2018 Syystrombeja

Last Updated: Sunday, 04 February 2024 19:50
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 2018

 

 

7-8.01.2018

AKU-MYRSKY RIEHUI

Aku-talvimyrskyn tuulet piiskasivat sunnuntai-illasta alkaen erityisesti Suomen länsirannikkoa. Myrskypuuskien kovimmat lukemat 32,8 m/s (keskituuli 25,9 m/s) mitattiin Kaskisissa ja 30,8 m/s Rauman Kylmäpihlajassa. Kirkkonummella päästiin 29,7 ja Tammisaaressa 29,4 m/s. Maa-asemista Porin rautatieasemalla mitattiin 23,6 m/s. Sisämaassa Tampereen Siilinkarilla yllettiin 20 metriin sekunnissa ja Pirkkalan lentoasemalla 15 m/s.

 

Energiateollisuuden sähkökartan mukaan kello 23 aikoihin koko maassa sähköittä oli noin 7 500 kotitaloutta, aamuneljän jälkeen vielä noin 4 000. Pahiten tuuli riepotteli Poria, jossa oli enimmillään 3 180 sähkötöntä taloutta. Aamun mittaan kaikki oli korjattu. Myrskytuuli kaatoi runsaasti puita sekä lennätti oksia erityisesti meren rannan ilmajohtoalueilla. Muun muassa Porin Makholmassa metsän reuna oli taipunut tuulen paineessa sähkölinjan päälle. Maan ollessa vielä roudaton puut kaatuivat juurineen.

Kaatuneet puut työllistivät pelastuslaitosta illalla ja yöllä Satakunnassa. Aamuseitsemään mennessä vahingontorjuntahälytyksiä oli kertynyt yli 40. Ala-Satakunnan alueella vastaava määrä oli parikymmentä. Maanantaiaamuna tehtäviä kertyi lisää, kun ihmiset heräilivät liikkeelle.

- Puita on kaatunut teille, pihoille ja talojen päälle. Klapihommia on tehty koko yö sujuvasti. Raumalla irtosi illalla puolet vanhan rintamamiestalon katosta vanhan Turuntien varressa,kertoi päivystävä palomestari Timo Lehtonen maanantaiaamuna puoli kahdeksan aikaan.

- Vieläkin keskituuli on 18 metriä sekunnissa ja puuskissa myrskyluokkaa. Kovimmillaan tuuli oli puolenyön aikoihin. Yön mittaan seurattiin Kylmäpihlajan sääaseman lukemia.

 

Kotkassa tie 170 muuttui jäiseksi vaaranpaikaksi

Vesi nousi auto- ja pyörätielle Tavastilan kohdalla Kotkassa. Jäätyessään tie muuttui hengenvaaralliseksi liikenteelle. Veden määrä sinänsä ei olisi haitannut liikennettä. Sama tieosuus on tulvinut aikaisemminkin, esimerkiksi joulukuussa 2015 useampaan kertaan. Merivesi nousi myrskyn johdosta myös esimerkiksi Kotkansaaressa. (SatK/IL)

 

 

 

17.05.2018

UKKOSRINTAMA

Toukokuisen seitsemän päivän hellejakson päätteeksi paukutteli ukkosrintama varsin mallikkaasti Turku - Kuusamo-linjan itäpuolella torstai-iltapäivän ja alkuillan mittaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan maasalamoita laskettiin iltaseitsemään mennessä 2 823 ja pilvisalamoita jopa 7 768. Jo eilen saatiin esimakua 1 100 salamaniskun verran.

Ihan ilman vahinkojakaan ei luonnonnäytelmää seurattu. Salamaniskut sytyttivät niin maasto- kuin rakennuspaloja. STT kertoi, että Pohjois-Savossa Siilinjärvellä kaksi vierekkäistä omakotitaloa joutui salamaniskun kohteeksi. Palo- tai henkilövahinkoja ei tapauksesta koitunut, mutta sähköverkot kärsivät vahinkoa.

 

Voimakkaimmat ukkoskuurot iskivät Etelä- ja Pohjois-Savon tienoille. Paikallisesti lyhyissä ja hidasliikkeisissä kuuroissa satoi vettä rankastikin - jopa 35 millimetriä mitattiin havaintoasemilla Joutsassa ja Kuopiossa. Myös rakeita saatiin paikoitellen, ja havainnot niiden koosta venyivät noin senttiin. (Kuusamossa ja Puolangalla kesän ensimmäiset suuret rakeet. Lähde Ilmatieteen laitoksen tiedotearkisto)

Tuohikotin alueella salamoi runsaasti keskiviikkona illansuussa. Kymenlaakson pelastuslaitos sai hälytyksen maastopalosta, jonka rankkasade ilmeisesti kuitenkin oli tukahduttanut. Iitissä oli puunraivaustehtävä kovan tuulenpuuskan vuoksi. (Yle, IL, KouvS)

 

 

 

22.05.2018

20-METRINEN HIEKKAPYÖRRE KUOPIOSSA

Kuopiolainen Antti Koponen oli kello 16 maissa menossa autollaan hakemaan poikaansa hoitopaikasta Kuopion keskustan tuntumassa, kun hän yllättäen huomasi erikoisen luonnonilmiön. Haapaniemen kaupunginosassa laajalla hiekkakentällä noussutta korkeaa pyörrettä Koponen luuli ensin savuksi. Pienempiä pyörteitä aiemmin nähnyt mies oli tilanteesta haltioissaan.

- Mitään noin isoa en ole ikinä nähnyt. Kyllä se varmaan arviolta parikymmentä metriä korkea oli. Ihmettelin, että kerrankin satuin paikalle ja kännykkä lähelle, mies nauraa. (Video levisi medioihin).

Koponen ei kuitenkaan uskaltanut mennä kovin lähelle arvaamatonta pyörrettä, joka riehui reilun minuutin ajan hajoten juuri ennen kuin saavutti autotien.

Toukokuun helteiden lämmittämän maaperän hiekkapyörre oli tavanomaista suurempi, arvioivat meteorologit. (MTV)

 

 

 

24.05.2018

HIEKKAPYLVÄS KOHOSI 30 METRIIN TAMPEREELLA

Tampereen Sorsapuistossa torsta-iltapäivänä kello kolmen aikoihin olleet hieraisivat silmiään, kun tuuli nostatti maasta yhtäkkiä kymmenien metrien korkuisen hiekkapylvään kierrättäen pyörrettä useita minuutteja.

Muun muassa tamperelainen Panida Phongraphan Repo kaivoi nopeasti kännykän esiin tallentaen luonnonilmiön videolle. Hän kertoi, että puistossa oli paljon muitakin "trombia" ihmettelemässä. Hiekkapylväs luikerteli Revon mukaan kentälle kerrostalojen välistä.

- Ehdin vain ajatella, että kyse on jostain maasta tulevasta kaasusta, joka nostaa hiekan ilmaan. Korkeimmillaan pylväs oli 20-30 metrinen. Ilmiötä kesti viitisen minuuttia, minkä jälkeen patsas sammui ja hiekat valuivat maahan,Repo kertoi.

Thaimaasta kotoisin oleva mies ei ole kertomansa mukaan nähnyt vastaavaa koskaan ennen, vaikka pienemmät hiekkapyörteet ovatkin tuttuja. Sää oli muuten ihan tavallinen aurinkoinen ja poutainen kevätsää.

MTV uutisten meteorologi Mette Mannosen mukaan oli kyseessä tavallista korkeampi pölypyörre eikä trombi, koska ne kehittyvät vain kuuro- ja ukkospilvien yhteydessä.

- Kyllä tuo hurjalta kuitenkin näyttää, Mannonen totesi videota katsoessaan.

 

 

 

28.05.2018

PYÖRRE KULKI HEVOSAITAUKSEN LÄPI

Kaksi luonnonihmettä miltei törmäsivät toisiinsa, kun maailman pienimpiin hevosrotuihin kuuluvat amerikanminiatyyrihevoset kohtasivat ilmapyörteen voiman Satakunnan Huittisissa.

- Voimakas ilmapyörre kulki hevosaitauksen läpi noin kello 16 nostaen ilmaan koko hevosten katoksen pyöritellen ja paiskaten sen lopulta aitauksen yli metsikköön, hevosten omistaja Liisa Leppänen kertoi Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa ilma oli hieman ennen tapahtumaa helteinen ja tyyni. Hevosilla kävi hyvä tuuri.

- Oli todella onni, etteivät hevoset osuneet pyörteen reitille. Aitauksessa oli tapahtumahetkellä yhdeksän pikkuruista amerikanminiatyyrihevosta ja pienin varsoista painaa vain kymmenisen kiloa. Aikuisten hevosten säkäkorkeus on 80 senttiä, Liisa Leppänen jatkoi.

 

 

 

4-5.06.2018

TOIVON PÄIVÄN MYRSKY RIEPOTTI VARSINKIN KESKI- JA ITÄ-SUOMEA

Puuskainen luoteistuuli kaatoi puita ja katkoi sähköjä maanantaina erityisesti maan keski- ja itäosissa. Pelastuslaitoksille tuli hälytystehtäviä myös mm. sähkölinjoille kaatuneiden puiden sytyttämistä maastopaloista. Rutikuiva maasto ja kova tuuli eivät ainakaan helpottaneet sammutustöitä.  

Tuulivahingot alkoivat yleistyä maanantaina iltapäivällä. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kello 16 aikoihin sähköt olivat poikki noin 30 000 asiakkaalta 97 kunnassa ja 17 sähköyhtiön alueella. Tilanne oli pahin kello 18 aikaan. Tuolloin ilman sähköä oli noin 40 000 asiakasta. Kello 20 aikoihin sähköt puuttuivat vielä 30 000 taloudelta, kello 22 enää 15 000:lta.

Pahin tilanne oli Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.  Savon Voiman verkossa sähköttömiä oli illalla yli 10 000, PKS:n verkossa lähes saman verran painottuen Tuuniemen-Heinäveden akselille sekä Liperin, Tohmajärven, Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän alueelle. Vertailuksi vuoden 2009 Toivo-myrsky katkaisi sähköt noin 32 000 PKS:n asiakkaalta.

Vikoja saatiin korjattua yön mittaan, joskin myös uusia vikoja vielä syntyi. Tiistaina iltapäivällä tuuli voimistui uudelleen ja sähköjä vailla oli 8 000 taloutta 50 kunnassa, eniten Järvenpäässä, peräti 3 600.

 

Maasto roihusi ympäri Suomea

Kuiva ja kuuma sää sekä kova tuuli aiheutti kymmeniä maastopaloja ympäri maata. Muun muassa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ilta oli erittäin kiireinen. Suuriksi määriteltyjä metsäpaloja oli mm. Somerolla ja Aurassa, jossa sammutustöiden odotettiin jatkuvan koko yön. Keski-Pohjanmaalla Toholammila roihusi noin 9 hehtaarin alueella.

Kymenlaaksossa sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat kaksi maastopaloa. Sähkökatkoja oli vain muutama sata. Sen sijaan Päijät-Hämeessä maanantain ja tiistain välisenä yönä jäi sähköittä noin 3 000 taloutta ja pelastuslaitos raivaili yksittäisiä puita siellä täällä maanantaipäivästä alkaen. Asikkalan Pulkkilanharjulla puuskatuulen voimakkuudeksi mitattiin 17 m/s. (Yle/MTV ym.)

 

Tuuli kumosi valtavan pomppulinnan Ojakkalassa (IS)

Kova tuulenpuuska kaatoi suurikokoisen pomppulinnan kyljelleen Ojakkalan Puuhaparkissa noin kello 17 aikaan, kertoi päivystävä palomestari Mika Mäkelä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Pomppulinna on noin viisi metriä korkea ja pohjapinta-ala lähemmäs 150 neliömetriä.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Paikalle lähetettiin useita pelastus- ja ensihoitoyksiköitä, koska ei ollut varmuutta, oliko joku jäänyt pomppulinnan uumeniin. Siellä ei onneksi ollut ketään. Palomestarin mukaan pomppulinna oli kiinnitetty maahan oikein, mutta kuivuuden vuoksi maa oli sen verran haperoa, että maakiinnitys petti.

 

 

 

16.06.2018

PÖLYPYÖRRE JUKOLAN VIESTIN KISA-ALUEELLA

Venlojen viestin ensimmäinen osuus oli juuri päättymässä, kun hiekkapyörre yhtäkkiä tempaisi mukaansa kolmisenkymmentä karttaa. Hälvälän kisakeskuksen yleisön joukossa kävi kohahdus ja lukuisat puhelimet kuvasivat korkealle noussutta pyörrettä. Karttoja leijui kymmenien metrien korkeudella.

Jukolan viestin pääratamestari Juhani Jaskari kuvaili tilannetta:

- Joku huusi, että katso tuonne. Minä katsoin ja se pyörre oli niin kuin juuri alkamassa ja karttoja ilmassa! hetken tuli paniikki, että paljonko niitä lähtee.

Kisajärjestäjät juoksivat pitkin kisakenttää metsästäen ilmassa lenteleviä karttoja. Joitakin katosi Hollolan metsiin ja pääratamestari arveli kaukaisimpien lentäneen Hollolan kirkon viereen.

Järjestäjät murehtivat etukäteen mahdollista ukkosmyrskyä - tuuli tulikin sitten pölypyörteen muodossa eikä siitä suurta ongelmaa syntynyt, vain pientä viivettä kahdeksalle joukkueelle.

 

 

 

18.06.2018

UKKOSRINTAMA YLITTI SUOMEN

Kapea ukkosrintama ylitti maanantaipäivänä Suomen katkoen sähköt vajaalta 6 000 asiakkaalta. Ensimmäiset salamat välähtivät lännessä aamuyöllä ja iltaa kohden kapea rintama oli siirtynyt itärajan tuntumaan. Iltaan mennessä oli havaittu noin 7 800 maasalamaa, joista valtaosa Pohjois-Suomessa. Lisäksi välähteli satoja pilvisalamoita. Tahti oli reipas, mautta ei tavaton, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Etelässä salamoilta pääosin vältyttiin. Paikoin, esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, ukkosta ryydittivät raekuurot.

Siilinjärvellä kello 14 jälkeen salama iski sähköaseman lähelle 110 kilovoltin johtoon aiheuttaen hetkellisen sähköttömyyden tuhansille asiakkaille.

 

Syöksyvirtaus Yli-Iissä

Pelastuslaitos sai hälytyksen Yli-Iin Pahkalantielle maanantai-iltapäivänä, kun useita puita oli kaatunut tielle ja sähkölinjoille. Päivystävä palomestari Veli-Matti Hiekkataipale kertoi, että saderintaman syöksyvirtaus aiheutti todennäköisesti tuhot. Tulipaikka sijaitsi noin kaksi kilometriä Yli-Iin keskustasta Pahkakosken suuntaan.

Noin kymmenen kilometrin päässä tapahtumapaikasta mökkeillyt Kalevan lukija kertoi, että tuuli oli maanantai-iltapäivänä todella kova. Tuulen lisäksi ukkosti ja satoi hetken. Lukija lähti mökiltä ja kotimatkalla ajoi tuhopaikan ohitse.

– Kyllä syöksyvirtaus on ollut hurja. Tie oli täynnä puun roskia, raivaustyöt olivat loppusuoralla. (Yle/Kaleva)

 

 

 

19.06.2018

MYRSKYNPOIKASIA

Puuskittainen tuuli, sateet ja ukkonen pyyhkäisivät kapeana rintamana yli Etelä-Suomen itään. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoi suurimman ja vaarallisimmankin rintaman muodostuneen Varsinais-Suomen yllä iltapäivällä. Voimakkaita 15-20 m/s puuskia mitattiin läpi Etelä-Suomen ja ne aiheuttivat tuulivahinkoja. Salamoita paikannettiin vain 580.

Punkka kertoi sääilmiön olleen yhdistelmä matalapainetta ja ukkospilviä, jotka voimistivat entuudestaan vahvaa perustuulta. Ilmatieteen laitos sai tiistaina paljon kansalaisten raehavaintoja, joissa rakeiden koko oli pääsääntöisesti alle sentin, mutta myös yli kaksisenttisiä ilmoitettiin. (Useita havaintoja 2-3 cm rakeista mm. maan eteläosassa ja Polvijärvellä. Lähde Ilmatieteen laitoksen tiedotearkisto).

 

Uudellamaalla puuta ajoradoilla

Suuria onnettomuuksia ei voimakas tuuli aiheuttanut. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi heille tulleen noin 50 vahinkotehtävää - puita oli kaatunut teille ja langoille sekä myös yhden rakennuksen päälle.  

Keski-Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa "puukeikkoja on ollut vähän siellä sun täällä, ei sen kummempaa". Sama päti Helsingissä. Kymenlaaksossa muutama tie on ollut kokonaan poikki ja muutama osittain, kerrottiin Kouvolan tilannekeskuksesta. Hetkellinen puuskatuuli aiheutti muutaman tehtävän myös Pohjois-Karjalassa. Sähkökatkot jäivät vähäisiksi kaikkiaankin.

 

Keskiviikkona 20.6 puhaltaneiden tuulenpuuskien vuoksi jäi pahimmillaan noin 7 000 taloutta ilman sähköä.

 

 

 

22-23.06.2018

JUHANNUSMYRSKY PAULIINA

Voimakas sykloni tuulenpuuskineen aiheutti juhannusaattona sähkökatkoja pitkin Suomea. Merkittävä osa katkoksista keskittyi illalla Järvi-Suomeen. Energiateollisuuden sähkökatkokartoilla myrskypiikki näkyi pahimpana kello 18-20 välisenä aikana ja vähän kello 19 jälkeen oli lähes 28 000 taloutta vailla sähköä 13 yhtiön verkossa. Yksittäisistä yhtiöistä kovimman paineen alla on ollut Järvi-Suomen Energia, jonka alueella oli vuorokauden aikana yli 120 vikapaikkaa ja niitä korjaamassa 60 asentajaa.

Ilmatieteen laitos varoitti vaarallisista tuulista juhannusaaton iltana koko Etelä- ja Keski-Suomessa Pohjanmaan maakuntien ja Kainuun eteläpuolella. Maa-alueiden kovin tuulenpuuska mitattiin Helsingin Kumpulassa 22,7 m/s ja merialueilla Kaskisissa keskituuli ylsi 27,2 metriin sekunnissa ja maksimipuuska peräti 33,5 m/s.

 

Tuuli jatkui juhannuspäivänä puuskaisena, joskin vähitellen hellittäen. Yöllä kahden aikaan sähköttömiä talouksia oli vielä 15 000. Lauantaina päivällä sähkökatkoja oli 30 kunnan alueella yhdeksän yhtiön verkossa. Vanhoja vikoja saatiin korjattua, mutta uusia ilmeni vielä. Illalla sähköittä oli koko maassa enää muutamia satoja asiakkaita.

 

Pauliina-myrskyyn liittyi voimakkaita sateita, jotka tulivat monin paikoin tarpeeseen pitkän kuivan kauden jälkeen. Vaasassa sadetta saatiin yli 40 mm vuorokaudessa.

Tuuli ja sade kiusasivat myös juhannusjuhlia. Raumanmeren Juhannus joutui lykkäämään festivaaliporttien avaamista puuskittaisen tuulen vuoksi. Kaatosade katkaisi Klamydia-yhtyeen soiton Himos Juhannus-festivaaleilla.

Vesillä vakavin onnettomuus sattui Rantasalmella Etelä-Savossa, jossa yksi ihminen on kateissa veneen upottua. Pelastuslaitos pelasti veden varasta 12 ihmistä. Myös Vaasan saaristossa upposi vene. Ulkopuolinen pelasti seitsenmetrisen veneen pohjan päälle kavunneet kolme henkilöä.

Eri puolilla Suomea pelastuslaitokset selvittivät tuulen voimasta karanneiden veneiden taustoja. Soutuveneitä ajelehti tyhjänä muun muassa Etelä-Savossa Savonlinnan Punkaharjulla ja Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa.

 

 

 

29.06.2018

POHJOISTUULI TUIVERSI

Voimakas matalapaine liikkui perjantaina Suomen yli itään ja pohjoistuuli voimistui kovaksi etenkin itäisessä Suomessa. Ylen meteorologi Anne Borgströmin mukaan puuskittainen tuuli tuiversi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa jopa 20 m/s.

Tuulenpuuskista  aiheutui laajoja sähkökatkoksia illan ja iltayön aikana etenkin idässä, mutta myös etelämpänä. Perjantai-iltana kello 17-18 välillä sähköittä oli pahimmillaan yhtä aikaa noin 9 500 kotia 50 kunnassa.

Perjantai oli sateinen varsinkin Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Rautavaaralla oli iltaseitsemään mennessä satanut vettä yli 50 millimetriä. Myös Päijät-Hämeessä satoi paikoittain rankasti.

 

 

 

16.07.2018

TUULENPYÖRRE HAJOTTI KAHVILAKATOKSET

Voimakas tuulenpyörre hajotti maanantaina alkuiltapäivästä torikahvilan telttakatokset Hämeenlinnassa. Yhtäkkiä virinnyt tuuli nosti kahvilateltat noin metrin korkeuteen repien maahan ankkuroidut telttarakenteet irti.

Kahvilassa tapahtumahetkellä ollut hämeenlinnalainen Jouko Uschanoff kertoo ylös tempautuneiden rakennelmien romahtaneen nopeasti alas. Telttojen jalat vääntyivät ja kaatuilivat sikin sokin katoksen alle.

Tapahtuman aikana kahvilassa oli muutamia asiakkaita. Muut torin myyntikojut eivät kärsineet vahinkoja. Torikahvila KahviJussin yrittäjä Katri Hirvihuhta kertoi katosten vaurioituneen käyttökelvottomiksi.

– Se oli aika rajun näköistä. Nyt kahvila on kiinni, mutta huomenna avaamme jälleen normaalisti. Uudet kahvilateltat on nyt hankittava eli tällä hetkellä varjopaikkoja ei kahvilassa ole. (Yle Hämeenlinna)

 

 

20.07.2018

VEDENPAISUMUKSIA

Ukkosmyräkkä kuritti Kanta-Hämettä perjantaina alkuillasta. Pelastuslaitos nosti valmiustasoaan, kun tehtäviä alkoi sataa maakunnan eri kolkista. Apuun riensi sopimuspalokuntia. Tulva-altis Riihimäki koki vedenpaisumuksen. Keskustan kaduilla oli pahimmillaan ainakin parikymmentä senttiä vettä, jossa ihmiset ja autot kahlasivat. Muun muassa Peltosaarenkadun K-marketista pelastuslaitos pumppasi veden pois. Suurilta vesivahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Myös salamat tekivät tuhojaan. Lopella Nyynäistentiellä paloi autotalli ja lato, Hauholla asuinrakennuksen yläkerta. Palokunnat siivosivat myös kymmenkunta teille ja talojen päälle kaatunutta puuta.

Urbaanin musiikin Mellakka-festivaali sai kokea rajuilman Hämeenlinnassa. Myräkän pahimmassa vaiheessa esiintyjän keikka jouduttiin keskeyttämään ja kävijät suojautuivat myynti- ja miksaustelttoihin. Alueelta laitettiin sähköt poikki noin tunniksi ja poliisin pyynnöstä alueen portit suljettiin eikä uusia tulijoita päästetty sisään. Loput keikat vedettiin myöhemmin loppuun. Vesi aiheutti pieniä vahinkoja äänentoistolaitteille. (Yle)

 

Porvoon yli pyyhkäisi kaksi erillistä ukkoskuuroa perjantai-iltana saaden kadut tulvimaan. MTV Uutisten lukija Päivi Roiko oli saapunut perheensä kanssa Porvooseen viettämään 6-vuotiaan tyttärensä Oonan syntymäpäivää, kun sadealue pyyhkäisi yli.

- Ensin satoi vähän ja sitten vettä tulikin jo aivan valtavasti. Heti kun luulin, että taivas oli laittanut jo hanat täysille, niin vettä tuli vieläkin enemmän. En ole ikinä nähnyt tällaista ukkosta. Olimme satamassa syömässä ja sinne tuntui valuvan koko Porvoon vedet. Vesi tuli alas vuolaana virtana,hän kuvaili tilannetta.

Sade jatkui Roikon mukaan ainakin 40 minuuttia, uutta kuuroa tuli niskaan. Huolta aiheutti myös ravintolan viereen parkkeerattu auto, jonka vanteiden puoliväliin asti vesi jo nousi.

- Ei lasten kanssa uskallettu lähteä liikkumaan. Ei siellä kaduilla olisi pystynyt kävelemään, vaan olisimme lähteneet virran mukana.

Vesiryöppy sai myös pelastuslaitoksen liikkeelle. Hälytysajoneuvot kurvasivat paikalle, kun vesi nosti kaivonkansia paikoiltaan. (MTV)

 

 

 

21.07.2018

VEDENPAISUMUKSET JATKUIVAT. ERIKOINEN SALAMANISKU

Ukkonen jyrisi ja salamat iskivät lauantaina eri puolilla Suomea, mutta päivän maasalamasaldo ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, kertoo meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta. Vuorokauden aikana paikannettiin 3600 salamaa.

Sen sijaan sademäärät ovat olleet paikallisesti suuria ja Ilmatieteenlaitos antoikin lauantaiksi sadevaroituksen. Bergmanin mukaan ilmakehän kosteussisältö on ollut todella korkea, jonka vuoksi sateet voivat tulla erittäin rankkoina. Ilman suhteellinen kosteus on ollut jopa 100 prosenttia, kun kaakosta on virrannut Suomeen kosteaa ilmaa.

 

Kouvolan Anjalassa poikkeuksellisen kova sadekuuro

Eniten vettä satoi Kouvolan Anjalassa, jossa sitä tuli yli 80 millimetriä, vieläpä noin tunnin aikana, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Tämä vastaa kuukauden sademäärää. Savonlinnassa, Kajaanissa, Puolangalla ja Sotkamossa vettä satoi noin 40 milliä. (Yle)

 

Rankkasade runteli Kouvolan keskustaa. Vrk:n sademäärä yli 80 mm

Kymenlaakson pelastuslaitoksella oli kiireinen lauantai vesivahinkojen torjunnassa. Myös Kouvolan Vedellä on puhelin soinut. Heimosen Kenkä ja muut Manskin pohjoispäädyn liikkeet ovat saaneet olla pitkään ilman vesivahinkoja. Lauantaina tilanne muuttui, kun sadekuurot iskivät Kouvolan ylle iltapäivällä. Pelastuslaitos on saanut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä kello 15:n ja 16:n välillä.

Kouvolan Sanomien lukijan lähettämästä videosta näkyi, kuinka sadevesi ryöppyää Hansa-keskuksen parkkihalliin. Heimosen Kenkä Manskin ja Torikadun kulmassa kastui ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

— Parasta aikaa täällä imuroidaan ja nostellaan märkiä kenkälaatikoita, yrittäjä Pekka Lavonen kertoi kello 17:n jälkeen. Hän ei osannut vielä arvioida, millaista vahinkoa vesi on tehnyt. Inventaario odottaa.         

Lavosen mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta sen jälkeen, kun kaupunki laittoi Manskin pohjoispäädyn tulvaongelman kuntoon vuonna 2008. Ennen suojatiekorotuksia ja viemäröintiuudistuksia sadevedet olivat jatkuva ongelma Heimosen Kengässä. Lauantaina vettä tuli kuitenkin niin paljon kerralla, ettei aiemmasta remontistakaan ollut apua. Sitä oli kymmenen senttiä jalkakäytävän päällä, Lavonen sanoo.

Vettä pääsi valumaan myös torin reunalla sijaitsevan ravintola Bar Downtownin alakertaan ja muutamaan omakotitaloon. Anjalan suunnalla vesi oli tulvinut kahteen omakotitaloon.

 

Kouvolan yli lauantaina pyyhkäissyt rankkasade oli myös tilastollisesti erittäin kova. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Kouvolassa satoi tunnin aikana enimmillään 55,8 millimetriä. Kello 19 aikoihin Kouvolan viimeisen vuorokauden sademäärä oli 81,9 millimetriä.

— Ei tämä ole ihan poikkeuksellista, mutta ei kyllä jokapäiväistäkään tai edes jokakesäistä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tehnunen sanoo. (Kouvolan Sanomat)

 

 

Tulva Hotelli Kivitipussa Lappajärvellä

Lauantai-illan ukkosmyräkän aikana sisään tulvinut vesi pakotti tyhjentämään täyden ravintolasalin Hotelli Kivitipussa. Noin 250 asiakkaan illanvietto keskeytyi. Majoitustilat eivät tiettävästi vahingoittuneet.

- Kivitipun kattokaivot ja rännit eivät yksinkertaisesti ehtineet vetää vettä vaan se tulvi sisälle rakennukseen. Kostunutta pinta-alaa on nyt parisataa neliötä, mutta tutkimusten jälkeen selviää, onko vesivahinkoja laajemmalti,Anssi Nahkala kommentoi Iltalehdelle.

Vesi pääsi valumaan myös yhteen sähkökaappiin ja sanamukaisesti kiehui lattialla olevissa pistorasioissa. Nahkalan mukaan kuin ihmeen kaupalla selvittiin ilman henkilövahinkoja, sillä vesi ja sähkö ovat hengenvaarallinen yhdistelmä.

 

 

Hartola: Salama iski, jonka jälkeen yhdeksän autoa ei enää käynnistynyt

50-vuotissyntymäpäiväjuhlat saivat lauantaina erikoisen käänteen Rammontiellä Hartolassa, kun ukkonen vaurioitti yhdeksää samassa pihapiirissä lähekkäin parkissa ollutta autoa. Parkissa oli yhteensä 11 henkilöautoa.

– Kesken juhlien alkoi kova sade, ja ukkonen oli niin päällä kuin vain voi olla. Kerran rysähti, salama löi ja pamahti ja se oli siinä. Tämän jälkeen huomasimme, että autoista yhdeksän ei inahtanutkaan,paikan päällä ollut Saila Ziemann kertoo puhelimitse Etelä-Suomen Sanomille.

Ziemannin auto ei vaurioitunut rytäkässä, mutta myös paikalla ollut Merja Markkanen ei ollut yhtä onnekas. Markkasten auto ei ukkosen jälkeen käynnistynyt, ja vielä hieman ennen kello 21 he odottivat hinausautoa paikalle. Markkasen ja Ziemannin mukaan kaikissa vaurioituneissa autoissa oli sama vika: mikään niistä ei enää suostunut käynnistymään.

– Mikään pihapiirissä olleista autoista ei vaurioitunut ulkoisesti, mutta yhdessä autossa esimerkiksi avautui ikkuna alas asti. Autojen sähkölaitteet pimenivät eikä ovia esimerkiksi saanut tästä johtuen enää auki,Markkanen kertoo. (ESS)

 

Ylen uutisista:

Merja Markkanen todisti tilannetta noin 50 metrin päässä parkkipaikasta.

- Olimme ulkokatoksessa ottamassa maljoja, kun alkoi sataa aivan kaatamalla. Sitten välähti ja samalla jysähti kovaa. Heti salamaniskun ja jyrähdyksen jälkeen vieressä oleva ampiaispesä tyhjeni ampiaisista ja viereisestä metsästä lähti juoksemaan vauhkoontunut hirvi. Lapset tietenkin pelästyivät ja itkivät.

Yksi juhlapaikan vieraista lähti hakemaan autostaan sateenvarjoa, mutta auton ovet eivät enää auenneetkaan. Vastaavanlainen sähkövaurio todettiin kahta lukuun ottamatta kaikissa autoissa ja juhlapaikalle jouduttiin kutsumaan useita hinausautoja.

 

Yle 23.7:

Hartolan tapaus oli maailmanlaajuisestikin aivan poikkeuksellinen

Itä-Hämeen Hartolassa syntymäpäiväjuhlien vieraiden autot rikkonut ukkonen on osoittautunut harvinaiseksi tapahtumaksi. Näin monen auton lamaantumista salamasta ei ole tapahtunut edes Saksassa. Parkkipaikan 11 autosta yhdeksän ei enää salaman iskettyä lähtenyt käyntiin. Yhden vikavalot alkoivat palaa ajon aikana ja ainoastaan yksi auto toimi moitteetta.

Autot olivat eri ikäisiä ja joukossa oli vaihtelevasti edullisempia ja kalliimpia merkkejä. Ainoana viattomana säilynyt oli 13 vuotta vanha Mercedes Benz. Vehon tuotepäällikkö Risto Rauhala sanoo leikkisästi olevansa tilanteesta imarreltu, mutta tunnustaa, että auton merkillä tai iällä ei tässä Hartolan pamauksessa ollut osuutta asiaan.

Rauhala on pyytänyt analysoitavaksi vikakoodiraportin, joka ainoasta oireettomasta autosta on maanantaiaamuna autohuollossa otettu. Raportista näkyy, että jotain outoa on Mersullekin tapahtunut. Nykyautot ovat tietokoneilla verkotettuja. Salamaniskun hetkellisen ylikorkea jännite rikkoo yhden tai useamman näistä yksiköistä. Näin kävi myös Hartolassa.

Vakuutukset. OP Vakuutuksen korvauspäällikkö Sami Reinikka ei muista yhtään tapausta, jossa samasta salamasta korvattaisiin useamman auton vikoja. Muutenkin autojen salamavahingot ovat harvinaisia.

 

 

 

23.07.2018

LAPIN SALAMAT ÄRHÄKÖITÄ

Taivaan voima rikkoi taloa Ivalossa

Ivalo 23.7. Sen piti olla tavallinen ukkonen, pari jyrähdystä ja kaukaista salamaa. Ivalolainen Minka Laiti-Kosonen oli alakerrassa tyttärensä kanssa, kun kuului kuin pommin jysähdys. Laiti-Kosonen ei muista, tärähtelikö talo, hän muistaa vain äärimmäisen rajun äänen.

- Kun säikähdykseltäni selvisin, juoksin ulos katsomaan palaako talo ja sitten takaisin toiselle puolelle. Kattolamppu oli räjähtänyt makuuhuoneen sängylle. Ulkona tuli vettä kuin aisaa.

Yläkerrassa odottivat suuremmat vahingot. Siellä olivat kaikki lamput räjähtäneet, samoin pistorasiat. Vessan peili oli osaksi sulanut reunoilta ja siinä oli reikä, lavuaarin reunaan ukkosen vierailu oli jättänyt kaksi palojälkeä.

- Luojalle kiitos eivät lapset olleet juuri silloin yläkerrassa, huokaisi Laiti-Kosonen.

Pian Laiti-Kosonen huomasi suurimman vahingon. Takapiha ei lainehtinutkaan rankkasateen vuoksi vaan ukkosen voima oli katkaissut maanalaisen vesijohdon. Apuun hälytetyt sähkömiehet olivat yhtä ällistyneitä, he eivät olleet tällaista ennen nähneet. Myös päivystävä palomestari Mattus piti tapausta harvinaisena Ylä-Lapissa. Vuodesta 1984 tällä alueella on ollut vain neljä tapausta, jossa salama on iskenyt rakennukseen.

 

Tietoliikenneyhteydet pimenivät

Ukkonen hyydytti tietoliikenneyhteydet tuntikausiksi maanantaina iltapäivällä Ivalossa. Kylän ylle iskeneiden kahden salaman myötä pankkikorttimaksut, käteisautomaatit ja internetyhteydet lakkasivat toimimasta. Matkapuhelimetkaan eivät toimineet kunnolla ja sähköt katkeilivat. Palomestari Reino Mattus kertoi, ettei moniin vuosiin ole vastaavaa sattunut. Pahin myrsky kesti puolisentoista tuntia välillä ukkostaen ja sataen rankasti.

 

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoi, että lännestä itään edennyt ukkosrintama pyyhkäisi lähes koko Lapin yli iskien yhteensä noin 2 500 salamaa. Ivalon ja Inarin alueella maasalamoita oli noin 20 sataa neliökilometriä kohden. "Se oli kova ukonilma", Valta sanoi.

Koko vuorokauden sademäärä alueella oli 36 mm. Kovin myrskynpuuska ylsi 20,1 metriin sekunnissa.

 

 

Salamanisku vei viideltä vaeltajalta hetkeksi kävelykyvyn.

Vaellus Inarin Lemmenjoen erämaassa muuttui maanantaina salamaniskusta viiden ihmisen kokemukseksi, jota he tuskin koskaan unohtavat. Raumalainen Ari Vanhala oli matkalla Lemmenjoen Joenkielisen tunturiin, kun raju sade ja voimakas salamointi pakotti hänet ja neljä muuta vaeltajaa suojautumaan laavuun.

Viimeinen salama iski voimalla noin 15-20 metrin päässä sijaitsevaan mäntyyn. iskun voimasta tulisijan kivet lennähtivät ilmaan ja Vanhala löysi itsensä maasta makaamasta.

- Tajusin makaavani jäykkänä vaakatasossa. Siitä kun kampesin penkille, alakroppa oli lähes tunnoton ja oikea jalka kuin makaroni. Pienen hetken jälkeen alkoi aikamoinen särky.

 

Laavulla ukkosta pitivät lisäksi suomalainen ja venäläinen pariskunta. Kaikki olivat iskun jälkeen shokissa, varsinkin venäläinen nainen, jonka jalan iho oli muuttunut kelta-valkoiseksi. Suomalaisella naisella oli mennyt kuulo, joka kuitenkin palasi myöhemmin. Yhteinen helpotus oli suuri, kun kaikki ymmärsivät heidän selvinneen hengissä iskusta, vaikka kävelykyky olikin hetkeksi kaikilta mennyt.

- Salamanisku tapahtui joskus 3-4 maissa iltapäivällä. Jalkojen toimintakyky palasi ja pystyin jatkamaan matkaani vasta kuuden maissa. Pohkeessa painoi kipeä lihas. Muuta jäivät vielä laavulle toipumaan, kertoi Vanhala.

Vanhala oli vielä myöhemmin yhteydessä tapahtumapaikan suomalaiseen pariskuntaan. He olivat käyneet tutkituttamassa iskun mahdolliset vammat. Lääkäri oli todennut heidät terveiksi. (Yle)

 

(Ilmatieteen laitoksen karttakuvasta oli nähtävissä Lemmenjoelle paikannetut maasalamat, joita oli 15x20 km alueella noin 90 kpl).

 

 

 

26.07.2018

ÄRHÄKKÄÄ ROVANIEMELLÄ, PUITA KAATUI

Torstaina aamupäivällä Rovaniemellä raivonnut ärhäkkä ukkonen katkoi puita ja sähköjä. Myrsky kaatoi puita erityisesti Rautiosaaressa ja Kemijoen itäpuolentiellä sähkölinjojen ja teiden päälle. Rautiosaaressa koulun tuntumassa puita kaatui runsaasti myös lähistöllä sijaitsevien rakennusten päälle. Pelastuslaitos sai aamupäivän aikana useita hälytyksiä ukkosen takia.

- En ole moneen vuoteen nähnyt näin paljon tuhoja aiheuttanutta ukkosrintamaa Rovaniemellä, päivystävä palomestari Mika Hyvärinen sanoi.

Henkilö- ja ajoneuvovahingoilta kuitenkin tiettävästi säästyttiin, eivätkä rakennuksetkaan kärsineet mittavia vahinkoja. Lounaasta koilliseen liikkunut ukkosrintama jyrisi myös Länsi-Lapissa, muttei aiheuttanut muualla yhtä mittavia tuhoja.Ylitorniolla ukkonen mellasti pariinkin otteeseen.

 

Myrsky teki tuhoa rovaniemeläisperheen pihassa

Rautiosaaressa asuva Linda Kuusela havahtui torstaiaamuna, kun kodin ympärillä suhisi ja ujelsi.

- Heräsin lasten kanssa ja lähdin laittamaan ikkunoita kiinni, kun sää näytti niin harmaalta. Ajattelin, että kohta varmaan ukkostaa. Sitä ikkunaakaan en saanut yksin kiinni, piti huutaa tyttäret apuun.

Kuusela ei edes ikkunalle asti, kun myrsky alkoi toden teolla mylviä ympäristössä. Ukkosrintama nousi nopeasti joen yli. Sen mukana ujeltanut syöksyvirtaus puhalsi petäjiä nurin molemmin puolin jokea.

- Salamoita ei näkynyt, mutta se ääni oli aivan kammottava, Kuusela kertoi.

Rajuilma laantui yhtä nopeasti kuin se nousikin. Viiden minuutin kuluttua myrsky oli ohi ja Kuusela kurkisteli varovaisesti ikkunoista ulos. Näky oli hämmentävä. Pihalta oli kaatunut seitsemän isoa petäjää, vene oli siirtynyt puun alta keskelle pihaa ja huusi oli pirstaleina. Saunan takana kaatuneita puita oli lisää.

- Ikinä en ole kokenut tällaista myrskyä, enkä toivottavasti enää koekaan. Onni, että olin lomalla eivätkä lapset olleet yksin kotona.

Kuusela arvioi heidän taloutensa vahinkojen onneksi jäävän suhteellisen pieniksi. Pellit pysyivät katolla ja petäjät vain hipoivat talon nurkkia. Ulkokäymälän saa korjattua ja puut pilkottua. (Lapin Kansa)

 

Tuuli kaatoi kymmeniä puita Hirvaalla

Metsähirvas-hotellin kymmenen hehtaarin suuruiselta tontilta kaatui torstaina aamupäivällä minuutin aikana noin 30 puuta tuulen voimasta. Hotellin toisen omistajan, Mikko Sirviön mukaan postilaatikkorivistö repeytyi irti maasta ja lensi lähemmäs kymmenen metrin päähän. Naapurin trampoliini on myrskyn jäljiltä vielä puissa.

Puut eivät Sirviön mukaan kaatuneet aivan pihapiiristä, joten hotellin miljöö pysyi samanlaisena. Kaatuneet puut olivat suurimmillaan yhden kuution kokoisia. Lähimmillään ne hipaisivat taloja.

 

Voimakas sade aiheutti myös vahinkoa Rovaniemellä. Kaupungin viemärit eivät pystyneet nielemään kaikkea vettä, mikä satoi 15 minuutissa ukkoskuuron yhteydessä. Vesi tulvi ainakin Prismaan ja sitä tuli sisään katosta ja lattiatasolta. Prisman ryhmäpäällikkö Matti Purasen mukaan vastaava tilanne toistuu keskimäärin kerran viidessä vuodessa. (Yle)

 

 

 

29.07.2018

RAUMALLA JA VAASASSA KOVA UKKOSMYRSKY JA VESITULVA

Sunnuntai-iltana Rauman yli pyyhkäissyt voimakas ukkosmyrsky rankkasateineen sai viemärit tukkoon ja kellarit sekä keskustan kadut lainehtimaan. Satakunnan pelastuslaitoksilla oli kädet täynnä töitä. Ensimmäinen hälytys tuli kello 20.27, jonka jälkeen niitä tuli useita. Esimerkiksi Rauman keskusta ja K-Citymarketin parkkihalli lainehtivat vedestä.

– Meillä on nyt Rauman keskustassa erittäin monta vedenpumppaustehtävää. Vettä on tullut niin lujaa ja paljon, etteivät viemärit vedä, jolloin vedet valuvat ihmisten kellareihin. Niitä me torjumme isolla porukalla,totesi päivystävä palomestari Jussi Elonen.

– Niin paljon on vedenpumppaustehtäviä, että muuta ei oikein ehdi tehdä kuin järjestellä niitä, Elonen puuskahti puoli kymmenen jälkeen sunnuntai-iltana.

Ukkosmyrskyn aiheuttama rankkasade oli liikaa Rauman K-Citymarketin sadevesiviemäreiden vetokyvylle sunnuntai-iltana, minkä takia parkkihallin lattialle kertyi vettä. Myös kauppakeskuksessa sisällä pullonpalautusautomaattien luona oli hieman vettä. Kauppias Juha Vainion mukaan vastaava vesiongelma on Citymarketissa koettu kerran aiemminkin, kesällä 2010 samana päivänä, kun syöksyvirtaus riehui Porin Sonispshere-musiikkifestivaalissa.

Ilmatieteen laitoksen sadetutka näytti, että kello 21 aikaan Rauman seudulla satoi ja paljon. Kello 21.38 kaatosade saapui Porin keskustaan.

 

Myräkkä Rauman satamassa

Poikkeuksellinen myrsky iski Rauman Satamaan myöhään sunnuntai-iltana. Rankka vesisade, tuuli ja ukkonen tekivät olosuhteista todella vaikeita. Euroports Rauma Oy aloitti vahinkojen minimoimisen ripeästi kutsumalla 30 työntekijää hälytystöihin. Vesi oli valunut varastotilaan, jossa säilytetään paperirullia ja sellupaaleja, mitkä nostettiin laveteille turvaan kastumiselta. 

Euroports Finland Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtisen mukaan pahimmillaan vettä oli varastossa puoli metriä. 500 paperirullaa sekä 30 konttia ehti kastua.

– Kahdesta varastosta repesi katto. Myrskystä koitui meille kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Osa työntekijöistä on ollut satamassa töissä 40 vuotta, eivätkä he muista tällaista myrskyä aiemmilta vuosilta,Lehtinen sanoo.

 

Rauman Sähköverkko Oy tiedotti ukkosen aiheuttaneen kolme keskijännitevikaa Raumalla. Mudaisilla ja Haapasaaressa tuulenpuuskat kaatoivat puita linjoille ja Rokissa vaurioitui muuntaja. Vikojen piirissä oli enimmillään 400 asiakasta.

 

 

VAASAN SEUDULLA SALAMOI RAJUSTI, VETTÄ 33 MILLIÄ TUNNISSA

Vaasan seudulla myöhään sunnuntai-iltana riehunut ukkosmyrsky aiheutti sekä voimakasta salamointia että rajua sadetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamointitiheys oli etenkin Vaasan seudulla, mutta muuallakin Pohjanmaalla niin suuri, että se voitiin luokitella rajuksi tai erittäin rajuksi.

Maan länsiosassa ukkoskuuroja alkoi syntyä jo sunnuntaina alkuillasta. Ensimmäinen kuurorypäs näkyi tutkassa kello 17-18 aikaan. Ukkoset ajautuivat pohjoiseen ja Vaasan seudulla ukkonen rytisi ja satoi myöhemmin illalla useiden tuntien ajan. Sunnuntain kokonaissademäärä nousi yli 50 millimetriin ja esimerkiksi Vaasassa Klemettilän mittausasemalla satoi tunnissa 33,2 millimetriä.

Pohjanmaan maa-alueilla salama iski yli 2 000 kertaa sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön ukkosmyrskyssä. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin erittäin lämpimän ja kostean ilmamassan synnyttävän oivalliset olosuhteet ukkosille myös jatkossa. Iltapäivän merituuli rannikon läheisyydessä käynnistää ukkosia ja niitä saataneen lisää parina lähipäivänä erityisesti rannikon tuntumassa Varsinais-Suomesta pohjoiseen, jonne ne liikkuvat virtausten mukana.

Ukkonen aiheutti lukuisia tulipaloja Vaasan seudulla. Mustasaaren Sepänkylässä tuhoutui omakotitalo, Vaasan Gerbyssä ja Maalahdella sauna. Kaiken kaikkiaan isompia ja pienempiä hälytyksiä oli niin paljon, että pelastuslaitoksella oli liikkeellä kaikki käytettävissä ollut henkilökunta. Jurvassa ukkonen aiheutti kolme pientä maastopaloa. (Yle)

 

Ilkan lukijat lähettivät hurjia kuvia ja videoita: "Ukkoshelvetti" pieksee Vaasan rannikkoa hirmuisella voimalla. Seinäjokelainen Tomi Lähdesmäki oli autoilemassa Raippaluodossa sunnuntai-iltana.

-Päädyimme keskelle todellista ukkoshelvettiä. Ukkosmyrsky oli lähes epätodellinen, hän kuvaili.

 

Iltalehti raportoi myös ukkosen rajuudesta: Helsingbyssä Mustasaaren kunnassa asuva Veli-Pekka Rikala onnistui kuvaamaan näyttävän videon ukkosesta. Rikalan mukaan "ikkunoita tärisyttänyt ukkonen" oli kestänyt useita tunteja. Välissä oli vain pieniä taukoja. Vettä satoi niin rankasti, että pihalla olleen paviljongin katto romahti ja hevoslaitumella oli vettä nilkkoihin asti.

- En muista tällaista ukkosta olleen koko elinaikanani - ainakaan sen 13 vuoden aikana, kun on asuttu täällä Helsingbyssä. Nyt se meni aivan suoraan tästä yli.

 

Yle Vaasa 7.8: Kaapeli-tv-yhteydet ovat reilun viikon takaisen myräkän jäljiltä osaksi edelleen poikki. Elisan mukaan ukkonen aiheutti jopa tuhat vikapistettä, pahimmin kärsi Vaasan seutu ja sen eteläpuoli.

 

 

 

30.07.2018

RAUMA LAINEHTI TAAS

Sunnuntain ukkosmyrskyn jälkeen heti maanantaina rajuilma yllätti Rauman uudelleen. Kaupunki on taas täynnä vettä, eivätkä Ilmatieteen laitoksen varoitukset lupaa hyvää tiistaillekaan: Yhtä aikaa näyttävät olevan voimassa sade, -helle, ukkos- ja metsäpalovaroitukset.

STT:n tietojen mukaan (julkaistu klo 19.59) poliisi on kehottanut välttämään liikkumista Rauman kaduilla. Kaupungin kadut tulvivat, puita on kaatunut ja kaivojen kansia noussut pois paikoiltaan, minkä vuoksi liikkuminen on vaarallista. Satakunnan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Timo Nurminen kertoi, että tehtäviä on ollut illan aikana jo yli 60 ja uskoi samanlaisen kiireen jatkuvan vielä ainakin pari tuntia.

 

Kaatuneita puita, tulvivia kellareita ja katuja

Pitkään jatkunut kuivuus päättyi, kun säätila heilahti Raumalla toiseen ääripäähän. Ukkosmyrskyt ja rajut sateet ovat koetelleet kaupunkia kahtena peräkkäisenä päivänä.

Maanantain myrsky alkoi kovalla sateella myöhään iltapäivällä ja sadevesiviemärit antoivat nopeasti periksi. Kadut, alikulut ja maanalaiset tilat alkoivat tulvia, aivan kuten sunnuntainakin. Autoja jäi jumiin veteen, myrsky katkoi oksia ja puita kaatui mm. autojen päälle. Kahdeksan jälkeen illalla kova sää alkoi pikkuhiljaa rauhoittua. Päivystävä palomestari kuvaili tilannetta STT:lle "pieneksi katastrofiksi". Pelastuslaitoksella oli 15 yksikköä hoitamassa tehtäviä, joista suurin osa oli kaatuneiden puiden raivaamista ja veden pumppausta.

Länsi-Suomen lukijat raportoivat muun muassa Hakunintielle kaatuneista puista sekä kovaa vauhtia venepaikoilleen suuntaavista veneenomistajista, jotka ryntäsivät kiinnittämään veneen naruja ja tyhjentämään paatteja. Lukijan kuvasta ilmeni sataneen myös peukalonkynnen kokoisia jäärakeita.

 

Raumalla puhuttiin maanantain myräkän jälkeen, että kaupunkiin olisi saattanut iskeä trombi. Ilmatieteen laitos suhtautui tietoon varauksella. Vähintään syöksyvirtauksesta kuitenkin on ollut kyse.

 

Äijänsuo selvisi myrskystä ja tulvista pienin vaurioin (L-Suomi 31.7)

Maanantainen rankkasade teki hurjaa jälkeä Äijänsuon urheilualueella. Sosiaalisessa mediassa levisi kuvia, miten jalkapallostadion ja läheinen parkkipaikka olivat muuttuneet pieniksi järviksi. Siinä missä Lukon liigajoukkueen pelaajat pelkäsivät autojensa puolesta, Pallo-Iirojen jalkapallojuniorit käyttivät tilanteen hyväkseen ja kävivät uimassa tulvavedessä. 

Rauman liikuntapäällikkö Tommi Cederberg:

- Yllättävää kyllä, mitään vakavampaa ei sattunut. Jalkapallostadionin huopakaton vanhempi osa tosin hieman repesi ja menee korjaukseen. Heinäkuussa vaihdetulta uudelta tekonurmelta tulvavesi katosi ajallaan kaupungin sadevesiverkostoon. Otanlahdessa oli enemmän vaurioita, puita aika tavallakin kumossa. Pururadoilla saattaa olla edessä urapaikkauksia.

 

Ilta-Sanomat 30.7 19.51

"Ihan kuin tykistötuli olisi ollut"

Ilmatieteen laitoksen sadetutka näyttää Rauman alueella runsaasti salamoita alkuillan aikana. Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että tällä hetkellä liikkumista tulee vielä välttää Sinkokadun ja Karjalankadun alueella. Siellä on puolisen metriä vettä.

Raumalainen mökkeilijä kertoi IS:lle, että varsinkin Pidesluodon alueella Raumalla myräkkä oli raju.

- Siitä meni joku trombi yli, kaatuneita puita on ainakin sata. Meillä on mökki Petäjäksen alueella, eikä tänne päässyt kuin yhtä reittiä. Koko Pidesluoto tulvii ja puita on kaatunut niin paljon, ettei sieltä pääse mistään kulkemaan.

- Se oli aika extreme-tapaus. Kaikkien kellareissa on vettä ja kaduilla autojen oviin asti. Myrsky meni kaupungilta merelle päin ja tuhosi matkalla kaiken, mihin osui. Mukana lähtivät liikennemerkit, mainoskyltit ja jopa peltikattoja.

Raumalaisen oma mökki säästyi kuitenkin vahingoilta. Kova myrsky kuitenkin säikäytti.

- Siellä mistä trombi meni yli, oli ihan kuin olisi tykistötuli ollut. Puita katkeili puolivälistä poikki.

 

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hokkola sanoi, että kyseessä saattoi olla trombi.

- Siellä oli hyvin voimakas, hitaasti liikkunut ukkoskuuro. Mikäli paikalliset ovat nähneet pyörivän suppilon, kyseessä oli trombi.

Ilmatieteen laitoksella ei ole mittauspaikkaa Raumalla mantereella, mutta Hokkola arveli vettä tulleen noin 25 mm.

 

 

 

31.07.2018

RANKAT UKKOSET SIIRTYIVÄT SISÄMAAHAN

Sunnuntaista alkaen länsirannikkoa piinanneet ukkosmyräkät kehittyivät tiistaina enemmänkin sisämaan puolelle. Rankkasateet aiheuttivat tulvia, runsas salamointi tulipaloja sekä  sähkökatkoja, myrskynpuuskat  muuta tuhoa.

Iltalehti uutisoi "uskomattoman pitkästä salamakäärmeestä" Länsi-Suomen kimpussa. Myrskybongarit.fi ilmoitti Twitterissä tiistaina iltapäivällä, että "ukkoskuuronauha on pitkä kuin nälkävuosi ja yltää Loimaalta Vaasaan asti". Iltalehti jatkoi:

 

Tämä ei näytä suomalaiseslta sadekuurolta: Salamakäärmeen häntä toi käsittämättömän myräkän Pirkanmaalle

Pirkkalassa satoi ja paljon. Länttä runnellut salamakäärme toi oman osuutensa myös Pirkanmaalle. Iltalehden lukijan kuvaamalla videolla näkyy, kuinka hurja sadekuuro iski Pirkkalaan. Kyseessä ei ollut mikään tavanomainen suomalainen kesäsade, vaan se näytti enemmänkin trooppisesta rankkasateesta.

- Ensin oli tyyntä, aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Yhtäkkiä alkoi jyrinä ja salamointi. Tuli ihan puskista koko myrsky. Pihatuolit lentelivät ympäri seiniä. Vähän alkoi jännittää. Sisätiloissa tuntui, että katto lähtee pään päältä. En ole ennen kokenut mitään tuollaista Suomessa,videon kuvannut Joacim Holm kertoo.

 

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoi Pirkkalan lähistöllä sataneen illalla 24,5 mm. Hän arvioi, että useammassakin paikassa vettä on saattanut tulla 20-30 milliä. Rinteen mukaan alueella myös salamoi reippaasti. Pitkä kuurojono ulottui valtavalle alueelle ja nimenomaan sen häntä meni yli Tampereen.

 

Ukonilma piiskasi Pirkanmaata

Pirkanmaan yllä riehunut ukonilma aiheutti tiistai-iltana runsaasti hälytysajoja. Maastopaloja, katkenneita puita, tulvivia katuja ja sähkökatkoja oli pitkin maakuntaa. Noin iltaviidestä kello yhdeksään pelastuslaitoksella oli samanaikaisesti 4-5 tehtävää hoidettavanaan eri puolilla.

Myrsky katkoi puita teille ja salamaniskut aiheuttivat palonalkuja muun muassa Punkalaitumella ja Parkanossa. Ylöjärvellä paloi maastoa keskellä metsää hakkualueen reunalla.

- Ympäri Pirkanmaata on menty niin Parkanossa, Kurussa, Ylöjärvellä, Teiskossa, Kangasalla kuin Orivedelläkin kello viiden jälkeen,kertoi päivystänyt palomestari Matti Willman.

Rankkasateiden vuoksi ainakin Pispalan valtatie tulvi alkuillasta. Sähkökatkoja havaittiin mm. Tampereella, Ylöjärvellä ja Pirkkalassa.

Puoli kahdeksan aikaan ukkosrintama ulottui länsi-itäsuunnassa Hämeenkyröstä Tampereen Kauppiin. Eniten näytti salamoivan Nokian ja Länsi-Tampereen suunnalla. Etelässä ukkonen kulki Pirkkalan lentokentän kohdalla ja pohjoisessa Seitsemisen kansallispuiston eteläpuolella. (Aamulehti)

 

Ukkosmyrsky tuhotöissä Loimaalla ja Pöytyällä

Tuuli repi puita juuriltaan ja lennätti kalusteita Alastaro-golfissa Loimaalla kello kolmen jälkeen iltapäivällä. Kenttä tyhjeni suurelta osin pelaajista heti ensimmäisten jyrähdysten aikana, mutta kaksi kauempana ollutta ehdittiin hakea suojaan juuri ennen myrskyn puhkeamista.

Toiminnanjohtaja Minna Nenonen seurasi ukkostutkaa jo aiemmin ja osasi varautua rajumpaan keliin mm. napaten kentän kastelulaitteiden johdot irti pistorasioista. Harjun ylitse pyyhkäissyt ukkoskuuro kesti kymmenisen minuuttia, mutta jätti jälkeensä melkoisen sotkun.

- Paljon tuli roskaa ja puita kaatui toistasataa runkoa. Käsillä oli katastrofin ainekset, mutta pahimmilta vahingoilta vältyttiin ennakoivan toiminnan ansiosta ja tärkeintä oli saada kaikki ihmiset ajoissa suojaan ja turvaan, kertoi Nenonen.

Tuuli tempaisi mukaansa myös tuolit ja pöydät klubitalon terassilta. Lakoavat puut eivät aiheuttaneet vaurioita golfkentälle tai rakennuksille, mutta pari parkkipaikalla olutta autoa jäi niiden alle. Golfkenttä on tiistai-illan ja keskiviikon suljettu, koska sitä siivottiin pelikuntoon talkoovoimin.

– Kaatuneita puita on niin paljon ja lisäksi kallellaan olevia, jotka ovat vaaraksi. Koko juuristo kun lähtee ylös tällaisella kankaalla, niin se on vaarallista eikä pelaajia voi lähettää sinne. Nenonen jatkoi ja kiitteli ihmisten aktiivisuutta. Heti ukonilman laannuttua kentälle riensi 30-40 pääasiassa senioritalkoolaista ja paljon ehdittiin siivota jo saman illan aikana. Työ jatkui keskiviikkona.

Salamointi sytytti kaksi maastopaloa, Pöytyän Yläneellä ja Loimaalla. Yläneellä 30 aarin kokoista paloaluetta oli sammuttamassa kuusi yksikköä. (Loimaan Lehti)

 

Rantatöyräs sortui Lapinjoessa

Tiistai-illan pahin ukkosmyräkkä väisteli Rauman keskustaa, mutta Lapissa mylvähteli lähipitäjienkin edestä. Maanviljelijä Mauri Maijalaa odotti mökkirannassaan Kullanperässä lohduton näky.

– Isoveli soitti mökiltä, että nyt on naapurin ranta sortunut, kanatilaa pitävä Maijala kertoo. Lähistöllä asuva Pertti Arvela kertoi, että Kullanperässä satoi vettä noin 75 millilitraa tiistain aikana. Sadetta tuli valtavalla voimalla, ja taivas ripotteli rakeitakin. Myräkkä sai Lapinjoen tulvimaan ja jokipenkereen sortumaan.

- Viljojen kannalta sateiden olisi pitänyt tulla paljon aikaisemmin, mutta alkoipahan ainakin nurmikko vihertää,Arvela mainitsi. (Länsi-Suomi 2.8)

 

 

Muualla ukkonen ei enimmäkseen aiheuttanut suurempia vahinkoja. Satakunnassa Ulvilan Kullaalla 800 neliötä peltikattoa kääriytyi rullalle. Rakennuksessa oli eläimiä ja palokunta paiski töitä rakennuksen suojaamiseksi.

Pyhäjärviseudulla Varsinais-Suomessa oli kaatunut joitakin puita tielle. Kurikassa tulvi ja salama käräytti sähköpääkeskuksen. Kauhavalla palokunnalla oli parikymmentä tehtävää illan aikana.

Junaliikenne myöhästeli Tampereen ja Seinäjoen välillä ukkosen aiheuttamien vaurioiden vuoksi. Ongelmat alkoivat kello 19 jälkeen ja viat saataneen korjattua aamuun mennessä.

 

 

 

01.08.2018

LAHDEN KESKUSTASSA UITIIN TULVAVEDESSÄ

Lahden päälle osui keskiviikkona erittäin paikallinen ja  hidasliikkeinen ukkoskuuro, joka sai ydinkeskustan tulvimaan. Taivas kirjaimellisesti repesi keskiviikkona iltapäivällä ja erityisesti keskustassa viemärit eivät vetäneet ja kadut olivat hetkellisesti veden vallassa. Lapset uivat kaduilla ja aikuiset kahlasivat polviaan myöten vedessä.

Launeen sääasemalla mitattiin kello 15 ja 18 välillä sademääräksi yhteensä vain 9,9 millimetriä, josta kello 16.10-16.40 tuli kuutisen milliä. (Kuurosolukkoa pyöriskeli Lahden päällä pohjoispainotteisesti kello 15-18).

 

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella oli useita vedenpumppaustehtäviä. Päivystävän palomestari Mika Nevalaisen mukaan keskusta-alueella vesi nousi kadulle ainakin Vesijärvenkadulla, Vapaudenkadulla, Kauppakadulla, Aleksanterinkadulla ja Saimaankadulla. Hälytyksiä tuli myös kaatuneista puista. Kello 17.30 Nevalainen kertoi:

- Keskustassa on tällä hetkellä niin paljon vettä liikkeellä, että odotamme vedenpinnan laskua kaduilla, jotta voimme arvioida mitä meidän kannattaisi tehdä. Kartoitamme koko ajan tilannetta.

- Myös asuntojen kellareihin on päässyt vettä, emmekä ole vielä edes aloittaneet niiden tyhjennystä,sanoi puolestaan pelastuslaitoksen ruiskumestari Hannu Nieminen kello 17.50.

Kauppakadun Lahdenkadun puoleinen pääty suljettiin liikenteeltä tulvan vuoksi puoli kuudelta ja avattiin puoli seitsemän jälkeen. Pelastuslaitos otti tilanteen haltuun, kun aiemmin liikennettä ohjasi aktiivinen kansalainen.

Kauppakadun lisäksi tulviva vesi aiheutti ongelmia myös Saimaankadulla, missä autot juuttuivat tulvivalle tielle. Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan paikalla oli poliisin yksikön lisäksi myös pelastuslaitos sekä useampia hinausautoja. Vesi oli tulvinut pahoin myös Kulmakadulla, jossa vettä oli päässyt mahdollisesti myös kiinteistöjen puolelle.

- Kulmakadulla yksi auto on mahdollisesti mennyt jopa vesivirran mukana ja kolhinut muita autoja. Partio on juuri tarkastamassa tilannetta, ylikonstaapeli Petri Helenius kertoi noin kello 17.45.

 

Lapset ottivat tulvivasta kadusta ilon irti. Kauppakadulla asuva 9-vuotias Peppi Mutikainen polski tulvavedessä monen muun tavoin t-paita ja housut yllä vanhempien seuratessa tilannetta vierestä. Märät vaatteet eivät haitanneet, kun kesä on ollut liiankin kuuma.

Päivystävä palomestari Mika Nevalainen ei itse ollut tulvapaikoilla, mutta arvioi vettä olleen kaduilla paikoitellen puoli metriä, ellei enemmänkin. Hän ei pitänyt lasten uimista tulvavesissä suositeltavana, vaikka kyse onkin ollut sadevedestä, eikä jätevesiä ole noussut kaduille.

 

Kello 19 aikaan Lahden kadut olivat palautuneet normaaleiksi. Pelastuslaitos pumppasi vettä pois enää vain Vesijärvenkadulla asuntojen 24-28 kohdalla viemäreiden lähdettyä taas vetämään kaikkialla.

Paikallinen rankkasade aiheutti palomestari Nevalaisen mukaan useita vesivahinkoja eri puolilla Lahden keskustaa. Suurimmat tulvakohdat sijoittuivat Kulmakadulle, Kauppakadulle, Saimaankadulle ja Vesijärvenkadulle.

Ukkoskuuro yllätti myös neljä nuorta naista, jotka olivat lähteneet nauttimaan hellesäästä saunalautalla Vesijärvelle. Lautta oli joutunut lyhyessä myrskyssä tuuliajolle ja järvipelastajat kävivät noutamassa naiset rantaan ja hinasivat ajelehtivan lautan takaisin satamaan. (ESS)

 

 

Myrskytuhoja Kaipolassa

Keskiviikkoiltana puoli yhdeksän aikaan Anja Kykkänen oli kotonaan Kaipolassa sulkemassa ikkunaa, kun ulkoa alkoi kuulua sateen kohinaa. Pian satoikin kuin saavista kaatamalla ja tuuli oli kova.

- Tuli kova tuulenpuuska ja naapurin omenat lensivät puusta maahan, Kykkänen kuvaili myrskyn alkua.

Pian hän kuuli talon toiselta puolelta kovan pamauksen, kun kaksi suurta haapaa kaatui pihaan aivan omakotitalon seiniä ja kattoa hipoen. Seppo Kykkänen seisoi verannalla puiden kaatuessa ja kertoi "kyllä vähän hätkähtäneensä".

Myrsky kesti vartin verran. Pariskunnan auto jäi kaatuneiden puiden taakse jumiin ja kulku taloon sisälle tai ulos vaikeutui. Toinen pihavarastoista otti eniten osumaa ja pihaa kiertävä aita meni keskeltä poikki. 

 

Päivystävän palomestarin mukaan Kaipolassa oli keskiviikkoiltana useita vahingontorjuntatehtäviä. Puita oli kaatunut teille ja neljän rakennuksen päälle lähinnä kattoja hajottaen. Myrsky teki tuhojaan melko paikallisesti Kaipolan alueella. Myrskyn jälkiä oli nähtävissä torstaina esimerkiksi Jämsänkoskenkadulla, Kaipolan koulun lähettyvillä sekä Urheilukadulla. Raivaustyöt saatiin tehtyä muutamassa tunnissa. (Jämsän Seutu)

 

 

 

02.08.2018

27 000 SALAMANISKUA, TAAJAMATULVIA, RAKEITA

Torstaipäivän aikana lähes koko maassa rannikkoalueita lukuun ottamatta esiintyneet voimakkaat ukkoskuurot räiskyivät yli 27 000 salamaa, mikä vastaa lähes koko elokuun keskimääräistä salamamäärää. Ilmatieteen laitoksen mukaan oli myös kesän kovin raepäivä ja mm. rankkasadevaroitukset olivat voimassa. (Maan länsiosissa useita havaintoja 2-4 cm rakeista, suurimmat Alavetelissä 4,5 cm. Lähde Ilmatieteen laitoksen tiedotearkisto).

Ukkonen alkoi maan pohjoisosissa aamuyöllä, jylläsi iltapäivällä ja illalla Hämeessä, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa sekä pitkin päivää myöhäiseen iltaan saakka Pohjois-Karjalassa.

 

Pirkanmaalla poikkeuksellisen vilkas ilta pelastuslaitoksella

Ukonilma vyöryi illan aikana yli Pirkanmaan ja pelastuslaitos joutui koville salaman aiheuttamien tulipalojen vuoksi. Etenkin alueen itä- ja pohjoisosissa syttyi runsaasti maastopaloja, jotka levisivät paikoin rakennuksiin. Pohjois-Pirkanmaalla oli samaan aikaan käynnissä kuusi keskisuurta ja useita pienempiä paloja, jotka käytännössä kaikki alkoivat salamaniskusta.

Torstai-illan yli 60 tehtävää painottuivat kello 15-22 väliin. Tilanne- ja johtokeskuksen palomestari Jari Hiltunen sanoi illan olleen poikkeuksellisen vilkas.

– Aika rajua oli, ja meidän oli pakko priorisoida tehtäviä. Yksiköt olivat kovilla etenkin Pohjois-Pirkanmaalla, jossa on muutenkin vähän henkilöstöä. Tampereen seudulta lähetettiin sinne sammutusapua.

Pitkien ajomatkojen vuoksi tehtäviin kului runsaasti aikaa. Sateet auttoivat sammutustöissä, joita jatkettiin aamuvarhaiseen saakka. Pirkanmaan yksiköitä oli avustamassa myös Jämsässä ja Ähtärissä. Tehtävien yhtäaikaisuus toi omat ongelmansa ja lisäksi Tampereella oli paljon ukkosesta johtuneita automaattihälytyksiä, jotka piti tarkistaa.

Useita tehtäviä oli päällä yhtä aikaa Ruovedellä, Mänttä-Vilppulassa, Virroilla ja Juupajoella. Apujoukkoja hälytettiin pohjoiseen Ylöjärveltä, Nokialta ja Kangasalta. Salama oli iskenyt useisiin mökkeihin ja sytyttänyt lukuisia maastopaloja. Lisäksi oli puunkaatumisia ja muita vahingontorjuntoja. Suurilta metsäpaloilta kuitenkin säästyttiin. (Aamulehti)

 

 

Jämsässä ropisi golfpallon kokoisia rakeita

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa Jämsän seudulla on satanut torstaina halkaisijaltaan jopa 2–5 senttimetrin kokoisia rakeita. Ukkoskuurot ovat olleet kesän kovimpia. 

Jämsäläinen Sonja Narikka kuvasi rakeita, jotka satoivat Jämsän Alhojärvelle noin puoli kolmelta. Ukkoskuuro kesti vain 15-20 minuuttia, mutta maahan ehti ilmestyä rakeita kasoittain. Narikan mukaan hänen tuttunsa auton tuulilasi oli särkynyt rakeiden voimasta. (MTV)

 

 

Taajamatulvia

Vajaan tunnin kestänyt ukkosmyräkkä torstaina iltapäivällä Hämeenlinnassa piti pelastuslaitoksen kiireisenä ja sai kadut lainehtimaan toviksi. Ukkospilvet kerääntyivät uhkaavina ja kello 15-16 välillä jyrisi ja vettä tuli taivaalta niin, että kadut tulvivat samaan tapaan kuin viime päivinä on nähty mm. Lahdessa. Myös Riihimäen seudulla ainakin Hausjärvellä Oitin alikulussa tulvi.

Hämeenlinnan Hyvikkäläntiellä salama sytytti tuleen maatilan 250-neliöisen korjaamohallin, jota oli sammuttamassa kahdeksan pelastusyksikköä. Halli tuhoutui täysin ja aiheutti mittavat vahingot.

 

Kesän kovimmat ukkoskuurot piiskasivat myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaata. Lapualla rankkasade tulvi teollisuushalliin peittäen noin 3 000 neliötä lattiaa muutaman sentin vesikerroksella. Pelastuslaitos arvioi, että vesi on voinut lainehtia sisään pelkästään rajun sateen vuoksi, tai mahdollisesti myös viemäritukoksen vuoksi. Vesi ei ennättänyt turmella huonekalutuotannon materiaaleja. (Yle)

 

 

Etelä- ja Pohjois-Karjalassakin kiireistä

Etelä-Karjalan alueen yli kulkenut ukkonen työllisti pelastuslaitosta 23 lähdön verran. Niistä 11 oli maastopalotehtäviä. Taipalsaaressa, Ylämaalla ja Lemillä salamasta syttyneet maastopalot ajoittuivat noin tunnin ajalle sitoen 2-6 yksikköä per palo, joten resurssit olivat alueellisesti ajoittain äärirajoillaan.

Kello 17 Jukajärveltä Ruokolahdelta tulleen savuhavainnon paikantamisessa turvauduttiin Imatran VPK:n Drone-kopteriin. Salamasta syttynyt paloalue oli noin kaksi hehtaaria ja sitä oli sammuttamassa 15 yksikköä.

Lappeenrannan VPK:n Drone-kopteri auttoi puolestaan määrittämään Vilkjärvellä salamasta syttyneen maastopalon, jota sammutti 12 yksikköä. (Imatralainen)

 

Pohjois-Karjalassa maakunnan yli pyyhkäisi torstaina useampia ukkoskuuroja, jotka rikkoivat muuntajia ja aiheuttivat puita katkovia syöksyvirtauksia. Pahimmillaan sähköittä oli hetkellisesti 5 000 asiakasta hiukan ennen puoliyötä.

Iltapäivän ja illan aikana kello 15-21.30 välillä pelastuslaitos sai yhteensä 26 tehtävää. Salamat sytyttivät useita maastopaloja ja puita kaatui teille. Kaatuilleet puut katkoivat eniten sähköjä Polvijärvellä ja Liperissä sekä Lieksassa. Tuolloin sähkövikojen piirissä oli noin 1 900 asiakasta. (Karjalainen)

 

Savo. Savon Voiman alueella torstaina iltayhdeksän aikoihin oli lähes 4 300 taloutta ilman sähköä. Eniten sähköttömiä oli Karttulassa, Vesannolla ja Rautalammilla. (SS)

 

Koillismaalla ukkonen jyristeli useammallakin "kärryllä". Jäljillä kärysi metsää niin Kuusamossa kuin Pudasjärvelläkin. Kolmen hehtaarin palo Pintamolla aiheutti työteliään vuorokauden suurimman sammutustyön. "Paljon paloja ja hälytyksiä kuuluu olleen", lausui apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen Pudasjärveltä joka hoiti Kuusamonkin päivystystä. Navettakin paloi Kuusamossa. Lisäksi pelastustoimi raivasi puita teiltä. (Koillismaa)

 

 

 

03.08.2018

TOINEN YLI 20 000 SALAMANISKUN PÄIVÄ PERÄKKÄIN

Elokuun alussa pitkää hellejaksoa sävytti tilapäisesti epävakaa säätyyppi, joka tuotti samalla erittäin rajuja ukkosia. Elokuun 2. ja 3. päivän aikana salamoita kertyi yhteensä yli 50 000 kappaletta eli lähes puolet koko kesän salamamäärästä.

"Salamoiden vuorokausimäärä oli yli 20 000 kahtena peräkkäisenä päivänä. Sääpäivystyksemme laskeskeli, että vastaavaa ei ole koettu ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen eli nykyisen salamanpaikantimemme aikana. Koska nämä ukkoset esiintyivät vielä ilta- ja yöaikaan, oli tietyillä alueilla melkoinen ilotulitus", tutkija Terhi Laurila arvioi.

Näiden päivien aikana kehittynyt ukkospilvirykelmä oli satojen kilometrien mittainen ja peitti siten alleen laajoja alueita. Salamoiden lisäksi vahinkoja esiintyi rankkasateiden sekä voimakkaiden tuulenpuuskien vuoksi. (Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta 7.9)

Suuria rakeita saatiin etenkin Savossa, mm. Leppävirran Mustinmäellä 4-senttisiä. (Lähde Ilmatieteen laitoksen tiedotearkisto)

 

 

RAJU MYRSKYILMIÖ TORNION LIAKASSA

Puutuho koski laajaa aluetta Tornion Liakassa, kun ukkosmyrsky pyyhkäisi alueen yli perjantaina alkuillasta jatkaen matkaansa Lautamaantien suuntaan. Voimakas puuska kaatoi puita myös tielle, joita Lapin pelastuslaitos kävi raivaamassa.

– En ole koskaan nähnyt metsässä noin totaalista tuhoa, kuvailee Torniolainen Erkki Alarousu.   

– Tässä meidän talon kohdalla ukkonen pyyhkäisi varsin harmittomasti ohitse, paitsi sähköt menivät. Sitten kuulimme että Lautamaantien suunnalla oli tullut isompaa tuhoa.Vanhemmillani on siellä suunnalla myös metsäpalsta, joten lähdimme katsomaan, millaista tuhoa oli syntynyt.

Puita oli kaatunut Alarosun mukaan noin 150 metrin levyiseltä kaistaleelta ja se näytti edenneen Laivajärven suuntaan. Suurin osa kaistaleesta kulki tutun kylänmiehen metsäpalstalla.

- Todella tarkkarajainen jälki oli metsässä, puut olivat repeytyneet juurineen. En tiedä, kuinka pitkälle kaistale kulki, emme lähteneet jälkeä seuraamaan. Ainakin monta sataa metriä sitä oli. Kävimme sanomassa tutulle, että kannattaa käydä palsta tutkimassa läpi. Alue voi olla jopa satoja hehtaareja, jos puuska on kulkenut Laivajärveen saakka.

 

Meteorologit arvioivat, että kyseessä on voinut olla yhtä hyvin syöksyvirtaus kuin trombikin, ainekset säätilanteessa olivat olemassa. (Lapin Kansa)

 

 

TROMBEJA

Meri-Lapissa perjantai-iltana riehunut ukkoskuuro tallentui trombeineen Sakari Laukkasen kameraan Kemin Ajoksen Murhasaaressa. Tornion Liakassa oli muutama tunti aiemmin riehunut joko syöksyvirtaus tai trombi. Laukkanen tallensi meren päällä kulkeneet trombit illalla noin kello 20.30.

- Onhan niitä aikaisemminkin näkynyt, mutta ei kahta samaan aikaan.

 

Satakunnan Kansan lukija, Antti J. Lind todisti lauantai-iltapäivänä poikkeuksellista sääilmiötä Porin Preiviikinlahdella kello 16.15. Horisontin yllä pilvien lomassa näkyi Poriin päin liikkunut trombi.

- Samasta pilvestä muodostui hetkeä myöhemmin paremman näköinen systeemi, joka lähti työntymään kohti merta. Sen verran oli heikko konversio, että päästiin vain puoliväliin asti, Lind kirjoitti blogissaan. Systeemi säilyi hengissä muutaman minuutin.

 

 

Traaginen loppu lomalle: Salama tappoi veljekset

Eteläsuomalaiset vuosina 1950 ja 1953 syntyneet veljekset olivat tulleet viettämään lomansa mökille Juukaan. Miehet olivat paikalla olleen siskonsa mukaan lähteneet saunan lämmitykseen. Jonkin ajan kuluttua oli kuulunut kova pamaus ja sisko oli lähtenyt katsomaan mitä oli tapahtunut. Veljekset olivat maanneet elottomina saunan edustalla. Paikalle hälytettiin ambulanssi, mutta miehet todettiin menehtyneiksi tapahtumapaikalla.

Saunan vierellä kasvaneessa korkeassa kuusessa oli havaittavissa railo. Poliisi epäilee, että puuhun iskeneen salaman sähkövirta on aiheuttanut kuolemat. Maa oli kostea. Poliisi sai tiedon tapahtuneesta heti kello 19 jälkeen. Juuan ylitse oli kulkenut alkuillasta voimakas ukkoskuuro.

 

Juuassa puoli kuuden aikaan perjantaiaamuna oli kaatunut useita puita sähkölinjoille Kolintiellä. Pelastuslaitos ei pystynyt suorittamaan tehtävää, vaan se siirtyi sähkölaitoksen toimeksi. Pelastuslaitos sai Kolintiellä kaatuneista puista kolme eri ilmoitusta. (Karjalainen)

 

Rankkasadekuurot aiheuttivat tulvaongelmia Mikkelissä. Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan rakennuksiin on tulvinut vettä ja samoin teitä on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti tulvien vuoksi. Tulvavedet nostivat myös paikoiltaan sadevesikaivojen kansia, jonka vuoksi pelastuslaitos kehotti välttämään ajamista niillä tieosuuksilla. (SS)

 

 

 

12.08.2018

RANKKASATEITA KUUROISTA

Yllätystulva iski Keravalle

Keravalla satoi ajoittain lujaa useita tunteja. Prisman viereen autotielle syntyi tulva, josta vain suurikokoisilla maasturiautoilla liikkuneet uskaltautuivat ajamaan läpi, mutta moni autoilija kääntyi takaisin. Pitkään jatkunut sade aiheutti pelastuslaitokselle monia tehtäviä muun muassa Keravalla, kertoi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Harry Häyrinen.

- Kun sade tulee yhtäkkiä kuivaan maahan, vesi ei ehdi imeytyä. Samoin katujen sadevesiviemärit eivät ehdi imeä vettä samaa vauhtia kun sitä tulee, sillä niitä ei ole suunniteltu niin, Häyrinen sanoi.

Pelastuslaitokselta on käyty nostelemassa kansia, jotta vesi pääsisi vauhdikkaammin viemäriin. Vesi nousi mm. Keravantien sillan alle ja autot joutuivat peruuttelemaan takaisin. Lammikoihin ei kannata ajaa, varoitteli palomestari.

Kurkelankadulla vesi nousi kivijalkaan ja talossa pelättiin sen nousevan rakennukseen. Eräässä kerrostalossa on viemärivesi palomestarin mukaan noussut toiseen kerrokseen saakka. (Ilta-Sanomat)

 

(Nastolassa paikallinen kuuro antoi vettä 50 mm, josta 45 mm tuli yhden tunnin ja kahdenkymmenen minuutin aikana)

 

 

 

07.09.2018

SYYSKUUN UKKONEN YLLÄTTI

Perjantaipäivänä liikkui maan kaakkoisosan yli voimakas ukkosrykelmä. Salamoita iski vajaat 1 700, mikä on melko harvinaista syyskuussa, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Laitos antoi myös sadevaroituksen maan itäosaan. Syyskuun ensimmäinen viikko oli hyvin lämmin. Perjantaina lämpötila kohosi Turussa lähes 25 asteeseen.

(Perjantain ukkonen syntyi merellä pienenä kuurona ja kulki Kouvolaa viistäen koilliseen. Iltapäivällä se laajeni länsi-itäsuunnassa ulottuen Päijänteeltä Etelä-Savon yli kaakkoisrajalle asti. Katkonaisempi uloke työntyi lähes Poriin saakka).

 

Ukkonen ei näkynyt ennusteissa

Meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta sanoi, että salamatiheys Lappeenrannan pohjoisosia viistäneessä ukkosrintamassa on ollut syyskuiseksi kova, reilusti yli parikymmentä salamaa sadan neliökilometrin alueella. Etelä-Karjalaa piessyt rintama syntyi pienenä ukkoskuurona aamuyöllä Suomenlahdella Loviisan edustalla.

- Siitä se voimistui. Saimaalle laajentunut rintama oli seurausta yhden ukkospilven eskaloitumisesta aikamoiseksi rykelmäksi ukkospilviä.

Korpelan mukaan säätilanne on ollut vuodenaikaan nähden epätyypillinen ja olot ukkosten syntymiselle otolliset. Ylempänä ilmakehässä ilma on viileää ja alempana lämmintä ja kosteaa. Ukkosten ennustaminen on kuitenkin hankalaa, koska syntyäkseen ukkospilvi tarvitsee kosteuden ja lämmön lisäksi pakotteen, joka alkaa nostaa ilmaa ylös. Kun auringosta ei enää näin syksyllä juuri ole apua ukkosen käynnistämisessä, jonkin muun tekijän tulee tehdä se.

- Olemme kummastelleet erikoista säätilannetta useamman päivän ja pyöritelleet vaihtoehtoja ennusteissa, joihin ukkonenkin on kuulunut, mutta milloin, missä ja kuinka paljon. Ukkosen mahdollisuus tiedettiin, mutta ennusteissa tämä ei näkynyt lainkaan, Korpela puntaroi tilannetta.

 

Samaa sanoi Jarno Kähö Lappeenrannan energiaverkoista. Ärhäkkä ukkonen pääsi yllättämään syntyen aika äkkiä Lemin suunnasta. "Pikkaisen kerkesimme varautua".

Lähes koko Savitaipale jäi neljäksi minuutiksi ilman sähköjä kello 10.51-10.55 välissä salaman iskettyä aivan Mikkelintien varressa olevan sähköaseman lähettyville ja laukaistessa syöttävän katkaisijan auki. Normaali suojaustoimenpide toimi kuten pitääkin. Kähön mukaan koko sähköaseman pimentyminen on harvinaista, "mutta kun sattuu kohdalle, näin voi käydä".

Raju ukkonen aiheutti sähkökatkoja myös muissa Etelä-Karjalan kunnissa, kuten Lappeenrannassa, Lemillä ja Taipalsaarella. Ukkosen aiheuttama sähköratavika Etelä-Savossa myöhästytti junia perjantaina alkuillasta.

Raju salamointi ehti sytyttää myös tulipaloja. Imatralla salama iski kaksikerroksisen rivitalon päätyyn. Hälytys tuli kello 10.12. Palo ehti levitä kahteen asuntoon. (Etelä-Saimaa)

 

 

 

15.09.2018

TROMBI KYLVI HETKESSÄ VALTAVAN TUHON OUTOKUMMUSSA

Voimakas pyörteinen tuuli riehui Outokummussa Mustajoentien varrella lauantaina alkuillasta. Tuuli repi irti kattopellit useista rakennuksista ja myös sorti kaksi latoa. Sunnuntaina tuhojen laajuus paljastui, kun ilmeisesti trombiksi luokiteltavan sääilmiön vahingot näkyivät kokonaisuutena päivänvalossa.

Esimerkiksi Mustanjoentien varressa olleen asuinrakennuksen ja pihapiirissä olleen ladon kattopeltejä löytyi satojen metrien päästä vääntyneinä. Samoin puita ja niiden latvoja oli lentänyt ilmassa keskelle peltoa. Yksittäisiä peltejä oli irronnut myös noin viiden sadan metrin päässä olleesta naapuritilan ladosta.

Pelastuslaitos kävi jo lauantaina heti trombin laannuttua suojaamassa kattonsa menettänyttä asuinrakennusta pressuilla. Raivaustyöt jatkuivat talkoilla sunnuntaina, kun pihapiiriin ja pelloille on lentänyt peltien lisäksi naulaisia ruodelautoja ja jopa betonin kappaleita. Tuulen voimaa kuvaa myös se, että asuintalon puiset portaat olivat lähteneet tuulen riepotellessa ja siirtyneet kappaleina paikoiltaan toistakymmentä metriä.

Trombi oli kulkenut vahinkoa aiheuttaen reilun puolen kilometrin matkan peltoalueella, jonka keskellä vahinkoja kärsinyt asuintalokin sijaitsee. Leveimmillään tuhoalue oli useita satoja metrejä, mutta peltoalueen reunalla trombista kertoivat vain yksittäiset kaatuneet puut sekä karanneet kattopellit. (Outokummun lehti)

 

Ilta-Sanomat aiheesta:

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos sai lauantaina hieman ennen iltakuutta ilmoituksen trombista Outokummussa. Palomies-ensihoitaja Mikko Korpelainen kertoi IS:lle, että hyvin paikallinen trombi riehui pienellä alueella Mustanjoentien ja Luulammen välillä noin 5-6 kilometrin päässä Outokummun keskustasta.

- Soittaja kertoi, että pihapiirissä alkoi yht'äkkiä aivan älytön tuuli ja tuntui, että se repii mukaansa kaiken pihapiiristä. Kattopeltejä oli lentänyt jopa 300-400 metrin päähän talosta. Tilanne oli sinänsä jännä, että kaikki tapahtui hyvin pienellä alueella, Korpelainen kummasteli.

Trombi kaatoi puun samassa pihapiirissä myös varaston päälle sekä repi mukaansa myös osan varastorakennuksen kattopelleistä. Asuinrakennukseen tuli pieni vesivahinko, kun sadevesi pääsi valumaan sisälle kattopeltien karattua tuulen mukana.

Puolenyön jälkeen pelastuslaitos tiedotti myrskytuulen kaataneen parikymmentä isokokoista puuta tielle ja talon ympäristöön Kontiolahdella. Rantakyläntie oli tuulenkaatojen vuoksi poikki useita tunteja ja myös yhteen taloon kulkenut sähkölinja vaurioitui. Pelastuslaitos myös tuki kahta rakennuksiin päin kallellaan ollutta puuta.

 

Trombi videoitiin kalareissulla: Taivaanrantaan ilmestyi jylhä patsas

Outokumpulaiset veljekset Mika ja Kimmo olivat palaamassa vetouistelureissultaan Juojärveltä lauantai-iltana, kun Mika huomasi horisontissa tummien pilvien seasta yllättävän näyn. Siellä riehui trombi.

- Tulloo kohti! Pyörremyrsky! Trombi, mies huudahti.

Mika kertoi Iltalehdelle, että heillä oli vielä hitaassa vauhdissa vaaput vedessä, kun he huomasivat trombin. Tilanne tuli nopeasti.

- Satoi vettä, oli pahuksen kova tuuli ja ikkunat huurussa. Sitten kummasti tyyntyi ja jossain vaiheessa se trombi ilmestyi sinne. En tiedä mistä se tuli. Sitten alkoi taas tulla vettä kuin saavista kaataen, Mika kertoo.

Näky oli sen verran poikkeuksellinen, että hän alkoi kaivaa välittömästi puhelintaan tallentaakseen ilmiön videolle. Mikan mukaan trombi oli valtavan kokoinen ja näkyi kahden saaren välistä, joiden väli oli varmaan satoja metrejä.

- Se oli hankala kuvata, kun tuuli, vettä satoi ja vene keikkui. Trombi oli mielenkiintoinen nähdä ja olisi ollut hauska nähdä lähempääkin, mutta en tiedä minkälainen tuuli siellä olisi ollut. Isohan se oli. Olen liikkunut näillä vesillä 35 vuotta, enkä ikinä ennen ole nähnyt vastaavaa, Mika hämmästeli.

 

lmatieteen laitoksen tiedotteesta 23.10: 12.9 oli kesän vilkkain raepäivä (37 havaintoa). 14.9 Lapin Raanujärvellä satoi noin 2-senttisiä rakeita, mikä on myöhäisin suurten rakeiden tapaus Lapissa.

 

 

 

22.09.2018

MAURI 18 TAVANOMAINEN SYYSMYRSKY

36 vuotta sitten Maurin päivänä riehunut syysmyrsky oli yksi historian kovimmista. Sen rinnalla mediassa nimen Mauri 18 saanut lauantainen myrskynpoikanen ei aiheuttanut suuria otsikoita. Ilmatieteen laitoksen mukaan kovia tuulenpuuskia puhaltaa erityisesti Länsi-Suomessa. 

Forecan mukaan Rauman Kylmäpihlajassa mitattiin keskituuleksi aamulla 22,4 metriä sekunnissa ja puuskalukemat olivat 23-26 sekuntimetrin luokkaa lounaisilla ja läntisillä merialueilla. Maa-alueilla päästiin 15-20 m/s puuskalukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli alkoi tyyntyä esimerkiksi Tampereen seudulla puolenpäivän jälkeen. Mauri 18 myrsky näkyi Pirkanmaalla kovina puuskina, jotka katkoivat jonkun verran puita teille ja sähkölinjoille. Pauli Keskinen pelastuslaitokselta kertoi vahingontorjuntatehtäviä kertyneen noin 40.

Sähkökatkojen kovin piikki oli lauantaina kello 16 tienoissa, kun koko maassa oli lähes 11 000 taloutta vailla sähköä.

 

 

 

23.09.2018

"JOUTSAN POMMI" - KOVAN LUOKAN TROMBITUHO

MTV 23.9: Kymmeniä puita nurin Joutsassa - puukaaoksen alle jäi mm. kesämökkialue

Syysmyrsky Mauri 18:n jälkeen on sunnuntaina nautittu rauhallisemmista tuulista, mutta osassa maata on satanut kaatamalla ja Joutsassa voimakas tuuli kaatoi kymmeniä puita. MTV Uutisten Liisa rintaniemi kertoi maan keskiosissa olleen todella voimakkaita sateita ja ukkonenkin on jyrähdellyt.

- Vettä on tullut kuin aisaa ja rakeitakin monin paikoin. Viikonloppuna on ollut kaiken kaikkiaan mielenkiintoisia säitä, Rintaniemi kuvaili.

 

Kaatuneet puut tekivät pahaa tuhoa

Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi tiedotteessaan, että voimakas tuuli riepotteli sunnuntaina alkuillasta metsää kaataen kymmeniä puita Joutsan Kapeaniementiellä. Kyseessä on kesämökkialue Suontee-järven Leväsenselkä-alueella. Palomestari Pentti Partanen kertoi, että Joutsan paloaseman pelastusyksikkö raivasi aluetta illan aikana.  Toinen mökkiläisistä oli pyörremyrskyn alkaessa rantasaunassa ja toinen mökissä, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut.  Partanen arvioi, että kyseessä saattoi olla trombi.

– Avasimme tien, kaivoimme henkilöauto BMW:n puiden alta ja opastimme mökkiläiset majoittumaan naapuriin. Mökistä katkaistiin sähköt. Lisäksi neuvottiin hoitamaan loppu raivaus moto-koneella, eli metsätyökoneella,Partanen listaa. Pelastusyksikkö katkaisi pihaan johtavat tiet palokuntanauhalla, jottei vaara-alueelle vahingossa kävellä.

- Mökin ja rantasaunan päälle kaatuneet tukkipuut jätettiin paikoilleen. Alueelle jäi useita konkeloita, joiden raivaaminen käsipelillä ei ole turvallista. Puiden alle jäi kaiken kaikkiaan mökki, rantasauna, palju, grillikatos ja kaksi autoa.

 

 

Joutsan Seutu 26.9

Supersolu-ukkonen todennäköisesti ilmiöiden takana

Ilmatieteenlaitoksen meterologi Jenni Rauhala arvioi Joutsan Seudulletiistaina aamupäivällä, että videoille ja kuviin tallennettu sunnuntai-illan sääilmiö Ollinsalmen sillan, Uimaniemen ja Marjotaipaleen suunnalla oli nimenomaan trombi.

Trombin hän arvioi kuuluvan niin sanottuun F1-luokkaan, joka tarkoittaa, että tuulen nopeus nousee yli 33 metrin sekunnissa. Tyypillisesti F1-luokka aiheuttaa tuhoja metsässä, mutta ei kuitenkaan vielä merkittäviä vaurioita rakennuksille.

– Mahdollinen supersolu-ukkonen eteni sunnuntaina lännestä kohti itää Joutsan kirkonkylän eteläpuolitse. Supersolu-ukkosissa esiintyy juuri trombeja, mutta myös syöksyvirtaukset ovat mahdollisia,taustoittaa Rauhala.

Mielenkiintoisia lisähavaintoja on paljastunut koko ajan.

– Kyse voi olla samasta trombista tai saman pilven aiheuttamasta toisesta trombista tai syöksyvirtauksesta. Tämän selvittämiseksi tarvitaan lisää havaintoja tuhoista tai itse ilmiöstä, pohtii Rauhala.

 

Tuhoalueita löydettiin lisää

Tiistaina aamupäivään mennessä vahvistettuja tuhoalueita oli viidessä paikassa. Ollinsalmen sillan eteläpuolella, Uimaniemen puoleisella rannalla metsää oli nurin puolisen hehtaaria. Trombi liikkui tästä kohti itää ja ylitti Uimaniemen puolella olevan Korvaniemen. Myös Korvaniemessä on runsaasti kaatunut puuta.

Tämän jälkeen trombi ylitti Leväsenselän ja aiheutti tuhoja Kapeaniementien suunnalla kaataen runsaasti puita ja lävistäen mm. jo mainitun vapaa-ajanasunnon pihan.

Seuraavat vahvistetut tuhoalueet löytyvät noin kaksi kilometriä Kapeaniementieltä itään Käyrässaaresta, jossa pelastusviranomaisten mukaan oli jälleen havaittavissa selkeä kulku-ura. Myös Käyrässaaressa trombi tai syöksyvirtaus ylitti erään vapaa-ajanasunnon pihapiirin.

Keskiviikkona paljastui jo ennen Käyrässalmea sen länsipuoleiselta Pellosniemeltä myrskytuho, jossa on puuta kaatunut, sekä erään kesämökin pihakalusteet lentäneet hyvän matkaa. Keskiviikkona havaittiin myös kaatunutta metsää Käyrässaaren itäpuolelta Lehtisensaaresta.

Käyrässaaresta noin 7–8 kilometriä itään, Hirvensalmen Hämeenmäestä löytyy vastaava tuhoalue. Siellä trombi tai syöksyvirtaus on noussut Suonteelta maihin, edennyt Hämeenmäentien yli ja tuhonnut matkalla muun muassa sähkölinjaa. Järvi-Suomen Energian mukaan alueella on tuhoutunut niin pien- kuin keskijännitelinjaa sekä yksi muuntamo. Puuta on kaatunut kulku-uralta.

Etelä-Savon Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kari Paaso arvioi, että yksinomaan Uimaniemen puoleisella rannalla puuta on nurin useita satoja motteja. Selvitystyö metsätuhojen Etelä-Suonteen saariston ja Hirvensalmen osalta saadaan tehtyä vasta loppuviikosta tai ensi viikolla.

– Voimaa trombilla on ollut hyvin paljon, sillä se on katkaissut jopa sylinpaksuisia mäntyjä,arvioi Paaso.

 

 

Joutsan Seutu 3.10

JOUTSAN SEUDUN ERIKOISREPORTAASI

Miisanpäivän trombin jäljiltä satojen tuhansien eurojen tuhot - paljon mielenkiintoisia kansalaishavaintoja

Miisanpäivän trombin kulkureitiltä on paljastunut laajat metsätuhot. Trombi havaittiin sunnuntaina 23. syyskuuta iltakuudelta Suonteella Joutsan Ollinsalmessa, josta se liikkui aina Hirvensalmen Hämeenmäkeen saakka. Loppuviikon aikana Joutsan Seutu sai vahvistettua trombin tarkan kulkureitin, kiitos lukuisien havainnoitsijoiden. Myös ilmiön synnystä lehti sai käsiinsä mielenkiintoisia silminnäkijähavaintoja Uimaniemen suunnalta.

 

Merkittävimmät metsätuhot löytyvät Lehtisensaaresta. Tuhoalueilla perjantaina käynyt Etelä-Suonteen metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Kari Paaso arvioi, että yksin Lehtisensaaressa puuta on nurin vähintään 3 000 kuutiota, enimmillään jopa 5 000 kuutiota.

– Osa kaatuneesta puustosta on todella järeää, joten voimaa on tälläkin suunnalla ollut. Yksin Lehtisensaaren osalta voidaan puhua usean sadan tuhannen euron metsävahingoista,arvioi Paaso.

Muualta trombin reitiltä on tällä hetkellä tiedossa arviolta enintään tuhannen motin metsätuhot. Koko reittiä ei kuitenkaan ole koluttu tarkkaan. Trombi lävisti muun muassa Pellosniemen ja Käyrässaaren, osin taimikkoja tai nuorta metsää myöten. Lisäksi puuttuvat Ilvessaaren tiedot, missä myös on pahaa jälkeä.

– Trombi on kulkenut Ilvessaaressa paljolti suojellun ”tikkametsän” lävitse, kertoi Joutsan Seudun pyynnöstä Etelä-Suoteen tuhoalueilla vieraillut, kalastajana alueen vedet ja saaret tunteva Anssi Saari.

Kaatuneen puuston hyödyntäminen saarista on vaikeaa, kun ei ole tieyhteyttä eikä tiettävästi puuyhtiöiden lauttakalustoakaan tällä hetkellä.

 

Trombi on osunut ainakin muutaman vapaa-ajanasunnon tontille tai vähintään viistänyt niiden vierestä. Merkittäviltä rakennuksille aiheutuneilta vahingoilta on ilmeisesti vältytty. Parilla tontilla sen sijaan riittää kyllä raivaamistyötä kaatuneiden puiden parissa. Myös erilaiset pihakalusteet ovat saaneet kyytiä useammalla tontilla. Erikoisin tuho löytyy Lehtisaaren kupeessa olevalta Murtosensaarelta. Siellä kaatui Anssi Saaren mukaan vanha petäjä, jota nuottamiehet ovat käyttäneet vuosikymmenet nuotan kiinnityksessä Kirvessalmen apajalla.

 

 

Supersolu-ukkosen ja trombin liikkeistä useita havaintoja Uimaniemellä

Trombin muodostumiseen saatiin mielenkiintoista lisävalaistusta silminnäkijähavaintojen perusteella.

Joutsalainen Hannu Merivirta oli sunnuntaina skootterillaan menossa käymään Uimaniemellä Parosessa, mutta pysähtyi niin sanotulle Könnösenmäelle, josta näkee hyvin laajalti moneen suuntaan. Samalle paikalle sattui myös kotoaan Parosesta autolla liikkeelle lähtenyt Sini Pylkkänen.

Kumpikin heistä havaitsi ukkospilven, johon liittyi suppilomainen ilmiö ja voimakas salamointi. Se liikkui koillisesta, Laitjärven-Jääsjärven suunnasta havaintopaikan pohjoispuolitse kohti Ollinsalmea.

Tämän lisäksi Merivirta havaitsi hieman vastaavan, mutta selkeästi suuremman ilmiön pohjoisempana. Hän arvioi, että se olisi lähestynyt Ollinsalmea hieman pohjoisempaa, kenties Kataatselän suunnasta. Havaintojen asemointi kartalle jälkikäteen on kuitenkin haastavaa.

– Suppilot eivät mielestäni yltäneet maahan saakka, mutta näkyvyys toki rajoitti. Ikään kuin pienempi ilmiö olisi seurannut suurempaa, mutta sitten ne siis katosivat näkyvistä, kertasi Merivirta Joutsan Seudulle.

– Jatkoin matkaa Haminanmäkeen, jossa valkoinen seinä tuli vastaan, kun kaksi-kolme-senttisiä rakeita alkoi sataa. Mietin jo, että minnekä siitä pääsisi suojaan, hän jatkoi.

Ollinsalmen rannan tuhopaikalta noin kaksi kilometriä liki suoraan etelään on uimaniemeläisen Hanna-Mari Makkonen-Rossin koti. Hän oli lastensa kanssa pihalla, kun havaitsi pohjoistaivaalla erikoisen ilmiön.

– Näytti kuin joku olisi imenyt pilviä voimakkaasti ylöspäin. Mitään ääntä ei kuulunut, ja lopulta ilmiö katosi puiden taakse, Makkonen kertaa.

 

 

Meteorologi kommentoi kansalaishavaintoja

Miisanpäivän trombin reitti on saatu vahvistettua. Ilmatieteenlaitoksen meterologi Jenni Rauhala totesi Joutsan Seudulle, että silminnäkijöiden havainnot sopivat hyvin yhteen oletetun ilmiön ja laitoksen havaintojen kanssa. Pienempi suppilo on todennäköisesti ollut pyörteen tai trombin alku. Toisin sanoen trombi on saattanut saada alkunsa jo reilusti lännempänä. Tuhoja saattaa siis löytyä myös Ollinsalmesta länteen ulottuvalta alueelta. Suurempi suppilo taas on ollut todennäköisesti supersolu-ukkoseen liittyvä voimakas pyörivä nousuvirtaus.

Joutsan Seutu on saanut runsaasti tietoa myös raekuuroista, jotka liittyvät ilmiöön. Merkittävimmät raekuurot ovat liikkuneet ilmeisesti trombin oletetun reitin pohjoispuolella.

Meterologi Rauhalan mukaan Ilmatieteenlaitosta kiinnostaisi mahdolliset valokuvat tai näköhavainnot trombin liikkumisesta Etelä-Suonteen ylitse. Hirvensalmen Hämeenmäen jälkeen ukkosrintama muuttui tutkakuvissakin epäselvemmäksi, mikä selittänee trombin jälkien päättymisen.

Havaintojen perusteella on mahdollista, että tuhoa teki vain yksi trombi. Joka tapauksessa kyse oli kuitenkin yhden ja saman supersolu-ukkosen aikaansaannoksista, olipa trombeja sitten yksi tai kaksi.

 

 

 

26-27.09.2018

KUISMA-SYYSMYRSKY

Voimakas matalapaine liikkui Suomen yli itään. Matalapaineen kovat tuulet ehtivät Satakuntaan ja etelärannikolle jo keskiviikkoiltana, muualle torstain aikana. Länsiluoteinen tuuli alkoi voimistua merialueilla keskiviikkona illansuussa ja kovimmat tuulet mitattiin ennen puoltayötä ja torstaiaamuna. Tuuli alkoi laantua merialueilla torstaina puoliltapäivin, maalla idässä ja kaakossa vasta illalla.

Suomenlahden rannikkoasemilla olivat tuulenpuuskat keskiviikkoiltana  yleisesti 25-30 metriä sekunnissa korkeimpien aaltojen yltäessä avomerellä yli kuuteen metriin. Voimakkaat lännenpuoleiset tuulet nostivat veden korkeutta erityisesti Suomenlahdella. Keskiviikkoiltana mitattiin Helsingissä 92 senttiä keskiarvoa korkeampi lukema, vastaavat olivat Porvoossa 98 ja Haminassa 123 senttiä. 

Sekä Raasepori-Jussarön että Kaskinen-Sälgrundin asemilla mitattiin keskiviikkoiltana 31,3 m/s puuskatuuli (Sälgrundin keskituuli 25,3 m/s). Rauman Kylmäpihlajalla tuulenpuuskat olivat kovimmillaan yöllä kello kolmen aikaan, jolloin  keskituuli/puuska ylsi 26,1/31,7 metriin sekunnissa ollen Kuisma-myrskyn kovimmat lukemat. Torstaiaamuna kello 8 jälkeen myrskykeskituulia mitattiin myös Pohjanlahdella ja Perämerellä, kovin Raahen Nahkiaisten 25,8/29,5 m/s. Maa-alueiden puuskalukemia: Vaasa 26,2, Pori 22 ja Toholampi 21.2 m/s.

 

(Ilmatieteen laitoksen verkkosivut, aaltoennätykset: Perämerellä korkein mitattu merkitsevä aallonkorkeus on 4,6 metriä, joka mitattiin 27.9.2018. Korkein yksittäinen aalto oli arvion mukaan noin 8 metriä.  Mittaukset Perämerellä aloitettiin uudestaan 30 vuoden tauon jälkeen v. 2012. Aikaisempi ennätys oli lähempänä rantaa mitattu 3,1 metriä.)

 

Sähkökatkot

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan koko maassa oli sähköttömiä talouksia koko ajan 10 000 ja 16 000 välillä puoliyöstä torstaiaamuun kello kahdeksaan. Aamupäivällä ne vähenivät tilapäisesti, kunnes uusi voimakas piikki koettiin noin kello 13 aikoihin. Tuolloin koko maassa yhtä aikaa oli noin 28 000 sähkötöntä taloutta.

Kello 4 torstaiaamuna eniten sähkökatkoja oli länsirannikolla Porissa, Eurajoella ja Kristiinankaupungissa, puoli kahden aikaan iltapäivällä Raaseporissa, Tampereella, Kouvolassa, Imatralla ja Lemillä. Kello 14 jälkeen katkoksia oli 90 kunnassa 17 sähköyhtiön alueella. Pohjoispohjalainen Alavieska oli pohjoisin kunta, jossa sähkökatkoja esiintyi.

 

 

MYRSKYN VAHINKOJA

Satakunta

Syysmyrsky piti Satakunnan pelastuslaitoksen kiireisenä. Illan ja yön aikana oli lähes 200 vahingontorjuntatehtävää. Myrskytuuli riepotteli etenkin Poria, missä pelastuslaitoksella oli torstaihin puoleenpäivään mennessä ollut jo noin 150 vahingontorjuntatehtävää. Hälytyksiä tuli edelleen iltapäivän alkaessa. Sähköittä oli pahimmillaan 5 000 taloutta.

- Normaalia rajumpi syysmyrsky. Tehtävämäärä on ollut iso, mutta ei tätä voi verrata tapaninpäivään 2011, jonka jälkiä korjattiin kolme päivää, kuvaili päivystävä palomestari Tomi Anttila Satakunnan pelastuslaitokselta.

Valtaosa tehtävistä oli puiden kaatumisia teille ja joitakin on kaatunut rakennusten päälle. Kattopeltejä on irronnut muutamasta pienkerrostalosta. Merkarvialla valtatie 8:lla henkilöauto väisti tielle kaatunutta puuta ja suistui ojaan. Sivutuuli yllätti pakettiauto/peräkärry-yhdistelmän kuljettajan Vt 8:lla Eurajoella ennen puoltapäivää seurauksena ojaanajo. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Porin rautatieasemalla ärhäkimmät tuulenpuuskat olivat 22 metriä sekunnissa, keskituuli Tahkoluodossa enimmillään 23 m/s.

Rauman Kylmäpihlajassa keskituulen myrskyraja 21 metriä sekunnissa ylittyi iltayhdeksän maissa jatkuen yhtäjaksoisesti yli 12 tuntia. Veneiden ja laitureiden kiinnitykset kärsivät puhurin kourissa. Raumalla Syvänraumanlahden satamassa vierasvenelaiturit vaurioituivat osittain ja siirtyivät tuulen voimasta paikoiltaan.

Selkämeren ulapan poijulla merkitsevä aallonkorkeus oli aamulla neljä metriä, mikä merkitsee yksittäisiä npon seitsemän metrin aaltoja.

 

Uusimaa

Myrsky iski Helsinkiin jopa pelättyä kovempana. Keskiviikkona Helsingin Kumpulassa mitattiin tuulenpuuska 23,3 m/s ja Malmilla 18 m/s. Pelastuslaitoksella oli päivän aikana 20-30 vahingontorjuntatehtävää ja varsinkin merialueiden lähellä oli myrskyvaurioita. Palomestari Sami Lappalaisen mukaan yksittäisiä puita on kaatunut teille ja sähköverkon päälle.

Myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi twiitissään puita kaatuneen teille ja kattopeltejä irronneen.

 

 

Pirkanmaa

Elenian suurhäiriöorganisaatio varautui myrskyyn jo kaksi vuorokautta aikaisemmin. Torstaina kello 11 maissa Elenialla oli yli 10 000 asiakasta ilman sähköä, joista Pirkanmaalla yli 5 000. Tuuli puhalsi niin voimakkaasti, että sähköyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen kehotti välttämään ulkona olemista. Erityisen kovaa tuuli puuskittain itäisellä Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, missä Paananen arvioi tuulen puhaltavan paikoin jopa 25 m/s.

– Sääolosuhteet ovat paikoin vaaralliset. Nyt ei ole oikea hetki hillua pihalla. Kaikki, mikä voi lähteä lentoon, kannattaa kantaa vajaan tai muualle sisätiloihin suojaan, neuvoi Paananen.

Paanasen mukaan tilanne oli vaikein Orivedellä, jossa yhtiöllä oli keskipäivällä sähkökatkoja eniten. Elenian asentajilta tuli jo aamupäivän aikana viestiä työn vaarallisuudesta maastossa. Maastossa oli nurin myös tukkipuita ja jos samassa kasassa on kaatuneena 3-4 tukkipuuta, tarvitaan avuksi motoa.

 

 

Kanta- ja Päijät-Häme

Kova tuuli kaatoi kymmeniä puita Kanta-Hämeessä torstain aikana. Päivystävä palomestari Pertti Tengvall kertoi pelastuslaitoksella olleen kaatuneisiin puihin liittyviä tehtäviä tasaisesti koko alueella. Illalla puoli seitsemään mennessä tehtäviä oli ollut yhteensä 37, joista 16 Hämeenlinnassa, 11 Riihimäellä ja kymmenen Forssassa. Tehtävien määrä ja levinneisyys oli syysmyrskylle tyypillinen.

Myös Päijät-Hämeessä pelastuslaitos kävi aamupäivän jälkeen raivaamassa lukuisia puita mm. alueen teiltä. Tuuli työllisti jo aamuyöllä raivaajia lähinnä Padasjoella ja Asikkalassa sekä Heinolassa ja Sysmässä, aamun ja päivän edetessä myös Lahdessa ja sen ympäristökunnissa. Palomestari Kari Sipilän mukaan vahinkotehtäviä kertyi 45. Ensimmäinen tehtävä oli aamukolmelta ja ne loppuivat kello 17, kun tuuli tyyntyi.

 

Rekat törmäilivät kaatuneisiin puihin. Vakavin tilanne sattui tiellä 24 Padasjoella lähellä Kuhmoisten rajaa aamuviiden aikaan. Rekka osui tielle kaatuneeseen kuuseen ja osa puusta tunkeutui ohjaamon lasin läpi. Kuljettaja selvisi tilanteesta lievin vammoin, paikalle hälytetyt ensihoitajat tutkivat ja hoitivat törmäyksessä tulleet naarmut. Tapaus sattui juuri kun paikalle hieman ennen rekkaa osunut autoilija oli soittamassa tiellä lojuneesta kuusesta hätäkeskukseen.

Toinen rekan ja puun kohtaaminen sattui kello viiden jälkeen Sysmässä. Auto jyräsi tielle kaatuneen puun yli ja rikkoutui sen verran, että pelastuslaitoksen yksikkö kävi siivoamassa pienen määrän öljyä, joka autosta valui tielle.

Puolenpäivän jälkeen kaatui puu auton päälle Kärkölässä.

Torstai-iltaan mennessä maakunnassa oli sähköittä yhteensä tuhansia ihmisiä, Sysmässä jopa 3 000.

 

 

Etelä-Savo

Sähkökatkot jäivät Etelä-Savossa ennakoitua pienemmiksi ja lyhytkestoisemmiksi. Enimmillään Järvi-Suomen Energian alueella sähköittä jäi noin 5 000 asiakasta. Sähköyhtiö on saanut lähes kaikki taajamat maakaapeloitua, seuraavaksi keskitytään taajamien välisten runkoyhteyksien maakaapelointiin.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli aamukahdeksan ja iltakuuden välillä yhteensä 25 tuulen aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää. Tehtävät painottuivat maakunnan etelä/länsiosiin. Tuulisella mittauspaikalla Rantasalmen Rukkasluodolla kovin puuska ylsi 23 metriin sekunnissa, mutta Koivukannan lossinhoitaja Arto Lind ei pitänyt tuulioloja kovinkaan poikkeuksellisina.

 

 

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala

Kymenlaakson pelastuslaitoksella oli yhteensä kolmisenkymmentä vahinkotehtävää Kouvolassa ja Iitissä, suurin osa teille tai sähkölinjoille kaatuneita puita. Pelastuslaitoksen eteläisellä alueella Kotkan suunnalla vahinkojen määrä oli samaa luokkaa.

Kouvolassa tuuli repäisi rehuvaraston katon rikki ja lisäksi pari puuta nojasi rakennuksia vasten. Sähköt katkesivat noin 4 500 taloudelta Kouvolassa ja Iitissä, mutta kaikki viat saatiin korjattua torstaina kello 19 mennessä.

 

Kuisma-myrsky työllisti koko aamu- ja iltapäivän ajan Etelä-Karjalan pelastuslaitosta koko alueella Luumäeltä Ruokolahdelle. Erilaisia raivaustehtäviä kertyi yhteensä 40. Sähköittä jäi pahimmillaan noin 3 000 taloutta.

Tuhoisin vaurio syntyi Lappeenrannan Hakalissa Kullervonkadulla, jossa myrskytuuli riuhtaisi omakotitalon peltikaton maahan. Pekka Lempiäisen rauhallinen lehdenlukuhetki keskeytyi, kun ulkoa alkoi kuulua kovaa ryminää kello kahden jälkeen iltapäivällä. Kattopellit kuoriutuivat harjalta kokonaan ja kaatuivat pihamaalle. Pelastuslaitos kävi varmistamassa, etteivät pellit lähde kauemmaksi pitkin raittia tuulen mukaan.

Luumäellä tuuli repi osittain Somerharjun tyhjillään olevan matkailukeskuksen kattoa, jota rullaantui noin 100 neliön alalta. Palomestari Lasse Valentin ei uskaltanut päästää miehiään korjaamaan kattoa koviin tuulenpuuskiin.

- Siellä on niin kovia puuskia, että katolta saattavat tulla miehetkin alas pellin mukana.

Ilmatieteen laitoksen Hiekkapakan mittauspisteessä puuskat ylsivät 23 metriin sekunnissa ja Lepolassa 21 m/s.

 

Mökki jäi puiden alle

Mökkiläinen meni perjantaina lehtiä haravoimaan vapaa-ajan asunnolleen Luumäen Ihakselaan Näpinjärven rannalle. Jo matkan varrella oli hakkuuaukean reunoilla joitakin isoja kuusia kumollaan ja mökillä odotti sellaiset talkoot, että apua tarvittiin pelastuslaitokselta ja sähkönsiirtoyhtiöltä.

 — Mökin päälle oli kaatunut puolenkymmentä järeämpää haapaa ja mäntyä eikä mökkiä näkynyt juuri ollenkaan. Läheltä menee 20 kilovoltin sähkölinja eikä uskalleta raivausauton tukkikouralla mennä lähelle ennen kuin sähkömiehet ovat paikalla. Oksia aletaan ensin poistella, voi tässä joitakin tunteja mennä, arvioi palomestari Lasse Vallentin seitsemän jälkeen illalla.

Koska maasto oli hyvin kallioista, palomestari arvioi puiden olleen sen takia hieman herkempiä tuulessa kaatumaan.

 

 

 

22.10.2018

POIKKEUKSELLISEN MYÖHÄINEN TROMBI KYLVI TUHOA HATTULASSA. MYÖHÄISIMMÄT SUURET RAKEET SUOMESSA.

Raju ja harvinainen trombi runteli Hattulaa Kanta-Hämeessä maanantaina alkuillasta. Melkoisia tuhoja tehnyt trombi liittyi Pirkanmaan eteläpuolella liikkuneeseen ukkosrintamaan, joka meteorologien sääkartoilla näkyi tutkakuvissa selvästi.

- Noin kello 18 maissa Pirkanmaan yli pyyhkäisi voimakas ukkosrintama lännestä itään. Tutkakuvassa näkyi muutama salama, ja Pirkanmaalla tehtiin havaintoja myös rakeista, kertoi Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Kotakorven mukaan trombi on tuiki harvinainen ilmiö Suomessa ja vielä harvinaisempi tähän vuodenaikaan, kun pitäisi olla jo liian kylmää lämpimän vuodenajan ilmiöille. Lämpöeroa on nyt kuitenkin ollut riittävästi trombin syntymiselle.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen (23.10) mukaan maan länsiosassa tehtiin useita havaintoja 1,5 - 2-senttisistä rakeista ja suurimmat olivat yli 2,5-senttisiä, mikä on ennätyksellisen myöhäinen suurien rakeiden havainto Suomessa. Jäärakeet kasvoivat paikoin suuriksi muun muassa Hämeenlinnan lähistöllä. Aiempi ennätys oli Mäntsälästä 19.10.2011, jolloin satoi 2,5-senttisiä rakeita.

 

Trombin jälkien raivaamista

Harvinaisen voimakas ja laajalla alueella Hattulan ja Hämeenlinnan seudulla liikkunut trombi on koetellut taloja, asukkaita ja ympäristöä. Noin kello 17.30 myrsky kulki linjalla Hattula - Ilamo - Eteläinen. Pelastuslaitoksen mukaan pahinta jälkeä syntyi Vanhankirkontien varrella vanhan kirkon tuntumassa, kun isosta maatalosta lensi peltikattoa satojen neliöiden alalta taivaan tuuliin ja läheiseen Vanajaveteen, mistä pelastuslaitos niitä etsiskeli iltapimeällä.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos raivasi teitä ja poisti maastoon sekä Vanajaveden Hurttanlahteen lennelleitä kappaleita puoleenyöhön asti. Laitokselta arvioitiin, että metsistä kaatui satoja puita, osaksi talojen päälle ja kymmeniä puita maanteille. Aulangontie Vanajaveden itäpuolella oli illan aikana suljettuna tuntien ajan.

 

Päivystävän palomestarin Markus Majurin mukaan tuhoalueella liikkuvien asukkaiden kannatta olla valppaina, sillä tuulen kallistamia ja kaatuvia puita saattaa olla vielä runsaasti. Myös katosta irronneita pellinkappaleita on puissa ja maastossa.

- Vesialueella on runsaasti irtainta: puuta, katon osia, kasvihuoneita ja muuta. Niitä nyt pimeässä yritetään kerätä vähemmäksi,Majuri kertoi. Hänen mukaansa Hämeenlinna - Tampere vesiliikenneväylä kulkee läheltä aluetta, jossa irtainta roinaa on paljon.

Työt jatkuivat vielä osin tiistaina, koska täysin selkeää kuvaa trombin tuhoista ei maanantai-illan pimeydessä saatu. Hattulan kunnan tekninen toimi tarkastaa aamun valjetessa katuverkon tilaa. Muun muassa tuulen kaatamia bussipysäkkejä nostellaan paikoilleen ja Vanajaveden rantojen sekä vesialueen siivoamista roskasta ja muusta roinasta jatketaan. Myös Hämeenlinnan Järvipelastajat keräsivät Vanajalta pois trombin lennättämiä rakennusten osia ja laitureita. (Yle)

 

Kanta-Hämeen päivystävä palomestari Markus Majuri kertoi maanantaina Helsingin Sanomille, että trombin aiheuttamat tuhot jäivät pienelle alueelle. Majurin mukaan vahingontorjuntatehtävät tulivat yhdessä rysäyksessä sekä Hattulan keskustasta että Ilamon alueelta. Tiistaina ei enää tullut trombivahinkoihin liittyviä tehtäviä.

 

 

TROMBI YLLÄTTI PELTOTÖISSÄ

Hattulalainen Antti Järvenpää kohtasi trombin pellolla traktorissaan ollessaan nostamassa juurikasta. Trombi tuli Ihalemmestä päin pellon yli kohti Parolaa metsien yli.

– Yhtäkkiä alkoi trombi tulla kohti, ilmassa lensi puunlatvaa sun muuta. Se oli yhtä hiekkamyrskyä vähän aikaa ja sitten se oli siinä. Olihan se melko hurja tunne. Hirveä tuulen viuhuna kuului joka puolella. Traktorin takalasi lähti taivaan tuuliin ja tuuli heilutteli työkoneita.

– Muutaman salaman näin, se oli siinä. Vähän tuli rakeita. Tyyntä myrskyn edellä ja myrskyn jälkeen tyyntä taas. (Yle)

 

Ilta-Sanomat Antti Järvenpää kokemuksista:

Mv. Antti Järvenpää, 37, joutui pahaksi onnekseen trombin linjalle ja mies pelkäsi hetken koko traktorin lähtevän pyörteen voimasta ilmaan.

- Huomasin työn touhussa ollessani yhtäkkiä, miten ilma on sakeana puiden kappaleita. Seurasin, miten pyörremyrsky lähestyi minua, hän kertoi ja ymmärsi, että tilanne oli vakava.

- Pyörteessä tuulen voiman on täytynyt olla kova, sillä hetken tuntui jopa siltä, että koko raskas traktori lähtee ilmaan. Täytyy sanoa, että pelästyin todella, kun traktorin takalasi lähti irti. Lasinkarmista pidin kiinni, mutta päästin irti, kun olisin lähtenyt mukana. Siinä oli niin kova imu etten mahtanut mitään.

Järvenpää ei loukkaantunut tilanteessa. Osia ikkunasta löytyi noin 50 metrin päästä.

 

HS: - Sen traktorin takalasin lisäksi meni kapea kaistale metsää. Ne on aika pieniä vahinkoja, paljon isompaa vahinkoa se teki kollegalla. Sieltä lähti peltikattoja. Tunnin pari jälkeenpäin oli sellainen olo, että sydän pompotti. Sitä mietti, että mitä nyt tapahtuu.

 

 

Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta arvioi nähtyään Antti Järvenpään traktorissaan kuvaaman videon, että kyseessä oli todennäköisesti heikko trombi, eli pienialainen, paikallinen pyörremyrsky.

– Tässä on ollut kyseessä pienempi, 50-100 metriä halkaisijaltaan oleva pyörre, joka tietenkin imee ilmaa monen sadan metrin matkalta hyvin voimakkaasti. Trombin kaatamat puut kaatuvat sikin sokin.

Trombit alkavat rakentua pilvestä alaspäin ja tuuli pyörii suppilon ympärillä hyvin vinhasti. Syöksyvirtaus on puolestaan laajempi, ukkospilvestä alas romahtava kylmä laskuvirtaus, jossa puut kaatuvat samaan suuntaan. Trombeja luokitellaan kuusiportaisella asteikolla F0 - F5 ja Hattulan tapaus muistuttaa Tuovisen mukaan hyvin paljon tilannetta noin kuukausi aikaisemmin Joutsan tienoilla. Se luokiteltiin F1-luokan trombiksi.

- Hattulassakin puita on kaatunut sikin sokin, jopa katkeillut puolivälistä ja peltikattoa repeytynyt irti eli kyseessä voi olla F1 tai F0, mitä nyt tilanteesta näiden havaintojen perusteella arvioisin.

Tuovisen mukaan Joutsan ja Hattulan tilanteet ovat olleet tähän aikaan vuodesta esiintyvinä lähes poikkeuksellisia. Trombin synty vaatii tarkat tuuliolosuhteet, mm. alailmakehän alimman kilometrin voimakkaan tuuliväänteen. Tuuli puhalsi maanantaina sisämaassa mittausasemilla yleisesti 15-16 metriä sekunnissa.

– Tämä kesä on ollut erikoinen jo toukokuusta lähtien. Ennätyksiä on rikottu, juuri ennen lokakuun puoltaväliä rikottiin lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys puolellatoista asteella. Joutsan tapauksen jälkeen ei enää yllätä, että tällaista voi tapahtua.

Kun kesät pitenevät ja lämpenevät, se tarkoittaa entistä lämpimämpiä syksyjä. Elo-syyskuun tavalliset sääilmiöt laajenevat myöhäisemmiksi, kun olosuhteet vastaavat alkusyksyn lämpö- ja kosteusoloja, kertoi Jari Tuovinen. (Yle)

 

 

Muita myrskykokemuksia

Vanhan kirkon lähettyvillä asuva Eija Ahokas kävi katsomassa sääilmiön tuhoja kuvaten mullistuksen jälkiä. Rannan puut olivat katkenneet tai mutkalla. Maisema oli muuttunut dramaattisesti,

- Sanoimmekin puoli leikillään, että ensi kesänä näkymät järvelle ovat esteettömät, eikä ensi syksynä tarvitse haravoida lehtiä, kun ei ole puitakaan, Ahokas kertoi.

 

Hattulalainen Santeri Honkavuori osui alkuillasta näkemään ja videoimaan, kun  trombi liikkui Hattulassa Parolan keskusta-alueen vieressä itään päin kohti Vanajavettä.

– Olin ajelemassa keskustaan ja katselin tummia pilviä. Kun näin salamointiakin, pysähdyin tien reunaan. Siinäkin kävi aikamoinen tuuli ja vettäkin tuli, rakeita ei siinä kohtaa tullut.

Honkavuori otti kännykän esiin ja kuvasi trombia sateelta suojassa autossaan. Hän sai sääilmiöstä otettua kuvia myös kameralla.

– Aika hienohan se oli nähdä. Mietitytti, millaista tuhoa se saa aikaan, ja ettei henkilövahinkoja tulisi. Lentävät pellinpalat voivat olla tosi vaarallisia. Pellosta se otti rapaa ja kun se pääsi veden päälle, myös vettä lensi ilmassa.

Yksittäisiä pellinpalasia näkyy lentelemässä ilmassa myös videossa.

 

Martti Sikiö korjaili tavaroita sateensuojaan katokseen alapihaltaan, kun roskaa alkoi lennellä ympärillä. Sääilmiö pyyhkäisi pihan läpi ja metsän poikki Hattulan vanhalta kirkolta Hangasmäkeen Lahden tielle, kaataen mennessään runsaasti puita talon liepeiltä.

– Vaimo ehti viisi minuuttia aiemmin lähteä tallin edustalta autolla Pekolaan. Se auto säästyi ehjänä, mutta toinen auto tallin takana jäi puiden alle. Pihavalot ovat ehjinä, ja kaikki herkästi hajoava on pysynyt ehjänä, kummastelee Sikiö.

Talo ja leikkimökkikin säästyivät, mutta Sikiöltä kaatui metsää arviolta 1-3 hehtaaria. Vakuutusyhtiöön on soittopyyntö vetämässä. "Vanha ukko" sanoi tarvitsevansa korjausapua.

 

Parolassa 18-vuotias mies sai videolle kovan raesateen.

– Vaikka olin sisätiloissa, meteli oli melkoinen. En ole koskaan kokenut vastaavaa, hän kertoo.

 

 

 

29-30.11-1.12. 2018

MYRSKYTUULI NOSTATTI 12-METRISIÄ AALTOJA

Torstain ja perjantain välisenä yönä kovimmillaan riehunut myrsky nosti merkitsevän aallonkorkeuden pohjoisella Itämerellä lähes seitsemään metriin. Korkeimmat yksittäiset aallot olivat yli 12,5-metrisiä laskennallisesti vakiintuneen kertoimen 1,8 mukaan. Myrsky alkoi voimistua torstaiaamuna, oli kovimmillaan torstai-illan ja yön aikana laantuen lauantaipäivän kuluessa.

Myrsky ja kova aallokko vaikeutti laivaliikennettä Itämerellä ja Pohjanlahdella. Kaikki ruotsinlaivat eivät pystyneet yöllä pysähtymään Ahvenanmaalla kovan merenkäynnin vuoksi ja joitakin aikatauluista myöhästymisiä sattui.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso kertoi torstain keskituulen olleen kovimmillaan lounaisilla merialueilla, Pohjanlahdella ja Perämerellä 24 m/s. Laakson mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli enimmillään kuusi metriä.

 

Hirmuaallokko heitti Wasa Express-laivaa

Vaasan ja Uumajan välillä liikennöivä autolautta Wasa Express joutui kääntymään torstaina takaisin Vaasan satamaan. Syynä oli laivayhtiön mukaan erittäin korkea aallokko ja voimakas myrsky. Lisäksi autokannella ollut rekka kaatui kyljelleen kiinnityskettinkien katkettua Nordvalenin eteläpuolella, missä tuuli oli tuolloin yli 30 metriä sekunnissa. Varustamo Wasalinen toimistusjohtaja Peter Ståhlberg kertoi, että merellä kävi kova ristiaallokko ja laiva kallistui merenkäynnissä, mutta 104:lle matkustajalle ei aiheutunut vaaraa.

- Oli tullut hirmuaallokko, ja joku aalto oli oikein heittänyt laivaa. Varmasti epämukava matka on ollut tänään. Kettingit menivät poikki, rekka pääsi irti ja kaatui kyljelleen. Päällikkö päätti kääntyä takaisin Vaasaan, missä myös vaurioituneen rekan ottaminen pois aluksesta on helpompaa, Ståhlberg kuvaili Ilta-Sanomille.

Yhtiön mukaan merenkäynti Vaasan ja Uumajan välillä oli erittäin kovaa. Tuulen keskinopeus oli Holmsundissa iltapäivällä 22 m/s ja puuskissa 26 m/s. Nordvalenissa lukemat olivat kello 13 jälkeen 24 ja 31 m/s.

 

Uutinen 4.12: Wasaline päivittää laivojensa kiinnitysmanuaalia viime viikon myrskyn jälkeen. Raportit tapahtumapäivästä ja mahdollisista toimintatapoihin tehtävistä muutoksista on käyty läpi maanantaina. Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg kertoi kuulleensa Ilmatieteen laitokselta, että seitsenmetrisiksi yltyneet aallot olivat Merenkurkussa hyvin poikkeuksellisia, mutta niihinkin pitää varautua.

Ståhlberg täsmensi torstaina tehtyä päätöstä laivan kääntymisestä takaisin reitillään. Päätös tehtiin, kun huomattiin lastin alkavan liikkua aallokossa. Käännöksen johdosta autokannella ollut rekka kaatui ja sen alle jäi yksi henkilöauto, joka kärsi merkittäviä vahinkoja.

- Rekan kaatuminen laivan päälle oli valitettava, mutta juuri se saattoi säästää laivan vahingoilta. Mutta valitettavasti henkilöauton olisi voinut ehkä laittaa postiluukusta sisään sen jälkeen, Ståhlberg sanoi antaen laivan henkilökunnalle täydet kymmenen pistettä toiminnasta myrskyn aikana.

- Mutta vaikka on toimittu aivan sääntöjen mukaan, se ei silti ollut riittävää. Nöyrällä asenteella pitää olla ja kunnioittaa merta ja myrskyä, Ståhlberg jatkoi.

 

 

Myrskyisellä merellä "ohjelmaa"

Opiskelijaryhmä oli saapumassa Tukholmaan Viking Gabriellalla, jossa yö oli ollut "erittäin hirveä", helsinkiläinen opiskelija kertoi MTV Uutisille. Porukan railakas illanvietto ei ehtinyt edes alkaa, kun sänky jo kutsui kovan myrskyn vuoksi. Lempiartistiaan opiskelija kuitenkin meni katsomaan.

- Eilinen ilta ja yö oli ylipäätään hirveä, ravintolat ja yökerho suljettiin lopulta kokonaan kahden aikaan yöllä. Elias Kaskinen ja päivänsankarit esiintyi yöllä, mutta yleisöä oli vain ehkä 30-50 ihmistä. Joskus keikan puolivälissä yhtäkkiä ääni ja valot hävisivät yhden säkeistön ajaksi, mutta Elias sai vedettyä biisin lennosta suoraan akustisena.

Laiva saapui Tukholmaan kaksi tuntia myöhässä. Yleiset tilat olivat yön jälkeen "kuin hurrikaanin jäljiltä", opiskelija kuvaili. Muun muassa kukkaruukut olivat kaatuneet ja tax-freessä tuotteet lennelleet pitkin pitäjiä.

- Ravintolat ja tax-free olivat kiinni siivouksen takia, mutta buffetissa tarjottiin ilmainen aamupala kaikille matkustajille, opiskelija kertoi.

Tukholmaan laivalla matkustaneesta opiskelijaryhmästä osa varasi Norwegianin lennon takaisin Suomeen, sillä he saivat tarpeekseen menomatkan myrskykyydistä.

 

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoi Iltalehdelle olleensa itsekin laivalla yöllä ja vahvisti, että myrsky riepotti ja tavarat lentelivät.

- Olen ollut 30 vuotta tässä työssä ja kyllä tämä oli varmasti yksi myrskyisimmistä öistä, mitä olen laivalla viettänyt.

(Yle, MTV, IS ja IL)