Ennustearkisto

Myrskyennuste 10.-12.11.2008

Last Updated: Sunday, 24 November 2013 18:06
Written by A-J Punkka

MYRSKYENNUSTE 10.11.-12.11.2008

 

KORKEIN HUOMAUTUSTASO

Huomautustaso 2: maanantai-illasta varhaiseen tiistaiaamuun maan etelä- ja itäosassa tuuli ylimmillään 9-13 m/s, puuskissa 18-23 m/s.

 

KATSAUS 3 vrk

Matalapaineen alue yltää Brittein saarilta Norjanmerelle. Aluetta ympäröivässä rintamavyöhykkeessä liikkuu useita ”säähäiriöitä”, joista yksi on vielä maanantaina osittain maamme yllä. Seuraava saapuu lounaasta maan eteläosaan maanantai-iltana, jolloin okluusiorintamaan liittyvä terävä pintasola voimistaa tuulia merkittävästi. Maan etelä- ja itäosassa etelän ja lännen välinen tuuli on maanantai-iltana ja sitä seuraavana yönä yleisesti navakkaa ja myös tuulivahinkoja on odotettavissa (lisää alla). Tämän jälkeen jo tiistaina päivällä lounaasta lähestyy matalapaineen osakeskus, joka voimistaa tuulet uudelleen navakoiksi maan etelä- ja keskiosassa tiistai-illasta alkaen. Myös tämän tuulisen jakson aikana saattaa esiintyä tuulivahinkoja. Tuulet heikkenevät vasta keskiviikkona päivällä. Tiistain säästä lisää maanantai-illan päivityksessä.

 

VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS

10.11.2008 klo 18 – 11.11.2008 klo 03

Suomeen noin puolen vuorokauden ajan vaikuttava tuulitilanne käynnistyy lounaisilta merialueilta maanantai-iltapäivällä ja –alkuillasta. Tällöin keskituuli saattaa voimistua merellä jopa 25 m/s:n paikkeille. Illalla säähäiriöön liittyvä pintamatalapaine on kaukana Norjanmerellä, mutta siitä ulottuu okluusiorintama ja terävöityvä nopealiikkeinen pintasola kohti kaakkoa. Sola saavuttaa maan lounaisosan illalla, mutta on jo hieman vuorokauden vaihteen jälkeen maamme itäpuolella. Voimakkaimmillaan etelän ja lounaan väliset tuulet ovat vähän pintasolan ylityksen jälkeen.

Tuulisin alue iskee alkuillasta ensimmäisenä Varsinais-Suomeen. Iltayhdeksän aikoihin tuuli on navakkaa lähes koko maan eteläosassa. Itäisissä maakunnissa tuulihuippu osuu vuorokauden vaihteen tienoille, mutta tässä vaiheessa tuulet ovat jo heikkenemässä maan lounaisosassa. Tuulihuipun aikana puuskissa käväistään pahimmillaan jonkin verran 20 m/s:n yläpuolella. Vuodenaika ja maaperän olosuhteet huomioiden tuuli tulee kaatamaan puita ja aiheuttamaan sähkökatkoja. Pahimmin voimakkaasta tuulesta kärsitään likimain linjan Uusikaupunki-Joensuu eteläpuolella.

Sunnuntai-iltana numeeristen mallien näkemykset tuulitilanteen aikataulutuksesta olivat lähes yhteneviä. Alatroposfäärissä tuulen nopeus on 500-1000 metrin korkeudella mallien mukaan 25-30 m/s. Näin voimakas virtaus vaikuttaa puuskaisuuteen myös maanpinnan läheisyydessä, kun okluusiorintaman jälkeen esiintyvä mekaaninen turbulenssi ja kylmä advektio muokkaavat lämpötilaprofiileja puuskille otollisemmiksi. Pintasolassa ja sen etupuolella lämpötilaprofiilit ovat sateen vuoksi kostea-adiabaattisia.

Sunnuntai-illan mallilaskelmat ennakoivat vaara-alueen TKE:ksi pahimmillaan 5-8, mitä liikkuu jo lähellä kerran talvikaudessa –statusta. Mikäli tämä toteutuu, vaara-alueella tullaan kärsimään tuhansissa kotitalouksissa sähkökatkoista. Oman mausteensa tilanteeseen tuo terävöityvä yläsola sekä solien nopea eteneminen. Aiemmat kokemukset nopealiikkeisistä solista ovat osoittaneet, että ennuste saattaa muuttua vielä alle vuorokausikin ennen tilanteen alkua. Maanantai-illan tuulissa itää siis hiljaisen viikonlopun jäljiltä pieni yllätysmyräkän siemen. Näin vuorokausi etukäteen voisi jo yrittää jälkiviisastella: ei se tullut puskista - tämä oli jo sunnuntaina nähtävissä ;)

Comments  

#1 AbertFaift 2022-03-05 13:16
скільки може тривати війна в україні скільки може тривати війна в україні коли закінчиться війна в україні 2022
Quote