1944-45 Suomen ennätyssade

Last Updated: Thursday, 21 March 2019 20:30
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1944-45

 

 

 

21.07.1944

UKKOSTULVA ESPOOSSA SUOMEN ENNÄTYSSATEESSA

Ilmatieteen laitoksen verkkosivut kertovat Suomen suurimmaksi vuorokautiseksi sademääräksi 198 mm, Espoo Lahnus 21.7.1944 (v.1966 sääkalenteri mainitsee 198,4 mm). Helsingin Sanomat uutisoi 23.7.1944 Espoon tulvista:

Lauantain vastaisena yönä oli Helsingin seudulla ankara ukonilma, joka varsinkin Helsingin ympäristössä sai todellisen rajuilman luonteen. Kiivaimmillaan se raivosi kello yhden tienoissa, jolloin taivaankaaren yli risteilevät salamat valaisivat koko näköpiirin. Seurannutta kaatosadetta seudulla ei ole nähty miesmuistiin ja laajat alueet Espoossa joutuivat tulvan valtaan. Vesi aiheutti suuria vahinkoja.

Lauantaiaamuna oli koko Espoon Vanhankylän seutu eristetty ympäristöstään, sillä tulvavesi oli vienyt mukanaan neljä siltaa, joista yksi oli rakennettu sementtirenkaista ja kivestä. Kaikki kylän pellot ja puutarhat olivat vielä lauantai-iltana tulvaveden alla. Vesi mm. puhdisti 2,5 hehtaarin suuruisen heinäniityn aivan tyhjäksi heinien ajelehtiessa Vanhankylän järveen, joka täyttyi heinistä, haloista ja puista. Vahingot olivat vaikeasti arvioitavissa, mutta ne noussevat useisiin satoihin tuhansiin markkoihin. Kylän vanhimmatkaan asukkaat eivät muista kokeneensa tällaista rajuilmaa.

Leppävaarassa oli tulva aseman kohdalla syönyt ratapenkereen. Aseman lähellä virrannut puro oli paisunut todelliseksi vuokseksi. Talojen kellarit, heinäladot ja alavat paikat olivat kokonaan veden vallassa. Parin kaupan ja erään kahvilan varastot vesi pilasi kokonaan. Ihmisten yrittäessä ylittää aamupäivän kuluessa maantiesiltaa Leppävaaran aseman lähellä he joutuivat kahlaamaan polviaan myöten vedessä. Iltaan mennessä tulva jonkun verran aleni, mutta alavimmat paikat olivat edelleen veden vallassa. Myös Viherlaakson seutu oli suureksi osaksi veden vallassa.

 

Liittynee samaan säätilanteeseen:

Torstaina 19.8 Ruotsissa kova rajuilma ja rakeet aiheuttivat Itä-Göötanmaalla suuria vaurioita, jotka pelkästään kolmen pitäjän alueella arvioitiin miljooniksi kruunuiksi. Rajuilma kesti vain puoli tuntia, mutta sen aikana rakeet pirstoivat ikkunaruutuja ja tuhoa lisäsi koko yön jatkunut kaatosade. Niin syys- kuin toukoviljat sekä peruna ja sokerijuurikas tuhoutuivat suureksi osaksi. Uutisen mukaan tällaista ei ole koettu miesmuistiin.