaan matkalla ollutta alusta odotteli puolestaan merellä,  sillä luoteistuuli esti kulun Tallinnan sataman kapeasta aukosta.

Tallink Finland Oy:n toimitusjohtaja Keijo Mehtosen mukaan Tallinnan sataman aallonmurtaja-aukko on niin kapea, ettei kulku siitä pohjoisen ja lännen välisellä myrskytuulella onnistu sen paremmin hinaamalla kuin omilla koneillakaan. Vastaavaa tuulta ei ole sattunut Tallinnan edustalle ainakaan viiteen vuoteen. Liikenne Helsingin satamassa jatkui tavalliseen tapaan.

Maarianhaminasta Kapelskäriin liikennöivän Ålandsfärjan matka peruutettiin lauantaina myrskyn vuoksi.

Lauantain puhuri alkoi myrskykeskuksen saavuttua Ahvenanmaalle päivällä. Keskus liikkui Suomen ylitse koilliseen ja oli illalla eteläisen Saimaan yllä. Tuuli yltyi puuskissa lounaisilla merialueilla yli 30 metriin sekunnissa. Tuulen suunta vaihteli matalapaineen keskuksen ympärillä, pääasiassa myrsky puhalsi pohjoisesta ja lännestä.

Haminan edustalta ammuttiin illalla kaksi punaista hätärakettia, mutta etsinnät jatkuivat vielä myöhään illalla tuloksettomina.

Rannikkovartiovene poimi illalla Mussalon viereisestä saaresta Kotkassa kaksi miestä, joiden vene oli mennyt epäkuntoon. Turusta tullut merivartioston helikopteri puolestaan haki Norsholmin saaresta Kotkan ja Ruotsinpyhtään rajalta turvaan kalastajan, jonka vene oli joutunut vesilastiin.

 

Helsingin pelastuslaitos sai lauantai-iltana 23 hälytystä eri puolille kaupunkia tuulen kaadettua puita talojen ja sähkölinjojen päälle ja rakennusten peltikattojen revettyä tuulessa. Espoossa myrskyhälytyksiä oli yli kolmekymmentä. Puita kaatui teiden poikki ja autojen päälle. Sähkökatkot jäivät paikallisiksi.

Puita kaatui myös Lohjalla ja Vihdissä, ja rannoilla veneitä irtoili kiinnityksistään. Hangon pelastuslaitoksella oli kolmetoista hälytystä puiden raivaukseen.

Iltapäivällä kiihtynyt tuuli katkoi puita  ja sähköjä ympäri Hämettä ja Keski-Suomea. Lahdessa pari puuta kaatui keskustassa. Salonsaaressa Asikkalan lähellä puu rysähti liikkeellä olleen auton katolle. Myös Hämeenlinnassa myrskynpuuskat kaatoivat useita puita ja liikennemerkkejä moottoritien pohjoispäässä.

Keski-Suomen yli puhaltanut tuuli katkoi puita Jämsässä, Keuruulla, Jyväskylän kaupungissa ja maalaiskunnassa, Laukaassa, Toivakassa, Suolahdessa ja Äänekoskella. Sähköt katkesivat monin paikoin pitkiksi ajoiksi.

Puoli Satakuntaa ja Pirkanmaa saivat lauantaina ensimmäisen räntäkuuron. Kello 10 tienoilla rannikolta lähtenyt kuuro pyyhkäisi yli Tampereen, ja lämpö laski yhden asteen vaiheille.

Iltapäivällä Tampereen seutu sai kimppuunsa raivokkaan tuulen. Kello 16:n tienoilla tuuli yltyi puuskissa jopa 25 metrin sekuntivauhtiin. Kolme peltikattoa irtosi, puita meni nurin ja Hämeenpuiston puista irtosi käsivarren paksuisia oksia. Myös monen veneen kiinnitys petti. Kello 16 aikaan palokunta sai kiinni Pyhäjärvelle karanneen 10-metrisen veneen. (HS)

 

 

 

04.10.1994

AJOITTAINEN LUMIMYRSKY vaikeutti tieliikennettä ja sähkönjakelua eri puolilla Pohjois- ja Itä-Suomea. Syksyn ensimmäinen pyry yllätti heti aamulla, jolloin sattui useita ojaanajoja. Iiläinen mies ja sodankyläläinen nainen kuolivat kahden henkilöauton nokkakolarissa Simossa puolen päivän jälkeen. Lumipyryssä matkanneissa autoissa oli kesärenkaat.

 

Kova myrskytuuli keskeytti lastaukset Raahen satamissa. Myrsky kaatoi runsaasti pienveneitä Perämeren rannikolla. Lisäksi puuskissa 26 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli pysäytti automaattisesti rannikon tuulivoimalat.

Myrsky kaatoi puita maaseudun sähkölinjoille pitkin Pohjois- ja Itä-Suomea tiistain iltapäivästä pitkälle iltaan. Maakunnalliset sähköyhtiöt jatkoivat linjojen korjaustöitä täysillä miehistöillä aina keskiviikon puolelle.

Pohjois-Karjalan Sähköstä kerrottiin sähköjen olleen poikki noin 3000 taloudesta. Pohjois-Savossa noin 5 000 taloudesta ja Oulun eteläpuolella noin 1 000 taloudesta. Kuopion läänissä sähkönjakelu keskeytyi laajalla alueella Iisalmen ja Suonenjoen ympäristössä. (HS)