MYRSKYT 1988
23.5.1988
RAJU UKKONEN JA RANKKASADE LAHDESSA
Äkillinen raju ukonilma ja rankkasade sekoittivat Lahden liikenteen ja työllistivät poliisin, palolaitoksen ja kaupungin huoltoväen maanantai-iltana. Launeen sääasemalla vettä tuli kahdessa tunnissa peräti 76 millimetriä.
Palolaitoksen ja poliisin kiireet alkoivat puoli kuuden aikoihin ja jatkuivat koko illan, osittain yönkin. Kaupungille tuli kaikkiaan 200 hälytyssoittoa. Vesi tunkeutui kellareihin ja rikkoi katuja varsinkin kaupungin eteläosissa. Muun muassa Renkomäessä tuhoutui kevyen liikenteen väylää kymmenien metrien matkalta. Eteläisellä Liipolankadulla vesi huuhtoi näkyviin kaapelin kaivannosta ja Kisatiellä pyyhki mukanaan osan soratiestä. Savon valtatien ja Niemenkadun risteyksessä autoilija törmäsi kaivon kanteen, joka oli siirtynyt tulvivan veden voimasta pois paikoiltaan.
Liikennevalot jouduttiin kytkemään pois päältä oikosulkuvaaran takia. Palolaitos sai yli 20 ilmoitusta kiinteistöjen kellareihin tulvineesta vedestä. Palolaitoksen koko väki oli liikkeellä pumppaustehtävissä aina yöhön asti.
Sähkökatkoksia oli eri puolilla kaupunkia, pisimmillään Saksalassa, joka pimeni neljäksi tunniksi. Sähköhäiriö katkaisi myös tuhannen 805-alkuisen puhelimen toiminnan Hollolan ja Salpakankaan ja keskusta korjattiin useita tunteja. Poliisi joutui tarkistamaan mm. pankkeja ja posteja, joiden automaattihälyttimet ukonilma laukaisi päälle.
Salamaniskusta syttyneen tiilirakenteisen omakotitalon kattorakenteet ja ullakko tuhoutuivat Kerinkalliolla. (ESS)
(Omat muistiinpanot: Työkaveri kertoi Nikkilän kaupunginosassa sataneen halkaisijaltaan 2-3 senttisiä rakeita. Kasvimaa meni "sileäksi", herukkapensaista riipiytyi puolet kukista ja aroniasta puolet lehdistä).
31.05.1988
KANANMUNAN KOKOISIA RAKEITA Parkanossa, autot lommoille. (Nastolassa raju ukkoskuuro klo 15-18, ”tosi kovia pamauksia paljon”. TV-2 pimeni. Rankkasade 55 mm/3,5 h). Omat muistiinpanot. Tarkempia tietoja kaivataan.
25.06.1988
”UUNO”-UKKOSMYRSKYN RAESADE
Juhannuspäivän ukkosmyrskyn raesade Ylistarossa aiheutti kunnan maataloustoimiston arvion mukaan jopa useiden miljoonien markkojen vahingot. Raemyrsky vahingoitti kevätkasvustoja kymmenissä puutarhoissa sekä vaurioitti rakennuksia ja muuta omaisuutta.
Hyvässä kasvuvauhdissa ollut sato menetettiin maataloussihteeri Matti Punkarin mukaan 1 000 hehtaarin alalta. Rakeet riipivät raakileiset marjapensaat paljaiksi ja ruhjoivat kasvustoja maahan. Ylistarossa jätettiin maanantaina aamupäivällä 56 luonnonolojen aiheuttamaa katokorvausanomusta ja lisää oli odotettavissa.
Vuosisadan pahimman ukkosmyrskyn aikana satoi kirkonkylän ja Kylänpään välisellä alueella tunnissa 65 mm, enemmän kuin koko kesäkuussa keskimäärin. Alueen ojat täyttyivät suurista vesimääristä, jolloin 5 kilometriä leveällä ja 3 kilometriä pitkällä joenvarsialueella syntyi satoja tulva-alueita.
Isot jopa 30 mm jäärakeet rikkoivat kymmenistä rakennuksista huopa- ja muita kattoja sekä sadoittain ikkunoita, mm 200 kpl 140 vuotta sitten asennettua ikkunaruutua Ylistaron kirkosta. Huomattavilta osin vakuutukset eivät korvaa vahinkoja. (ESS)
Juhannusaattona ja juhannuspäivänä helteisessä ilmamassassa saatiin Etelä- ja Keski-Suomessa monin paikoin ukkoskuuroja, jotka sytyttivät rakennus- ja metsäpaloja. Muun muassa Loviisan seudulla Pernajan Rikebyssä 150 miestä kamppaili sammutustöissä lauantai-illasta sunnuntai-iltaan Koskenkylän kartanon mailla. Nuorehkoa metsää paloi kuutisen hehtaaria.
Kova ukkonen katkaisi sähköt Päijät-Hämeessä Hollolassa ja Nastolassa lähes kaikilta ilmajohtoverkon alueilta pisimmillään kuudeksi tunniksi juhannusaattona ja juhannuspäivänä iltapäivällä. (ESS)
29.06.1988
UKKONEN TEKI RUNSAASTI VAHINKOJA
Keskiviikkona ärjähdellyt ukkonen aiheutti runsaasti vahinkoja Hämeessä, Etelä-Savossa ja Uudellamaalla tulipalojen ja paikallisten tulvien muodossa.
Heinolassa keskiviikkoillan ukkosmyrsky työllisti palolaitosta siinä määrin, että miehet ja autot olivat loppua kesken hälytysten sadellessa puhelinkeskukseen. Salama iski mm. kahteen maataloon ja aiheutti vahinkoja myös kaupunkikiinteistöissä. Ukkosen sähköjännitteet laittoivat sekaisin myös Heinolan liikennevalot.
Nastolassa pallosalama haukkasi tiilitalon seinään reijän ja katkoi puhelinyhteyksiä. Asikkalassa salama sytytti pari tulipaloa ja Orimattilassa tuhoutui asuinrakennus.
Asikkalassa ukkonen toi tullessaan myös rankan raesateen, jonka jäljiltä vesi lainehti peruna- ja viljapelloilla ja ne lakoontuivat osin kauttaaltaan. Lammin tiellä Kurhilassa oli niin paljon vettä, ettei henkilöautolla päässyt notkelmasta yli.
Hyvinkäälläkin raju ukkoskuuro aiheutti huomattavat vesivahingot, kun lähes sata kellaria täyttyi vedestä työllistäen palolaitoksen pumppausautot koko iltapäiväksi. Salamaniskuista syttyi myös pari tulipaloa, mutta vahingot jäivät vähäisiksi.
Mäntsälässä ja Askolassa palokunnat joutuivat myös sammutustehtäviin. Lisäksi jouduttiin pumppaustehtävään saarenkyläläisessä kauppaliikkeessä, jonka kellariin oli tulvinut vettä. (ESS)
Vuoden 1988 kesäkuun ukkoset olivat ennätyksellisiä vuodesta 1960 alkaneen kuukausittaisen rekisteröinnin aikana.
4-5.07.1988
"VUOSITUHANNEN SADE" KERIMÄELLÄ (otsikko Savon Sanomista)
Itä-suomen ukkosmyrskyissä satoi Kerimäellä yhdessä yössä 159 millimetriä, mikä on maan kolmanneksi suurin koskaan virallisesti mitattu vuorokausisademäärä. Sääasemat Savonlinnassa ja Joensuussa rekisteröivät 93 ja 57 mm. Moinen vedentulo on ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Asko Hutilan mukaan äärimmäisen harvinaista. Kuuman ja kostean keskikesän kelin aiheuttamia rajuja ukkoskuuroja oli tiistain vastaisena yönä vain Itä-Suomessa.
Kerimäen palopäällikkö Arvo Makkonen kertoi, että Kumpurannassa kantatie 71:n maantieojassa vesi nousi toista metriä syövyttäen tienpenkkoja niin paljon, että TVL lähetti miehiä tarkkailemaan tilannetta.
Myrsky irrotti Yläkuonan koulun kattolappeesta puolet ja rankkasade tulvi ullakolle kastellen välipohjan. Pitäjällä valitettiin myös kellareihin virranneesta vedestä ja useat tiet olivat kirkonkylässä lainehtivan veden alla. Hurjimmat tulvanäkymät katosivat päivän aikana, kun helteissä kuivunut maa ja viemärit imivät vettä teiltä ja ojista.
Satovahinkojen laajuus selviää lähipäivinä, kun ilmoituksia alkaa tulla kuntien maatalouslautakuntiin. Satovauriot saattavat vaihdella jopa kyläkunnittain ukkossateiden paikallisuudesta johtuen.
07.07.1988
PYÖRREMYRSKY RIEHUI LIEDOSSA
Suomessa harvinaisen voimakas pyörremyrsky riehui torstaina noin klo 13.50 Rähälän ja Lintalan kylissä Liedossa lähellä Turkua. Ukkosmyrskyn yhteydessä syntynyt pyörremyrsky teki tuhoja kiertelynsä aikana maatilan rakennuksille.
Alkutöikseen myrsky kääri Ryökkään maatilan kanalan pitkän peltikaton rullalle ja heitti sen puimurin päälle, joka sai vain vähäisiä peltivaurioita. Myös samaan pihapiiriin kuuluvan suurikokoisen navettarakennuksen tiilikatto kärsi pahoin. Tämän jälkeen pyörremyrsky ei suinkaan laantunut, vaan kävi monta kertaa 36 metrin kokoisen kalustovajan kimppuun. Vajassa säilytettiin maataloustyökaluja, traktoria ja henkilöautoa. Myrsky nosti vajan ilmaan ja siirsi sen toista päätä useita kymmeniä metrejä. Tämän jälkeen vajan pääty rysähti kokoon maatilan uudehkon henkilöauton päälle.
Pyörremyrskyn voimaa osoitti sekin, että katon osia lensi noin 250 metrin päähän. Hetkessä maatila kärsi useiden satojen tuhansien markkojen vahingot. Tilalta myrsky jatkoi matkaansa noin puolen kilometrin verran. (ESS).
15.07.1988
HELLESÄÄ RATKESI UKKOSIIN
Viikkokausia kestänyt kuiva ja painostava hellejakso ratkesi voimakkaisiin ukonilmoihin ja rankkasateisiin Etelä-Suomessa perjantaina iltapäivällä. Suurin vuorokautinen sademäärä mitattiin Piikkiössä, 93,2 mm.
Rankkasade katkaisi kolmostien Hyvinkäällä Kuumalan tasoristeyksessä perjantaina iltapäiväksi ja illaksi. Katkos aiheutti poikkeuksellisen pahat ruuhkat useiksi tunneiksi. Pohjoiseen päin matkanneiden autojono ylsi pisimmillään 20 kilometrin päähän Nurmijärvelle asti. Poliisi sai hälytyksen paikalle vähän ennen kello viittä. TVL:n miehet pumppasivat risteyksen sillan alle kertynyttä vettä koko illan, mutta vielä kello 21 aikaan sitä oli ajoväylällä yli puoli metriä ja tien avaamista jouduttiin lykkäämään alkuyöhön.
Lahtelaiset selvisivät ukkosmyrskystä vähällä, mutta Hollolan puolella sähkölinjojen päälle kaatuneet puut aiheuttivat muutaman tunnin sähkökatkoksen.
Suurin osa Kymen lääniä joutui perjantaina ukkosmyrskyn kouriin. Idästä länteen edennyt ukkosrintama tuotti vaikeuksia liikenteelle teiden täyttyessä paikoittain vedestä. (ESS)
16.07.1988
LAPPEENRANNASSA MYRÄKKÄ
Lauantaipäivän ukkosmyrsky riehui Lappeenrannan tienoilla erityisen tuhoisana. Myrskytuuli repi kerrostalon katon irti ja muun muassa lukuisia autoja murskaantui kaatuvien puiden alle Mäntylässä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.
Iltapäivän ukonilma työllisti palokunnat myös Lahden ympäristössä. Salamat saivat eniten tuhoa aikaan Hollolassa ja Nastolassa sytytellen tulipaloja. Hollolassa Arkiomaan järven rannalla talo ja irtaimisto paloivat käyttökelvottomiksi aiheuttaen lähes miljoonan markan vahingot. Nastolassa Seestan kartanolla salama oli lyönyt neljään eri rakennukseen, mutta rikkoi vain paikkoja ilman tulipaloa. Noin kilometrin päässä pihapiiristä salama iski rakennukseen puhelinpistokkeen kautta aiheuttaen palovamman vieressä seisseen naisen jalkaan.
Lahden energialaitoksella oli kiireitä lauantai-iltapäivästä myöhään yöhön. Kahden muuntajapalon ja sähkökatkoksien lisäksi seutua vaivasivat puhelinhäiriöt. (ESS)
19.07.1988
KESKIYÖN RAJUILMA KAARINASSA
Ankara ukkosmyrsky kaatoi puita talojen, autojen ja sähkö- ja puhelinlinjojen päälle sekä tukki tien Kuusiston saaressa Kaarinassa tiistain vastaisena yönä. Tuhojen raivaukset kestivät aamuun saakka. Aineelliset vahingot olivat huomattavia.
Kaarinan paloasemalle tuli hälytys 11 eri kohteeseen myrskyn alettua puolenyön maissa. Rajuilman arvioitiin kaataneen Kuusistossa yli 2 000 puuta. Myrsky mellasti kuudessa eri pihapiirissä ja talojen päältä palomiehet raivasivat 250 puuta. Puut runtelivat myös autoja, katkaisivat kaatuessaan sähkö- ja puhelinlinjoja sekä pirstoivat muuntajia. Tuhoalueella työskenteli 20 palomiestä samanaikaisesti sähkö- ja puhelinmiesten kanssa.
Lauttarannan tie oli tukossa 50-60 kaatuneesta puusta. Aamuun mennessä tie saatiin käyttökuntoon.
29-30.10.1988
PYRYÄ JA UKKOSTA
Ukkosen saattelemana iskivät pyry ja pakkanen Lahden ympäristöön lauantain vastaisena yönä. Perjantai-illasta lauantaiaamuun satoi vettä 13 millimetriä ja puoliyön aikaan rymisteli myös ukkonen näyttävästi. Lahden lisäksi myöhäissyksyn salamointia ihasteltiin myös Helsingissä. Ukkosen syntymistä edisti kilometrin korkeuteen asti ulottunut lämmin sää, jonka yläpuolelle virtasi erittäin kylmää ilmamassaa.
Aamuyöstä alkoi pakastua, vesisade muuttui lumeksi ja ajokeli liukkaaksi. Tuuli oli kohtalaista, mutta puuskaista. Lumisade oli runsaampaa Salpausselän pohjoispuolella, esimerkiksi Padasjoella satoi 15 senttiä lauantai-iltaan mennessä.
Junaliikenne myöhästeli ja pahin tulppa syntyi Tampereen asemalla, jossa kova tuuli painoi yöllä satanutta lunta vaihteisiin. Maantieliikenteessä sattui lukuisia kolareita Tampereen seudulla, jossa palomiehet korjailivat myös joitakin navakan tuulen repimiä kattoja. (ESS)
29.11.1988
MYRSKY HIPAISI SUOMEA
Tanskaa ja Etelä-Ruotsia ajoittain hirmumyrskyn voimalla koetellut tuuli ja lumentulo vain hipaisi Suomen eteläisiä merialueita yön ja tiistaipäivän aikana. Lounaisilla merialueilla kovin keskituuli ylsi 21-23 metriin sekunnissa ja pahimmat pohjoispuhurin puuskat 28 m/s, mutta laivaliikenne sujui lähes normaalisti.
Tuulen voima riitti mm. Helsingissä aiheuttamaan joitakin kattovaurioita. Lumentulo rannikolla oli sakeaa; heikoimmillaan näkyvyyttä oli esimerkiksi Hangossa 50 metriä.
Tanskassa tuulen nopeus oli enimmillään 35 metriä sekunnissa. Ruotsissa annettiin harvinainen hirmumyrskyvaroitus. (ESS)
14.12.1989
MYRÄKKÄÄ merialueilla, puuskat lähes 30 metriä sekunnissa. Lumipyryä, joitakin yksittäisiä puunkaatumisia mantereella ja pikkuhäiriöitä sähkönjakelussa.