1971 Voimakas talvimyrsky

Last Updated: Sunday, 23 August 2020 15:56
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1971

 

 

25.02.1971

VOIMAKAS TALVIMYRSKY

Myrsky Merenkurkussa eristi saaristokunnat

Pohjanlahdella Merenkurkussa ankarimmin riehuneen talvimyrskyn voimaksi mitattiin Valassaarilla iltapäivällä 50 solmua, mikä vastaa noin 25 metriä sekunnissa. (Ilmatieteen laitoksen myöhempien tilastojen mukaan Valassaarilla mitattiin Ilmatieteen laitoksen havaintoasemien silloinen virallinen keskituuliennätys, 31 m/s pohjoismyrskyä.)

Merenkurkussa yli kymmenen boforin (25-30 m/s) voimalla puhaltanut arktinen pohjoismyrsky eristi Vaasan saaristokunnat Raippaluoden ja Björköbyn mantereesta torstaina. Myrskyn lennättämä pakkaslumi esti näkyvyyden täysin ja lauttaliikenne jouduttiin keskeyttämään, eikä henkilöautoja varten aurattua jäätietä voitu käyttää. Noin 300 Raippaluodon koululaista sai vapaapäivän, maito jäi viemättä meijeriin ja saaristokunnista Vaasassa työssäkäyvät joutuivat jäämään kotiinsa. Posti noudettiin saaristoon lumikelkalla. Mantereella päätiet pystyttiin pitämään hyvin auki ja lentoliikenne sujui myös normaalisti.

Sakea ilma ja väylän poikki puhaltanut myrsky olivat syyt Raippaluodon lautan liikenteen keskeytymiseen. Sen sijaan Bergön suuntaan uskallettiin liikennöidä tuulen oltua väylän suuntainen, joka helpotti tilannetta tarpeeksi. Näin kertoi kunnossapitoinsinööri Paavo Luoma TVH:n Vaasan piiristä.

 

Ihmisiä pulassa

Raippaluodon ja mantereen väliselle noin viiden kilometrin jäätielle juuttui myöhään keskiviikkoiltana lumeen viisi henkilöautoa. Näistä yhdessä vietti kolme miestä yönsä. Aamulla kello 10 tienoissa aurinko näyttäytyi lumimyrskyn läpi sen verran, että miehet uskalsivat lähteä suunnistamaan kohti Raippaluotoa näkyvyyden ollessa edelleen niin olematon, ettei edes jäätien aurausmerkeistä ollut apua.

Auton moottorin pysähdyttyä yön aikana olivat miehet palelluttaneet itsensä melko pahasti 20 asteen pakkasessa. Pahimmin palelluttivat jalkansa nuorukaiset Lars Lindell ja Kari Rönnqvist, joilla oli vain tavalliset puolikengät.

Kiireisesti piti Raippaluodon jäälakeuden läpi saada synnyttämään Björköbyläinen rouva Gunvor Haglund. Ainoa mahdollinen kulkuneuvo Vaasan keskussairaalaan oli lumikelkka. Rouva Haglund peiteltiin ja sidottiin ahkioon, ajettiin myrskyn läpi mantereelle Alskatiin, josta matka jatkui parinkymmenen kilometrin päähän Vaasaan. Puoli tuntia sairaalaan pääsyn jälkeen rouva synnytti terveen lapsen.

 

Laivaliikenne koko Pohjanlahdella oli Vaasan rannikkoradion tietojen mukaan täysin pysähtynyt. Kauppalaivat pysyttelivät satamissa ja jäänmurtajista Hanse suojautui Norrskärin vesille ja Tarmo Ykspihlajaan. Ainoa liikkeellä ollut alus, kohti pohjoista Rauman korkeudelta pyrkinyt m/s Kurki juuttui jäihin odottamaan sään paranemista ja jäänmurtajien apua.

 

Kainuussa tiet tukossa

Yöllä alkanut lumipyry lamaannutti maantie- ja rautatieliikenteen Kainuussa lähes täysin. Aurauskalusto ja junat juuttuivat kinoksiin. Vuoroja myös peruttiin ja ne, jotka pääsivät perille määräasemille, olivat useita tunteja myöhässä. Maanteillä oli kaikki aurauskalusto töissä koko päivän, mutta vielä iltapimeällä oli pitkiä autojonoja odottamassa aura-auton tuloa. Autoilijat saivat tarttua lapioihin useita kertoja elleivät muuttaneet matkaohjelmaansa. Linja-autoliikenne oli vaikeuksissa ja myöhästeli pahimmillaan seitsemänkin tuntia.

Matkustajajunaliikenteessä jouduttiin Kontiomäen ja Taivalkosken väli hoitamaan kokonaan autokuljetuksilla. Aamulla Kontiomäeltä lähtenyt kiskojuna juuttui jo muutaman kilometrin matkattuaan syvään lumeen ja sen oli pakko palata takaisin.

Aamupikajuna Helsingistä saapui Kajaaniin lähes ajallaan, mutta muutaman minuutin pysähdyksen aikana kerääntynyt lumi jumitti junan paikoilleen lähes puoleksitoista tunniksi, ennen kuin se pääsi jatkamaan matkaansa. Paikoin oli radan varsilla lunta junan ikkunoiden tasalle.

 

Pohjois-Savossa toista vuorokautta kestänyt lumituisku hankaloitti liikennettä torstaina. Iisalmesta etelään lähteneen pikajunan vetovaunu juuttui ratapihalla kinoksiin myöhästyttäen lähtöä tunnilla. Lanja-autot myöhästelivät myös säännöllisesti puolesta tunnista tuntiin.

Rissalan sääasemalta ilmoitettiin lunta sataneen vain 7 cm ja tuulen nopeuden olleen 5 m/s ja puuskat 10 m/s, mutta pakkaslumi oli kuitenkin kinostunut liikenteellisesti vaikeisiin paikkoihin. (HS 26.2)

 

Lumi sulki Kainuun kouluja, autot juuttuivat yöksi kinoksiin

Koululaisbussi, kuusi maidonkuljetusautoa, osa aurauskalustosta sekä kymmeniä henkilöautoja joutui viettämään torstain ja perjantain välisen yön Kainuussa lumen tukkimille teille juuttuneina. Osa autoilla liikkuneista löysi yösijan lähitaloista, mutta joidenkin oli vietettävä yönsä autossa.

Useita autoja ja suurin osa Kainuun sivukylistä oli vielä perjantai-iltana lumen piirittäminä. Kaikki mahdollinen kalusto oli teitä aukomassa, mutta töiden on laskettu vievän yli viikonvaihteen.

Koululaisille lumipyry toi vapaata, kun koululaisbussit kahlasivat kinoksissa useita tunteja myöhästyneinä. Jotkut kouluistakin olivat niin täysin lumen saartamia, ettei koulutyötä voitu perjantaina aloittaa ollenkaan. (Helsingin Sanomat 26.2)

 

 

 

20.06.1971

RAKEET PIRSTOIVAT ORAITA YLISTAROSSA

Rankka raekuuro sai aikaan pahaa jälkeä varsinkin kevätviljelyksillä Ylistaron Liipantönkän tienoilla sunnuntaina. Kovaa ukkossadetta edeltänyt raekuuro peitti maan neljännestunnissa valkeaan vaippaan ja paikoin kasaantuivat noin sentin vahvuiset jäänpalaset oikein kinoksiksi, joita näkyi varjopaikoissa vielä tiistainakin. (Ilkka)

 

 

 

22.06.1971

UKKOSRINTAMA AIHEUTTI PAHOJA SÄHKÖHÄIRIÖITÄ

Kapea, mutta raju ukkosrintama liikkui tiistaina iltapäivällä Kauhavan – Seinäjoen – Kurikan – Kauhajoen linjalla ja sen mukana seurasi kaatosade, joka Seinäjoella  tuli osittain suurina rakeina. Peräseinäjoellakin satoi rankasti, mutta Nurmossa ei lainkaan.

Salamaniskut rikkoivat Seinäjoella useita muuntajia ja aiheuttivat Jouppilanvuoren vesilaitoksella pahanlaisen jakeluhäiriön. Myös Nurmossa ”harhautunut” salama iski muuntajaan ja aiheutti vedenjakeluun katkoksen. Jalasjärvellä paloi jonkun verran metsääkin muuntajapalon lisäksi.

Kurikassa ja Kauhajoella salama poltti ulkorakennukset, vahingot noin 50 000 ja 30 000 markkaa. (Ilkka)

 

 

 

25.06.1971

SALAMA SURMASI LEHMIÄ

Rajusti riehunut ukkonen surmasi lähes koko maatilan karjan Laviassa. Mv. Toivo Huhtalan karja oli normaaliin tapaan laitumella, aivan alueen kulmauksessa korkean metsän vieressä, kun salama iski tappaen neljä talon kuudesta lehmästä. Kaksituntinen ukonilma oli erittäin raju. Vettä tuli alas niin runsaasti, että pellot muuttuivat hetkeksi lähes järviä muistuttaviksi. Sateen joukossa oli myös suurehkoja rakeita.

 

 

 

03.10.1971

SYYSMYRSKYÄ

Ajoittain 10 boforin (24,5-28,5 m/s) voimalla riehunut myrsky koetteli maata keskiviikkona. Tuuli kaatoi puita aiheuttaen sähkö- ja puhelinhäiriöitä. Ensimmäistä kertaa annettiin myrskyvaroitus myös maanteillä liikkuville. Päivä oli monin paikoin ajankohtaan nähden ennätyksellisen lämmin.

Perämeren pinta nousi yli metrillä normaalista ja samalla virtasi sinne Merenkurkun kautta runsaasti lämmintä vettä, jonka uskotaan hidastavan meren jäätymistä. Lauttaliikenne Hailuotoon oli keskeytyksissä aamupäivällä. Oulunsalon lentokentällä mitattiin 10 boforin tuulenpuuskia, jotka alkoivat heikentyä puolenpäivän jälkeen.

 

Pohjanmaalla ja Kainuussa aiheutti syysmyrsky häiriöitä puhelinliikenteelle ja sähkönjakelulle. Myrskynpuuskat kaatoivat puita, repivät kattoja ja rikkoivat ikkunoita. Kauhavalla rakenteilla ollut muovitehtaan tiiliseinä kaatui tuulen voimasta. Lapualla sortui patruunatehtaan metallirakenteisesta savupiipusta kahdeksan metrin osuus. Vihannissa tuuli repi yhteiskoulun kattoa. Kauhavan lentoasemalla mitattiin tuulenpuuskissa jopa 11 boforin lukemia (28,5-32,5 m/s)

Pohjois-Savossa raju myrskytuuli katkoi puita ja häiritsi sähkönjakelua. Kuopion torilla kaatui osa myyntikojuista. Samoin Kiuruvedellä myrsky kaatoi toripöytiä karkottaen kauppiaat kesken päivän kotiin. Tuuli hajotti myös vaatekaupan. Karttulassa myrsky repäisi irti talon kattoluukun paiskaten sen tiellä kulkeneen auton päälle. Henkilövahinkoja ei sattunut.

Kaikki puhelinyhteydet Iisalmesta pohjoiseen olivat poikki useita tunteja, samoin yhteydet Oulusta läänin eteläosiin reistailivat. Kuhmossa myrsky kaatoi myös runsaasti puita ja katkoi puhelinyhteyksiä.

Helsingissä pysytteli tuulen voimakkuus 6-8 boforin välillä. Suurempia vahinkoja se ei saanut aikaan. Suuri puu kaatui eduskuntatalon vierestä, jolloin kansanedustaja Mikko Vainion auto jäi sen alle. Suomenlahden itäosassa merivesi nousi 90 senttiä ja mm. Loviisassa merivesi nousi rantatielle iltapäivällä. (HS)

 

 

 

11-12.11.1971

SYKSYN PAHIN MYRSKY KOETTELI RANNIKKOALUEITA

Ympäri maata ja varsinkin rannikkoalueillamme raivonnut lännen puoleinen myrsky puhalsi torstaina puuskissa ajoittain jopa 11 boforin voimakkuudella. Tuuli jatkui yli yön ja vielä perjantainakin voimakkaana. Sokaisevan lumipyryn saattelemana torstain vastaisena yönä alkanut myrsky ravisteli Perämeren rannikkoa nostaen veden pintaa yli 1,5 metriä normaalista ja ajaen suuren osan saariston jäistä rantamataliin. Vesi nousi pitkin rannikkoa, jopa ennätyskorkeuksiin ainakin Vaasassa, Kokkolassa ja Pietarsaaressa.

Kemin Ajoksen satamassa hyrskyt nousivat laiturille työntäen jäitä edessään. Sataman edustalla oleva aallonmurtaja hajosi osin mereen vieden mukanaan yhden merkkivilkuista. Ajoksen luotsisataman laiturit olivat veden alla ja öljysataman laituri kärsi vaurioita. Satamatyöt olivat pysähdyksissä koko päivän. Myös mm. Kotkassa ja Porissa oli lastaustöistä luovuttava, kun kovassa tuulessa satamanostureita ei voinut käyttää.

Hailuodon lautta Merituuli oli vaikeuksissa aamusta alkaen. Vuorot onnistuivat hyvin, kunnes korkean veden irrottamat ja tuulen painamat jäät puristivat lautan lasteineen kiinni 200 metrin päähän mantereesta. Alus joutui olemaan paikoillaan tuntikausia, kunnes aallot jauhoivat jään murusiksi.

 

Aluksia vaikeuksissa

Syksyn pahin myrsky myöhästytti matkustajalauttaliikennettä ja sai pienemmät rahtilaivat jättäytymään satamiin turvaan.

Merellä myrsky koetteli pahiten majakka-alus Kemiä, joka menetti ankkurinsa joutuen tuuliajolle. Aluksen historian ensimmäinen ankkurivaurio sattui torstaina puolenpäivän aikaan, kun järeä ankkurikettinki paukahti poikki merenkäynnin tempoilussa ja 50 syltä kettinkiä jäi mereen. Alus ajelehti poikittain aallokossa ohjauskyvyttömänä, sillä höyrypannu oli kylmänä.

Kemin merihätä kuultiin kahdeksan mailin päässä olleesta luotsikutterista, joka lähti majakkalaivaa vastaan saavuttaen sen vajaassa tunnissa. Tällöin Kemin kattiloissa oli jo täysi höyrypaine ja se kykeni huolehtimaan itsestään. Miehistö piti merihätäkokemusta tukalana, sillä korkea laiva keinui valtavasti. Uuden pääankkurin saatuaan se höyryää asemapaikalleen mikäli sää sallii.

Myrsky sinetöi todennäköisesti keskiviikkona karille ajaneen hinaaja Eolin kohtalon ja se jäänee korjaamattomaksi hylyksi. Aluksessa on vaarassa valua mereen 14 000 litraa ns. kakkosöljyä. Hinaaja makaa karikolla oikealla kyljellään ja myrsky hakkaa sitä vasten kiviä.

Porissa kova länsituuli keskeytti työt kokonaan Mäntyluodon satamassa. Kymmenen alusta siirtyi redille odottamaan tuulen tyyntymistä, joka puhalsi ajoittain 9 boforin voimalla. Hangon edustalla joutui troolari Nits vaikeuksiin, kun sen nuotat sotkeutuivat potkuriin. Ahvenanmaan saaristossa sattui pari karilleajoa, mutta ilman vakavampia seurauksia.

 

Merivesi tulvi Loviisan taloihin

Metrin noussut merivesi tulvi torstaina Loviisan rantatien varrella oleviin taloihin. Asukkaat pääsivät poistumaan kodeistaan pihojen puolelta, mutta rannan puoleisista ovista tunki suolaista merivettä sisään. Liikenne rantatiellä katkesi tulvavesiin. Porvoonjoessa vesi nousi kymmeniä senttejä päivän kuluessa ja illalla joen varressa esimerkiksi bensiiniasema oli veden saartama. Kapungin ja Sikosaaren välinen tie peittyi veden alle ja liikenne katkesi.

Kotkan satamassa vesi kohosi 120 cm yli normaalin. Kotkan edustalla mitattiin tullen voimakkuudeksi ajoittain 10 boforia. Sataman ja useiden rakennustyömaiden nostureita ei voitu käyttää tuulen vuoksi.

Helsingissä syksyn kovin myrsky riepotteli peltikattoja. Marian kirkon tornin katosta irtosi toinen lape, joka laskettiin sisäkautta alas. Toista lapetta nakuteltiin lujemmin kiinni, samoin heiluvaa kirkon muutakin kattoa. Peltitöitä riitti palokunnalla pitkin päivää useammassakin paikassa. Bulevardilla tuuli pudotteli seinälaattoja kadulle, mutta missään eivät kadulla kulkijat saaneet osumia. Joitakin puita kaatui talojen päälle. (HS 12-13.11)

 

 

08.12.1971

TALVIMYRSKY

Itämeren pohjoisosissa tuulenpuuskat ylsivät 33 m/s. Klo 17 ja 20 merisäätiedot kertoivat Bogskärin keskituuleksi 25 m/s.                                                                                                               

Sisämaassa Etelä- ja Itä-Suomeen painottunut voimakas lumentulo ja myrsky aiheuttivat liikenteessä niin maalla kuin ilmassakin runsaasti myöhästymisiä ja ylityöllistivät puhtaanapitoryhmiä. Huono sää pysäytti kokonaan Tampereen ja Turun lentoliikenteen pakottaen mm. Yhdysvalloista tulossa olleen reittikoneen laskeutumaan Tukholmaan.