KORKEIN HUOMAUTUSTASO
Huomautustaso 2: tiistai-illasta keskiviikkoiltapäivään Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tuuli puuskissa ylimmillään 18-25 m/s (Pohjois-Lapissa paikoin jopa enemmän).
KATSAUS 3 vrk
Voimakas myrskykeskus liikkuu Grönlannin itärannikolta Huippuvuorille. Keskiviikkona Ruotsiin muodostuu matalan osakeskus, joka kaartaa Suomen lounaispuolelle eteläiselle Itämerelle. Etelän ja lounaan väliset tuulet voimistuvat tiistaina ja tiistain ja keskiviikon välisenä yönä maan pohjoisosassa. Tuuli on puuskissa monin paikoin myrskyisää. Keskiviikkona etelätuuli voimistuu myös maan etelä- ja keskiosassa ja tekee pakkasen erittäin purevaksi. Torstaina tuulet kääntyvät etelän ja idän välille ja heikkenevät vähitellen.
VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS 26.1.2010 klo 21 - 27.1.2010 klo 15
Tuulitilanne käynnistyy tiistai-iltapäivällä Lapin pohjoisosasta, mistä voimakkaiden tuulien alue levittäytyy keskiviikkoaamuun mennessä koko Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Tuulihuippu saavutetaan Lapin pohjoisosassa yöllä ja eteläosassa keskiviikkoaamuna. Puuskien voimakkuus heikkenee hieman etelää kohti, mutta myrskypuuskia saattaa esiintyä koko oheisen kartan osoittamalla alueella. Todennäköisimpiä myrskypuuskat ovat Lapin pohjoisosassa, missä puuskissa 25 m/s voi ylittyä paikoin. Merialueilla tuulisinta on Perämerellä, jossa 25 m/s keskituuli- ja 30 m/s puuskaraja ovat uhattuina. Mikäli keskituuliraja ylittyy, se olisi Suomen merialueilla ensimmäinen kerta liki 13 kuukauteen.
Puuskien voimakkuuden arviointia vaikeuttaa merkittävästi korkeapainejakson aikana muodostunut inversiokerros sekä myrskykeskuksen aiheuttama voimakas alatroposfäärin lämpimän ilman advektio. Inversio sekoittuu parhaiten Lapin alueella, jossa virtaukset ovat voimakkaimpia. Silti Lapissakin sekoittuneen kerroksen paksuus on vain muutaman sadan metrin paksuinen. Etelää kohti tämä kerros todennäköisesti ohenee siinä määrin, etteivät myöhemmin keskiviikkona puuskat enää ylitä myrskyrajaa maan länsiosassa.
Mallit ennustavat erittäin voimakasta alatroposfäärin suihkuvirtausta Lappiin noin kilometrin korkeudelle, missä tuuli puhaltaisi paikoin jopa yli 40 m/s. Tämä virtaus jää kuitenkin rajakerrokselta ”piiloon”. Sen sijaan Lapin korkeimmat tunturit joutuvat vapaan ilmakehän puolelle ja onkin melko todennäköistä, että näiden tuntureiden laella esiintyy tuulisimman vaiheen aikana reilusti hirmumyrskylukemiin yltäviä tuulia. Ohuehkosta rajakerroksesta ja tukevasta routakerroksesta huolimatta tuuli on vaara-alueella riittävän voimakasta aiheuttamaan tuulivahinkoja. Alkuvaiheessa myös puihin kertynyt lumi saattaa toimia ”purjeena”, jolloin vahinkojen riski kasvaa. Todennäköisintä vahinkojen syntyminen lienee Perämeren pohjukasta joitain kymmeniä kilometrejä sisämaahan. Lapin pohjoisosassa ennustetut voimakkuuksiset tuulet ovat hieman yleisempiä eikä niistä yleensä koidu pahempia vahinkoja.
Vaara-alueen eteläpuolella kannattaa huomioida tuulen vaikutus pakkasen purevuuteen. Niinpä ulkona liikkuminen saattaa olla keskiviikkona ja torstaina melkoisen epämiellyttävää.