Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 29.7.2012

Last Updated: Sunday, 10 November 2013 19:35
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Sunnuntai on todennäköisesti kesän toistaiseksi aktiivisin ukkospäivä. Salamamäärä mitataan tuhansissa, mahdollisesti yli 10 000 riippuen ukkoskuurokehityksen laajuudesta. Periaatteessa koko vaarapaletti on mahdollinen, joskaan mikään niistä ei ole erityisesti korostunut. Suurta epävarmuutta tilanteeseen tuo pilvisyyden määrä (johon vaikuttaa muun muassa edellisyön ja aamun kohokonvektio).

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Ylämatala on kuroutunut Brittein saarten ylle ja Suomen kaakkoispuolella majailee yläkorkea. Näiden välissä puhaltaa ylätroposfäärin suihkuvirtaus, jonka ydin kulkee Norjan yllä ja vaikutus Suomeen on melko vähäinen. Yläkentässä ei näy selviä yläsolia, jotka kulkisivat Suomen yli sunnuntain aikana.
Alemmissa kerroksissa lämmintä ja kosteaa ilmaa on virrannut Suomeen pintamatalapaineen myötä, joka matkaa Norjaa pitkin pohjoiseen. Lämmön ja kosteuden advektiot jatkuvat päivän mittaan. Matalapaineeseen liittyvä kylmä rintama on päivällä maan länsiosassa liikkeessä itään, kaventaen lämmintä sektoria. Se kuitenkin muuntuu maanantaita kohti lämpimäksi rintamaksi etelästä saapuvan uuden matalan osakeskuksen myötä.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Kohokonvektiota saattaa olla liikkeellä heti vuorokauden vaihduttua etelä- ja länsirannikon tuntumassa ja hieman sisämaahan. Siitä melko paikalliset yölliset ukkoskuurot jatkavat matkaansa kohti koillista. Nämä yön sade- ja ukkoskuurot luovatkin yhden suurimmista epävarmuustekijöistä koskien iltapäivän ukkoskuurokehitystä.

Ukkosherkkää ilmamassaa on iltapäivään mennessä levittäytynyt aina Etelä-Lappia myöden. Alatroposfäärin kosteus näyttää olevan suurinta maan länsiosasta kohti Kainuuta ja Koillismaata ulottuvalla alueella. Aivan kaakossa rajakerros näyttää kuivemmalta. Keskitroposfäärin lämpötilavähete on tilanteelle tyypilliseen tapaan melko marginaalista, ollen suurimmillaan etelä- ja itäpainotteisesti.

Syvän kostean konvektion käynnistymisen kannalta merkittävämmät yläpakotteet loistavat poissaolollaan, mutta lähempänä pintaa löytyy hieman paremmin alkusysäyksen antavia tuulen konvergenssivyöhykkeitä. Yksi tällainen ulottuu GFS mallin mukaan iltapäivällä Satakunnasta kohti Pohjois-Pohjanmaata.

Malliluotausten perusteella rajakerros on paikoin erittäin kostea, vieläpä melko korkeassa kerroksessa. Kosteus ei näillä näkymin tule olemaan rajoittava tekijä pinnasta ponnistavien ukkosten kannalta, vaan ongelmana saattaa olla runsas pilvisyys. Yön ja aamun kohokonvektion jäänteet voivat jättää jälkeensä sen verran pilvisyyttä, että lämpötilan nousu voi torppaantua melko laajalti. Myös rintamavyöhykkeeseen näyttää liittyvän pilvisyyttä, joten etenkin länsipainotteisesti pilvisyys saattaa haitata. Voikin olla mahdollista, että tilanne tulppaantuu melko tehokkaasti ja syvän kostean konvektion käynnistyminen onnistuu vain edellä mainittujen konvergenssivyöhykkeiden läheisyydessä.

Jos ja kun pinnasta ponnistavia ukkoskuuroja pääsee syntymään, on niillä käytettävissä melko suuret energiavarannot. Tuuliväännettä on syvässä kerroksessa kohtalainen määrä, noin 10-15 m/s. Tämä riittänee järjestäytyneempien kuuroryppäiden muodostumiseen. On myös juuri ja juuri mahdollisuuksien rajoissa, että etenkin aluksi irralleen syntyvät ukkoskuurot saavat supersolumaisia piirteitä. Tällöin ovat erittäin suuret rakeetkin (4-6 cm) ehkä mahdollisia.

Rakeiden lisäksi vaaraa tulevat aiheuttamaan etenkin runsas salamointi sekä paikoin suuret sadekertymät. Tilanteessa ei pilvien hyvin suuresta vesisisällöstä huolimatta ole erityisen korostunutta taajamatulvariskiä, mutta paikoin nämä ovat toki mahdollisia. Ukkospuuskariskiä on olemassa lähes jokaisessa pinnasta lähtöisin olevassa solussa, mutta erityisen voimakkaiden puuskien (luokkaa 25 m/s) riski on pieni, mutta ei pois suljettu. Lähinnä näitä voisi esiintyä kaakko-luode-suuntaisten kuuronauhojen yhteydessä tai yksittäisissä mahdollisissa supersoluissa. Yksittäiset trombit ovat myös mahdollisia, joskaan eivät kovin todennäköisiä.

Sunnuntai näyttää johtavan kuluvan kesän salamarunsaimpaan päivään (tämä ei toisaalta ole suuri saavutus). Olosuhteet suosivat voimakkaiden ukkoskuurojen syntymistä ja periaatteessa koko vaarapaletti on mahdollinen, vaikkakaan yksikään ilmiö ei ole erityisesti korostunut. Pinnasta ponnistava kehitys saattaa käynnistyä melko myöhäänkin iltapäivällä.

Maanantaiksi saapuva uusi matalan osakeskus saattaa nostattaa kohokonvektiota etelä- ja/tai lounaisrannikolle myöhään su-iltana tai maanantain vastaisena yönä.                                                             

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 800...1500 J/kg, Shear1km max. ~ 10 m/s, Shear6km max. ~ 15 m/s, MIXR500m 12...14 g/kg

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 16:12
коли закінчиться війна скільки триватиме війна коли закінчиться війна в україні 2022 екстрасенси
Quote