1965

Last Updated: Wednesday, 04 January 2017 16:20
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1965

                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

27.07.1965

SALAMA VEI TYTTÖSEN HENGEN

Keiteleellä tiistaina raivonnut ukonilma aiheutti tytön kuoleman. Kello 13 aikoihin iski salama maanviljelijä Emil Jauhiaisen talon läheisyydessä olevaan puhelinpylvääseen pirstoen sen. Tästä salama jatkoi puhelinlankoja pitkin talon ulkoseinään ja edelleen sisätiloihin. Tapahtumahetkellä olivat perheen lapset tuvan viereisessä huoneessa, jonne salama tunkeutui ja riisti sisarustensa joukossa olleelta Pirjo-tyttöseltä hengen. Voimakas paine aiheutti sen, että huoneen ikkunat sinkoutuivat 10 metrin päähän talosta, seinäpaperit repeytyivät ja talon ulkoseinä syttyi tuleen. Ihmeenä on pidettävä, ettei muille huoneessa olleille koitunut mainittavampia vahinkoja.

Vesannon Tiitilänkylällä salama tappoi kolme lehmää, kaikki sähkölaitteet rikkoutuivat ja sähkömittarikin lensi lattialle. Rautalammilla ukkonen sytytti ainakin kaksi palonalkua. (Savon Sanomat)

 

 

 

11.09.1965

LÄNSI-SUOMESSA RUNSAASTI UKKOSTA yöllä ja varhain lauantaiaamuna. Sademäärät kohosivat enimmillään 30 millimetriin. Lämmintä ilmaa oli ohimenevästi levinnyt maahamme. (omat muistiinpanot)

 

 

 

19.09.1965

MYÖHÄINEN UKONILMA

Kovaan ukkosenjyrinään ja salamointiin herättiin yläsavolaisissa kodeissa sunnuntaiaamuna. Kovin suuria vahinkoja ei tullut lukuun ottamatta sähköhäiriöitä, mm. Lapinlahden Martikkalassa paloivat useimpien talojen sulakkeet. Valtava sadekuuro seurasi ukkosta ja Iisalmen kaduillakin vesi suorastaan lainehti. (Savon Sanomat)

 

 

                          

29.09.1965

HELSINGISSÄ "VEDENPAISUMUS"

Helsinki oli keskiviikkona iltapäivällä tunnin mittaisen ja lähes ennennäkemättömän kaatosateen kourissa. Hakaniemen torin laidoilla vesi tunkeutui raitiovaunuihin ja liikenne seisahtui kadulle pysähtyneiden ajoneuvojen tähden. Tukkeutuneet viemärit aiheuttivat sen, että kadulla oli vettä paikoitellen lähes puoli metriä. Puolen vuorokauden sademäärä Katajaluodolla oli 39 mm, kerrottiin illalla Ilmatieteelliseltä keskuslaitokselta. Helsingin vuorokautinen sade-ennätys on yli 100 mm.

(Savon Sanomat)

                           

 

 

30.9.1965

KEITELE VAPISI SYYSUKKOSEN PAUHUSSA 

Vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas ukonilma riehui sunnuntaina puolenpäivän aikaan Keiteleen kirkonkylässä. Se rikkoi noin 30 puhelinta, kaatoi useita puita sekä särki eräästä talosta ikkunat. (Savon Sanomat).