Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 2.7.2011

Last Updated: Saturday, 02 July 2011 20:37
Written by A-J Punkka

YHTEENVETO

Lauantaista tulee perjantain tavoin aktiivinen ukkospäivä maan länsiosaan, kun alueelle levinnyt helteisen ja kostean alailmakehän vyöhyke seisahtuu päiväksi paikalleen. Ukkosriski on korkea iltapäivän aikana oheisen kartan osoittamalla alueella. Syntyvät ukkoskuurot ovat varsin hidasliikkeisiä, joten paikallisesti on jälleen odotettavissa runsasta salamointia, suuria sademääriä sekä yksitellen syöksyvirtausten aiheuttamia vahinkoja. Myös lauantain maasalamamäärä tullaan laskemaan tuhansissa, joskaan perjantain lukemia ei välttämättä saavuteta.

 

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Kapeneva yläselänne yltää Venäjältä maan etelä- ja keskiosaan. Fennoskandian pohjoisosan yli liikkuu päivän mittaan lyhyt yläsola. Solan etupuolella, Lapin yllä on iltapäivällä länsilounainen suihkuvirtaus. Alempana troposfäärissä terävähkö itä-länsisuuntainen rintamavyöhyke on aamulla Lapin yllä ja etenee illaksi Pohjois-Pohjanmaan puolelle. Vyöhykkeen eteläpuoleinen osa maata kuuluu helteisen ilmamassan piiriin. Alatroposfäärin suurin kosteussisältö on pakkautunut kapeaksi lounas-koillissuuntaiseksi vyöhykkeeksi, joka yltää Varsinais-Suomesta Pohjanmaan kautta aina Koillismaalle saakka. Maan itäosassa kosteussisältö on selvästi pienempi, joskin parhaat alemman keskitroposfäärin lämpötilavähetteet sijaitsevat juuri idässä.

 

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Lauantain syvä kostea konvektio rajautuu pääosin iltapäivään ja alkuiltaan. Suurimman kosteussisällön alueella ukkosriski on yli 60%. Perjantain ja lauantain välisenä yönä ja lauantaiaamuna ukkoskuurojen esiintyminen on mahdollista riskialueen pohjoisosassa, missä alatroposfäärin kostea kieleke (vielä alkuvuorokaudesta) etenee kohti pohjoista. Päivemmällä ukkoskuurokehitys lähtee todennäköisesti käyntiin jonkin matkaa Pohjanmaan rannikolta sisämaahan (väli Seinäjoki-Pudasjärvi), missä alatroposfäärin rintamavyöhykkeeseen liittyvä tuulikonvergenssi toimii kehityksen käynnistäjänä. Tämän jälkeen suurimman kosteussisällön vyöhykkeellä esiintyy laajemminkin ukkosta, mutta aktiivisuuden eteneminen itään tyssännee idän huonompaan kosteusvarastoon. Salamointiaktiivisuus laskee nopeasti viimeistään iltayön aikana.

Lauantain ennustetut tuuliprofiilit indikoivat hidasliikkeisten pulssimaisten ukkoskuurojen syntyä. Aluksi yksittäiset ukkoskuurot perivät järjestäytymisensä mesomittakaavassa esiintyviltä pakotteilta, mutta myöhemmin iltapäivällä yksittäisten ukkoskuurojen kylmän ilman patjat tulevat todennäköisesti yhtymään ja sanelemaan uusien ukkoskuurojen syntyä patjan reunoilla. Yksittäiset konvektiosolut liikkuvat alueen pohjoisosassa koilliseen tai itään ja alueen eteläosassa likimain lounaaseen. Etenkin alueen keskivaiheilla ukkoskuuroryppäät saattavat olla hyvinkin hidasliikkeisiä. Näin ollen lauantain vaaraa aiheuttava sää liittynee perjantain tavoin runsaaseen salamointiin, taajamatulviin sekä lähinnä yksittäisiin syöksyvirtauksiin.

Torstain ja perjantain luotaukset ovat osoittaneet, että maahamme saapuneessa ilmamassassa ongelmaksi ei tule muodostumaan alatroposfäärin kosteus, vaan harvinaislaatuisesti yli 12 g/kg lukemia esiintyy jopa 1,5-2 kilometrin paksuisesta kerroksesta. Sen sijaan pieniä epävarmuuksia muodostavat perjantailta taivaalle jäävät pilvenlautat, jotka saattavat estää rajakerroksen lämpenemistä. Myös kostean vyöhykkeen kapeus asettaa rajoitteita sille, kuinka kauan alueella on energiaa tarjolla. Näin kuumissa ilmamassoissa kehityksen käynnistyminen menee usein iltapäivän puolelle, mutta lauantaina tuulikonvergenssi avittanee kehityksen käyntiin aiemmin kuin perjantaina. Toistaalta, perjantai osoitti, että rajakerros voi keskikesän auringossa toipua varsin nopeasti ja tarjota jo kertaalleen sateen kastelemalle alueelle toisen kierroksen jyrinää ja salamointia. Kaiken kaikkiaan odotettavissa on jälleen aktiivinen ukkospäivä maan länsiosaan ja vuorokauden maasalamamäärä laskettaneen perjantaina tavoin useissa tuhansissa.

                                                                

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 750...1500 J/kg, Shear1km alle 10 m/s, Shear6km alle 15 m/s, MIXR500m 11...14 g/kg

Add comment


Security code
Refresh