Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Wednesday, 05 September 2018 22:16
Written by Pauli Jokinen

Torstai 6.9.

Ukkosen todennäköisyys ~ 20 %

 

Hyvin vaatimaton ylämatala liikkuu torstaina etelästä Suomen poikki koilliseen. Keskitroposfääri on Lappia lukuun ottamatta ehdollisesti epävakaa ja rajakerroksen kosteutta on runsaimmin maan etelä- ja itäosassa. Kyseinen kombinaatio saattaa tuottaa syvälle kostealle konvektiolle riittäviä energiamääriä etenkin itärajan läheisyydessä, mutta runsas pilvisyys voi myös estää kuuropilvikehityksen kokonaan. Mikäli salamointia esiintyy, salamamäärä jää vaatimattomaksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Perjantai 7.9.

 

Ukkosen todennäköisyys 20 - 30 %

 

Maan pohjoisosaan saapuu luoteesta terävä yläsola. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa lähes koko maassa ja suurimmat lämpötilavähetteet ovat Lapissa sekä toisaalta maan eteläosassa. Rajakerroksen kosteus on runsainta maan eteläosassa ja niukinta Lapissa. Etelään saapuneessa kosteassa vyöhykkeessä pilvisyys on todennäköisesti runsasta ja näin ollen kuuropilvikehitys saattaa monin paikoin estyä. Mikäli rakoilua tapahtuu, salamoinnin esiintyminen iltapäivän kuluessa on mahdollista eteläisissä maakunnissa. Salamamäärät jäänevät melko vähäisiksi.

 

Kostean alueen edetessä kohti pohjoista myöhäisen illan ja sitä seuraavan yön aikana saattaa muodostua salamoivia kuuropilviä maan keskiosan puolelle. Tilanteen energiamäärä on syyskuuksi varsin korkea, joten kohokonvektion käynnistyminen voi aiheuttaa paikallisesti melko pirteääkin salamointia. Epävarmuudet ennusteessa ovat kuitenkin huomattavat.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa
Lauantai 8.9.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Keskitroposfääri maan etelä- ja keskiosasa on varsin instabiili ottaen huomioon vuodenajan ja ilmamassan lämpimyyden. Samalla alueella myös rajakerroksen kosteus on jonkin verran ajankohdan keskimääräisten lukemien yläpuolella. Konvektion käytettävissä olevat energiamäärät ovat huomattavasti vuodenajan keskimääräisten lukemien yläpuolella, mutta runsas pilvisyys on edelleen monin paikoin esteenä kuuropilvikehityksen voimistumiselle. Torstai-lauantaijaksolla lauantai on kuitenkin potentiaalisin kandidaatti ukkosen esiintymiselle. Mikäli kohokonvektiota pääsee muodostumaan, salamamäärät voivat nousta syyskuulle suuriin lukemiin (yli tuhat maasalamaa). Haittaa saattaa aiheutua runsaan sateen nostamista taajamatulvista.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa

Sunnuntai 9.9. -

Keskiviikko 12.9.

 

Ei ennustetta.

 

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 5.9.2018 klo 22:15/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#24 Vesa 2018-08-09 20:07
Ensinnäki, eiköhän olla kiitollisia mr. Punkalle, että sivuja vapaa-ajallaan päivittää. Olen useamman vuoden Myrskyvaroitust a seurannu ja ainakin itsesaan siitä oppia / käytännön hyötyä sääennusteisii merkittävuen myrskytilanteid en näkökolmasta.

Toiseksi, on erittäin häiritsevää lukea imperatiivin muotoon kirjoitettuja ”päivitä” -komentoja. Vähän kunnoitusta peliin, eikä käsketä kuin koiria.
Quote
#23 Niin 2018-08-08 19:05
Quoting Ama:
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.Itsehän tulit kommenttiin meuhkaamaan (sitten voisit sanoa meihkaamisesta jos olisin isoilla kirjoittanut, tavuttanut ja ryydittänyt huutomerkeillä) saat sitä touhuasi jatkaa koska en alennu moiseen kahinointiin.
Quote
#22 Ama 2018-08-07 20:09
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.
Quote
#21 Niin 2018-08-07 19:39
Päivitä
Quote
#20 AJP 2018-07-29 13:34
GFS-karttojen vajavaisen päivittymisen taustalla ovat tekniset ongelmat. Ylläpito pahoittelee tilannetta, mutta huomauttaa, että tämän sivuston ja weatherbingo.eu n päivittäminen tapahtuu sataprosenttise sti ylläpitäjien vapaa-ajalla. Näin ollen esimerkiksi ennusteen päivittyminen ei riipu aina siitä, miten rajua säätä Suomeen on tulossa. Jos ylläpitäjät eivät ole näissä tilanteissa datan äärellä, ennuste ei päivity. Kiitokset ymmärryksestä ja kärsivällisyyde stä.
Quote
#19 Weather Bingo 2018-07-28 17:30
Weatherbingon "Ensemble Meteograms" - meteogrammit eivät ole ajan tasalla, koska ovat kesän alusta 29 May - 13 Jun.

Pitäisi päivittää noitakin vähän useammin!

http://weatherbingo.eu/gfs/
4. sarake
Choose ensemble meteograms

http://weatherbingo.eu/gfs/?ensemble=Joensuu&ensembletype=e1

Voisitteko välittää tietoa eteenpäin.
Quote
#18 Niin 2018-07-20 21:16
Päivitä!!!
Quote
#17 jukka 2018-07-20 20:50
Päivitä
Quote
#16 Niin 2018-07-12 12:05
14.7 esim. Viitasaarella ennusteeseen (Forecalla) ukkosta 18 tunnin ajalle alkaen 04
Quote
#15 Niin 2018-07-01 19:39
1.-5.7 ennuste muutettava vastaamaan tulossa olevaa. Ukkosia ja rajuja sateita
Quote