Ennustearkisto

Myrskyennuste 22.-24.11.2008

Last Updated: Saturday, 22 November 2008 18:03
Written by A-J Punkka

MYRSKYENNUSTE 22.11.-24.11.2008

 

KORKEIN HUOMAUTUSTASO

Huomautustaso 2: sunnuntaiaamusta myöhäisiltaan maan etelä- ja itäosassa tuuli ylimmillään 9-13 m/s, puuskissa 18-24 m/s.

 

KATSAUS 3 vrk

Itä- ja Pohjois-Euroopan yllä on laaja matalapaineen alue, jossa on useita osakeskuksia. Yksi osakeskuksista alkaa syventyä erittäin nopeasti myöhään lauantai-iltana Valko-Venäjän ja Venäjän rajamailla. Sunnuntaina voimakkaan myrskykeskuksen ilmanpaine laskee peräti 950 hPa:iin ja keskus tuo mukanaan suureen osaan maata erittäin pahan lumipyryn ja laajalti navakoita tuulia. Odotettavissa on talven ensimmäinen laaja-alainen merkittävä lumimyräkkä, jonka puuskaiset idän ja pohjoisen väliset tuulet tulevat aiheuttamaan myös vahinkoja. Maanantaina keskuksen liike pysähtyy itärajan tuntumaan ja keskus alkaa nopeasti täyttyä.

 

VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS

23.11.2008 klo 9 - 24

Matalapaineen raju syveneminen Suomen eteläpuolella on melko harvinaista. Vielä harvemmin etelästä tai kaakosta saapuva matalapaine saa aikaan tuulivahinkoja. Sunnuntaina nämä molemmat tapahtumat koetaan yhdessä ja samassa matalapaineessa. Tilanne alkaa kehittyä jo lauantaina Mustanmeren pohjoispuolella, kun hyvin voimakas ylätroposfäärin suihkuvirtaus ja terävöityvä yläsola saapuvat lännestä alueelle. Voimakkaat tuulet ja hyvin sakea lumisade koettelevat ensin alueita Suomenlahden etelä- ja kaakkoispuolella. Maan eteläosassa tuuli voimistuu navakaksi jo sunnuntaiaamun kuluessa. Iltapäivällä tuuli on navakkaa laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Tuulisin vaihe saavutetaan maan eteläosassa keskipäivällä tai hieman sen jälkeen. Maan keskiosassa pahin puhallus on iltapäivän ja alkuillan aikana ja Oulun läänissä vasta illalla. Kaikkein voimakkaimpia tuulet ovat Hanko-Joensuu-linjan eteläpuolella, missä myös tuulivahinkojen riski on suurin. Puuskissa tuuli ylittänee paikoin 20 m/s ja tämän seurauksena yksittäisiä puita tulee kaatumaan yleisesti. Merialueilla myrskyisintä on Suomenlahdella, jossa pe-la-yön mallien mukaan voisi tuulla jopa 25 m/s ja puuskissa noin 30 m/s.

Matalapaineen keskuksen pohjoispuolen tuulet eivät useinkaan ole kyllin voimakkaita aiheuttamaan tuulivahinkoja. Tälläkin kertaa pohjoispuolen rajakerros näyttäisi jäävän melko matalaksi ja alatroposfäärin suihkuvirtauksen ydin lähes hautautuu stabiilin rintamapinnan uumeniin. Ytimessä noin kilometrin korkeudessa tuulen nopeus on 30-35 m/s, mutta rajakerroksenkin huipulla tuulee 20-25 m/s. Jälkimmäinen nopeushaarukka onkin todennäköisesti melko lähellä maa-alueiden rajuimpien puuskien lukemia. Lisäksi mallit ennakoivat tuulisimmassa vaiheessa TKE-lukemiksi 5-7, joka sekin indikoi merkittävää tuulitilannetta. Vielä kun tähän lisätään rajussa tuulessa liikkuva sakeahko lumisade, on resepti hurjaa talvimyräkkää varten valmis. Lunta saattaa kertyä kymmenisen senttiä, mutta tuuli tulee kinostamaan lunta todella nopeasti.

Pe-la-yön mallien näkemykset myrskykeskuksen kehityksestä olivat melko yksimieliset (joskin keskuksen syvyydessä oli vielä yli 10 hPa:n eroja). Eroja oli lähinnä rajakerroksen paksuudessa, jolla on paljonkin vaikutusta siihen, kuinka voimakkaaksi tuuli yltyy. Mikään mallien esittämistä ratkaisuista ei kuitenkaan ollut sellainen, jossa Suomi olisi säästynyt myräkältä ja täysin tuulivahingoilta. Puuska- ja TKE-lukemat ja alueen laajuus huomioiden voisi veikkailla, että tulossa on talven tähän asti pahin säätilanne. Tieliikenteen kokemien vaikeuksien lisäksi sähkökatkoja tulee todennäköisesti esiintymään laajalti ja parin viikon takainen 75 000 sähköttömän talouden "merkkipaalu" voi olla koetuksella. Allekirjoittanut antaa erittäin painokkaan suosituksen palata viikonlopun vietosta hyvissä ajoin ennen sunnuntai-iltapäivää. Päättyvällä viikolla on meuhkattu talven tulosta ja runsaista lumisateista. Tällä kertaa talvi ja viima tulevat aivan varmasti - myös pääkaupunkiseudulle.

Pikapäivitys 23.11. klo 00.30

Muutokset yllä olevaan, vuorokautta aikaisempaan ennusteeseen nähden ovat hyvin pieniä. Pyryn saapuminen vaikuttaisi aikaistuneen tunnin-pari. Tuulilukemat ja ennustetut TKE:t olivat likimain yllä mainitulla tasolla myös la-illan malliajoissa. Jotkin mallilaskelmista vinkkasivat, että oheisen kartan punaista aluetta voisi olla syytä laajentaa hieman länteen. Tarkennuksena eiliseen ennusteeseen voisi vielä lisätä, että myös kartan osoittaman alueen länsi- ja pohjoispuolella tuuli on navakkaa ja tuulen nopeudet liikkuvat huomautustason 1 ylälaidassa. Niinpä ainakin vähäisiä tuulivahinkoja on odotettavissa myös lännessä ja maan pohjoisosassa. 

Add comment


Security code
Refresh