Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 1.7.2011

Last Updated: Sunday, 10 November 2013 20:41
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Heinäkuu alkaa tämän kesän ”mehukkaimmalla” ilmamassalla. Etenkin maan länsiosassa kosteuden määrä on Suomen mittakaavassa varsin kelvollista luokkaa. Vaarataso 1 annettiin lähinnä taajamatulvien mahdollisuudesta sekä runsaasta salamoinnista. Lisäksi melko isot rakeet voivat aiheuttaa pientä vahinkoa. Paikalliset ukkospuuskat ovat myös mahdollisia. Perjantaista on kehkeytymässä melko aktiivinen ukkospäivä lännessä, idässä ja Lapissa sen sijaan on melko hiljaista. 

 

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Suomi kuuluu jälleen idässä majailevan laajan yläkorkean vaikutuspiiriin. Lappia lukuun ottamatta troposfäärin virtauskentät ovat perjantaina melko heikkoja. Keskitroposfäärissä esiintyy perjantaille mentäessä kylmää advektiota, joka parantaa lämpötilavähetettä syvälle konvektiolle suotuisammaksi maan etelä- ja keskiosassa. Samalla alempana troposfäärissä hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa virtaa etelästä etenkin maan länsiosaan ja Pohjois-Pohjanmaalle.

SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA

Perjantaina suurin osa Suomea kuuluu helleilman piiriin ja etenkin idässä voidaan päästä yli +30 asteen. Suurin rajakerroksen kosteussisältö sen sijaan näyttää painottuvan maan länsiosaan ja siellä onkin perjantain suurin ukkosriski.Kohokonvektiota saattaa olla jo yöllä ja aamulla liikkeellä lounaisilla tai läntisillä merialueilla sekä paikoin maan länsiosassa. Puolenpäivän aikoihin kuurokehitys alkaa hiljalleen voimistua laajemmalti Länsi-Suomessa, mutta yksittäiset sade- ja ukkoskuurot ovat idempänä ja myöhemmin myös etelässä mahdollisia.

Lännessä ukkoskuurot kehittyvät varsin kosteassa ilmamassassa (kastepisteetkin paikoin yli +20 astetta) ja suhteellisen heikkojen tuuliprofiilien vuoksi ne voivat hidasliikkeisyytensä ja suuren vesisisällön vuoksi pudottaa paikoitellen hyvin runsaasti vettä. Niinpä taajamatulvat ovat mahdollisia.

Vaikka tuuliväänteet ovatkin melko marginaalisia, voi paikoin syntyä alueen eteläosassa luoteeseen, pohjoisosassa koilliseen matkaavaa järjestäytyneempää ukkoskuurorypästä. Mahdollista on, päivällä Lounais-Suomesta lähtee rannikkoa pitkin pohjoiseen matkaava MCS, joka jatkaa siitä merelle.

Ottaen huomioon ennustetut CAPE-lukemat, voi voimakkaimmissa soluissa esiintyä paikoin suuria rakeita - suurimmillaan noin 2-3 cm luokkaa. Hyvin korkea lämpötilan nollaraja (yli 3500 metriä) tosin karsii pienimmät ehdokkaat melko tehokkaasti pois.

Vaikka tilanne ei varsinaisesti suosi laaja-alaisempia tuulivahinkoja melko heikkojen tuuliprofiilien vuoksi, voi voimakkaimpien solujen sisältämän suuren sadepisaroiden ja rakeiden määrän romahtaessa esiintyä paikallisia tuulituhoja. Yhdessä hienohilamallissa esiintyi ~20 m/s puuskia juuri edellä mainitussa, lounaasta mahdollisesti starttaavassa, mesoskaalan konvektiivisessä järjestelmässä.

Malliluotaukset nostavat konvektiopilvet melko korkealle ulottuvaan tropopaussiin saakka ja kylmien pilven yläosien sekä runsaan lumirakeiden määrän myötä myös salamointi on paikoin runsasta.

Epävarmuudet liittyvät pääasiassa ukkoskuurojen käynnistävien tekijöiden puutteeseen ja heikohkon tulpan murtumiseen. Ilmakehä on tarpeeksi epävakaata lähes koko maan etelä- ja keskiosassa (kaakkoa lukuun ottamatta), mutta suurin osa malleista saa kehitettyä syvää kosteaa konvektiota vain maan länsiosaan suurimman kosteussisällön alueelle. Osassa malleista kehitys tapahtuu aivan rannikon tuntumassa, josta ukkoskuurot matkaisivat merelle. Torstai-illan näkemyksen mukaan ukkoskuuroja kuitenkin syntyy päivän aikana melko yleisesti maan länsiosaan ja paikoin voidaan saada useampikin ukkosaalto.

Kuitenkin on vielä hieman epäselvää kuinka idässä paikallisia sade- tai ukkoskuuroja voi kehittyä. Yksittäiset tapaukset voivat olla mahdollisia aina Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Lopulta voi olla, että ennustealueen itäosissa päivä jää melko köyhäksi.

Perjantaista on kuitenkin odotettavissa melko aktiivinen ukkospäivä maan länsiosassa.

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 500...1300 J/kg, Shear1km <10 m/s, Shear6km <15 m/s, MIXR500m 10-13 g/kg

Comments  

#1 Lydia 2024-05-22 01:00
Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

Extremely useful info particularly the last part :) I care for such info
much. I was seeking this particular info for a very long time.
Thank you and best of luck.

my blog ... гей онлайн: http://www.gonzaleztenis.com/v2.0/?amp%3Blang=en&p=1146
Quote