Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 9.7.2011

Last Updated: Saturday, 09 July 2011 20:34
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Jälleen varsin aktiivinen ukkospäivä on tiedossa. Painopiste on maan länsiosassa ja etenkin Pohjanmaan suunnalla. Riskit ovat perinteiset: ukkospuuskat, suuret rakeet, runsas salamointi sekä taajamatulvat. Silti mikään näistä vaaroista ei ole erityisesti korostunut. Lauantain salamamäärä mitataan kuitenkin jälleen tuhansissa. Aktiviteetti hiljenee illan aikana, mutta paikoin saattaa esiintyä yöukkosiakin.

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Suomi kuuluu yläkorkean alueeseen, joka majailee aivan itärajan tuntumassa. Samalla laajahko ylämatala on Britteinsaarilta matkaamassa hiljalleen kohti Fennoskandiaa. Siihen liittyy useita solia, joista yksi saapuu lounaaseen aamupäivän aikana samalla heiketen. Toinen tylpähkö sola lounaasta sunnuntain vastaiseksi yöksi. Näiden myötä keski- ja ylätroposfäärissä esiintyvä kylmä advektio parantaa lämpötilavähetettä syvälle kostealle konvektiolle suotuisammaksi.

Ylätroposfäärin suihkuvirtaus vaikuttaa pääosin Ruotsin ja Norjan puolella, mutta se nostaa hieman syvän kerroksen tuuliväännettä myös Länsi-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pintamatalapaine on liikkeessä Norjan rannikkoa pitkin kohti koillista ja siihen liittyvä heikentyvä kylmä rintama on lauantaina iltapäivällä vielä Suomen länsipuolella. Sen etupuolella on jo varsin kosteaa ilmaa virrannut maan etelä- ja länsiosaan perjantain aikana.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Lauantai jatkaa kuluneen kesän viitoittamalla tiellä. Ukkoskuurot ovat painottumassa maan länsiosaan, jossa suurin rajakerroksen kosteussisältö ja keskitroposfäärin lämpötilavähete osuvat kohdilleen. Myös maan keskiosassa on edellisajoja paremmilta näyttävät olosuhteet ukkosille. Kosteussisältö lännessä on Suomen kesäksi varsin hyvää luokkaa (paksuhkossa kerroksessa), tosin ei vielä mitään harvinaista tasoa.

Ukkoskuuroja alkaa syntyä melko varhain lauantaina, ehkä jo aamupäivän aikana, mutta viimeistään heti puolenpäivän jälkeen. Kuuroja näyttää syntyvän laajalla alueella samoihin aikoihin, karkeasti Salo-Kouvola-Kalajoki kolmion sisäpuolella. Tästä aktiviteetti hieman leviää päivän aikana.

Suurin konvektion käytettävissä oleva energia näyttää painottuvan Pohjanmaan maakuntiin. Samoilla alueilla myös syvän kerroksen tuuliväänne on suurimmillaan, joten suurin vaaraa aiheuttavan konvektion riski näyttää painottuvan näille alueille. Pohjanmaalla suurimmat riskit näyttäisivät olevan suuret rakeet sekä runsas salamointi, mutta myös paikoin voimakkaat ukkospuuskat sekä sateet tulee ottaa huomioon.

Ukkosriskialuetta kohti kaakkoa tultaessa muuttuvat tuuliprofiilit heikommiksi. Näin ollen taajamatulvien riski on näillä alueilla kohonnut. Tuoreimmat hienohila-ajot näyttävät, että iltapäivällä saattaa maan lounaisosaan kehittyä järjestäytyneempää koilliseen matkaavaa konvektiota, jossa voi Pohjanmaan lisäksi olla potentiaalia voimakkaammalle ukkostelulle. 

Iltaa kohden aktiviteetti hiljalleen hiipuu ukkoskuuroalueen liikkuessa idemmäksi.

Osa numeerisista malleista on myös välillä näyttänyt mahdollista yöukkosta kohokonvektion muodossa lähinnä Pohjanmaan maakunnissa, mahdollisesti myös maan keskiosassa.

Epävarmuuksien osalta kosteuden määrä tai pilvisyys eivät näyttäisi tällä kertaa olevan ongelmallisia. Yksi epävarmuus liittyy kuitenkin sade- ja ukkoskuurojen aikaiseen, laaja-alaiseen käynnistymiseen. Vaarana onkin, että liian laajalle nopeasti syntyvät kuurot keräävät jo varhaisessa vaiheessa runsaimmat kosteudet pinnasta, jolloin myöhäisempi kehitys jäänee vaisummaksi. Silti kosteutta näyttäisi tällä erää olevan paikoin melko paksussa kerroksessa, joten on mahdollista, että rajakerros uudelleen lämmitessään jaksaa nostattaa useamman ukkosaallon.

                                                                

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 600...1300 J/kg, Shear1km alle 10 m/s, Shear6km alle 15 m/s, MIXR500m 10...13 g/kg

Add comment


Security code
Refresh