Pitkä rajuilmaennuste

Last Updated: Thursday, 08 August 2019 22:57
Written by Pauli Jokinen

Perjantai 9.8.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Suomea on lähestymässä lännestä yläselänne ja samalla yläsola väistyy Suomen itäpuolelle.  Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa maan etelä- ja keskiosassa, mutta alatroposfäärin kosteutta on runsaammin lähinnä maan länsiosassa. Niinpä länteen muodostuu edellispäivien tapaan ukkoskuuroja. Ohjaava virtaus on hieman keskiviikkoa ja torstaita voimakkaampi, joten taajamatulvien todennäköisyys jää edeltäviä päiviä alemmalle tasolle. Todennäköisintä salamointi on maan lounaisosassa. Kokonaissalamamäärä ei edelleenkään nouse kovin suureksi.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
15 Seuraa
85 Ei vaaraa
Lauantai 10.8.

 

Ukkosen todennäköisyys < 20 %

 

Yläselänne on Suomen yllä ja ehdollisesti epävakaa alue kutistuu maan etelä- ja keskiosassa. Alatrroposfäärin kosteus on edelleen niukkaa suuressa osassa maata eikä instabiilisuus-kosteuskombo enää riitä salamoivan syvän kostean konvektion esiintymiselle.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
100 Ei vaaraa
Sunnuntai 11.8.

Ukkosen todennäköisyys 30 - 50 %

 

Yläselänne väistyy itään ja antaa tilaa yläsolalle sekä lounaaseen saapuvalle okluusiorintamalle. Tämän myötä maan etelä- ja länsiosaan leviää runsaampaa alatroposfäärin kosteutta (MIXR500m ~10g/kg). Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa Lapissa sekä em. kostean kielekkeen alueella. Rintama tuo mukanaan runsasta pilvisyyttä sekä mahdollisesti myös jatkuvaa sadetta. Voi kuitenkin olla, että rintaman takaosassa on otolliset olosuhteet salamoinnille (aamulla aivan lounaassa ja myöhemmin päivällä hieman idempänä). Saatavilla olevat energiamäärät jäävät kuitenkin melko niukoiksi eikä sunnuntaistakaan ole tulossa tilastollisesti merkittävää salamapäivää. Haittaa voi aiheutua paikallisesti runsaasta sateesta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa

Maanantai 12.8. -

Torstai 15.8.

 

Jakso on matalapainevoittoinen ja melko sateinen. Alatroposfäärin kosteusmäärät ovat todennäköisesti edeltävää viikkoa korkeampia, ja ainakin muutamana päivänä myös keskitroposfääri on varsin instabiili. Sadekuurot painottuvat iltapäiviin, ja pääsääntöisesti ohjaavat virtaukset ovat melko heikkoja. Runsaahko pilvisyys ja konvektiosolujen suuri peittävyys pitävät huolen, että saatavilla olevat energiamäärät jäävät pääsääntöisesti alhaisiksi. Salamamäärä kasvaa lähes päivittäin, mutta ei kovin suurilla kertarysäyksillä. Parviennusteiden mukaan tiistaista voisi tulla aktiivisin salamapäivä. Sade voi edelleen aiheuttaa paikallisesti ongelmia.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 8.8.2019 klo 23:00/AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Comments  

#25 Antti 2018-09-26 10:39
Kiitoksia ylläpidolle ukkoskauden ennusteista. Näitä on aina mukava lukea, mitä enemmän ammattisanastoa , sen parempi. :-)
Quote
#24 Vesa 2018-08-09 20:07
Ensinnäki, eiköhän olla kiitollisia mr. Punkalle, että sivuja vapaa-ajallaan päivittää. Olen useamman vuoden Myrskyvaroitust a seurannu ja ainakin itsesaan siitä oppia / käytännön hyötyä sääennusteisii merkittävuen myrskytilanteid en näkökolmasta.

Toiseksi, on erittäin häiritsevää lukea imperatiivin muotoon kirjoitettuja ”päivitä” -komentoja. Vähän kunnoitusta peliin, eikä käsketä kuin koiria.
Quote
#23 Niin 2018-08-08 19:05
Quoting Ama:
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.Itsehän tulit kommenttiin meuhkaamaan (sitten voisit sanoa meihkaamisesta jos olisin isoilla kirjoittanut, tavuttanut ja ryydittänyt huutomerkeillä) saat sitä touhuasi jatkaa koska en alennu moiseen kahinointiin.
Quote
#22 Ama 2018-08-07 20:09
Quoting Niin:
Päivitä

Lopeta tuo joutava meuhkaaminen. Tämä sivu kyllä päivittyy heti kun on jotain päivitettävää. Tuo ennuste on ihan tarpeeksi tarkka tässä vaiheessa viikkoa tulevan rajuilman ajankohtaan nähden.
Quote
#21 Niin 2018-08-07 19:39
Päivitä
Quote
#20 AJP 2018-07-29 13:34
GFS-karttojen vajavaisen päivittymisen taustalla ovat tekniset ongelmat. Ylläpito pahoittelee tilannetta, mutta huomauttaa, että tämän sivuston ja weatherbingo.eu n päivittäminen tapahtuu sataprosenttise sti ylläpitäjien vapaa-ajalla. Näin ollen esimerkiksi ennusteen päivittyminen ei riipu aina siitä, miten rajua säätä Suomeen on tulossa. Jos ylläpitäjät eivät ole näissä tilanteissa datan äärellä, ennuste ei päivity. Kiitokset ymmärryksestä ja kärsivällisyyde stä.
Quote
#19 Weather Bingo 2018-07-28 17:30
Weatherbingon "Ensemble Meteograms" - meteogrammit eivät ole ajan tasalla, koska ovat kesän alusta 29 May - 13 Jun.

Pitäisi päivittää noitakin vähän useammin!

http://weatherbingo.eu/gfs/
4. sarake
Choose ensemble meteograms

http://weatherbingo.eu/gfs/?ensemble=Joensuu&ensembletype=e1

Voisitteko välittää tietoa eteenpäin.
Quote
#18 Niin 2018-07-20 21:16
Päivitä!!!
Quote
#17 jukka 2018-07-20 20:50
Päivitä
Quote
#16 Niin 2018-07-12 12:05
14.7 esim. Viitasaarella ennusteeseen (Forecalla) ukkosta 18 tunnin ajalle alkaen 04
Quote