Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 28.8.2011

Last Updated: Sunday, 28 August 2011 20:08
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Kesän ukkoskausi puristaa sunnuntaina vielä viimeiset mehut ennen syksyisempien säiden saapumista. Etenkin Pohjanmaan maakunnissa ja entisen Oulun läänin alueella saattaa välkyntää riittää ja myös ukkospuuskia esiintyä. Muualla maan etelä- ja keskiosassa syvää kosteaa konvektiota estävä tulppa saattaa pysyä liian vahvana koko päivän ajan.

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Suomen ylle etelästä ulottuva yläselänne antaa sunnuntain aikana tilaa lännestä saapuvalle yläsolalle. Tämän myötä kylmää ilmaa advektoituu keski- ja ylätroposfäärissä Suomen ylle ja samalla näiden yläjärjestelmien välissä, etenkin Ruotsin ja Itämeren yllä, virtausprofiilit voimistuvat suihkuvirtauksen myötä. Keskitroposfäärin lämpötilavähete on tämän kesän osalta varsin kelvollisissa lukemissa juuri ylempien kerrosten kylmän advektion sekä alempana majailevan helleilman vuoksi.

Maan etelä- ja keskiosassa on vuodenaikaan nähden siis erittäin lämmintä ilmamassaa, johon liittyvä kosteuden määrä on etenkin Pohjanmaan maakunnissa merkittävää.

Lounaasta on päivän aikana liikkumassa kylmä rintama koilliseen. Sen myötä kuumin ja kostein ilma karkaa Venäjälle maanantaihin mennessä. Rintamavyöhyke toimii sunnuntaina pääasiallisena ukkosten käynnistävänä tekijänä.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Sunnuntain suurin mielenkiinto kohdistuu Pohjanmaan maakuntiin sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntiin. Näillä alueilla saatetaan saada näin loppukesäksi varsin näyttävä lopetus aktiiviselle ukkoskaudelle.

Maan etelä- ja keskiosassa oleva erittäin lämmin ilmamassa luo edellytykset sekä haitat sunnuntain ukkoskehitykselle. Tähän aikaan vuodesta auringon energia ei enää riitä kunnolla oikaisemaan rajakerroksen lämpötilaprofiilia, jolloin 1-2 km korkeudelle jää suuressa osassa ennustealuetta hyvin vahva tulppa torppaamaan pinnasta lähtevää syvää kosteaa konvektiota. Suurin toivo liittyykin lounaasta saapuvaan kylmään rintamaan ja sen aiheuttamaan pystysuuntaiseen pakotteeseen.

Todennäköisimmin tulppa pääsee murtumaan myöhään iltapäivällä/alkuillasta Pohjanmaan maakunnissa. Siellä majailee kaikkein kostein rajakerroksen ilma. Täältä kehittyvät ukkoskuurot (mahd. ukkosjärjestelmä) liikkuvat kohti koillista.

Muualla maan etelä- ja keskiosassa suurin ongelma on tulpan vahvuus ja kosteuden puute korvaamaan auringon heikkoa tehoa. Niinpä on täysin mahdollista, että päivän ainoat ukkoset saadaan Pohjanmaalla ja entisen Oulun läänin alueella.

Muutamassa numeerisessa mallista on viitteitä, että aamupäivällä/iltapäivällä voisi maan lounais- tai eteläosassa myös kehittyä paikallisia ukkoskuuroja (todennäköisesti kohokonvektiona). Näiden todennäköisyys on kuitenkin pieni. Sama tilanne koskee yksittäisen ukkoskuuron syntymistä muualla maan etelä- ja keskiosassa: niiden mahdollisuutta ei voida täysin sulkea pois, mutta todennäköisyys jää hyvin pieneksi. Mikäli niitä kuitenkin pääsee kehittymään, syntyvät ne varsin suureen konvektion käytettävissä olevan energian ympäristöön (mitä pohjoisemmaksi entistä Oulun lääniä mennään). Tätä epävarmuutta kuvaamaan on karttaan laitettu laajempi vähäisen ukkosriskin alue. Tämä kuvaa kuitenkin vain hyvin marginaalista ukkosriskiä eikä ukkosia ole siis odotettavissa koko tällä alueella.

Mitä sitten Pohjanmaalle ja entisen Oulun lääniin on odotettavissa? Hienohilamallit ovat antaneet vihiä, että ukkoset saattavat järjestäytyä alun perin kylmän rintaman antaman pakotteen myötä, mutta karata alkuillan aikana itään/koilliseen kylmän ilman patjan muodostumisen myötä. Tällöin on mahdollista, ukkossolut järjestäytyvät melko nopeasti itäkoilliseen matkaavaksi, ehkä kaarikaikumaiseksi, mesoskaalan konvektiiviseksi järjestelmäksi. Sen yhteydessä ovat voimakkaammat ukkospuuskat mahdollisia ja paikoin voi esiintyä tuulivahinkoja etenkin entisen Oulun läänin alueella.

On myös mahdollista, että kylmä patja ei välttämättä riitä puskemaan systeemiä itse eteenpäin ja sen eteneminen tyssää alkuunsa. Tällöin alueella esiintyisi vain rintaman läheisyydessä yksittäisempiä ukkoskuuroja.

Rintaman nopeuden ja mahdollisen itäänpäin matkaavan ukkoskuurojärjestelmän myötä ei tilanne suoraan suosi erittäin runsaita sademääriä, vaikka ilma varsin kosteaa rajakerroksessa onkin. Näin ollen suurimmat riskit liittyvät voimakkaisiin ukkospuuskiin, rajuun salamointiin sekä vähemmässä määrin suuriin rakeisiin (mahdollisia kuitenkin etenkin kehityksen alkuvaiheiden aikana irrallisimmissa ja voimakkaimmissa ukkossoluissa).

Eli sunnuntain osalta on olemassa varsin suuria epävarmuuksia ukkosten suhteen suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia. Silti pienemmälle alueelle Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen saattaa kehittyä varsin aktiivinen ukkospäivä.                                                        

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 700...1600 J/kg, Shear1km pääosin alle 10 m/s, Shear6km < 15 m/s, MIXR500m 12...13 g/kg

Add comment


Security code
Refresh