Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 16.8.2011

Last Updated: Tuesday, 16 August 2011 20:12
Written by A-J Punkka

YHTEENVETO

Tiistain kuluessa ukkosten esiintyminen on mahdollista maan etelä- ja länsiosan alueella. Runsas pilvisyys haitannee päiväaikaan ukkosten kehittymistä, mutta kohokonvektion ansiosta ukkosten esiintyminen on mahdollista myös vuorokauden ajasta riippumatta. Todennäköisintä ukkonen lienee riskialueen kaakkoisosassa, jonne saattaa saapua illan ja sitä seuraavan yön mittaan kohokonvektioalue. Ukkospilvet liikkuvat melko vaisussa virtauskentässä, joten vaaraa saattaa paikoin aiheutua lähinnä sateista ja salamoinnista. Parin päivän takaisiin ennusteisiin verrattuna ja ilmamassan yleiset ominaisuudet huomioiden tiistaista tullee varsin laimea näytös. Ensimmäiset syksyn lähestymisen merkit ovat tilanteessa selvästi läsnä.

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Yläselänne on Suomen länsipuolella ja antaa vähitellen tilaa lännestä lähestyvälle yläsolalle. Solan pohjan on iltapäivällä Etelä-Ruotsin ja eteläisen Itämeren yllä ja matkalla kohti koillista. Toinen, vaatimattomampi sola on maanantain jäljiltä häviämässä maan keskiosan yllä. Lounaasta lähestyvän yläsolan etupuolella on eteläkaakkoinen ylätroposfäärin suihkuvirtaus. Se saapuu länsirannikolle illalla. Alempana troposfäärissä matalapaineen keskus on Keski-Ruotsissa. Matalapaineen lämmin sektori on avoinna maan etelä- ja keskiosan yllä, mutta kaventuu vähitellen, kun kylmä rintama saapuu illaksi länsirannikolle. Alatroposfäärin suurin kosteussisältö on myös lämpimässä sektorissa kylmän rintaman etupuolella maan etelä- ja länsiosassa.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Maanantaista tiistaihin tapahtuva lievä alatroposfäärin kosteuden lisääntyminen kasvattaa ukkosriskin vähäiseksi tai kohtalaiseksi (20-40%) kartan osoittamalla alueella. Kostean vyöhykkeen hivuttautuminen pohjoisemmaksi saattaa mahdollistaa ukkosten esiintymien jo yöllä ja aamulla lähinnä riskialueen kaakkoisosassa. Myöhemmin päivällä pilvitilanteesta riippuen ukkospilvikehitys käynnistyy maan lounaisosassa sekä etenkin Baltian puolella (ks. alta tarkemmin epävarmuuksista), mistä seuraa rintamasateen osittainen ”korvautuminen” sade- ja ukkoskuuroilla. Iltaa ja yötä kohti matalapaineen osakeskus alkaa muodostua Suomenlahdella tai Virossa, mikä mahdollistanee yöukkoset ainakin tiistain ja keskiviikon välisen yön aluksi.

Ennustetut tuuliprofiilit ovat riskialueella jokseenkin vaisuja. Lähestyvä ylätroposfäärin suihkuvirtaus voimistaa lännessä paksun kerroksen tuuliväännettä, mutta tämä alue ei näytä kunnolla menevän päällekkäin ukkospilvien esiintymisalueen kanssa. Vaaraa aiheutuu siis lähinnä runsaista sateista sekä salamoinnista. Tiistain syvän kostean konvektion laajempaa järjestäytymistä on odotettavissa erityisesti Baltian puolella (ja myöhemmin maan kaakkoisosassa), jos em. matalapaine muodostuu. Yksittäiset konvektiosolut liikkuvat luoteeseen lähestyvän rintaman suuntaisesti, joten taajamatulvien riski on kohonnut ukkoskuurojen mahdollisen jonoutumisen vuoksi. Maan länsiosan alueella kuuropilvinauhan muodostuminen onkin mahdollista.

Tämänkertaisen ennusteen epävarmuudet ovat varsin suuret. Keskeisin kysymys on, jatkuuko pilvisyys runsaana riskialueella. Mikäli näin käy, pintakerroksesta lähtevä ukkoskuurokehitys saattaa estyä Suomen puolella kokonaan. Tällöin ukkosriski olisi vielä edellä kuvattua alhaisempi ja koko tiistain aktiivisuus voisi olla harmaaseen alapilvimassaan kätkeytynyttä kohokonvektiota. Joka tapauksessa maanantai-illan ennusteiden valossa näytti, että rajakerroksesta lähtevä konvektio rajoittuisi melko lailla etelään (jos sinnekään, jos yläinversio pitää pintansa). Toinen kysymysmerkki on matalapaineen muodostuminen Suomen eteläpuolelle. Muodostuessaan se saattaa voimistaa kosteuden advektioita siinä määrin, että tästä seuraa koko tiistain aktiivisin salamointi (iltapäivästä tai illasta eteenpäin). Malleilla oli kuitenkin selviä näkemyseroja matalapaineen syntymisestä ja sijainnista itä-länsisuunnasta (osa ratkaisuista vei kohokonvektion maamme rajojen itäpuolitse Kannakselle ja Laatokalle).

On mahdollista, että näin lämmin ja kostea ilmamassa on meillä visiitillä viimeistä kertaa tänä vuonna. Ilmamassa väistyy selvästi parin päivän takaisia ennusteita laimeammalla tavalla, joskin kohokonvektio saattaa vuorokauden mittaan tarjota ajoittaisia piristysruiskeita.                                                               

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MUCAPE 300...800 J/kg, Shear1km alle 10 m/s, Shear6km pääosin alle 15 m/s, MIXR500m 10...13 g/kg

Comments  

#1 Charli 2024-05-21 17:31
I was curious if you ever considered changing the
page layout of your site? Its very well written; I love
what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
Maybe you could space it out better?

Also visit my webpage - porno: https://4rabet-india.in/top-20-ipl-memes-from-internet/
Quote