Ennustearkisto

Rajuilmaennuste 18.8.2014

Last Updated: Sunday, 17 August 2014 21:47
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Erittäin epävarma ukkospäivä on tiedossa maanantaina. Mahdollisuudet ovat aina trombeista lähes olemattomaan salamointiin ja mitättömiin vahinkoihin. Silti maanantain tilannetta on syytä seurata tarkoin maan länsiosassa voimakkaan tuuliväänteen vuoksi.  

SYNOPTISEN TILANTEEN KUVAUS

Laaja ylämatala saapuu P-Atlantilta Fennoskandiaan. Siihen liittyvän ylätroposfäärin suihkuvirtauksen kärki ylettyy päivällä maan länsiosaan. Diffluentti ylävirtaus johtaa laaja-alaiseen nousuliikkeeseen samaisella alueella. Keskitroposfäärin instabiilisuus on vielä päivällä kohtalaista maan etelä- ja keskiosassa, Lapissa heikkoa. Iltaa kohti instabiilisuus kasvaa lännestä alkaen kun ylämatalan kylmä advektio käynnistyy.
 
Norjan yllä olevan pintamatalapaineen lämmin rintama saapuu maan lounaisosaan maanantain vastaisena yönä. Iltapäivällä kapeneva lämmin sektori kattaa maan etelä- ja keskiosan kylmän rintaman ollessa länsirannikon läheisyydessä matkalla koilliseen. Lämpimässä sektorissa alatroposfäärin kosteus on vielä kohtalaista vuodenaikaan nähden.
 
SYVÄ KONVEKTIO RISKIALUEILLA
Salamoivaa koho/pintakonvektiota esiintyy jo yöllä lounaisilla ja läntisillä merialueilla. Kosteuden advektion myötä ukkosherkkä alue siirtyy aamun/aamupäivän aikana sisämaan puolelle. Iltapäivällä suurin ukkosen todennäköisyys on maan länsiosassa, jossa kohtalainen instabiilisuus ja kosteus lyövät kättä. Iltaa kohti ukkoskuurojen todennäköisyys hiipuu maa-alueilla, mutta alkaa kasvaa merialueilla keski- ja ylätroposfäärin kylmän advektion myötä. 
 
Maanantain tapaus on hankala "high shear - low cape" tilanne. Termodynaamisesti tilanne  näyttää melko vaisulta, mutta erittäin voimakas tuuliväänne tuo tilanteeseen selvän vaaraelementin. Maanantain kaltainen tilanne voi pahimmassa tapauksessa johtaa trombien syntyyn, mutta epävarmuuksien toteutuessa on salamoinnillakin vaikeuksia pysyä hengissä. Näin ollen skenaarioiden haitari on varsin laaja.
 
Lämpimän rintaman läheisyydessä, lähellä okluusiopistettä (Pohjanmaan maakunnat, oranssi vaara-alue) on merkittävin riski trombeille, jotka voivat olla jopa voimakkaita. Malliluotausten perusteella alimman kilometrin tuuliväänne on laajalla alueella yli 10 m/s, paikoin jopa yli 15 m/s. Tämän lisäksi ennustettu nostotiivistyskorkeus (pilvien alaraja) on hyvin matalalla, mikä tarkoittaa, että mahdollisilla suppiloilla ei ole pitkää matkaa työstettävänään ulottuakseen pilvestä maanpintaan saakka. Näiden lisäksi lämpimän rintaman tuoma helisiteetti suosii trombien muodostumista.
 
Ennustettu konvektion käytettävissä oleva potentiaalienergia on suurinta kyseisellä vaara-alueella, joskin sielläkin energiamäärät ovat vain heikolla tai kohtalaisella tasolla. Etelämpänä termodynamiikka on heikompaa, mutta syvän kerroksen tuuliväänteet kovempia. Niinpä keltaisella vaara-alueella yksittäiset "matalatoppiset" supersolut ovat mahdollisia, mutta trombien todennäköisyys on pienempi. Koko vaara-alueella ovat 15-20 m/s ukkospuuskat mahdollisia jo varsin reippaan perusvirtauksen avittamana. Myös muutaman senttimetrin rakeet ovat mahdollisia, joskin heikompi termodynamiikka pitää suurempien rakeiden mahdollisuudet varsin pieninä.
 
Maanantain epävarmuudet ovat suuria kuten yleensäkin "high shear - low cape" tilanteissa. Ylätroposfäärin suihkuvirtauksen vasen jarruuntumisalue sekä varsin diffluentti ylävirtaus johtavat laaja-alaiseen nousuliikkeeseen vaara-alueella. Tämä johtaa runsaaseen pilvisyyteen sekä sade- ja ukkoskuurojen laajaan kattavuuteen. Seassa voi olla myös jatkuvampaa sadetta. Lämpötilan nousu jää siis varsin helposti vaatimattomaksi lämpimässä sektorissa mikä puolestaan vaikuttaa termodynamiikkaan. Maan länsiosa saattaa olla siis varsin tukossa heikkojen kuurosateiden myötä iltapäivällä, jolloin erillisempiä voimakkaita ukkossoluja ei pääse syntymään ja vähäinenkin energia syödään nopeasti olemattomiin. Lisäksi syvän kerroksen shear-vektori on melko samansuuntainen kylmän rintaman kanssa mikä ei suosi erillisten, pitkäikäisempien supersolujen muodostumista. 
 
Kyseessä on esimerkillinen tapaus ennusteiden hankaluudesta. Tilanteessa on siis potentiaalia merkittävän vaaran muodostumiselle, mutta epävarmuuksien vuoksi tilanteesta voi tulla hyvin helposti täydellinen pannukakku. Silti jokaista voimakkaampaa solua on seurattava tarkkaan maan länsiosassa maanantaina. Trombiriskin ohella mikäli itä-länsi tai luode-kaakko -suuntaisia kaarimaisia kaikuja pääsee syntymään, on myös syöksyvirtausten riski selvästi kohonnut. Ainut maanantaille ulottuva hienohilamalli ei tosin ole näyttänyt tällaista skenaariota konvektiivisen moodin osalta. 
 
Huolimatta siitä miten iltapäivällä kävi maan länsiosassa, yöukkosia muodostuu merialueille illan ja tiistain vastaisen yön aikana. Vesipatsaat ovat näissä (ukkos)kuuroissa mahdollisia.
 
 

TUNNUSLUKUJA RISKIALUEILLE
MLCAPE 200...600 J/kg, Shear1km 10 - 17 m/s, Shear6km 15 - 20 m/s, MIXR500m 8...10 g/kg, PW 25-30 mm

Add comment


Security code
Refresh