1973 "Kuopio oli hukkua"

Last Updated: Friday, 02 December 2016 18:03
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1973

 

                           

 

08.01.1973

LAPIN LÄNSIMYRSKY kaatoi 20-30000 puuta ja lämpötila nousi yli viiden plusasteen. (omat muistiinpanot)

 

 

12.06.1973

LYHYTAIKAINEN, MUTTA TUHOISA  ukkosmyrsky riehui tiistaina Joutsenossa. Puita kaatui tuhansittain ja ne tukkivat liikenteen valtatie 6:lla  sekä Joutsenon ja Imatran välisellä tieosuudella. Puhelin- ja sähkölinjoja vahingoittui.

Myrskyalue rajoittui noin 50 hehtaarin alueelle Joutsenon tavara-aseman ja Jänhiälän rautatieaseman välillä. Lappeenrannan lentoasemalla mitattiin aamupäivällä myrskytuulen voimakkuudeksi 8 bf (17-20 m/s).

Edellisenä kesänä samoilla alueilla aiheutti ukkosmyrsky erittäin suurta tuhoa. (ks. 8.7.1972). (ESS)

 

 

 

 

29.06.1973

VUOSIKYMMENIEN SADEKUURO PIISKASI KUOPION SEUTUA

Vuosikymmenien kuuroksi kutsuttiin ukkossadetta, joka huuhteli Kuopion kaupunkia ja lähiympäristöä liki 10 tunnin ajan perjantaina. Ukkosluonteinen rankkasade alkoi voimakkaana jo kello kolme aamuyöllä, mutta kovimmin vettä tuli heti kello yhdeksän jälkeen. Sade taukosi puoleenpäivään mennessä ukkosrintaman siirtyessä itään. Rissalan lentoasemalla mitattiin sademääräksi 51 mm, mutta kaupungissa uskottiin vettä sataneen huomattavasti enemmän.

 

Liikenne motissa

Liikenne ruuhkaantui niin pahoin, että Kuopio oli miltei motissa kaikelta liikenteeltä. Kaduilla oli vettä paikoitellen puoli metriä ja keskustaan ei laskettu laisinkaan ohikulkumatkalla olleita. Pahimmat liikennekatkokset aiheutuivat viitostiellä sattuneista tien vajoamisista, kun vesivirrat veivät maata mennessään. Karttulan tie Kuopion eteläpuolella katkesi kokonaan, kun vesi alkoi virrata toisella puolella olevasta järvestä tien yli toiseen järveen.

Pellesmäessä niin ikään Kuopion eteläpuolella tulvavesi vei mukanaan kosken rannalla olleen myllyn. Kuopion hautausmaalla vesi teki pahoja tuhoja ja näky siellä oli mielikuvituksellinen ristien kelluessa tulvaveden pinnalla. Pelloilla heinäseipäät uiskentelivat paikoitellen puolenkin metrin syvyisessä vedessä. (Savon Sanomat)

 

Omat muistiinpanot: Kuopiossa ennätyssade, vettä satoi 118 millimetriä (tieto saattaa olla radion uutislähetyksestä, ehkä epävirallinen mittaus). Myös Lahdessa satoi aamupäivällä erittäin rankasti vettä, kuuroluonteisena. Kouvolan seudulla Korialla ukkosmyrsky seuraavana yönä.

 

"VALMA"-MYRSKY" Päijänteen itäpuolella kaatoi tuhansia puita katkoen sähkölinjoja. Ei muita tietoja. (omat muistiinpanot)