Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Friday, 21 August 2020 23:56
Written by Pauli Jokinen

Lauantai 22.8.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 60%

 

Ennusteessa erittäin suuret epävarmuudet

 

Yläselänne väistyy Suomen yltä, ja Skandinaviaan saapuu lännestä yläsola. Norjanmerellä on voimakas pintamatala ja siihen liittyvä lämmin sektori on Suomen yllä. Sektorissa keskitroposfääri on laajasti ehdollisesti epävakaa (erityisesti maan länsiosa), ja lisäksi kieleke erittäin runsasta rajakerroksen kosteutta yltää itlapäivällä maan länsiosaan. Kosteutta on kesän 2020 suurin määrä, MIXR500m 12-13 g/kg. Kostean kielekkeen alueella pilvisyys on runsasta, mikä heikentää kuuropilvikehitystä. Lounaasta saattaa myös saapua jatkuvaa sadetta, jonka alkuperä on Suomen eteläpuolelle muodostuneesta konvektiivisesta järjestelmästä.

 

Salamointia saattaa esiintyä jo yöllä Suomen lounaispuolella kostean kielekkeen etureunassa. Päivällä merkittävä salama-aktiivisuus edellyttää pilvisyyden rakoilemista, mihin näyttäisi olevan parhaimmat mahdollisuudet länsirannikon tuntumassa. Mikäli aurinko pääsee paistamaan, Satakunnassa, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa voi muodostua hetkellisesti varsin rivakasti salamoivia pilviä. Energeettinen alue jää kuitenkin pienehköksi, mikä rajoittaa salamamäärää ja tilanteen eskaloitumista. Aktiivisimmassa tapauksessa maasalamamäärä voi nousta kuitenkin useisiin tuhansiin. Iltaa ja yötä kohti salamointi alkaa painottua yhä pohjoisemmaksi alueelle, jossa kostea kieleke kurottaa kohti pohjoista.

 

Länsirannikon tuntumassa efektiivinen tuuliväänne yltää huomionarvoisiin lukemiin, minkä vuoksi vaaraa aiheuttavan syvän kostean konvektion todennäköisyys on kohonnut. Kuuropilvet liikkuvat nopeasti kohti koillista ja niiden yhteydessä voi esiintyä vahinkoa aiheuttavia ukkospuuskia, taajamatulvia eikä (supersolu)trombien mahdollisuuttakaan voi sulkea pois. Todennäköisimmin vahinkoalueet jäävät kuitenkin varsin paikallisiksi. Mikäli pilvinen ja vähäsalamainen vaihtoehto toteutuu, vaaraa aiheuttavan sään todennäköisyys laskee vastaavasti.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
10 Varaudu
45 Seuraa
45 Ei vaaraa
Sunnuntai 23.8.

 

Ukkosen todennäköisyys 30 - 60 %

 

Pintamatala on Norjanmerellä ja lämmin sektori alkaa siirtyy Suomesta Venäjän puolelle. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa edelleen laajalla alueella ja erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa. Rajakerroksen suurimmat kosteusmäärät ovat jo siirtymässä itärajan taakse, mutta kosteutta on vielä maan itä- ja pohjoisosassa riittävästi syvän kostean konvektio muodostumiselle. Runsaan pilvisyyden todennäköisyys on alempi kuin lauantaina.

 

Salamointia voi esiintyä jo yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa kostealla kielekkeellä. Päivemmällä uusia kuuropilviä muodostuu maan pohjoisosaan, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.  Lapissa pilviä ohjaavat virtaukset ovat pääosin melko heikkoja, mutta em. alueen eteläosassa efektiivinen tuuliväänne on edelleen merkittävällä tasolla. Supersolujen esiintymiselle on kohtalaiset mahdollisuudet ja paikallisesti voi syntyä syöksyvirtausten aiheuttamia tuulivahinkoja. Myös isot rakeet 3-5 cm kokoon asti ovat mahdollisuuksien rajoissa. Kuivahko keski- ja ylätroposfääri saattaa haitata kuuropilvien kasvua, koska muodostuvat energiamäärät jäävät melko alhaiselle tasolle ja nousevat pilvet kokevat voimakasta entrainmentia. Tilanne on ohi illan aikana, joskin eteläisille merialueille alkaa muodostua illalla lämpimän alustan indusoimia kuuropilviä (keskitroposfäärin kylmetessä).

 

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
10 Varaudu
40 Seuraa
50 Ei vaaraa
Maanantai 24.8.

Ukkosen todennäköisyys ... %

 

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa

Tiistai 25.8. -

Perjantai 28.8.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 22.8.2020 klo 00:00/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

#33 puupää 2020-06-21 12:25
Quoting puupää:
Quoting Ukkosseuraaja:
Kiitokset Punkalle jutusta. Yleinen kysymys kaikille: onko missään enää olemassa mitään ukkos-foorumia pystyssä? FLCenter kun ei enää toimi.

blitzortung
Quote
#32 puupää 2020-06-21 12:20
Quoting Ukkosseuraaja:
Kiitokset Punkalle jutusta. Yleinen kysymys kaikille: onko missään enää olemassa mitään ukkos-foorumia pystyssä? FLCenter kun ei enää toimi.

blizortung
Quote
#31 Ukkosseuraaja 2020-06-18 12:45
Kiitokset Punkalle jutusta. Yleinen kysymys kaikille: onko missään enää olemassa mitään ukkos-foorumia pystyssä? FLCenter kun ei enää toimi.
Quote
#30 TV 2020-06-17 00:00
Kiitokset aktiivisesta päivittämisestä
Quote
#29 Antti R. 2019-12-10 08:48
Quoting VVSMP:
11.12.19 myrsky tulossa eikä täällä olla ajan tasalla!!!

Tämähän ei ole mikään virallinen sivusto vaan ylläpitäjät kirjoittelevat tänne vapaaehtoisesti vapaa-ajallaan. Ilmatieteenlait oksen varoitukset löytyvät tuolta: https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Quote
#28 VVSMP 2019-12-10 03:12
11.12.19 myrsky tulossa eikä täällä olla ajan tasalla!!!
Quote
#27 VVSMP 2019-10-24 14:59
Mites täällä ei olla ajantasalla, vaikka ennusteissa toiseksi korkeimman tason varoituksia tulevasta myrskystä
Quote
#26 Niin 2019-08-26 20:58
Mistähän olet saanut tuohon Ma 26.8 ennusteeseen tuon konvektiohomman yölle? Ainakaan pohjoisen Keski-Suomen ennusteessa ei moista ole vaan näyttää pilvetöntä yötä
Quote
#25 Antti 2018-09-26 10:39
Kiitoksia ylläpidolle ukkoskauden ennusteista. Näitä on aina mukava lukea, mitä enemmän ammattisanastoa , sen parempi. :-)
Quote
#24 Vesa 2018-08-09 20:07
Ensinnäki, eiköhän olla kiitollisia mr. Punkalle, että sivuja vapaa-ajallaan päivittää. Olen useamman vuoden Myrskyvaroitust a seurannu ja ainakin itsesaan siitä oppia / käytännön hyötyä sääennusteisii merkittävuen myrskytilanteid en näkökolmasta.

Toiseksi, on erittäin häiritsevää lukea imperatiivin muotoon kirjoitettuja ”päivitä” -komentoja. Vähän kunnoitusta peliin, eikä käsketä kuin koiria.
Quote