Ennustearkisto

Myrskyennuste 3.-5.10.2009

Last Updated: Friday, 02 October 2009 18:00
Written by A-J Punkka

MYRSKYENNUSTE 3.-5.10.2009

 

KORKEIN HUOMAUTUSTASO

Huomautustaso 2: linjan Kotka-Vaasa eteläpuolella lauantain ja sunnuntain välisestä yöstä sunnuntaiaamuun tuuli puuskissa 17-23 m/s. (tuulisinta Varsinais-Suomessa ja Uudenmaan länsiosassa).

 

KATSAUS 3 vrk

Voimakas myrskymatalapaine liikkuu lauantain ja sunnuntain aikana Brittein saarten pohjoispuolitse Etelä-Norjan yli keskiseen Suomeen. Maanantaina matalapaine siirtyy Venäjälle selvästi heikentyneenä. Tuulivahinkoja on odotettavissa sunnuntain ensimmäisten 6-9 tunnin aikana. Lisää tilanteesta alla olevassa tarkemmassa tilannekuvauksessa. Tuulisimman alueen ja rintamasateiden jälkipuolella voi esiintyä ukkosta sunnuntaiaamusta alkaen etenkin eteläisillä merialueilla sekä etelärannikolla.

 

VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS 4.10.2009 klo 00-08

Myrskykeskus liikkuu lauantaina Brittein saarten pohjoispuolelta Etelä-Norjaan ja muodostaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pienen osakeskuksen Tukholman pohjoispuolelle. Voimakkaimpien tuulien alue sijoittuu osakeskuksen itäpuolelle siten, että se osuu sunnuntaiyön ja –aamun aikana maan etelä- ja länsiosaan. Tuulisinta on maan lounaisosassa, jossa tuuli yltyy puuskissa paikoin myrskylukemiin. Etenkin tällä alueella tuulivahinkojen esiintyminen on todennäköistä. Samalla lounaisilla merialueilla keskituuli saattaa yltää 21-24 m/s:iin. Sunnuntaina päivällä voimakkaimmat tuulet etenevät itään, mutta heikkenevät samalla siten, että tuulivahingot jäävät todennäköisesti varsin vähäisiksi. Maan länsiosassa tuuli heikkenee sunnuntaina päivällä selvästi matalapaineen keskuksen lähestyessä.

 

Numeeristen mallien näkemys tilanteen kulusta oli perjantai-iltana varsin yhtenäinen. Suomeen osuva voimakkaimpien tuulien alue näyttää sijoittuvan matalapaineen keskuksen itäpuolelle okluusiorintamaan liittyvän sadealueen sisään. Tämä asetelma ei ole erityisen suosiollinen voimakkaalle puuskaisuudelle, ja niinpä hyvin sekoittunut kerros näyttää jäävän korkeimmillaankin hieman alle kilometrin paksuiseksi. Kauempana sisämaassa kerros on vielä matalampi. Mallit ennakoivat alatroposfäärin suihkuvirtauksen noin kilometrin korkeudelle ja tuulen nopeudeksi tällä korkeudella 25-30 m/s. Suihkuvirtaus joutuu näin ollen sekoittuneen kerroksen yläpuolisen stabiilimman ilmakerroksen sisään. Koska painekenttä ”löystyy”, sekoittuneen kerroksen paksuus pienenee ja alatroposfäärin suihkuvirtaus heikkenee selvästi maan keskiosassa myöhemmin sunnuntain kuluessa, tuulivahinkojen esiintyminen painottunee melko etelään. Jotta laaja-alaisempia vahinkoja olisi odotettavissa, ennustettujen tuuliprofiilien tulisi esiintyä kylmässä advektiossa matalapaineen luoteisessa neljänneksessä. Niinpä myrskykauden ensimmäisestä myräkästä selvittäneen maan lounaisosaa lukuun ottamatta melko vähäisin ongelmin.

Add comment


Security code
Refresh