Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Wednesday, 16 August 2017 22:34
Written by Pauli Jokinen

Torstai 17.8.

Ukkosen todennäköisyys ~ 20 %

 

Suomeen saapuu lännestä heikko yläselänne, jonka eteläpuolella liikkuu vaimea lyhyt yläsola. Keskitroposfääri on stabiiili Lapin pohjoisosa pois lukien. Runsain alatroposfäärin kosteus on maan eteläosasssa. Näin ollen syvän kostean konvektion ainesosat eivät osu samoille alueille. Illalla Baltiasta saattaa saapua etelään heikosti salamoivia kuuropilviä, kun kaakon kulmalle saapuu etelästä lisää kosteutta. Salamoiva kohokonvektio on mahdollisuuksien rajoissa alkuyöstä lähinnä Etelä-Karjalassa.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
5 Seuraa
95 Ei vaaraa
Perjantai 18.8.

Ukkosen todennäköisyys ~ 20 %

 

Yläselänne siirtyy itään ja lounaasta saattaa saapua lyhyt yläsola.   Keskitroposfääri on idässä ja pohjoisessa ehdollisesti epävakaa. Alatroposfäärin kosteutta on runsaimmin maan itäosassa. Runsas pilvisyys on kuitenkin monin paikoin esteenä salamoivien kuuropilvien syntymiselle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Lauantai 19.8.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

 

Ylämatala on Suomen länsipuolella ja eteläisen ilmavirtauksen mukana meille advektoituu varsin lämmintä ilmamassaa. Alatroposfäärin kosteutta on runsaasti tarjolla maan etelä- ja keskiosassa, mutta keskitroposfääri on melko stabiili. Pilvisyys on myös todennäköisesti runsasta.

 

Baltiassa on ukkosherkkää ilmamassaa ja siellä muodostunee päivällä voimakkaita ukkoskuuroja. Hieman torstain tapaan näiden konvektiosolujen jäänteitä saattaa kohokonvektion muodossa liikkua myöhään lauantaina maan kaakkoisosaan. Mallit olivat kuitenkin ke-iltana eri mieltä siitä, yltääkö aktiivisuus Suomen puolelle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa

Sunnuntai 20.8. -

Keskiviikko 23.8.

Lämmin ilmamassa siirtyy Suomen itäpuolelle. Jakson salamamäärä jäänee melko niukaksi. Ennustemallien välillä oli hieman erilaisia näkemyksiä ke-iltana, minä jakson päivänä salamoinnin esiintyminen olisi todennäköisintä. Ennusteiden perusteella tämä päivä voisi olla joko maanantai tai keskiviikko.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 16.8.2017 klo 22:30 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#9 Koira 2017-08-18 07:51
Sieltä on 19.8 ilmaisesti tulossa uusi myrsky joten tarkkana siellä! Nyt ei täällä ennustetekstin mukaan ole kummempaa tulossa mutta Ilmatieteenlait oksella on jo monia varoituksia laitettu
Quote
#8 AJP 2017-07-20 12:18
Kiitokset palautteesta. Meteorologinen jargon on ollut aina osa myrskyvaroitus. comin ennustetta. Kohderyhmiä ovat etenkin sään puoliammattilai set ja vakavat harrastajat, jotka osaavat väsätä ennusteita osin omaehtoisesti ja ymmärtävät ammattisanastoa . Vastaavaa ennustepalvelua ei ole muualla saatavilla eikä ennusteen kieliasuun ole tämän vuoksi suunnitteilla hienosäätöä. Siirtyminen yksinkertaiseen kielelliseen ja kuvalliseen sisältöön lisäisi ennusteen päällekkäisyytt ä muiden olemassaolevien ennustepalveluj en kanssa. Toivottavasti tämä valaisi syitä kiharaisen terminologian takana.
Quote
#7 Aku 2017-07-20 10:46
Moi, itse puolestaan olen sitä mieltä, että nämä meteorologian sivistyssanat nimenomaan kuuluvat tällaiseen asiantuntevaan pläjäykseen eikä niitä tule korvata joillakin kankeilla suomennosyrityk sillä (lainasanoista kun usein kysymys). Monien sanojen kohdalla sanan voisi toki selittää auki kuten ehdotettiin mutta jatka samaan malliin.
Quote
#6 Evapo... Mikä?!? 2017-07-18 10:54
Voisi lopettaa noiden sivistyssanojen (kuten evapotranspiraa tio) viljelyn ja käyttää selkeää suomenkieltä, ettei niitä tarvitse aina Googlettaa... Tai ainakin antaa suluissa selvitys sanan käyttötarkoituk sesta...
Quote
#5 Marko Helin 2016-06-21 10:05
Hei! Saisinko jostain "tilattua" tätä ennustetta rss-muodossa? Aina kun ei muista käydä täällä sivustolla katsomassa onko päivitetty vai ei. Olisi hyvä saada siis spostiin tietoa päivityksestä. Kiitos! :)
Quote
#4 Janne 2016-05-30 20:49
Moro.
Hienoa nähdä, että taas alkanut ennustuksia tulemaan.
Mutta oisko sivustoa mahdollista päivittää niin, että myös älypuhelimella toimisi?
Quote
#3 M 2015-06-13 11:48
Minkähän takia noista 13.6 mahdollisista ukkosista Keski-Suomessa ei ole mitään esimerkiksi Forecan täsmäsäässä taikka MTV3:n sääkartoissa eikä myöskään Ilmatieteenlait oksen sivuilla??
Quote
#2 Janne 2015-06-06 21:19
Voisiko sivustoa saada älypuhelimilla luettavaan muotoon?
Quote
#1 Toni 2014-08-08 18:26
Onkos teillä suunnitteilla mobiili versiota? Harmittaa kun ei ennusteesta näe kuin kolme päivää, ainakaan wp.llä.
Quote