Voimakas talvimyrsky koettelee eteläistä Suomea maanantaina

Last Updated: Sunday, 09 February 2020 14:10
Written by A-J Punkka

Lauhalle talvelle leimalliset lauhat ja tuuliset säätilanteet saavat jatkoa maanantaina 10. helmikuuta. Erittäin voimakkaan ja syvän matalapaineen keskus liikkuu Norjan rannikkoa pitkin koilliseen. Myrskykeskus aiheuttaa myrskyisiä tuulia erittäin laajalla alueella Manner-Euroopan pohjoispuoliskolla. Suomessa eteläiset tuulet voimistuvat vähitellen sunnuntain aikana ja tilanne kulminoituu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja maanantaiaamuna maa-alueiden myrskypuuskiin.

Tuuliennuste: Etelämyrsky käynnistyy lounaisilla merialueille jo sunnuntaina illalla. Tuulihuippu osuu hieman vuorokauden vaihtumisen molemmin puolin ja tuolloin keskituuli voi yltää 25 metriin sekunnissa. Maa-alueilla tilanne käynnistyy ensin lounaissaaristossa ja Varsinais-Suomessa myöhään sunnuntai-iltana. Siitä voimakkaimpien tuulien alue siirtyy hyvin hitaasti idemmäksi siten, että tilanne on ohi maan kaakkoisosassa vasta myöhään iltapäivällä. Voimakkaimmat tuulet koetaan maan lounaisosassa, jossa puuskat yltävät myrskylukemiin iltakymmenen ja aamuviiden välillä. Puuskat ovat rajuimmillaan 21-24 m/s ajoittuen todennäköisesti hieman maanantain puolelle. Tuulisimpaan alueeseen kuuluvat Ahvenanmaa, Satakunnan eteläosa, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme sekä Uudenmaan länsiosa.

Epävarmuudet: Tuulisin alue esiintyy samalla alueella runsaiden vesisateiden kanssa. Tämän vuoksi lämpötilan pystyprofiili jää melko stabiiliksi. Ennustemallit ennakoivat lounaisille merialueille 500 metrin korkeudelle yli 30 m/s tuulia ja maan lounaisosaankin yli 25 m/s tuulia. Tilanteessa on epävarmaa, kuinka tehokkaasti tämä ylempänä oleva liikemäärä siirtyy maanpintaa kohti. Todennäköisesti runsas sade ja stabiili lämpötilaprofiili leikkaavat rajuimmilta puuskilta terän. Toinen ja vielä merkittävämpi epävarmuus on päättyneen viikon aikana muodostunut routa. Havainnot osoittavat, että routaa olisi maan lounaisosassa parista senttimetristä noin 10 senttimetriin. Näin ollen erityisesti sisämaassa routa saattaa hillitä vahinkojen muodostumista. ECMWF-mallin mukaan myrskypuuskien todennäköisyys on maan lounaisosassa 50-80% ja 25 m/s puuskien 20-50% (saattavat olla lievä yliarvio).

Vaikutukset: Vaikutusten arviointia vaikeuttaa erityisesti routatilanteen epävarmuus. Oletettavasti rannikkoa lähimpänä olevilla alueilla roudan vahinkoja vähentävä vaikutus jää pienimmäksi, kun taas sisämaassa vaikutus on suurempi. Sisämaan puuskanopeuksiltaan tuleva myrsky lienee talvikauden toistaiseksi rajuin. Kun otetaan huomioon myös sen osuminen eteläiseen Suomeen, kokonaisvaikutuksista muodostunee merkittävät. Sähköttömiä talouksia saattaa olla pahimman vaiheen aikana kymmeniä tuhansia ja pelastustoimen tehtävämäärä noussee satoihin. Yksittäisten vahinkojen lukumäärä voi kohota suureksi, mutta yhtenäisiltä ja erittäin rajuilta vahingoilta vältytään. Vaikka vaikutukset keskittyvät lounaaseen, vahinkoja aiheutunee laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa. Tuulitilanteen pitkähkö kesto hidastaa vahinkojen korjausta.

Vaaratasojen todennäköisyydet: Vihreä 5%, keltainen 50%, oranssi 40%, punainen 5%

Comments  

#1 Darrengreak 2020-02-12 00:53
В этом розничном магазине Вы найдёте всё для кальяна,а также сами кальяны.
https://crazybum.online
Посещение магазина строго 18+
Quote