1912 - 1960

Last Updated: Wednesday, 04 January 2017 17:29
Written by Leevi Korpela

 

© Leevi Korpela

Myrskyuutisten historiaa Suomesta

Myrskyuutisten historian on koonnut Leevi Korpela ja siinä on käytetty lähteinä pääasiassa valtakunnallisten ja paikallislehtien uutisointia. 1970-, -80 ja -90 luvuilta, osittain jo 1960-luvulta käytin myös hyväkseni omia muistiinpanojani ja säilyttämääni lehtileikemateriaalia. 2000-luvulla on nettitarjonta mullistanut myös sää- ja myrskyuutisoinnin runsaalla tarjonnallaan. Haastetta riittäisi vuosikymmenien takaisten myrskyjen esille kaivamisessa ja sitäkin on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa. Otan mielelläni vastaan myös mahdollisia vinkkejä sähköpostiini This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. vanhoista myrskyistä!
Myrskyuutisten keräilyä voi pitää tavallaan myös yhtenä myrskybongauksen muotona. Itse olen kulkenut pää kenossa pilviä katsellen jo lähes pikkupojasta saakka. Kiinnostukseni ukkosiin sai alkunsa synyinkodissani Keski-Suomessa olleesta puhelinkeskuksesta, joka reagoi salamaniskuihin mielenkiintoa herättävästi. Radiosta kuuntelin salamaniskujen ukkosrätinää AM-taajuuksilta jo kymmeniä vuosia sitten. Ukkosten seuraaminen oli siihen aikaan salamyhkäistä puuhaa ja paikantaminen säätiedotusten, arvailujen ja omien tuntosarvien varassa. Toisaalta se oli jossain mielessä jännittävämpää kuin nykyisen ylenpalttisen säädatan aikaan, jossa kaikkea voi seurata käytännössä reaaliajassa.
Säätä harrastan myös muuten. Omia melko kattavia tilastoja olen pitänyt jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien.

Myrskyluettelo sisältää valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittäviä uutiskynnyksen ylittäneitä myrskytapahtumia Suomessa. Voimakkaita, vahinkoa aiheuttavia tuulia voi esiintyä alkaen muutamia metrejä halkaisijaltaan olevista pölypyörteistä aina suuriin matalapainemyrskyihin. Ukkospuuskat, trombit tai raesateet saattavat tehdä hetkessä paikallisesti suurta tuhoa, syysmyrskyt kaataa metsää ja repiä kattoja monen maakunnan alueella, jopa koko maassa. Luettelossa on myös sääilmiöitä, jotka eivät varsinaisesti ole myrskytapahtumia, mutta kuitenkin ilmamassan epävakauteen liittyviä ja huomiota herättäviä. Esimerkkeinä rankkasateet tai talviukkoset, jotka helposti ylittävät uutiskynnyksen.
Myrskyuutisoinnissa nousee esiin joskus silminnäkijöiden lähes uskomattomilta tuntuvia tarinoita. Ne ovat mielestäni uutisten suola, parhaimmillaan kokemuksia suoraan ”myrskynsilmästä”.
Myrskytapahtuman tiedot ovat koosteita, joihin on pyritty keräilemään olennaiset asiat, monesti useammasta eri lähteestä.

Myrskyhistoriaa päivitetään mahdollisuuksien mukaan myös ajassa taakse päin. Vanhojen myrskyjen metsästystä tässä mielessä voisi verrata vaikkapa postimerkkeilyyn.

 


 

2-3.10 1912

ANKARA LUMIMYRSKY

Lokakuun 2-3 päivinä v. 1912 riehui maassamme ankara lumimyrsky, joka lienee voimakkain meillä viimeisen sadan vuoden aikana sattunut. Myrskyn aiheuttanut matalapaine saapui maahamme lounaasta. Sen keskus oli 2. päivän aamuna Hangon seuduilla ja 3. päivän aamuna Itä-Suomessa Joensuun luona. Tuulen voima oli suurimmillaan 2. päivänä, jolloin se kohosi Pohjanmaalla 11-12 boforiin (28-32 m/s).
Myrskyn yhteydessä satoi maassamme Lappia lukuunottamatta harvinaisen paljon lunta --Pohjanmaalla ja Kainuussa paikoitellen yli puoli metriä. Kovan tuulen takia lumi ajautui valtaviin kinoksiin, joista suurimmat olivat yleisesti 100-200 cm, paikoitellen jopa 300-450 cm korkeita. Voimakas kinostuminen häiritsi pahasti postin kulkua ja liikennettä estäen ne paikoitellen kokonaan.
Vuodenaika huomioon ottaen varsin erikoisena tapauksena mainittakoon, että Raumalta puolenpäivän aikaan lähtenyt juna pysähtyi kinoksiin Kokemäellä.Myrsky aiheutti metsässä suurta tuhoa. Yksistään Kokkolan kaupungin alueelta myytiin myrskyn jälkeen 100000 kaatunutta tukkipuuta ja kokonaistappiot koko maassa arvioitiin miljooniksi rungoiksi.
Myrskyn vaikutuksesta vesi laski Perämerellä jopa 275 senttiä. Matalan veden takia pysähtyi laivaliikenne Ouluin ja Kemin satamissa. Rantoja jäi pitkälti kuivaksi ja mereen laskettuja kalanpyydyksiä kuivalle maalle. (vuoden 1966 Sääkalenterista)


 

1928 KESÄLLÄ

SUOMEN TUHOISIN SALAMANISKU

Heikki Virtanen näki nelivuotiaana sellaisen salaman tuhon, että se on piirtynyt kirkkaana mieleen.
Oli vuosi 1928. Heikki-poika pääsi isänsä kanssa Parkanon kirkkoon, joka korjauksen jälkeen otettiin uudelleen käyttöön. Kansaa oli niin paljon, että he joutuivat jäämään eteiseen, ja se koitui heidän pelastuksekseen. Salama iski erilliseen kellotapuliin ja siitä kirkkoon. Neljä ihmistä kuoli. Yhdeltä heistä paloivat vaatteet kravattia lukuunottamatta päältä. Shokissa mies lähti pyöräilemään kotia kohti, mutta kuoli matkalle.
Kirkko syttyi tietenkin palamaan, mutta mahtava rankkasade sammutti palon alkuunsa. Tapaus on tiettävästi pahin salaman aiheuttama onnettomuus Suomessa. (Apu-lehti v. 2003)


 

4.8.1932

HIRVITTÄVÄ MYRSKY OITISSA  (Etelä-Suomen Sanomat)

HAJOITTI ASUIN- JA ULKOHUONERAKENNUKSIA, KAATOI 10 TONNIN PAINOISEN TAVARAVAUNUN, KATKOI SÄHKÖPYLVÄITÄ, TUHOSI NIITTYJÄ JA PELTOJA SEKÄ KAATOI METSÄÄ KUIN HEINÄÄ.
 

Näin voimakas pyörremyrsky on Suomessa hyvin harvinainen

Torstai-iltana klo 15-16 välillä raivosi Oitissa tavattoman ankara, Suomessa harvinainen pyörremyrsky aiheuttaen suuria aineellisia vahinkoja. Myrskykeskus, joka oli noin 200 metrin levyinen, kulki hirvittävällä nopeudella lounaasta koilliseen ja kesti sen riehunta noin 5 minuutin ajan.
Oitin aseman lähistöllä se rikkoi ensiksi Salpausselän tiilitehtaan pari vajaa ja tultuaan ratapihalle kaatoi umpinaisen rautatievaunun, murskasi erään vaihdekopin, kaatoi puhelinpylväitä ja katkoi puhelin- ja lennätinlankoja. Sieltä edelleen kulkiessaan se rikkoi erään talon katon ja katkoi kaikki puut noin 2-3 metrin korkeudelta.
Myrskyn tavatonta voimaa kuvaavana seikkana voidaan mainita, että se siirsi erään asuinrakennuksen noin 2,5 metriä sijoiltaan, säilyttäen sen kuitenkin aivan ehjänä. Rakennuksessa sisällä olleet eivät saaneet mitään vammoja. Erään talon isännälle antoi myrskypyörre noin 30 metrin pituisen lentomatkan.
Asemamies Kuuselan talosta riisti myrsky peltikaton, jota toistaiseksi ei ole löydetty. Erään puuvajan se lennätti ylösalaisin, mutta merkillistä kyllä, eivät vajassa olleet lapset saaneet edes naarmua.
Edelleen kulkiessaan pyörre tempasi Oitin kartanon navetan hirsisen yläosan pois ja kaatoi muutaman metrin pituudelta navetan kiviseinää. Ninikään se rikkoi kartanon myllyn ja kiidätti sen katon erästä työläisasuntoa vasten, joka myöskin rikkoutui. Eräästä talosta riisti myrsky koko ikkunain yläpuolella olevan osan pois tuottamatta kuitenkaan sisällä olleille mitään vammoja.
Lisäksi rikkoi myrsky vielä kahdeksan latoa, kaatoi metsää useiden hehtaarien alalta, tuhosi peltoja ja niittyjä ja vei mm. eräältä pellolta kuhilailla olleen ruissadon mennessään.
Yleensä vallitsi koko Etelä-Hämeessä iltapäivän kuluessa raju ukonilma. Maaseudulta saamiemme tietojen mukaan ei se kuitenkaan muualla paitsi Oitissa ole aiheuttanut suurempia vahinkoja. Vain Koskella oli ollut havaittavissa samantapaisen pyörremyrskyn vaikutusta. Mm. oli myrsky siellä hajottanut Hyvänneulankylässä mv. R. Nisulan mailla pari latoa, repinyt heikompia kattoja, lennätellyt ilmaan ruiskuhilaita ja kaatanut metsää Huljalan kylässä. Myöskin oli se Padasjoella kaatanut muutamia puhelinpylväitä saamatta siellä kuitenkaan aikaan mitään vakavampia vaurioita.
 

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi muuallakin tapahtuneista tuhoista 11.8

PYÖRREMYRSKYN TUHOT

ILMIÖ OLI LAAJEMPI KUIN LUULTIINKAAN. HÄVITYSTÄ TAPAHTUI MYÖS NURMIJÄRVELLÄ, UURAISILLA JA INKEROISISSA.

Torstaina raivonnut pyörremyrsky oli mittasuhteiltaan paljon valtavampi kuin alussa luultiinkaan. Se näyttää saaneen alkunsa Nurmijärven pitäjän Uusikylässä. Siellä eräs Frans Ranta-niminen isäntä oli ladossa, jonka myrsky tempaisi säpäleiksi ja sai vaikeita vammoja leukaansa ja reiteensä, sekä menetti tajuntansa. Samassa kylässä kaatui metsästä noin 5000 runkoa.
Myrsky eteni sitten pohjoiskoillisen suuntaan heittäen mm. erään puolivalmiin asuinrakennuksen kymmenien metrien korkeudelle ilmaan.

 

KAKSI IHMISUHRIA

Uusikylässä oli myrskyn aikana seisonut kotitalonsa pihamaalla koululainen Paavo Teriö, kun myrsky repi irti eräästä rakennuksesta pitkiä piiruja, joista yksi lensi pojan päähän seurauksella, että nuorukainen sai surmansa silmänräpäyksessä. Rajamäellä löi ratapölkky erään miehen kuoliaaksi. Hausjärven nimismies on ilmoittanut, että Oitissa nousevat vahingot ainakin 400 000 markkaan.

 

MUUALLAKIN HÄVITYSTÄ

Myöskin Jyväskylän pohjoispuolella Uuraisilla teki myrsky samanaikaisesti suunnattomia tuhoja kaataen metsää ja hävittäen rakennuksia. Myrsky riehui noin 100 metrin levyisellä alueella 10 km:n pituisen matkan.
Torstaina kello 15 tienoilla puhkesi Inkeroisissa ankara ukkossade, joka myöhemmin kehittyi rajumyrskyksi tuhoten suuret määrät kasvavaa viljaa ja kaataen ruiskuhilaita. Myös puhelinpylväitä ja puita myrsky repi maasta joukoittain ja samoin se kaatoi aitoja. Kaikkien sivukeskusten puhelinjohdot menivät poikki.

 

METEOROLOGINEN KESKUSLAITOS TOIMITTAA TARKAN TUTKIMUKSEN

Koska Oitissa raivonnut pyörremyrsky oli meidän oloissamme aivan poikkeuksellisen voimakas, päätti meteorologinen keskuslaitos toimeenpanna tarkan tutkimuksen, nimenomaan meteorologiselta kannalta. Tutkimuksia suoritti sääennustuksen vt.johtaja tri Angervo. Tutkimus alkoi Oitin asemalta käsin ja siinä laadittiin piirroksia ja otettiin valokuvia pyörteen aikaansaannoksista. Erikoisen tärkeää oli merkitä muistiin kaatuneiden puiden asennot, jotka antavat parhaimman kuvan ilmiön dynamiikasta. Kaatuneiden puiden vahvuuksista taas voidaan tehdä päätelmiä pyörteen voimakkuuksista. Tutkimuksissa kohdistettiin tietenkin huomio kaikkiin muihinkin ilmiön yhteydessä oleviin seikkoihin.

 

Suomen merkittävimmästä ja tuhoisimmasta tornadosarjasta kirjoitti ESS 9.8.1932

PYÖRREMYRSKY MYÖS NURMEKSESSA VIIME SUNNUNTAINA  (7.8)

Samantapainen pyörremyrsky kuin aikaisemmin oli hävittäen kulkenut Etelä- ja Keski-Suomessa, raivosi viime sunnuntaina myös Nurmeksessa ukkosilman yhteydessä.

Palomäellä riisti myrsky erään talon asuinrakennuksen katon murskaten sen ja ladoista lennätteli se kattoja. Eräästä toisesta talosta heitti se riihen ja aittarakennuksen metsään. Erästä poikaa kuljetti myrsky mukanaan lennättäen hänet vihdoin erään aidan nurkkaukseen. Sitä paitsi kaatoi myrsky paljon metsää. Rajuilman raivotessa satoi suuria sormenkokoisia rakeita ja salamoi ankarasti. Erääseen latoon iski valtava pallosalama seinästä sisään poraten siihen suuren aukon. Sisällä se rikkoi radiokoneita, mutta talon asukkaat säilyivät kuitenkin vahingoittumattomina. Salaman iskiessä joutui koko ulkoinen ympäristö savun valtaan.

Myrsky- ja ukkosilma siirtyi Nurmeksesta Valtimoon päin. Täällä satoi suuria rakeita, joiden läpimitta oli 5-10 senttiä aiheuttaen suuria vahinkoja viljelyksille.

 

 

6.8.1932

NURMEKSEN PYÖRREMYRSKY

Elokuun 6. päivänä 1932 raivosi Nurmeksen ja Rautavaaran pitäjien rajalla lähellä Palomäen kylää voimakas pyörremyrsky. Se syntyi lämpimän (26-30 astetta) kaakkoisen ja viileän (14-18) pohjoisenpuoleisen ilmavirtauksen välisessä säärintamassa, joka sijaitsi linjalla Kotka-Kuopio-Nurmes.
Myrsky liikkui rintaman suuntaisesti pohjoiskoilliseen niittäen metsää 4 km:n matkalla 100-150 metrin leveydeltä. Suurimpien tuulen kaatamien puiden läpimitta oli 50 cm.
Myrsky vaurioitti sen vaikutusalueeseen joutuneita rakennuksia ja Pirttimäellä pyörre tarttui talon pihalla olleeseen poikaan, tempasi hänet ilmaan ja lennätti parinkymmenen metrin päähän. Pudottuaan alas poika tarrautui maahan tuulen yrittäessä vetää hänet uudelleen ilmaan.
Myrskyn mentyä ohi puhkesi ankara ukonilma raesateineen. Suurimpien rakeiden läpimitta oli 8 cm. Kumpumäellä nämä munan muotoiset, neljänneskilon painoiset jääpalat puhkaisivat rakennuksen pärekaton, särkivät ikkunoita ja iskivät seiniin koloja. (vuoden 1966 Sääkalenterista).


 

 

8-9.8.1932

ETELÄ-POHJANMAALLA ukkonen aiheutti paljon vahinkoja polttaen rakennuksia ja tappaen karjaa. Jurvassa satoi harvinaisen suuria rakeita, jotka särkivät eräästä talosta 15 ikkunaruutua.


 

3.1.1954

TALVIMYRSKY runsaine lumisateineen sekoitti mm. lento- ja junaliikennettä sekä vaurioitti pahoin viestintäyhteyksiä. Maan kaukopuhelinlinjoista noin puolet oli katkenneina ja ensimmäiset katkeamiset tapahtuivat kello 15.30 aikaan.
Pahin vaurio, mikä oli tiedossa, sattui Järvenpäässä, missä Helsingin-Riihimäen linjalla kaatui 11 kaksoispylvästä. Se lamaannutti suuren määrän yhteyksiä ja katkaisi mm. Lahden yleisradioaseman lähetykset. Pohjanmaalla Sievissä kaatuivat kilometrin matkalla kaikki pylväät.
Sää muuttui äkillisesti sunnuntaina iltapäivällä ja tuulen nopeus kohosi paikoitellen yli 20 metriin sekunnissa. Seuraavana yönä pakkanen kiristyi. (ESS:n mikrofilmiarkisto)16.7.1957

NELJÄN SENTIN RAKEITA satoi Pertunmaalla Joutsjärven kylässä. Rajuilma kaatoi monin paikoin puita ja puhelinpylväitä mm. Kuortissa. Tulipaloja syttyi salamaniskuista. (ESS:n mikrofilmiarkisto)17.7.1957

MIESMUISTIIN KOVIN UKKOSMYRSKY JA RAESADE raivosi Närpiössä aiheuttaen miljoonavahingot. Paikoin satoi kolmen sentin läpimittaisia jäärakeita, joista suurimpien paino oli 50 grammaa.
Rakeet vaurioittivat kasvihuoneita rikkoen 200-300 lasiruutua. Samoin tuhoutuivat melkein kaikkien talojen ikkunaruudut Närpiön keskustassa. Peruna- ja muut viljelykset kärsivät melkoisia vahinkoja.
Huvilaan iskenyt salama tappoi omistajansa, opettaja Valdemar Häggblomin. (ESS:n mikrofilmiarkisto)27.7.1957

TUHOISA UKKOSVUOROKAUSI. Tiheää salamointia, pyörremyrskyjä, rae- ja kaatosateita, tulipaloja eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea.
LAHDEN SEUDULLA lauantaiyönä kello yhdestä neljään riehunut ukonilma oli harvinaisen voimakas, sillä taivas oli tuntikausia miltei yhtenä tulimerenä salamoiden räiskähdellessä yhtä aikaa joka taholla. Ukkosta säesti myös myrskyluonteinen tuuli ja rankkasade, joka sai pian paikat tulvimaan. Useita tulipaloja syttyi Lahden lähiseudulla.

Eräs ukkosen jylinään herännyt kaupunkilainen oli asuntonsa parvekkeella laskenut nähneensä yli 2200 salamanleimahdusta. Luvusta puuttuvat rajuilman alkuosan salamointi sekä ne, mitä ”salamanlaskijan” selän takana leimahteli.
HARTOLAN Metsäkoskella lauantaiaamuna ukkosmyrsky kaatoi 200-300 puuta ja eräästä navetasta lensi katto. Rusinkylässä satoi 2-3 sentin rakeita.
KUOPIOSSA iltapäivällä klo 15.30 aikaan riehunut ukkonen ja kova myrsky kaatoi mm. Väinölänniemen puistossa kuusi suurta koivua.
TUUSNIEMELLÄ paloi koulurakennus maan tasalle. Liukonpellon alueella satoi rajuilman aikana 5 sentin läpimittaisia rakeita. Kasvilavojen ja asuntojen ikkunoita särkyi ja viljapellot kärsivät pahoin.
LYLYSSÄ Pohjois-Hämeessä salama surmasi 82-vuotiaan asemamiehen. KRISTIINAN seudulla ankara ukonilma kaato- ja raesateineen riehui iltapäivästä iltamyöhäiseen saakka. 11-vuotias partiopoika sai surmansa syötyään eväitä puun juurella, johon salama iski.
--
IMATRALLA RIEHUI HIRMUMYRSKY lauantai-iltana klo 18-19 välillä tuhoisin seurauksin. Pahin myrskykeskus oli Vuoksenniskan ja Kaukopään alueilla.
Myrskyrintama oli 2,5-3 kilometriä leveä ja noin 10 km pitkä. Se lakaisi liikkumisalueeltaan maahan puuston lisäksi talojen kattoja, aitoja, puhelin- ja voimavirtapylväitä jne. Viljapellot näyttivät maata vasten kammatuilta ja alueen tiet ja kadut tukkeutuivat. Kymmenisen minuuttia kestäneen rajuilman aikana monet ihmiset pakenivat kellareihin ja maakuoppiin.
Immolan järvellä Ruokolahden kunnassa myrskyn puhjetessa kalastamassa ollut nelihenkinen seurue joutui vedenvaraan, jolloin kolme miestä hukkui yhden onnistuessa pelastautumaan uituaan kahden kilometrin pituisen matkan. Hukkuneet olivat Paavo Rämö ja hänen poikansa Toivo, sekä Eino Salakka. Onnettomuus sattui Käkösenluodon tuntumassa.
Saimaan vesistöstä löydettiin useita kumollaan olevia veneitä, mutta muilta kuolonuhreilta vältyttiin kuin ihmeen kaupalla. Myrskyn voimaa kuvailtaessa mainittiin, että kaksi Saimaalla sijaitsevaa metsäistä saarta oli ”rajuilmakeskuksen mentyä ohi kuin jättiläiskoneella kaljuksi leikattuja”. Haapasaaren leirialueella myrsky tuhosi 20 telttaa ja leirikeittiön. ”Leiriläiset säilyivät kuin ihmeen kautta hengissä”.
Taloudelliset vahingot muodostuivat erittäin suuriksi. Enso-Gutzeit Oy:n ja Kaakkois-Suomen rajavartioston omistamista metsistä kaatui useita kymmeniä tuhansia tukkipuita yhteensä vähintään 150 hehtaarin alueelta. Enson 100-120 hehtaarin tuhoalueesta huomattava osa oli ns. erittäin hoidettua metsää. Myös yksityismetsille tuli huomattavia vahinkoja. Raivausta riittänee useamman kuukauden ajaksi.
Immolan rajavartioston alueella pelkästään sähköverkoston kunnostamiseen arveltiin hupenevan 1,5 milj. markkaa. Etelä-Suomen Sanomista 30.7:

TÄYDELLINEN KAAOS VUOKSENNISKALLA

”Lehdellemme kerrottiin, että myrskyn jättämä jälki on ollut kerrassaan kaaosmainen. Jälkiä raivataan pois kuumeisella kiireellä, mutta vieläkin vallitsee ”hävityksen kauhistus” niillä paikoin, jota pitkin hirmuinen tuulimyrsky oli taivaltanut. Yleisten kulkuväylien raivaus aloitettiin heti myrskyn mentyä ohitse ja osallistui näihin töihin lukuisten yksityisten henkilöiden lisäksi koko Immolan varuskunta ja joukko Enso-Gutzeitin miehiä. ”
Pääväylillä, kuten Savonlinna-Joensuu valtatiellä sujui liikenne jo sunnuntaina joten kuten, mutta pienempiä teitä oli vielä maanantainakin tukossa.

KAUHUNTÄYTEISIÄ HETKIÄ

”Monet kokivat jännittävä ja kauhuntäyteisiä hetkiä koettaessaan suojautua yli pyyhkivältä rajumyrskyltä. Muutamat löysivät suojapaikan maantien ojasta, missä kaatuneet puut eivät heitä vahingoittaneet. Autoilijat tekivät viisaimmin pyrkiessään mahdollisimman aukeille paikoille. Puiden läheisyydessä seisovat autot sen sijaan kärsivät useissa tapauksissa pahoja vaurioita kaatuvien puiden ruhjoessa niitä.
Järvellä olijat kertoivat huomanneensa myrskyn nousevan mustista pilvistä ja risteilevistä salamoista. Varsinaisen pyörremyrskyn ja näiden alkuvaroitusten välillä oli sen verran aikaa, että ainakin lähellä rantaa olijat ehtivät pois vesiltä.”

--
LUHANGASSA raivosi ankara ukonilma pyörremyrskymäisen tuulen tehostamana lauantai-iltana kello 20-21 aikaan. Myrskyalue ulottui useita kilometrejä leveänä Luhangan kirkonkylän eteläpuolelta pohjoiseen lähes Korpilahden korkeudelle saakka (25-30 km). Kulkusuunta oli idästä länteen.
Tammijärven kylää myrsky riepotteli erityisesti aiheuttaen useassa talossa melko suuriakin taloudellisia tappioita. Maanviljelijä Uuno Halttusen tilan 18 metriä pitkän puimalarakennuksen oli pyörremyrsky luhistanut täysin. Sisällä olleet maatalouskoneet, mm. puimakone, särkyivät käyttökelvottomiksi. Tilan metsästä kaatui runsaasti suuria puita ja vahinkojen yhteismääräksi arvioitiin yli 500.000 markkaa.
Juho Pietikäisen puimala taas jäi sen verran koholle kaatumisesta huolimatta, että maatalouskoneet säilyivät ehjinä.
Mv. Emil Ahdin uudesta suuresta asuinrakennuksesta myrsky kieritti neljäsosan peltikattoa rullalle heittäen sen 40 metrin päähän. Rullaus oli niin tiukka, ”ettei niitä olisi ihmiskäsin niin pieneen rullaan saanutkaan”, kuten lehti kirjoitti. Saman talon vilja-aitasta toinen kattolape hävisi kokonaan.
Useissa taloissa suuria pihapuita kaatui rakennusten päälle ja pelloilla heinäseipäitä meni nurin kymmenittäin.
Puhelin- ja sähkölinjat kärsivät suuria vahinkoja pitkin Luhangan pitäjää kaatuneista puista. Useissa kohdin linjat olivat pitkin matkaa kaikki alhaalla. Tukkipuun kokoiset koivut ja petäjät sulkivat täysin maantien Tammijärveltä Luhangan ja Korpilahden suunnalle. Tammijärvellä iltamissa olleiden autolla liikkujien toimesta saatiin tie Luhangan kirkolle raivatuksi liikkumisen mahdollistavaan kuntoon.
Vielä vähän ennen puoltayötä sivusi Luhangan kirkonkylää sen eteläpuolelta uusi voimakas ukonilma kaataen taas suuria aloja metsää ainakin viideltä eri tilalta. Kymmeniä tukkipuita kaatui jälleen Luhanka-Tammijärvi- tielle.
Myrskyn aikana satoi työmies Matti Laineen suorittaman mittauksen mukaan 3. sentin rakeita. Ikkunoita rikkoutui, perunanvarret katkesivat ja muu viljelys painui aivan maan pintaa myöten.
--
Voimakas ukkosrintama pyyhkäisi lauantai-iltana 27.7 myös yli Helsingin.
Jo 26 päivän lehdessä kerrottiin: ”Maassamme viime päivinä raivonnut ukkossää on ulottanut vaikutuksensa kautta koko maan. Ankarimmin on ukkonen riehunut Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, mutta myös Pohjois-Karjalassa kerrotaan ukonilmoista jollaisia ei ole koettu miesmuistiin ja Länsipohjassa elettiin keskiviikkona todellisen tuomiopäivän tunnelman vallassa.” (Ulvobergin kylässä satoi 144 mm). (ESS:n mikrofilmiarkistot)10.7.1958

PAIKALLINEN HIRMUMYRSKY raivosi torstaina iltapäivällä klo 15. aikaan Polvijärven Sotkumassa. Kymmenessä minuutissa kaatui pääasiassa yksityisten metsissä tuhansia runkoja. Alueen sähkö- ja puhelinolot sekä liikenneyhteydet menivät täyskaaokseen, minkä vuoksi tiedot levisivät muualle vasta myöhemmin. Myrsky repi puita juurineen tai katkoi rungosta. Useista taloista repeytyi kattoja ja särkyi ikkunoita. Vielä perjantaina oli Polvijärven-Joensuun maantie suljettu liikenteeltä kaatuneiden puiden takia.
Lyhytaikainen myrsky toi tullessaan erittäin ankaran raekuuron aiheuttaen pahan tuhon viljelykasveille.
Paikallinen rajuilma liittyi ankaraan ukkosrintamaan, joka kulki torstaina läpi koko Pohjois-Karjalan. (ESS:n mikrofilmiarkistot)27-28.8.1959

VOIMAKAS SYKLONI aiheutti myrskysäätä merellä ja sisämaassa. Useamman päivän kestäneet voimakkaat tuulet saavuttivat huippunsa yöllä. Pohjanlahdella ja Pohjois-Itämerellä se puhalsi 10 boforin voimalla (Suurin mitattu keskituuli 23 m/s Ulkokallassa, N-NW). Veneilijöitä joutui suojautumaan saariin merellä ja ne aiheuttivat ilmoituksia meripelastukselle.
Sisämaassa Pieksämäen ratapihalla tapahtui lievä törmäysvahinko tuulen siirrettyä yöllä noin 50 tyhjän vaunun letkaa. Kuopion eteläpuolella radalle kaatuneet puut saivat veturimiehet itse raivatuksi pois.
Lähinnä yksittäisiä puita kaatuili eri puolilla maata aiheuttaen puhelu- ja sähkönjakeluhäiriöitä. Helsinki Vantaalla NW-keskituuli 18 m/s.
(ESS:n mikrofilmiarkisto ja IL:n tilastot)25-26.7.1960

ANKARA UKONILMA UUDELLAMAALLA. Heinäkuun 25-26 päivien välisenä yönä raivosi Uudellamaalla ankara ukonilma, jonka aikana salamointi oli harvinaisen voimakasta. Nurmijärven geofysikaalisessa observatoriossa rekisteröitiin rajuilman aikana elektronisella salamanlaskijalla 1780 iskua ja ilmiön ollessa voimakkaimmillaan havaittiin yli 100 salamaa minuutissa. (Myöhemmin lukemiksi on ilmoitettu 2807 iskua).
Ukkonen riehui voimakkaimpana Helsingissä ja herätti erikoista huomiota sen vuoksi, että se alkoi juuri geofyysikkokongressin avajaispäivänä juhlaillallisten aikana, joten lähes 2000 geofyysikkoa eri puolilta maapalloa sai tilaisuuden seurata tätä mahtavaa luononilmiötä.
Ukonilma syntyi lämpimässä ja harvinaisen kosteassa kaakkoisessa ilmavirtauksessa. Kun ilmamassan tasapainotila oli hyvin epävakaa, syntyi siinä voimakkaita nousevia ilmavirtauksia, jotka aiheuttivat voimakasta ukkospilvimuodostusta salamoineen ja rankkasateineen.
Helsingissä mitattiin ukkosen aikana 88 mm sadetta eli enemmän kuin normaalisti koko elokuussa. Sade oli ajoittain niin rankkaa, että viemäriverkosto ei ehtinyt niellä vettä ja kaduille muodostui paikoin ½ metrinkin paksu vesikerros. Vesi nousi Vantaanjoessa 60 cm.
Rajuilma katkaisi pääkaupungin sähkönjakelun koko yöksi sekä aiheutti runsaasti vesivahinkoja, liikennehäiriöitä ja tulipaloja.
Uudellamaalla esiintyi monin paikoin pyörremyrskyn voiman saavuttaneita ukkosmyrskyjä ja ankaria raekuuroja. Porvoossa esimerkiksi satoi ”nyrkinkokoisia” rakeita. (vuoden 1966 Sääkalenterista)