1978 Syysmyrsky Aarno

Last Updated: Wednesday, 23 October 2019 19:56
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1978

 

 

 

16.06.1978

RAJUT RAEKUUROT pieksivät Artjärven Villikkalan kylää perjantai-iltana. Halkaisijaltaan noin sentin kokoisia rakeita tuli ukkoskuurojen yhteydessä rajulla voimalla 5-10 minuutin jaksoissa kolmeen eri otteeseen. Kuurojen jälkeen maa oli aivan valkoisena ja varjopaikoissa rakeita oli nähtävissä vielä seuraavana aamuna. Tuhoja aiheutui ainakin kaali- ja mansikkaviljelmille. Salaateista jäi paikoin vain "ruodot" jäljelle. (ESS)

 

 

 

04.08.1978

UKKOSMYRSKY ETELÄ-SUOMESTA SAVOON

Aamuyön ukonilmassa Helsingin seudulla ja Salpausselän tuntumassa salamointi oli erittäin runsasta. Kello 03.15-08.30 Helsingissä rekisteröitiin 766 salamaa, 16 500 puhelinta mykistyi ja sähköjä katkeili. Turussa voimakas ukkosmyrsky aiheutti niin ikään jonkin verran vahinkoa. Ukkonen ehti myös Savoon, jossa puita kaatui sähkölinjoille. Tampereelle saakka ei ukkonen yltänyt.

Lohjan seudulla kaatui paljon puita keskiviikkona päivällä riehuneessa ankarassa ukkosmyrskyssä. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa viljat lakoontuivat monin paikoin pahoin kuuroluonteisissa rankkasateissa. Saukkolassa satoi peräti 115 mm yhden vrk:n aikana. (ESS)

 

 

 

16.11.1978

SYYSMYRSKY AARNO

Voimakas syysmyrsky teki tuhoja lähes koko maassa. Pitkin Pohjanlahden rannikkoa tuiversi muutaman tunnin ajan länsimyrsky, jonka puuskat yltyivät 30 metriin sekunnissa. Kemissä ja Porissa mitattiin kovimmillaan 32 m/s tuulenpuuskia ja sisämaassakin puhalsi paikoin 25 m/s. Ilmatieteen laitoksen virallisen tilaston mukaan suurin 10 minuutin keskituuli 27 m/s mitattiin Korsnäsin  Moikipäässä, maatuuli Porin lentoasemalla 18 m/s.

Myrsky koetteli pahiten Pohjanmaata ja Pohjois-Hämettä, jossa viimemainitussa puita kaatui jopa kymmeniätuhansia runkoja. Sähkö- ja puhelinlinjat vaurioituivat, tiet olivat ajoittain poikki, peltikattoja irtautui. Ruovesi oli yksi pahiten myrskystä kärsinyt kunta. Sähköt olivat poikki viitisen tuntia ja varusmiehiä kutsuttiin avuksi raivaamaan teitä. Kuopion ja Mikkelin lääneissä myrsky niinikään kaatoi puita maanteille ja sähkölinjoille.

Irronneet ja putoilevat peltikatot sekä kaatuneet puut aiheuttivat yksistään Vaasassa 20 auton vaurioitumisen. Tampereella Näsinneula huojui niin voimakkaasti, että harvoista asiakkaista useimmat palasivat nopeasti alas. Kauhavalla tuuli heitti 8-vuotiaan pojan auton eteen ja hän sai surmansa.

 Oulun seudulla ja Kainuussa voimakas lumimyrsky teki hetkessä maisemasta talvisen. Oulussa lunta satoi 15 cm.

Myöhemmissä selvityksissä arveltiin, että Pohjanmaan laajoilla tuhoalueilla kestää 80-100 vuotta ennen kuin päästään uusiin sahapuuhakkuisiin Aarnon ja 3 v. sitten sattuneen edellisen pahan myrskyn jäljiltä. (ESS).