Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Tuesday, 25 July 2017 23:41
Written by Pauli Jokinen

Keskiviikko 26.7.

Ukkosen todennäköisyys ~ 20 %

 

Pienikokoinen ylämatala on osittain maan itäosan yllä. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan itä- ja pohjoisosassa. Rajakerroksen kosteus on runsainta maan keskiosan ja pohjoisosan rajamailla. Lapissa kosteusmäärät ovat hyvinkin niukkoja. Tilanne on suotuisa kuuropilvien muodostumiselle lähinnä em. kostealla kaistaleella. Iltapäivän aikana saattaa kehittyä salamoivia kuuropilviä etenkin Kainuussa, mutta mahdollisesti myös Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Salamamäärät jäänevät vähäisiksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa
Torstai 27.7.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Ylämatala siirtyy maan itäosasta Venäjälle, mutta uusi on lähestymässä etelästä. Keskitroposfääri on jokseenkin stabiili maan etelä- ja keskiosassa, mutta edelleen pohjoisessa instabiili. Runsain rajakerroksen kosteus on samalla alueella kuin keskiviikkona, mutta kosteusmäärät ovat kasvaneet Lapissa selvästi keskiviikosta. Etelästä on lähestymässä toinen runsaamman kosteuden alue, mutta se ei vielä torstaina yllä meille.

 

Kosteus-epävakaisuusyhdistelmä on salamoiville kuuropilville otollinen Lapissa. Pilvet syntyvät kinemaattisesti vaisuhkoon, mutta termodynaamisesti kohtalaisen otolliseen ympäristöön. Konvektiosolut ovat hidasliikkeisiä, joten paikallisesti sademäärät ja salamamäärät voivat nousta suuriksi. Salamoita saattaa kertyä otollisimmassa skenaariossa nelinumeroinen määrä. Tilanteen kokonaisvaikutukset jäävät todennäköisesti vähäisiksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa
Perjantai 28.7.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 % (Lappi)

 

Etelästä lähestyvä ylämatala täyttyy. Keskitroposfääri muuttuu päivän mittaan koko maassa ehdollisesti epävakaaksi. Uusi runsaan kosteuden alue on saapunut maan etelä- ja länsiosaan ja on liikkeessä edelleen kohti koillista. Kosteusmäärät näyttävät kuitenkin jäävän edellisessä ennusteessa ennakoitua vähäisemmiksi. Mikäli aurinko pääsee paistamaan, salamoivia kuuropilviä kohoaa etelän ja lännen kostealle alueelle. Malleilla oli kuitenkin ti-iltana eriäviä käsityksiä tilanteen energeettisyydestä johtuen epävarmuuksista pilvisyyden määrässä. Pilvisessä tilanteessa toteuma voisi olla lähes salamaton.

 

Torstain kaltainen salamapäivä on odotettavissa jälleen Lappiin, jossa ukkosen todennäköisyys on selvästi etelää suurempi. Mahdolliset haittatekijät ovat samat kuin torstaina.
 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa

Lauantai 29.7. -

Tiistai 1.8.

 

Heikko ennnustettavuus. 
Suomi kuuluu aluksi melko kostean helleilmamassan piiriin. Heti jakson alussa etelästä on lähestymässä merkittävän salamaepisodin aineksia erittäin kostean alatroposfäärin ilmamassan muodossa. Ti-illan ennusteissa oli kuitenkin merkittäviä epävarmuuksia sen suhteen, yltääkö kosteimman ilman alue ollenkaan Suomen puolelle. On mahdollista, että kostein alue kulkee maan kaakkoisosaa viistämällä koilliseen. Tämän jälkeen helleilmamassa väistynee (viikonvaihteessa) ainakin tilapäisesti Suomesta ja merkittävän salamapäivän esiintymistodennäköisyys pienenee. Ti-iltana parviennusteet olivat yhtä mieltä siitä, että jakson aikana aktiivista salamointia tulee esiintymään Suomen kaakkois- ja itäpuolella. Ennustetta pyritään tarkentamaan seuraavassa päivityksessä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
5 Seuraa
95 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 25.7.2017 klo 23:35 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#8 AJP 2017-07-20 12:18
Kiitokset palautteesta. Meteorologinen jargon on ollut aina osa myrskyvaroitus. comin ennustetta. Kohderyhmiä ovat etenkin sään puoliammattilai set ja vakavat harrastajat, jotka osaavat väsätä ennusteita osin omaehtoisesti ja ymmärtävät ammattisanastoa . Vastaavaa ennustepalvelua ei ole muualla saatavilla eikä ennusteen kieliasuun ole tämän vuoksi suunnitteilla hienosäätöä. Siirtyminen yksinkertaiseen kielelliseen ja kuvalliseen sisältöön lisäisi ennusteen päällekkäisyytt ä muiden olemassaolevien ennustepalveluj en kanssa. Toivottavasti tämä valaisi syitä kiharaisen terminologian takana.
Quote
#7 Aku 2017-07-20 10:46
Moi, itse puolestaan olen sitä mieltä, että nämä meteorologian sivistyssanat nimenomaan kuuluvat tällaiseen asiantuntevaan pläjäykseen eikä niitä tule korvata joillakin kankeilla suomennosyrityk sillä (lainasanoista kun usein kysymys). Monien sanojen kohdalla sanan voisi toki selittää auki kuten ehdotettiin mutta jatka samaan malliin.
Quote
#6 Evapo... Mikä?!? 2017-07-18 10:54
Voisi lopettaa noiden sivistyssanojen (kuten evapotranspiraa tio) viljelyn ja käyttää selkeää suomenkieltä, ettei niitä tarvitse aina Googlettaa... Tai ainakin antaa suluissa selvitys sanan käyttötarkoituk sesta...
Quote
#5 Marko Helin 2016-06-21 10:05
Hei! Saisinko jostain "tilattua" tätä ennustetta rss-muodossa? Aina kun ei muista käydä täällä sivustolla katsomassa onko päivitetty vai ei. Olisi hyvä saada siis spostiin tietoa päivityksestä. Kiitos! :)
Quote
#4 Janne 2016-05-30 20:49
Moro.
Hienoa nähdä, että taas alkanut ennustuksia tulemaan.
Mutta oisko sivustoa mahdollista päivittää niin, että myös älypuhelimella toimisi?
Quote
#3 M 2015-06-13 11:48
Minkähän takia noista 13.6 mahdollisista ukkosista Keski-Suomessa ei ole mitään esimerkiksi Forecan täsmäsäässä taikka MTV3:n sääkartoissa eikä myöskään Ilmatieteenlait oksen sivuilla??
Quote
#2 Janne 2015-06-06 21:19
Voisiko sivustoa saada älypuhelimilla luettavaan muotoon?
Quote
#1 Toni 2014-08-08 18:26
Onkos teillä suunnitteilla mobiili versiota? Harmittaa kun ei ennusteesta näe kuin kolme päivää, ainakaan wp.llä.
Quote