Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 21.6.2019

Last Updated: Thursday, 20 June 2019 21:40
Written by A-J Punkka

Perjantai 21.6.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 80 %

 

Yläselänne alkaa siirtyä Suomen itäpuolelle, ja yläsola lähestyy lännestä. Pintamatala liikkuu Ruotsia pitkin kohti pohjoiskoillista ja helleilmamassan sektoria reunustava kylmä rintama saapuu aamupäivällä maan länsiosaan. Sektorissa oleva ilmamassa on ehdollisesti epävakaata lähes koko maassa ja iltapäivällä leveähkö runsaan kosteuden kieleke (MIXR500m 10-12 g/kg) yltää Suomenlahdelta maan sisäosien kautta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Samanaikaisesti kylmän rintaman jälkipuolella alkaa jo virrata kuivempaa ilmaa maan länsiosaan.Runsaimman kosteuden alue siirtyy vuorokaudenvaihteeseen mennessä pääosin Venäjän puolelle.

 

Asetelma on suotuisa viikon runsaimmille salamamäärille em. kostean kielekkeen alueella. Ukkoskuuroja saattaa esiintyä kostean kielekkeen advektoituessa kohti pohjoista jo pikkutunneilla tai aamulla Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa. Iltapäivällä ukkoskuuroja alkaa kehittyä laaja-alaisesti Salpausselältä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen yltävällä alueella. Ukkoskuurot asettuvat todennäköisesti nauhamaiseen pohjois-eteläsuuntaiseen muodostelmaan kylmän pintarintaman suuntaisesti.

 

Ennustetut tuuliprofiilit osoittavat vaaraa aiheuttavan konvektion esiintymistodennäköisyyden olevan lievästi kohonnut. Paksun kerroksen tuuliväänne on juuri ja juuri supersolujen muodostumiseen riittävän kynnyksen yli. Lisäksi tuuliväännevektorit ovat likimain kohtisuorassa nauhamaisten kuuropilvimuodostelmien kanssa, mikä enteilisi erityisesti kohonnutta ukkospuuskariskiä. Tuulivahinkoja tulee esiintymään itään tai koilliseen pullistuvien ja kiihdyttävien kaarikaikujen kohdalla (todennäköisimmin linjan Savonlinna-Jyväskylä-Kajaani itäpuolella). Iltaa kohti konvektiivisen järjestelmän muodostumisen todennäköisyys kasvaa, mutta tällöin ollaan jo varsin lähellä itärajaa tai Venäjän puolella.

 

To-illan mallit olivat jossain määrin eri mieltä alatroposfäärin kosteusmääristä etenkin maan eteläisissä osissa. On mahdollista, että aktiivisuus painottuu varsin pohjoiseen ja erityisesti em. linjan koillispuolelle. Myös kylmän rintaman etenemisnopeudessa oli edelleen lieviä eroja. Päivän tapahtumien alkaminen hyvin varhain saattaa merkitä tilanteen päättymistä jo loppuiltapäivästä. Näin voi käydä, jos ensimmäiset solut syntyvät varhain ja kiihdyttävät nopeasti alavirtaan suuntautuvien Corfidi-vektorien suuntaan.

 

Perjantain potentiaalienergiamäärät ovat noin tasoa 700 - 1 000 J/kg ja paksun kerroksen tuuliväänne 15 m/s. Kyseinen kombinaatio esiintyy Suomessa karkeasti arvioiden kerran-pari kesässä. Epävarmuuksista huolimatta perjantaissa on aineksia reilusti yli 5 000 maasalaman vuorokauteen sekä paikallisesti kohtalaisen merkittäviin tuulivahinkoihin. Vaaratasojen näkökulmasta tilanteessa ollaan keltaisen vaaratason ylemmällä puoliskolla.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
25 Varaudu
60 Seuraa
15 Ei vaaraa
Lauantai 22.6.

 

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Yläsola on kuroutunut pieneksi ylämatalaksi, joka on iltapäivällä maan pohjoisosassa. Helleilmamassa on pyyhkiytynyt kokonaisuudessaan Suomen itäpuolelle. Ylämatalan vaikutuksesta keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan eteläisintä ja pohjoisinta nurkkaa lukuun ottamatta. Alatroposfäärin kosteutta on runsaimmin pohjoisessa ja niinpä siellä muodostuu iltapäivällä jonkin verran salamoivia kuuropilviä. Salamamäärät jäävät kuitenkin murto-osaan perjantaihin verrattuna.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa
Sunnuntai 23.6.

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Suomi on lähes kokonaan viileän polaari-ilmamassan piirissä. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa enää paikoin maan keskivaiheilla ja alatroposfäärin kosteus on pudonnut selvästi alle ajankohdan keskimääräisen. Salamoinnin esiintyminen on epätodennäköistä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa

Maanantai 24.6. -

Torstai 27.6.

 

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 20.6.2019 klo 21:40/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#1 marcoo 2020-04-08 22:53
Your site is very cool, i have bookmarked it. http://meetfuck.site/oc-get-my-back/
Quote