Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Tuesday, 18 June 2019 23:37
Written by Pauli Jokinen

Keskiviikko 19.6.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Suomen yllä vallitsee jokseenkin zonaalinen ja melko voimakas keskitroposfäärin virtaus. Keskitroposfääri on laajalla alueella ehdollisesti epävakaa, joskin stabiloituu hieman päivän mittaan lännessä. Alatroposfäärin kosteusmäärät eivät ole erityisen korkeissa lukemissa, mutta maan eteläosaan kiertyy lounaasta ympäristöään hieman kosteamman ilman kieleke. Maan etelä- ja keskiosan sisämaahan muodostuu iltapäivän aikana salamoivia kuuropilviä. Todennäköisintä salamointi on Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pohjoisosissa sekä Kainuun eteläosassa. Erityisesti aktiivisen alueen pohjoisosassa tuuliväänne on merkittävällä tasolla ja energiamäärien niukkuudesta huolimatta saattaa johtaa kohonneeseen ukkospuuskariskiin. Matalahuippuisten supersolujen esiintyminen on myös mahdollista. Laaja-alaisilta vahingoilta kuitenkin vältytään.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
30 Seuraa
70 Ei vaaraa
Torstai 20.6.

 

Ukkosen todennäköisyys ~ 20 %

 

Yläselänne pullistuu Suomen ylle ja samalla Brittein saarten tienoilla oleva yläsola terävöityy. Suomeen alkaa virrata etelästä yhä lämpimämpää ilmamassaa. Keskitroposfääri on koko maassa ehdollisesti epävakaa, mutta maan pohjoispuoliskolla alatroposfäärin kosteus on melko vähäistä. Myöhään illalla runsaan kosteuden kieleke yltää jo etelästä maan lounaisosaan. Matalahkoja kuuropilviä saattaa muodostua iltapäivällä maan keskiosaan, mutta salamamäärät jäävät alhaiselle tasolle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Perjantai 21.6.

Ukkosen todennäköisyys 40 - 70 %

 

Yläselänne alkaa siirtyä Suomen itäpuolelle ja yläsola lähestyy lännestä. Pintamatala liikkuu Ruotsia pitkin kohti pohjoista ja helleilmamassan sektoria reunustava kylmä rintama saapuu päivällä maan länsiosaan. Sektorissa oleva ilmamassa on ehdollisesti epävakaata ja iltapäivällä leveähkö runsaan kosteuden kieleke (MIXR500m 10-12 g/kg) yltää etelästä maan itäosaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Samanaikaisesti kylmän rintaman jälkipuolella alkaa jo virrata kuivempaa ilmaa maan länsiosaan.

 

Asetelma on suotuisa viikon runsaimmille salamamäärille em. kostean kielekkeen alueella. Ukkoskuuroja muodostuu iltapäivällä laaja-alaisesti Uudenmaan sisäosista ja Hämeestä kohti pohjoista yltävällä alueella. Ukkoskuurot asettuvat todennäköisesti nauhamaiseen pohjois-eteläsuuntaiseen muodostelmaan. Ennustetut tuuliprofiilit osoittavat vaaraa aiheuttavan konvektion esiintymistodennäköisyyden olevan lievästi kohonnut. Tuuliväännevektorit ovat jotakuinkin kohtisuorassa nauhamaisten kuuropilvimuodostelmien kanssa, mikä enteilisi erityisesti kohonnutta ukkospuuskariskiä.

 

Ti-illan mallit olivat jossain määrin eri mieltä alatroposfäärin kosteusmääristä sekä toisaalta kylmän rintaman etenemisnopeudesta. Nopeutettu aikataulu veisi ukkoskuurot jo alkuillasta Venäjän puolelle. Niukemman kosteuden skenaariossa ukkoskuuroilua esiintyisi lähinnä vain em. alueen pohjoisosassa. Epävarmuuksista huolimatta perjantaissa on aineksia yli 5 000 maasalaman vuorokauteen.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
5 Varaudu
40 Seuraa
55 Ei vaaraa

Lauantai 22.6. -

Tiistai 25.6.

 

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 18.6.2019 klo 23:40/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#25 Antti 2018-09-26 10:39
Kiitoksia ylläpidolle ukkoskauden ennusteista. Näitä on aina mukava lukea, mitä enemmän ammattisanastoa , sen parempi. :-)
Quote
#24 Vesa 2018-08-09 20:07
Ensinnäki, eiköhän olla kiitollisia mr. Punkalle, että sivuja vapaa-ajallaan päivittää. Olen useamman vuoden Myrskyvaroitust a seurannu ja ainakin itsesaan siitä oppia / käytännön hyötyä sääennusteisii merkittävuen myrskytilanteid en näkökolmasta.

Toiseksi, on erittäin häiritsevää lukea imperatiivin muotoon kirjoitettuja ”päivitä” -komentoja. Vähän kunnoitusta peliin, eikä käsketä kuin koiria.
Quote
#23 Niin 2018-08-08 19:05
Quoting Ama:
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.Itsehän tulit kommenttiin meuhkaamaan (sitten voisit sanoa meihkaamisesta jos olisin isoilla kirjoittanut, tavuttanut ja ryydittänyt huutomerkeillä) saat sitä touhuasi jatkaa koska en alennu moiseen kahinointiin.
Quote
#22 Ama 2018-08-07 20:09
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.
Quote
#21 Niin 2018-08-07 19:39
Päivitä
Quote
#20 AJP 2018-07-29 13:34
GFS-karttojen vajavaisen päivittymisen taustalla ovat tekniset ongelmat. Ylläpito pahoittelee tilannetta, mutta huomauttaa, että tämän sivuston ja weatherbingo.eu n päivittäminen tapahtuu sataprosenttise sti ylläpitäjien vapaa-ajalla. Näin ollen esimerkiksi ennusteen päivittyminen ei riipu aina siitä, miten rajua säätä Suomeen on tulossa. Jos ylläpitäjät eivät ole näissä tilanteissa datan äärellä, ennuste ei päivity. Kiitokset ymmärryksestä ja kärsivällisyyde stä.
Quote
#19 Weather Bingo 2018-07-28 17:30
Weatherbingon "Ensemble Meteograms" - meteogrammit eivät ole ajan tasalla, koska ovat kesän alusta 29 May - 13 Jun.

Pitäisi päivittää noitakin vähän useammin!

http://weatherbingo.eu/gfs/
4. sarake
Choose ensemble meteograms

http://weatherbingo.eu/gfs/?ensemble=Joensuu&ensembletype=e1

Voisitteko välittää tietoa eteenpäin.
Quote
#18 Niin 2018-07-20 21:16
Päivitä!!!
Quote
#17 jukka 2018-07-20 20:50
Päivitä
Quote
#16 Niin 2018-07-12 12:05
14.7 esim. Viitasaarella ennusteeseen (Forecalla) ukkosta 18 tunnin ajalle alkaen 04
Quote